Red Bull: "Fazla Harcama Yapmadık"

yazar:

kategori:

Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) üyeleri, 2011-2017 seneleri arasında geçerli olacak yeni bir RRA imzalamak için sıkı bir şekilde çalışıyor. Bu çalışmaların taslak anlaşması, geçen seneki Singapur GP’de kabul edilmişti.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonuç vermedi, çünkü taslak anlaşmada yapılması gereken düzeltmelerde birlik sağlanamadı. Üzerinde anlaşılmayı beklenen konular arasında takımların hangi alanlardaki -mesela KERS- harcamalarının RRA içine dâhil edileceği, aşırı harcama yapılması halinde nasıl bir yaptırım uygulanacağı yer alıyor.

Kaynaklar, son FOTA toplantısında Red Bull Racing’in, RRA dışında tutulan harcama alanlarının daraltılması yönünde taleplerde bulunduğunu, inceleme süresi ve fazla harcama durumunda verilecek ceza konularında değişim için baskı yaptığını söylüyor.

Bu tutum, Max Mosley’i şüphelendirmiş ve geçen senenin sonlarında yaptığı açıklama ile Red Bull’un fazla harcama yapmış olabileceğini öne sürmüştü.

Red Bull Takım Patronu Christian Horner ise fazla harcama yapıldığı yönündeki iddiaları reddetti.

Takımının 2010’da, belirlenen bütçe sınırının altında kaldığını söyleyen Horner, RRA’nın herkes için adil olması adına değişiklikler için baskı yaptıklarını belirtti.

Horner: “RRA, Formula 1 için olumlu bir şey. Gerçekten tasarruf sağlandı”

“Söylentilerin aksine 2010 içinde RRA’ya tamamen sadık kaldık. Red Bull, belki de Formula 1’deki 3. veya 4. büyük bütçeye sahiptir. Harici harcamalara karşı insan sayısını düşürmede büyük bir verim elde ettik.”

“Hepimiz, maliyetlerin ileri gitmemesini istiyoruz ve RRA, bunu başarmada iyi bit yol; (RRA’nın) bütün takımların bütün aktivitelerin için şeffaf, adil, açık ve istikrarlı olduğu sürece. Formülün, gücün yönlendirdiği bir şampiyonaya dönüşmesini istemiyoruz”

Geçen seneki Singapur GP’de taslak anlaşma onaylandığında bu, takımlar için büyük bir atılım olarak görülmüştü. Çünkü maliyet planlarında bir sorun oluşması tehlikesi mevcuttu.

Üzerine çalışılan anlaşmada fikir birliği sağlanamazsa, takımlar mecburen 2010-2012 arasında uygulanması onaylanmış RRA’ya devam edecek.

Singapur’da onaylanan anlaşma konusunda geçsen sene konuşan FOTA Başkanı Martin Whitmarsh: “Formula 1’de kaynakları idare etme, istikrar sağlama ve bu yaklaşımda gelişim gösterme açısından iyi bir adım olduğunu düşünüyorum”

FOTA’nın önde gelen üyelerinin bir sonraki toplantısı, sezon başlamadan önce olacak ve yeni RRA’da sonuca varılmaya çalışılacak.

FOTA Genel Sekreteri Simone Perillo, RRA ile ilgili mevcut durum hakkında konuşmak istemedi ama bir anlaşmaya varılacağına inandığını söyledi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir