"Geçişler Basket Değil Gol Kadar Olmalı"

yazar:

kategori:

Renault’un eski teknik sorumlusu Symonds, hareketli arka kanat kuralı ile 2013’teki yeni motor kurallarına sahne olacak Formula 1’de cevap bulması gereken daha temel sorular olduğunu düşünüyor.

Symonds yarışların geliştirilmesi için, ne kadar geçişe ihtiyaç duyulduğunun tam olarak söylenmesi halinde özellikle teknik sorumluların etkili olabileceğine inanıyor.

Symonds: “Tonlarda geçişe ihtiyacımız yok; belki şimdi olduğundan biraz daha fazlası. Ama dürüst olmak gerekirse 2010 belki de doğru olandı. Önceden sahip olduğumuzdan önemli ölçüde fazlasıydı”

“Bunu daha önceden çok defa söylemiştim ama geçiş, basketboldaki basket gibi değil, futboldaki gol gibi olmalı. İstediğiniz seviye bu”

“Ama Geçiş Çalışma Grubu’nun (OWG) birinde çalışmamla birlikte ilginç şeylerden birisi de şu: Kimse ‘İşte istediğimiz tam olarak budur’ demiyor”

“En iyi anketlerden birisi FOTA tarafından yapıldı. Çünkü motor sporlarının dışından insanlarla temasa geçtiler. FOTA dünyaya açıldı, alış veriş merkezlerine vs. gittiler.”

“İnsanlar, daha fazla geçiş olmasını istediklerini söylediler ama düşünebileceğiniz kadar güçlü olamaz. Bu yüzden bilgili izleyicilerin, her turda araçların yer değişmesini isteyeceğini gerçekten düşünmüyorum”

Symonds, 2013’ten itibaren büyük değişiklikler olacakken, geçişlerle ilgili ayrıntılı bir çalışma için zamanın daraldığını da belirtti.

Yeni kurallar çerçevesinde tutunma için kanatlara bel bağlamak yerine daha fazla yer etkisi içeren düşük yere basma kuvveti üzerine çalışmalar sürüyor.

Williams’tan Patrick Head ve Ferrari’den Rory Byrne’nin üzerine çalıştığı teklif, takımların önüne sürüldü.

Zemin etkisinin F1’e geri dönmesi konusunda umutlu söylemler olmasına rağmen Symonds, bu ko9nuda pek ikna olmuş değil.

Symonds: “Zemin etkisinin, geçişler için iyi olduğunu söyleyen birçok insan var. Ama bunu nasıl bildiklerini öğrenmek isterdim. Çünkü şimdiye kadar hiç bir çalışma yapılmadı.”

“Geçişle ilgili tek rüzgâr tüneli çalışması son olarak OWG ve önceki de GPMA (GP Üreticileri Birliği) tarafından yapılmıştı.”

“Bunların her ikisi de, eğer karoserden downforce (yere basma kuvveti) üretmeye çalışırsanız, girdap nedeniyle kötü etki sağlanacak diyor. Bu yüzden elimizdeki tek kanıt da, aslında büyük bir şey olmadığını ortaya koyuyor”


Yorumlar

  1. Champcar yarışları gibi geçiş olucaksa hiç geçiş olmasın daha iyi.Geçiş için araçlar üzerinde oynama yapmak yerine agresifliğe izin verseler de pilotların kumaşını, cesaretini, saf yeteneğini görsek.Zira son yıllar da F1 hatasız, agresif olmayan, temiz sürüp kazanan pilotlara doğru gidiyo ki bu izleyiciler için bu pek hoş birşey değil 🙂 Neyse ki kobayashi geldi de yarışlar içerisinde 1-2 resital sergiliyo 🙂

  2. Shuminin Rubens i duvara sokması yarışlara heyecan katmaz bence korku katar.

    Ayrı yetten iç tarafı rakip yanına çıkmadan kapatıcaksın. Savunma öyle olur. Adam hep birinci gittiği için bilmiyor tabi.

    Lewis in Webber i Türkiye de hataya zorlaması her tur atak yapıcak gibi yapması bence daha çok heyecan katıyor yarışlara.

  3. Pat Symonds doğru söylemiş.Yeni kurallarda rakibi geçerken yanılmıyorsam sağa sola hareketlerde de sınırlama getirilmişti.Bence doğru olan agresifliğin yasaklanması değil serbest bırakılmasıdır.Hem heyecan hem adrenalin katıyordu.Örneğin Shumi'nin Barcello'yu duvara sıkıştırması gibi.Tehlikeliydi ama Shumi'de Heilton'da bu tür hareketleri seven pilotlar ve bizde, yani bende.Üstelik önceden bu tür hareketleri daha çok yaparlardı.Yarışaların seyirci potansiyelini arttırmak istiyorlarsa pilotlara bu konularda serbestlik getirilmesi gerekir.

  4. "İnsanlar, daha fazla geçiş olmasını istediklerini söylediler ama düşünebileceğiniz kadar güçlü olamaz. Bu yüzden bilgili izleyicilerin, her turda araçların yer değişmesini isteyeceğini gerçekten düşünmüyorum"

    Aynen…

    Çok güzel bir söyleşi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir