Formula 1'de Kanatlar Küçülüyor, Radikal Değişiklikler Geliyor

yazar:

kategori:

Daha önce açıklanan değişikliklerin yanında yeni ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı ve bu ayrıntılara göre 2013’te daha küçük kanatlarla birlikte daha farklı yere basma gücü üretmek için özel tasarlanmış tabanlar olacak.

Yeni tasarımlarla birlikte araçların % 35 daha az yakıt harcaması ve biraz yavaşlaması ancak mücadelenin artması bekleniyor.

FIA’nın oluşturduğu kurallar, Ocak ayında gerçekleştirilecek Teknik Çalışma Grubu toplantısı öncesinde takımlara gönderildi.

Teknik çalışma Grubu’nda her takımın tasarım başkanını içeriyor ve gerçekleştirilecek toplantıda teklifler ve öneriler değerlendirilecek. Şu ana kadar ortaya atılan tekliflerin küçük değişikliklerle kabul edilmesi bekleniyor.

Değişiklikler şu şekilde olacak:

Daha küçük ön ve arka kanatlar.

Yere basma gücünün büyük bölümü kanatlar yerine zeminde üretilecek.

Aracın ürettiği yere basma gücü seviyesinde genel düşüş olacak. Bunu başarmak için araçların tabanı, 1982’den sonra ilk kez şekilli olacak. Şu anki araçlarda zemin lastikler arasında düz bir şekilde bulunuyor.

Şu anda bir turda tam gaz gitme oranı % 70’lerde bulunuyor ve bu oran % 50’ye düşürülecek.

Viraj hızlarının yüksek olması için lastikler yine geniş olacak.

Bu kural değişikliklerinin tasarlandığı grubun öncüleri Williams’tan Patrick Head ve Ferrari’den Rory Bryne. İki teknik adam, bu değişiklikler üstünde mart ayından beri çalışıyorlar ve sonunda FIA’ya kural taslaklarını sundular.

Head “Bize sadece mevcut yakıtın % 65’ini kullanabileceğimiz söylendi ve biz de ona göre kuralları tasarladık.” dedi ve bunun yanında tur zamanının mevcut hızlardan 5 saniyeden daha yavaş olmaması için çalıştıklarını belirtti.

Head ve Bryne, planlanan değişikliklerin sonunda geçişlerin daha kolay olacağı konusunda eminler çünkü yere basma gücünün çoğu kanatlarla değil zemin sayesinde oluşturulacak ve bu araç takibinde yere basma gücü kaybına neden olmayacak ve araç takibi kolaylaşacak.

Şekilli zeminler 1982’de viraj hızları aşırı arttığı ve tehlikeli olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı. Ancak o zaman araçların yanında yere kadar inen eteklerle birlikte zemin etkisinden faydalanılıyordu. 2013’te ise zeminin aracın kenarlarından daha alt seviyede olması sağlanarak bu engellenecek.


Yorumlar

  1. Artık değişim yapıp durmasınlar,10larca formula yarış serileri var ve hepside f1 e pilot yetiştirmek için çalışıyor f1 de her sene değişiklik yapıyor ve diğer serilerde buna ayak uydurmak zorunda artık yeter bi şeyde karar kılıp değişiklik yapmasınlar pilotlara yazzık

  2. bu kural değişikleri son 5 6 yıldır yapılıyor ve ben değişen hiçbirşey göremedim bütçesi büyük olan takımlar önde olmaya devam etti f1 sadece hız değil görsellikte takımların harcadı para beni ilgilendirmiyo masraflardan şikayet ediyorlarsa hiç yarışa katılmasınla böylelikle masraf yapmamış olurlar bay e 20 ülkeden 30 ile 50 milyon dolar para alıyor bu paranın bir kısmını küçük takımlara dağıtsın kurallarla ve araçların görüntüsüyla oynamasınlar araçlar gitgide daha çirkin oluyor

  3. ahmet güneş avatarı
    ahmet güneş

    Bu ne ya oldu olacak tek beygirli fayton yarışlarına çevirsinler şunu yakıt masrafı felan da olmaz. Tek sorun beygirlerin o….. kokusu olur onuda idare ederler artık. f1 in cılkını çıkardılar keşke geçen sene ayrı bir seri oluştursalardı bay E de kendi serisindeki oyuncağına devam etseydi.

  4. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    abartma derim

  5. Bence Go-Kart arabaları kullansınlar. Hem onların kanadı yok,hem deposu küçük.Fazla turda atamazlar benzini yetmez .Arada bizde bi tur atarız.Malum go-kartı hepimiz severiz.1-2 tur parasıda biz veririz FİA masrafını telafi eder ne dersiniz.

  6. bu kurallar işe yarayacaktır. tur zamanları daha yavaş olsun ya da olmasın bu pek önemli değil. gözle görülür bir fark olmayacak ses dışında. yeterki geçiş ve mücadele fazla olsun. bahsi geçen kurallardan umudum var.

  7. artık bu son olsun 😀 yani bi huzura eremedik yahu 😀

  8. Yaw arkadaş siz de herşeye muhalefetsiniz yahu. Durun bir gelsin 2013 sezonu, geçiş az olursa niye az oldu diye konuşuruz. Yavaş olması konusunda da sanki karting seyredeceğiz. Yahu bakarsanız eski pistlerin çoğunun en hızlı turu 2004 ten kalma, e siz bir yavaşlık hissettiniz mi son 6 yılda. 2010 mu 2004 mü derseniz gözüm kapalı 2010 derim. Geçiş fazla dayanıklılık çok daha iyi araçlar arası farklar az. Daha ne istiyorsunuz nascar değil ki burası herkes her tur birbirini geçsin veyahut 2 metreden takip etsin.

  9. geçiş yapmak kolaylaşacaksa;aracın hızı kadar pilotunda yeteneği ön planda olacaksa evet.birde 2013 kurallarını eleştirirken dünyadaki ekonomik krizi ve önümüzdeki yıllardaki etkisinide göz önünde bulundurmalıyız.bütçelerin mümkün olabilen optimum düzeyde azaltılması şart f1 in varlığını sürdürebilmesi için.

  10. Okuduğumda mantıklı geldi ama… Ama Formula1'de teoride başarılı olan herşey pratikte başarılı olamıyor. Mesela KERS. Hem sistemin doğuş senesi olmasından hem de 2009 teknik kurallarından bekleneni veremedi.
    2011'de tekrar kullanılacak. Bu sefer üreticiler KERS'lerini geliştirmiş olacak (güç bakımından değil, teknolojik olarak). Teknik kurallardaki ağırlık dağılımı (yanlış hatırlamıyorsam ön %46,5 arka %53,5 olacaktı), minimum ağırlığın arttırılması (640 kg) gibi maddeler de KERS'in daha etkili kullanımına katkı yapacaktır diye düşünüyorum.

    Geçişleri arttırmak için çok katmanlı difüzörün yasaklanıp ön lastiklerin daraltılması (ki 2010'da lastikler daraldı ama difüzörler aynıydı) mantığa uygun düşüyor.

    Burada belirtilen 'kanatların etkilerinin azaltılması' ise geç kalınmış bir karar. Eski dönemler ile günümüzü karşılaştırınca şu çok net görülüyordu; günümüzün araçları aero açısından çok zengin. Bu zenginliği ne kadar azaltırsak iyidir.

    Aeronun etkilerini azaltarak mekanik tutunmayı teşvik edecek kural değişiklikleri bekliyorum. Ama… En başta da dediğim gibi, Formula1'de teoride başarılı olan herşey pratikte başarılı olamıyor.

  11. 1 turda 5 saniye hiç önemli değil. Hele ki araçların eski görüntüsünden daha çok hoşlananlar yeni kuralları çok beğenecek eminim. Eski araçlar, daha çok geçiş ve hızlı virajlar geriye sadece turbo atmosferik motorlar kalıyor!!. Eğer Head'in söyledikleri doğruysa 2013'ü sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü son 20 senede yapılmış en akıllıca değişim bu olur. Eskiye yani gerçek F1'e dönüş.

  12. Bunu en çok ben söylüyorum, fakat araçların yavaşlaması geçişi arttırmaz. Adamlar gaza basarbasmaz 300 oluyorlar zaten virajda da aynı şekilde basarbasmaz duruyorlar. Bu işe çözüm bulalım diyordum hep eskiyi örnek vererek.

    Bakın GP2 geçiş oluyormu artık eskisi kadar. Ben ne zaman izlesem hepsi birbirini takip ediyor.

    F1 de iyi pilot, kötü pilotu geçemez;
    çok iyi araç, kötü aracı geçer. Asıl bunu düzeltsinler.

  13. karıştırın karıştırın çok eğlenceli oluyor. 2009 da ön kanata maşallah 5 metre olmuştu şimdi küçültün. Olmadı aracın boyunu kısaltın, o da olmadı pilotları belli bi boy kilo oranına göre seçip kokpite koyun, oda olmadı alın F1 i başınıza çalın. (Allahın idiotları sizi(FİA))

  14. OUTLAW  RIDER avatarı

    Demekki Lotus u lotus yapan "father of the ground effect" Colin Chapman tasarımlarından esinlenmek gerekiyor. Rekabet ve daha çok geçiş yüksek hızla giden arabaları izlemekten iyidir! >: )

  15. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    anayasa değişikliliğine evet ama f1'rin radikal değişikliğine hayır

  16. geçiş daha fazla olsun istemiyor muydunuz? her zaman geçiş eskiden daha fazla oluyordu demiyor muydunuz? adamlar bunun için uğraşıyorlar işte.

  17. Artık GP2 izleriz.

  18. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    motorlar tamamdıda bu kanatlar ve zemın biraz dandik oldu

    bende araçlar hızlarından bişey kaybetmıyecekler demiştim ama o zaman bu kanat ve zemın meselesi konusulmuyordu viraj hızını arttırmak için tam gaz gidilen bölumler azalıcak

    yani aracın hızını motorlar değil bu kanat ve zemın dusurecek

  19. Yusuf  Hitay avatarı

    82 deki motorları kullansalar bari , yazık günah boşa masraf olmasın.

    bazı arkadaşlar aynı hızlarda olacağından bahsediyorlardı birde 🙂 tur başına 5 saniyelerden bahsediliyor 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir