Bahreyn'e Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Bahreyn Uluslarası Pisti, ilgi çekici yüksek hızlı virajlarıyla ünlü olmasa da takımlara ilginç bir teknik meydan sunuyor. Uuzun düzlüğü, büyük frenleme alanları ve bir çok düşük hızlı bölümüyle, mekanik tutunma ile hassa ve duyarlı bir aracı gerektiriyor. Bu bağlamda, sert hızlanmanın ve frenlemedeki stabilitenin önemli olduğu Melbourne’nin Albert Park’ına oldukça benzer özellikte. Güçlü bir motor, iyi bir mekanik tutunma ve fren dengesi, Bahreyn’de iyi bir tur için kilit noktalar.

Aerodinamikler
Takımlar, Bahreyn’de yüksek hızlı virajların olmaması nedeniyle ilk iki yarışa göre daha düşük bir downforce seçeceklerine rağmen yine de Sepang ve Albert Park’takine benzer bir aero paketi ile yarışacaklar. Üç uzun düzlük de ayrıca, yarış içinde iyi düzlük hızı elde edebilmek amacıyla kaygan bir araç gereksinimi doğuruyor am bu durum, frenlemede araçları asabi yapabiliyor.

Şasi ayarı
Ayarlamalar, hızlı virajlarda stabil bir denge sağlamayı araştırırken, iyi bir meknaik tutunma elde etmek için de daha yavaş bölümlerde yeterli yumuşaklıkta süspansiyonu göz önünde bulunduruyor. Bununla ilgili olarak denge de, pilotların iyi hızlarını düzlüklere taşımalarına izin vermesiyle, daha yavaş virajların çıkışlarında arkadan kaymaları asgari ölçüde tutacaktır. İyi frenleme stabilitesi de önemlidir, özellikle de plotların, hâlâ frenlerken içine girmeye başladıkları 10. virajda.

Frenler
Sakhir, senenin en ciddi testlerinden biri olan Montreal’e benzer şekilde frenler üzerinde zorlayıcı bir pist. 320 km./s.’nin üzerinde bir hızdan birinci veya ikinci vitese düşülen virajlara sahip üç büyük duruşı ile, araçlar yarış sırasında lastikleri kilitlemeyi engellemek için iyi stabiliteye ihtiyaç duyar. Frenleme frekansı da önemlidir, özellikle de frenlerin soğuma şansı olmadığı ve sürekli yüksek sıcaklıkta devam ettiği 4. ve 13. virajlar. arası. Frenleme bu sene, motor freninin kalkması ile daha da karmaşık hâl aldı ve yavaş virajlar 10,13 veya 14’e girişlerdeki bir hata, takip eden düzlükte pilotları savunma yapmak zorunda bırakmaya neden olabilir.

Lastikler
Lastik enerjisi, yüksek hızlı virajların olmaması nedeniyle nispeten düşüktür ve bu yüzden takımlar, Melbourne’de olduğu gibi orta ve yumuşak hamur Bridgestone lastiklerini kullanacak. Yüksek fren sıcaklıklarının lastiklere taşınması ve sıcak pist yüzeyi nedeniyle lastik sıcaklıklarının yüksek olmaya eğilimli olmasına rağmen lastik aşınması, özel bir endişe kaynağı değildir. Pist yüzeyinde kumun olması, pistte daima nispeten düşük tutunma seviyesi olacağı anlamına geliyor. Bu kum lastiklere iyice yerleşecek ve bir çok virajda tutunmayı düşürecektir. Bu konu ile ilgili olarak pilotlar, lastiklerini temiz tutabilmek için mümkün olduğunda yarış çizgisine sadık kalmak zorunda olacak.

Motor performansı
Bahreyn GP, bir turunun %63’ünün tam gazla geçilmesiyle motorlar üzerinde iyi bir test imkânı veriyor. Ama son nesil motorlar, yüksek sıcaklıkta en yüksek devirlerde ii bir şekilde çalışma kabiliyetine sahip. Tek bir endişe, yüksek sıcaklıkların özellikle motor soğutmasına etki eden kuru hava ile kombine olduğunda veya motor performansında ciddi etkiye sahip muhtemel kum girişleri sırasında ortaya çıkacaktır.

Strateji
Yakıt etkisi, Malezya’dakine göre daha düşüktür. Çünkü, tur zamanlarında önemli olan daha az hızlı viraj var. Ağır bir yakıt yükü taşımak, Bahreyn’de daha az etkide bulunur. Ama yine de iki pit-stop stratejisi hâlâ en uygunu durumunda. Öndeki takımlar için ilk pit-stop zamanını 17. ile 21. turlar arasında, ikincisini ise 35. ile 40. turlar arasında yapmaları beklenebilir. En alttaki 12 araç muhtemelen, ilk kez pite 20. ile 25. turlar arasında, ikinci kez ise 40. ve 45. turlar arasındaki girmesi bekleniyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir