Takımlar, Ayarlanabilir Arka Kanatlarda Başarılı Olmak İstiyor

yazar:

kategori:

Geçtiğimiz günlerde bazı önemli isimler, arka kanatların yarışları yapay yapabileceği konusunda endişelerini dile getirmişti ancak MClaren Takım Patronu Martin Whitmarsh, önümüzdeki testlerde alınacak veriler ve akıllı tasarımlarla birlikte sporun daha iyi bir hal alacağını söyledi.

Whitmarsh “Yakın mücadelede tüm araçları geçmek zor. F1’de ise takımların profesyonelliği, sürücülerin kalitesi nedeniyle bu daha zor. Bir çok kategoride geçişlerin çoğu hatalar sonucunda oluyor ve F1’de hata daha az oluyor.”

“Şimdi yapacağımız şey ise geçiş için bir araç olacak. Eğer bu teknoloji felaket olsaydı, o zaman hemen araçtan çıkarır ya da onu modifiye ederdik. Bunu yapmak çok kolay.”

“Bu sezona girdiğimizde hâlâ bu araçlarla geçiş yapılmıyor denirse o zaman daha fazla aracı ortaya çıkarırız.”

“Geçiş yapmak yine okadar kolay olmayacak ancak pistte KERS çeşitliliği de olacak. Kanat ayarlarıyla atağa kalkacağınız zaman KERS’le savunma görebilirsiniz.”

“Ya da KERS ve arka kanat karışımı bir atakta bulunabilirsiniz. Neler olacağını tahmin etmek güç olacak. Sadece makul seviyede kullanmanın yolunu bulmalıyız.” dedi.

Takımlar ve FIA, geçişlerin çok basit olmaması amacıyla mevcut kurallarda değişikliğin yolunu da açtılar.

Kanatların düzlükte 10-15 mm aralıktan 50 mm aralığa kadar açılması gerekiyor ancak yarış içerisinde bunun ne kadarının kullanılacağı konusunda henüz bir netlik yok.

Bunun yanında sürücülerin ne zaman sistemi kullanılabileceği, FIA’nın GPS sisteminin ölçümleriyle sürücülere bildirilecek ve ilk 2 tur sistemin kullanılmasına izin verilmeyecek.

Bunun dışında pistte sadece bir noktada kanadın kullanılmasına izin verilecek ve bunun start-finiş düzlüğünde olmaması bekleniyor.

Whitmarsh, tüm endişelere rağmen geçişi kolaylaştırırken mücadeleyi basitleştirmeme konusunda dengeyi bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Whitmarsh “F1’de daha fazla geçişe ihtiyaç olduğu sözleri oldukça moda. Ancak geçen sene ilk 4 yarışta Hamilton’un yaptığı geçiş sayısını unuttum. Yaklaşık 39 rekabetçi geçişi olmuştu. Bu açıdan geçiş yapılabiliyor.”

 


Yorumlar

  1. "Kanatların düzlükte 10-15 mm aralıktan 50 mm aralığa kadar açılması gerekiyor"

    Şimdi bu mm rik oynama nasıl olucak ben onu merak ediyorum. McLaren yol araçlarında ki gibi bir hava freni uygulaması da yapılabilir bence.

    Çünkü 1 sn nin altına girdinizmi kullanmak serbest. Yani düzlükte giremesen bile frenajda çok rahat girebilirsin. Kanat ayarını kullanarak fren mesafenide kısaltırsın böylece. Aracın önüne bir sensör yerleştirilir. Öndeki aracı ne kadar mesafeden takip ediyorsun gibisinden. Sürücüye ikaz eder bir ışıkla ve fren pedalı arka kanatın oynamasını sağlar.

    Asıl soru bu. Yani benim aklıma geliyorda McLaren mühendisleri yada Newey in aklına gelmiyormu? Acaba böyle bir sistem olabilir mi yada sadece belli bir yöne oynama mı yapıyor kanatlar. Çok merak ediyorum açıkçası.

  2. Yanılmıyorsam sadece geçiş esnasında kullanılıyor yarışta, ilk iki tur hariç. Yani öndeki araç kanat ayarı yapamaz. Geçildikten sonra sıra ona geliyor yani.

    Adrian Newey bir söyleşisinde ozaman herkes son tura 2. girmek istiyecek diyordu. İnşallah böyle dandik olaylara şahit olmayız.

  3. kurala göre ayarlanabilir kanat pistte sadece fia nın belirlediği bir noktada kullanılacak yada ayarlanacak.peki o azaman her pilot aynı yerde kanat ayarı yapacak demektir bu durumda pilotların bu kanatla birbirini geçmesi nasıl mümkün olacak.
    yani ayarlanabilir kanat geçişleri artırmayacak sonucu doğuyor.
    ancak kers den ümitliyim kers zevk katacak ve geçişleri artıracaktır.

  4. Erken konuşmak gibi olmasın ama arka kanatlar fiyasko olucak bence. Çünkü sıralama turlarında kullanımı serbest yarışta sınırlı. Bu ayarlamayı sıralama turları için geliştiriyorlardır bence takımlar.

  5. Gizem Aydın avatarı

    biraz gereksiz olmuş sanki

  6. aynen bende onu diyecektim..yarışa mı konsantre olacaklar kersle mi uğraşcaklar yoksa kanat açısıyla mı? Peki bunlarla uğraşırken direksiyonu kim tutacak ?

  7. Bol bol hata ve kaza izleyeceğiz anlamına geliyor sanırım.Hem kanat ayarlarıyla hem kersle uğraşan pilotun frenlemede ya da öndeki aracı güvenli takipte sıkıntı yaşaması kuvvetle muhtemel.
    Düşünsenize Kobayashi'nin orta sıralarda gözü kararmış şekilde seri ataklara kalkıştığını.Tüm tuşlara basmaktan virajı unutur sonra 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir