Ferrari, Turbo Motorlara Karşı Destek Arıyor

yazar:

kategori:

2013’ten itibaren 4 silindirlik turbo motorların olacağının açıklanmasından sonra Ferrari memnuniyetsizliğini dile getirmiş ancak buna rağmen boş durmayacağını söylemişti.

Auto Motor Und Sport’a konuşan Luca di Montezemolo “4 silindir Formula 1 için değildir. Cadde araçlarımız için böyle bir motor üretmeyeceğiz. Yarışların zirvesindeki bir seri için bu motorlar biraz acı.”

“Neden V6 turbo motorlar olmasın? Katlanılabilirlikle ucuzu birbirine karıştırmamalıyız.”

“Eğer 4 silindiri erteleme fırsatımız olursa buna bakacağız. Öyle bir şans olduğunu düşünüyoruz. Hep beraber hareket etmemiz lazım.” dedi.

Mercedes’in de Ferrari gibi yeni motor kurallarından memnun olmadığı tahmin ediliyor.

Norbert Haug “V8 dönemini ilerletmek daha iyi olabilirdi. V8’ler düşük harcamalı motorlar.” dedi.

Auto Motor Und Sport’a göre ise Cosworth, yeni bir motor tasarlamanın 30 milyon Euro olacağını düşünüyor.


Yorumlar

  1. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Öncelikle Ferrari’nin buna neden karşı çıktığını bilemeyiz, sadece tahmin yürütmek olur yapabileceğimiz. MagicAlonso arkadaşımız Ferrari’nin ürettiği yol araçlarından yola çıkarak Ferrari’nin işine gelmiyor, o yüzden demiş. Bunu şöyle açayım; Ferrari yol araçlarında yüksek hacimli V8, V12 gibi motorlar kullanıyor ve F1’de 1.6 lt sıralı 4 silindir motorlar kullanılmasının, F1’deki teknolojiyi yol araçlarına aktarmasını zorlaştıracağı düşünülüyor.
    Ferrari’nin neden karşı olduğu bir kenara, F1’de 1.6 lt 4 silindir motorların F1’e nasıl etkisi olacağı fark ettiğim kadarıyla kimse tarafından konuşulmuyor, yada belki ben rastlamamışımdır. Lauda bugün ses konusunda endişeli olduğunu söylemiş, ama benim endişelerim sesten de öteye gidiyor.
    Öncelikle turbo denilen teknolojinin ne olduğunu açıklayayım; Turbo sistemi, pistonlara basınçlı hava basan bir sistemdir. Yanma odasında, sıkıştırma esnasında yakıt-hava karışımı ateşlenir ancak yakıtın tamamı yanmaz. Basınçlı hava ile yakıtın daha fazlasının yanması sağlanır ve daha büyük bir güç ortaya çıkması sağlanır. Turbo sistemi sayesinde yakıt daha verimli kullanılır ama tabii ki bu sistemin bazı dezavantajları vardır. Turbo sistemi her an devrede tutabileceğiniz yapıda olmayan bir sistemdir -belki aranızda makine mühendisi olanlar varsa daha iyi açıklayabilirler, ben bir tasarımcıyım ve mühendisler kadar konuya hakim değilim, neyse- bu yüzden bu sistemin çalışacağı belli bir aralık belirlenir, bir Impreza kullanmıştım ve benim kullandığım eski modelde 3500 devirden sonra turbo devreye giriyordu, gerçekten inanılmaz bir duygu ama artık çift turbo sistemler var, 1+1 denilen sistemde düşük devirlerde çalışan bir turbo bulunuyor ve devir yükselince diğer turbo devreye giriyor. Dolayısıyla düşük devirlerde de çekiş elde etmek mümkün.
    Amaaaa; turbolarda turbo gecikmesi denilen bir durum vardır, gaza bastığınızda turbo devreye girene kadar belli bir süre geçer ve ilk anda bir tepki alamazsınız, yeni teknolojilerle beraber bu süre çok kısa hale geldi ve çok hissedilmiyor ancak hiçbir zaman atmosferik motorun verdiği keskin tepkileri turbolu bir araçtan beklemeyin, özellikle 1.6 lt 4 silindir bir motora kaldıysanız. V8 motora turbo taktığınızda yinede kalkışlarda keskin tepkiler alırsınız çünkü turbo gecikse bile V8 bunu halledecektir, ancak 4 lt’lik bir motor aciz kalır. Yani böyle bir aracı kullanmak çok zevkli olmayacaktır.
    Dayanıklılık meselesine gelirsek; akıl var mantık var, normal koşullarda çalışan bir motor ile turboya sahip bir motorun aşınmaları farklı olacaktır –turbonun daha fazla yanma sağlaması, içerideki patlamayı daha güçlü yapar- hele ki siz 700 bg güç gibi bir rakamdan söz ediyorsanız. Normal bir araç üretilecek olsa ve 700 bg’lik motor nasıl olmalı diye sorulsa, V10 yada V12 seçeneklerini sunarım, ki en uygunu V12’dir. Çünkü atmosferik motor aracın canlı olmasını sağlar ve dinamik bir araç elde ederiz. Turboyu çoğu zaman tercih etmem. Böyle bir güç elde edeceksem eğer, geniş hacimli bir motor kullanırım ve motor bloğunun tasarımda işi zora sokmamak için gücü olabildiğince pistonlara bölmeye çalışırım, yani piston sayısı artar.
    Peki 1.6 lt 4 silindirden bu güç çıkmaz mı? Tabii ki çıkar ancak iyi düşünelim, öncelikle turbo kullanarak gücü arttırıyoruz, yani normalde 450-500 bg güç üreten bir motor işimizi görür. Bu güç 4 adet silindir tarafından üretilecek, ki zaten piston başına 0.4 lt hacim düşer, bu gücü elde etmek için iyi bir yakıt gerekir. Yakıt tamamsa, her bir pistonda oluşacak kuvvetler hesaplanırsa çok ama çok güçlü bir motor bloğu ve çok iyi pistonlara ihtiyacımız var. Mühendisler için kabus. Tabii bu motor turbo ile kullanılacağı için motorun patlamaması için tank motorundan daha sağlam bir motor üretmeniz gerekir.
    Ses konusuna bakarsak; motor hacmi sesi büyük oranda etkiler. Daha küçük bir kullandığınız için çıkan gazın miktarında ve basıncında değişme olacağından, ses değişecektir.
    Neyse çok uzattım. Genel olarak değerlendirirsek; turbo motorlar yakıtın daha verimli kullanılmasını sağlarlar ancak F1 için mantıklı bir çözüm değil. Hem mühendislik açısından zorlama, hem de keyifsiz araçlar ortaya çıkacaktır. Ferrari neden istiyor bilmem ama ben de bu sistemi istemiyorum

  2. yorumumda ferrarinin haklı olduğunu söyledim V6 motorlar hiç bir zaman f1'e girmemeli geleceğin motorlarından bahsetmişsin ve ferrarinin v6 motorun geleceği olduğunu söylemişsin ferrari gibi bir süpersport otomobil üreticisi hiçbirzaman V6 motoru desteklemez BMW //M mühendisleri yeni M3'ün neden V8 motor olduğunu sorduklarında BMW //M departmanı başkanı V6 motordan alacağımız verim bukadardı onun için V8'e geçtik dedi yani 420 beygiri bile çıkarmada problemler yaşayacak olan V6 motorun 500 beygir ve üzeri güçleri çıkarması gerçekçi değil en azından yol araçları için. V6 bir motor V8 motorun ürettiği gücü üretse bile o motorun dayanıklılığı benim gözümde herzaman şüpheli olacaktır Mercedes-Benz //AMG mühendisleri artık hep 6.3 yada 6.5 motor hacimlerini tercih ediyor çünkü bu motora uzun ömürlülük sağlıyor daha fazla hacim herzaman daha fazla dayanıklılık demektir. ilk yaptığım yorumun yeterince mantıklı olduğunu düşünüyorum tabii senin mantık sınırların nasıl onu bilemem.

  3. kural değişikliği=ekstra maliyet.

  4. VetteL And RB7 avatarı
    VetteL And RB7

    arkadaşlar bn f1 i takip deiyorum ancak bu turbo olayını anlayabilmiş değilim.ferrari neden bu işe karşı çıkyor ve bu motorlar gelirse ne olur bni birz bilgilendirirseniz sevinirim tşk.

  5. Aynı fikirde olduğumuz için teşekkür ederim ben 2003 den beri takip ediyorum Renault ile başladım hayranlığım çok büyük anlatamam burada ben hep takım tuttum pilot geçicicidir takım kalıcıdır dedim ama bazen takımsız da kalınabiliniyormuş buda F1 in tuzu büberi galiba tek kalan Motorlarımız işte Renault Sport diye.Dediğiniz gibi bu işin sportif reklam kısmı çok önemli gerçekten de güzel yapıyorlar

  6. MagicAlonso avatarı

    bende seninle aynı fikirdeyim söylediklerine katılıyorum.reklam kısmı zaten tartışılmaz çok önemli.Ben yaklaşık 16 senedir F1 i sıkı şekilde takip ediyorum hiçbir zaman takım taraftarı olmadım ama takımlar içerisinde en çok sempati duyduğum takım renault olmuştur.Umarım renault uzun yıllar F1 de kalmaya devam eder ve daha iyi motorlara imza atar(homologasyon kaldırılırsa tabi).Videoda da eskiden beri F1 den nasıl faydalandıklarını çok iyi gösteriyor.Çon önemli bir prestij üreticiler için F1

  7. Kesinlikle katılıyorum size tabi ki aralarında büyük farklar olacaktır.Ama benim demek istediğim adam bir reklam yaparken bile bu turbo motoru kullanarak reklam yapacak müşteri çekmek için.Bana kalırsa yeni bir motor tasarlayacakları paraya izin versinler V8 lere harcasınlar Renault 1977 yılından bu güne F1 in içerisinde Viry Chatillon da insanlar ellerinden geleni yapıyor V8 için ama elleri kolları bağlı 30 bg güçsüz motor deniliyor halen bu söylenti var ama Renault motoru şampiyon olarak tarihe geçti bu da benim için gurur verici birşey.Son altı dünya şampiyonluğundan üçünü kazanmakta zevk verici.Zahmet olmazsa birde buna bakarmısınız http://www.youtube.com/watch?v=5DlRf2oLKfY

  8. İşin teknolojik,maliyet gibi konular bir tarafa f1 in herkesi büyüleyen motor seslerini dört silindirli motorlarda duyamayacağız bu bile bana bu spordan uzaklaşmak için bir sebeb diye düşünüyorum.

  9. MagicAlonso avatarı

    F1 den faydalanılır burda sonuna kadar katılıyorum ama yol araçlarındanki teknolojileri fayda sağlamaz çünkü birşeyi referans almanız temel olarak kabul etmeniz için onun yapacağınız şeyden ileride olması gerekir.Ben bu açıdan konuştum.Yoksa sizin söylediğiniz çerçeveden bakıldığında renaultun bukadar iyi V8 motor yapamaması gerekiyordu.F1 yol araçları için referans ve teknoloji gelişim yeridir ama tam tersi F1 için ne yazıkki fayda sağlamıyor.subap sisteminden tutunda kullanılan malzemelere kadar birçok farklılık var.zaten bukadar farkın olması bu bilgi taransferini sınırlıyor ve F1 i kendine özgün hale getiriyor.Bunu sizde çok iyi biliyorsunuz.

  10. Magic Alonso geçmişte F1 e il turbo beslemeli motoru yapan Renault dur. Vede Alpine modelinie baktığınız zaman gordini olarak görürsünüz buda o yıllarda ki f1 motorundan esinlenerek yapılmış bir motordu .Tabiki maliyetlerden ve kullanım amacı farklı olduğu için supaplarda ve silindirlerde farklı olacaktır.Renault un açıklamalarına baktığınızda bu kuralı destekliyor çünkü yoll arabaların da da işine gelecek.Clio rs Megan rs gibi serilerine baktığımız da Renault modellerinin F1 den esinlenerek yapıldığını anlaya bilirsiniz.

  11. MagicAlonso avatarı

    RENAULT ENGINE F1 deki motorların yapısal olarak yol araçlarındaki motorlara göre çok ciddi farklılıkları olduğu için renault da ki V6 motorun renaulta faydası olmayacaktır bu konuda çünkü o motrda temel alınabilecek hiçbir yapı yoktur.Motoru yapmak takımlar için önemli değil önemli olan rakiplerine oranla hem yakıt tüketiminde hemde dayanıklılıkta fark yaratabilmektir.Güç demiyorum çünkü sınırlı devir yapısı ve homologasyonla zaten güçler çok yakın birbirine

  12. Aynen.

  13. Ne diyeceğimi bilemiyorum bu işler menfaat çıkar işi olmuş artık herkes benim aleyhime işlesin diyor bende V8 in kalmasından yanayım en azından V6 ya göre V8 demek kulağa daha hoş geliyor.Güç üretme kapestesi olarak eş değer olabilir ama V8 in sesini ivlemenmesini asla vermeyecektir V6.Renault Safrane Alpine modellerinde kullanmış tı v6 motoru Renault un işine yarayacağını düşünüyorum bu kuralın

  14. ferrari üretmiyorsa fiat üretiyor, onların hitap ettiği büyük bütçeli küçük kitle için f1 değişiklik yapmaktan çekinemez.
    Ayrıca ertelemek nedir 2013 olmasa 2015 olucak. 30milyon euro da para sayılmaz bu arge için. Aptallar her yıl kural değişikliklerinden, arada kalmaktan bu parayı zaten harcatıyorlar

  15. MagicAlonso avatarı

    tahsin emre efe bir F1 izleyicisine daha mantıklı yorum yapmak gerekir.kapıcı musa gibi yorum yapmayın.Ferrari turboya değil sıralı motora karşı buda tamamen çıkar için.Çünkü ferrari sıralı motor üretmiyor buda onların yol araçları için daha az fayda sağlayacak demektir.V6 istiyor çünkü ferrarinin yol araçları için düşündüğü yeni direk enjeksiyon aşırı doldurmalı motorlar için de önemli faydası olacak bu değişikliğin.Şahsen bende atmosferik motorların devam etmesinden yanayım fakat bu istemekle olmuyor teknoloji ve şartlar değişiyor.Bu sebeple bu değişim biz istemesek de gerçekleşecek bir durum.Çok uzun yıllar sonra yakıt pilli yada doğruda hidrojenle çalışan içten yanmalı motorlara sahip F1 araçları olduğunu da izlemeyecekmiyiz biz bu sporu.F1 teknolojinin zirvesidir ve bunu devam ettirmek için bunun için daima yeni teknolojilere çağın gereksinimlerine yönelmek bunları bünyesinde barındırması gerekmektedir.

  16. Yusuf  Hitay avatarı

    bu konuda ferrari yi destekliyorum.

    norbert haug zaten gönüllerin kralı

  17. ferrari haklı bence bütün motor üreticileri bu konuda mutabık olmalı ne demek V6 bizim araba bile V6 motor f1'in cezbedici yanı olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir