Brawn Suçluyu Gösterdi: İstikrarsız Araç

yazar:

kategori:

Brackley kökenli takım, sezon öncesi son testlerde etkileyici bir performans ortaya koymuş ve Avustralya’ya Red Bull ile mücadele etmek için gitmişti.

Ama hem Nico Rosberg hem de Michael Schumacher, araçlarında yeteri kadar rahat değildi ve takım, aracını umduğu gibi çalıştıramadı.

Her iki aracın da kazalar nedeniyle yarıştan ayrılmak zorunda kalmalarına rağmen Mercedes GP’nin hızı da yeterli görünmüyordu.

Olanlar konusunda konuşan Brawn: “Kışın (Testlerde) Barselona’da aracın son haline ulaşıldığı bir yaklaşım benimsedik. Barselona, hiç güçlü olamadığımız bir pistti ama araç orada çok iyiydi.”

“Michael, son günde araçtan çok memnundu. Aracı bir iki saatliğine Nico’ya verdik ve o, önceden bindiğine göre oldukça farklı bir araç olduğunu düşündü. Bu yüzden, bu hafta sonuna iyi bir iş çıkarabiliriz güveniyle gelmiştik.”

“Ama darmadağınık bir hafta sonu geçirdik. Bu günlerde araçlarda birçok ilginç sistem var. Her şeyin çalışması konusunda bir görevimiz vardı; bu da aracın dengesindeki temel işleri yapıp doğru ayarı bulma çalışmalarını yapmamamızı sağladı.”

“Hayal kırıklığı yaratan bir hafta sonuydu ve olduğundan daha iyisini yapabilirdik”

Takım patronu, aracın sistemlerinin istedikleri gibi çalışmadığını ve pilotların araç içinde kendilerine güvenemediklerini belirtti.

Brawn: “Sorunumuz, pilotların her viraja girdiklerinde nasıl bir araca sahip olduklarını tam olarak bilemiyorlardı. İstikrarsızlık, işleri onlar için zorlaştırdı.”

“Araçta bazı sistemlerde değişiklik yaptık. Bu hafta sonu dağınık olan bir takım şeyler var ve asıl zor olan, pilotların ve mühendislerin, üzerinde çalışacak kadar yeterli derecede istikrarlı bir araç bulamamasıydı

Brawn, mevcut pakete yoğunlaşmalarının öncelikleri olduğunu ifade etti.

Brawn: “Planlanan bir seri yenilik var ama odaklanmamız gereken şey, elimizde olanı kullanmaktır. Temelleri var ve bir hafta sonu boyunca her şeyin bir arada çalışmasını sağlamamız gerekiyor. Ardından çok daha güçlü bir performans ortaya koyabiliriz.”


Yorumlar

  1. bende inanıyorum. sessizlik her zaman iyidir. 4 yarıştan sonra herşey ortaya çıkar.

  2. Ben bu aractan umutluyum abi..

  3. Valla tam olarak 1,5 senedir boşu boşuna veriyor. Yada hedefledikleri yer demekki 5-6 cılıkmış.
    Ayrıca senin dediğin gibi gelişmeler olsaydı geçen sezondan beri ve bütün bir kış bu yenilikleri yapmış olmaları gerekiyordu. Ozaman büyüklüklerini ortaya koyabilirlerdi. Fakat maalesef masal anlatmaktan başka hiçbirşey yapmamışlar.
    Üstelik 1-2 ay F1 için çok uzun bir süre. Yani 2 ay enaz 4 yarış demek. MGP şuanki haliyle her yarışın ortasına gelindiğinde tur yiyen takım durumunda. Ha diyosanki kalan 13 yarışında tamamını podyumda bitirecekler ozaman sende Rossun masallarına inanmışsın derim.
    Görünen köy klavuz istemez.

  4. kasım ali aytekin avatarı
    kasım ali aytekin

    Uzun düzlükler var ve tam bir yarış pisti aracın nasıl olduğu bu yarışta ortaya çıkacak. Ferrari ve McLaren Rb ye biraz daha yakın olacaktır Mgp yide görücez bakalım inşallah iyi olurlar.

  5. çok ilginç kanat virajlarda sıkıntı çıkarmamış hatta avantaj sağlamış düzlükte tamamen aracın dengesini bozmuş. genelde diğer takımlar tam tersi bir durumla karşı karşıya kalır.

  6. ne sırrı bu sana sır sadece. türkiye de yaşıyosun f1 sadece seyrediyosun. dışarda herkes bu tip gelişmelerden haberdar. bir ay sonra yine yazalım birbirimize. mercedes aptal bir firmaya boşu boşuna milyonlarca doları ross brawn a veriyo iş olsun diye.

  7. Senin dayı oğlu Mercedesin F1 takımının sırlarınımı sızdırıyor dışarıya 🙂
    Bence bunlarda teselli ikramiyesi. Bu takımı bu hale getirenler utansınlar.
    Biz taraftarların olmadığı gibi bence takımında 1-2 ay sabredecek tahammülü yok. Önümüzdeki 1-2 yarışta sıçrama yaptılar yaptılar zaten o saatten sonra öndekileri yakalayamazlar.
    Ben Melburne de güvenlik nedeniyle Schuminin çağrıdığını düşünmüyorum. Schumi tur üstüne tur yiyecekti. Morali çok bozuldu ve kendisi parka çekti aracı. İndiğinde nerdeyse ağlamaklıydı.
    Haug ve Ross bir planları olduğunu ve herşeyin bu plana göre adım adım ilerlediğini söylemişlerdi. Umarım bu olay planları dahilinde değildir. Bakalım Malezyada neler göreceğiz.
    İnşallah Schumiyi kahrından emekli ettirmezler bu seferde.

  8. Ama sen efsane olan bir kişiyi yerin dibine sokuyorsan, değil şampiyonluk kazanmak 5 tane şampiyonluk alsan yine de büyük takım kimliğini kazanamazsın.

    Çok güzel bir noktaya değinmişsin, gözümden kaçmış. Mercedes tüm zamanların en prestijli şampiyonluğunu kazanmak istiyorsa, Michael Schumacherle birlikte bunu yapmak zorunda.

  9. Mercedesin güncelleme programına göre yenilikler sırasıyla Barselona ve İstanbul için olduğunu biliyorum. Albert Parkta yeni ön kanadın kullanılmamasının nedeni kanattan verim alınamamsı ve kanadın aracın dengesini bozmasıdır.

  10. ben sürücü tutmuyorum, takım tutuyorum. ben mercedes gp taraftarıyım. bir yandan schumi için üzülüyorum. ama bildiğim bir tek şey var biraz sabır. dikkat ettiyseniz testlerde kullandığımız ön kanatlar yarışta yoktu. bu araç 5 yarış sonra geçilmez olacak. arka kanat tamamen değişiyor. şanzıman değişiyor. nerden biliyorsun derseniz dayı oğlu mercedes te almanya da mühendis olarak çalışıyor ve fabrikada bir ekip f1 için bazı parçaların testlerini yapıyorlarmış. ve 1-2 ay içinde yenilikler araca yansıtılacakmış şimdilik en iyi ayarları bulmaya çalışıyorlarmış. hatta şöyle birşey söyledi araç güncellemeler bittikten sonra bu araçla hiçbir alakası olmayacak. sadece sıkıntı f1 yönetiminin sınırları içinde kalmak için zorlanıyorlarmış. bir konu daha var ama bu net değil mercedes in bazı mühendisleri takıma müdahele edecek şekilde yetkilendirilecekler gibi bir konu. çok iyi olacak mercedes şu anda geleceğin f1 ini şekillendirecek aracı imal etme yolunda.

  11. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    Sepang Pisti Melbourne'ye göre daha zorlayıcı yksek downforce gerektıren bir pist.

    McLaren Yine güçlü olucaktır.Ferrari ve Mercedes'i izleyip görucez

  12. kasım ali aytekin avatarı
    kasım ali aytekin

    Galiba öyleymiş 🙁

  13. kasım ali aytekin avatarı
    kasım ali aytekin

    Sezon öncesi Barcelona da ki testlerde elde ettiğimiz derecelerden sonra gerçekten ümitlenmiştim. Ayrıca o testlerde bile aracın son hali olduğunu düşünmüyordum. Ross un elinde birkaç gizli yenilik vardır diye düşünüyordum evet gerçekten varmış. Rb ile olan farkımız 1 sn altında zannederken 2 sn fazla olmasına sebep olacak bir takım yenilikler varmış. Araçta pekçok sistem varmış ta düzgün çalışmamış peki neden ? Pistten kaynaklanan bir durum mu ? Yoksa aracın ayarlarını mı yapamadınız? Nasıl düzgün çalışmaz ?

    Mgp ya gerçekten Rb,Ferrari,Mcleren e yetişecek yada tam bir fiyasko olacak. Malezya da bunu anlayacağız ross amca. Fiyasko olursa o zaman bize hikaye anlatmayı bırakıp biz bu işi beceremedik diyeceksin Ross amca gereksiz yere fanları ümitlendirmeyeceksin. İnşallah tersi olur ama pek ümidim yok açıkçası.

  14. Daha önceden de belirtiğim gibi endişelerimiz tamamen aynı. Muhetemelen bizimkiler de( Mercedes Takımı olarak) güçlü olmayı bekliyorlardı, yoksa verdiğim linkteki gibi Red Bullu içmek (Red Bulla meydan okumak) cesaret gerektiren birşey. Sanırım geçenlerde Hornerin, Mercedese karşı tepkisinin nedenini bu reklam çok net bir şekilde açıklıyor 😀

  15. thrillercd thrillercd

    bu yorumu senin yazına istinaden yazmıştım ama sanırım yanlış yere yazmışım:)

  16. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    demekkı bu takım difüzor şampiyonuymuş

  17. Güzel bir açıklama olmuş. Söylediğin gibi burası F1 ve burada hiç birşey belli olmaz. Ancak Mercedes'in biz taraftarlarında, takıma olan güven kalmadı. Hatırlarsan geçen sene sezonu domine etmiş ve 2010 yılında çokta fazla kural değişikliği olmadan pistlere çıkan Brawn Gp evrimi vardı. Üstelik Schumi gibi bir efsaneyi de kadrosuna katmıştı. Açıkçası beklentimiz çok yüksekti. Ve sonunda nasıl hayal kırıklığına uğradık anlatmama gerek yok herhalde. Sezona bundan daha iyi bir başlangıç yapmamıza rağmen ilerleyen safhalarda araç öndekilerden iyiden iyiye uzaklaşmaya başladı. Bunun sebebi olarak yine araç gösterildi ve aracı anlayamadıklarını lastiklere nasıl davrandıklarını bilmediklerini söylediler. Çözmeleri ve lastikleri anlamaları ise neredeyse 15 yarış sürdü.

    Şimdi gelelim bu güne; yukarıda belirttiğim gibi mercedes araç gelişimi konusunda diğer büyük takımlarla denk değil. Bu sezona çok kötü bir yarışla başladık ve sorumlumuz yine araç. Şimdi soruyorum mercedes bu geçen yılın devrim aracını nasıl anlayıp nasıl bir performans sergileyecek. Bence bunu yapabilecek güçteler fakat bunu başarana kadar sezonun yarısını çoktan geçmiş olacağız.

    Tamam hadi bu seneyi de böyle hüsranla geçtik ve dedik ki "mercedes ileriye dönük yatırım yapıyor" peki bu nasıl olacak. Şimdi bu formda ve diğer f1 severlere sorsanız kaç kişi RBR taraftarıdır? Kaç kişi RBR şampiyonluğu kaçırdığında hüngür hüngür ağlar? Burada bir elin parmağını geçmez bu sayı. Buradaki %99 mercedes taraftarı schumi için bu takımı destekliyordur. O gittiği zaman bu şekilde devam eden bir takımı kaçımız testekler? Büyük takım olmak istiyorsanız, Renault gibi şuan geleceğin efsanesi olan birisini şampiyon yapacaksınız, Ferrari ve Mclaren gibi olmak istiyorsanız Schumi, Mika, David gibi kişileri şampiyon yaparak popilerite kazanacaksınız. Ama sen efsane olan bir kişiyi yerin dibine sokuyorsan, değil şampiyonluk kazanmak 5 tane şampiyonluk alsan yine de büyük takım kimliğini kazanamazsın.

  18. kasım ali aytekin avatarı
    kasım ali aytekin

    Ross yapma dostum bu araç üzerinde 8 ay çalışan siz değilmisiniz? Sıralamalarda sorun yaşandı geride kaldık tamam anlıyorum ama yarış performansı da çok kötü. Ferrari de sıralamalarda döküldü fakat yarışta o kadar geride olmadıklarını gördük. Rosberg in derecelerini incelerseniz demek istediğimi anlarsınız. Geçen yılın yarısından itibaren üstünde çalışılmış bir aracın bu kadar kötü olması çok garip. yaklaşık 2 sn gerideyiz şuan ki bu kabul edilemez. Bu takım geçen sene en fazla 1.5 sn gerideydi bu farkın bir nebze kapandığını düşünürken tepetakla geldik.

    Malezya'da daha net bir tablo ortaya çıkacak muhtemelen. Eğer orada da bu kadar kötü olursak sezon Mgp için bitmiş demektir geçmiş olsun demekten başka bir çare kalmaz.

  19. Bizim Honda'dan kalmış mühendislerimizin çok becerikli olmadığı konusunda seninle hemfikirim. Yine de bu adamların iyi şeyler yapacaklarına dair umudumu da tamamen kaybetmiş değilim. Uzun süreli olarak Mercedesin geleceği hakkında düşünürsek ya önceki dönemlerinde oldukları gibi en iyisi olacaklar ya da hiçbirşey. Aynen kendilerinin söyledikleri gibi "The best or nothing".

    Bizim dileğimiz ilki ve bunu kısa sürede yapmalarıdır. Diğer taraftan Schumacher daha Mercedesteyken hakkettiği aracı almasının tek yolu bu. Dikkat ederseniz şu anda F1'de kullanılan en iyi KERS ve motor; çoğu kaynaklara göre bizde. Bunu yapabilen bir takımdan daha fazlasını da rahatlıkla bekleyebiliriz. Bunun içindir ki bir gün çok güçlü olacaklardır ve tememmenimizyakın bir zamanda olmasıdır.

    Konu biraz dağıldı. Şimdiye dönersek , hatırlıyorsan Schumacher bir aralar Red Bulldan sonra geri kalan gruba liderlik yapabiliriz demişti. Durup dururken reklam olsun diye bu kadar büyük konuşmak Schumacherin yapacağı bir şey olmadığını çoğumuz biliyoruz. O açıklama yapılırken başka bir tarafta Mark Webber basına şöyle konuşuyordu:

    "Mercedes have had a good finish to the winter testing and they're going to be winning some races for sure this year," Webber said.

    "Mercedes kış testini iyi bir sonla tamamladı ve bu yıl kesinlikle birkaç yarış kazanıyor olacaklar." (Not: Çeviri birebir değildir.)

    Webber bile böyle bir öngürüde bulunuyorsa bence araç o kadar kötü olmazsa gerek. Yine de burası F1 hiçbirşey belli olmuyor.

    Geçenlerde Ross Brawnın Renault tarzı egzos sistemi geliştirmeyi planladıları haberlere yansıdı. Bunda takıma yeni katılan ve nisan ayında resmi olarak iş başı yapacak (bana kalırsa çoktan başlamıştır da) Bob Bell ki, bir kişi bir takımı kurtarabilseydi herhalde bunların en başında Ross Brawn olurdu, ciddi katkıları olur. Bunun yanında umuyorum Bob Bell Renault tarafından kovulmamıştır, kendisi Mercedes için Renaultu bırakmıştır. Aynı zamanda şu anda Renaulta onun yerine görev yapan James Alisonla birlikte çalıştığını ummak taraftarlar olarak elimizden gelebilecek tek şey.

    Son olarak birazcık keyiflensek iyi olacak, daha önceden izlemiş olabilirsiniz. İşte burda Schumacherli, Nicolu, Mikalı ve onlara eşlik etmiş bir Redbullu reklam:

    http://www.youtube.com/watch?v=C9DBlGpnzqY&feature=player_embedded

  20. Schumacher de sadece tecrübesiyle takımın kurulmasına katkıda bulunmak için geldi, tekrar yarışmak için değil.

  21. Hurda Honda'dan yarış kazanan bi araç yapmak kısa sürede mümkün değil. Brawn GP sadece ve sadece çift katmanlı difüzörden dolayı iyiydi. Onun dışında yepyeni bir takım. Red Bull'un ilk başlangıcını düşünün.

  22. efendimayin  avatarı

    Bence ross gitmeli artık.

  23. Ekmek boğazımda kaldı

  24. kolay değil ortada 2 tane mükemmel pilot ama.özellikle rosberg için çok zor.(schumi zaten doymuş.).mgp de 2.sezonumuz ama şu anki durumumuz çok kötü.üstelik bu kadar vaat ve çaışmadan sonra !

  25. Araç yavaş değil ama uygun ayarlar ile yarıştıramıyorlar. Ortada her zaman iyi bir araba oluyor fakat bu arabayı optimum ayarlar ile birleştiremiyorlar nasıl bir şeyse geçen seneden hatırlayın düzlükte en yavaş olan araba gelişim durduktan sonra nasıl bir hikmetse maksimum hıza çıkmaya başladı, Schumacher arabayı yeni anlıyoruz diye yorumda bulunmuştu yine ortada bir araba var ama ortada bu aracı çalıştırabilecek mühendisler yok.

  26. daha karpuz kesecedik.olmadı bi çay daha için.
    nereye kalkıyorsunuz şaka çok doğru söylemişsin.

  27. Ross Brawn aa deha diyen ler simdi atip tutuyorlar :)) bizim milet acayip yaa

  28. MgpSchumi2011 avatarı
    MgpSchumi2011

    Bu adam hala konuşuyormu arkadaş 🙂

    Boşsun brawn malesef boşsun neden biliyormusun testlerde en kötü performansı gösteren ilk 4 takımdan mclaren bile geldi redbull ile kafa kafaya yarışıcak duruma geldi hemde testin t sini yapmadan bırakın testin tamamını

    Sen 8 aydır kaynaklarını bu araca vermişsin 20-30 mühendisin bu araç üstünde çalışıyor rakiplerinden daha önce kolları sıvamışsın testlerde en fazla tur atan ilk 3 takımdan birisin (bu aractan max verimi çıkarman gereken bir yer) son testlerde liderliğe oynayacağını göstermiş taraftarları umutlandırmışsın.Ama gel görki sonrasındaki 2 haftada hiç bir şey yapmamışsın.

    Konuş sen konuş daha ne rezil olucaksın seni hrt bile geçicek :)) çünkü aracınız berbatın ötesinde murat 124 bile size tur bindirir finişte mangal yaparken siz anca yetişirsiniz:)

    Tabi bunlar espiri ama hani durum buna gidiyor artık:)

  29. Renault çok güçlü bence zor geçeriz onları yazık çok yazık…

  30. mecit karaca avatarı

    cok yazık.bu takım saubere bile geçilecek.schumide adını iyice karalattırdı mercedes sayesinde,zaten ingiliz basını aleyhtar bir tablo içindeydi artık sezon sonuna doğru schumiyi ralf kıvamına getirecekler…en iyisi bir an önce bırakması.16 sezondur tutkuyla bağlandığım bir efsanenin böyle ayaklar altına alınması derin bir utanç kaynağı benim ve tüm schuamcher fanları için.
    bırakın redbull,mclaren yada ferrariyi, symonds gibi dehayı kaybeden renault bile inanılmaz tasarımlar ortaya çıkarırken mercedes neler yapıyor(!)

  31. Bu adamlar bırakın şampiyonluğu, aracın potansiyelinden kaynaklanan podyum bile göremezler. Ancak bir karambol ya da başka bir aksilik olacak ki biz podyuma çıkalım.

    Testlerden belliydi zaten o kadar çok yanıltıcı açıklamalar yaptılar ki, kimse aracın performansını bilmiyordu. Testlerde biraz gövde gösterisi yapsalar da yarışta maskemiz düştü. Şimdi gelelim suçluya. Yani Brawn'nın dediği gibi aracımıza. Hatırlarsanız geçen yıl kötü performansın sebebini muhafazakar araca bağlıyordu. Aracın gelişmesi için yeterli alan yok diyorlardı. Şimdide aynı laflar. Aracımız istikrarsız. Peki ne olacak şimdi?

    Geçen yıl en azından sadece renault ile mücadele etmek zorundaydık ön gruba yaklaşmak için. Şimdi ise williams, renault ve toro rosso. Bunları geçip öndekilerle mücadeleye gireceğiz. Geçebilirmiyiz? Çok zor. Biz bu yıl geçen yılın son zamanları gibi ilk 10 mücadelesi veririz.

    Tebrikler Brawn….

  32. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    askerde vardır ya "cezalı tank" "suçlu tuvalet" "allah belanı versin ağaç" 😛

  33. Brawn Suçluyu Gösterdi:"İstikrarsız Araç" ?? Aracın Suçu NE ? başkasımı yaptı da bu aracı araca suç atıyorsun ? Ben msc nin yerinde olsam bırakırdım anahtarı masaya arkadaş adamların geri bildirime bile ihtiyacı YOK !…

  34. Brawn Suçluyu Gösterdi:"İstikrarsız Araç" ?? Aracın Suçu NE ? başkasımı yaptı da bu aracı araca suç atıyorsun ? Ben msc nin yerinde olsam bırakırdım anahtarı masaya arkadaş adamların geri bildirime bile ihtiyacı YOK !…

  35. 8 ay üzerinde çalıştığın araca güncellemeleri yüklemek için testin sonunu beklersen olacağı budur. Test edilmeyen sistemlerde her zaman istikrarsızlık söz konusu olur.

  36. İlahi ross amca 🙂

  37. Hah nihayet uyuyan güzeller uyandı…
    Sanki araç marsdan zembille gelmişte gösterdiği bu performans bunları çok şaşırtmış gibi demeçler veriyorlar. Yahu kardeşim aylardır üzerinde çalıştığınız bir araç var. türlü bahaneler ve yalanlar uydurmayın artık. ya beceremedik deyin yada düzeltin insanlarıda beklenti içine sokmayın. Rezil ettiniz hem pilotları hemde takımı.
    Birçok yeni sistem var diyosunda bu sistemler melburne demi ortaya çıktı? testlerde açılır kanat ve kers yokmuydu? ne oldu nedir sorun delikanlı gibi söyleyin yada biz bulamıyoruz ve bilemiyoruz deyin bilen yapan birisi gelsin.
    Korkarım geçen seneden daha kötü olacak. 2 sanşye fark var yarışın yarısında tur bindirirler adama!!!!

  38. bravo sana ve ekibine (!) elinizde araç değil koca bir hiç var be ! yazık. o 2 pilotta bu külüstürü haketmiyor.

  39. brawn takımı satınca para doydu galiba. şimdi gerçek anlamda sorumluluğu da kalmadı. hadi bakalım.

  40. Deli_Manyak avatarı

    😀

  41. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    ben bu işi çözemeedim gitti vallahi :S
    zamanında çift katmanlı difüzör ile sezonu domine ettiren adam sen değilmiydin Brawn
    burada bir tuhaflık var ama…
    artık ne diyeceğimi bilemiyorum.
    eleştirim ise olmuyor Brawn olmuyor yakışmıyor bu durum sana ve ekibine.

  42. sepang dada araç aynı olursa o zaman ne diyeceksiniz acaba.ben o zaman kesin olarak geçmiş olsun.

  43. Alonso&Massa  avatarı

    Gökten inmedi ya araç siz yaptınız.Zaten bir öyle bir böyle istikrarsız yorumlar yapıyordunuz.Schumacher ikinci kez emekli olmadan iyi bir araç verseydiniz adama…

  44. Yusuf  Hitay avatarı

    oldu biz kalkalım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir