Sürücüler Güvenlik Aracı Kuralında Değişiklik İstiyorlar

yazar:

kategori:

Son çıkan haberlere göre Formula 1 pilotları ve takımları İspanya GP’de güvenlik aracı kurallarında tamamiyle bir değeişiklik yapılması için Charlie Whiting ile bir araya gelecekler.

Bu seneki Avustralya GP’de bir çok güvenlik aracı periyodu yaşanmasının ardından pilotlar ve takımlar belli zamanlarda pit yolu kapatıldığı için adil olmayan şekilde cezalandırıldıklarını belirttiler. Mclaren pilotu Heikki Kovalainen son güvenlik aracı periyotundan etkilenmiş ve muhtemel bir podyumu kaçırmıştı.

Bazı pilotlar ayrıca pite girişlerde bazı karışıklıkların olduğunu ve bir anda ışık değişikliği olduğunda aniden piste dönmek zorunda kaldıklarını da söylediler.

Güvenlik aracı ile ilgili bu kural değişikliği, pite erkenden girip avantaj sağlamak isteyen ve hızlı şekilde pite giden pilotları engellemek için yapıldı ancak daha önceden bu konu hakkında görüşmeler başlamıştı.

Monaco ve Kanada gibi güvenlik aracının girmesinin büyük bir olasılık olduğu yarışların yaklaşması ile bu konuda sesler daha da yükselmeye başladı.

Grand Prix Sürücüler Birliği (GPDA) Yöneticisi Mark Webber, Autosport’a yaptığı açıklamada İspanya Gp’sinde konuyla ilgili görüşme yapılacağını doğruladı.

Webber "Bu Charlie ile İapanya’da görüşeceğimiz bir konu. O da buna sıcak yaklaşıyor. Melbourne’de olanları anlamak hâlâ güç. Aynı zamanda FIA hakemlerinin de pit alanındaki ışıklarda ve diğer şeylerde hata yapmaması çok zor. " dedi.

Ancak eskisi gibi pit alanı kaza anında kapatılmazsa pilotlar yine bir an önce pit yapmak için pite girecekler ve bu 2003 sezonunda Alonso’nun Brezilya’da yaptığı kazaya benzer kazaların olmasına katkıda bulunacak. Webber bu tarz kazaların yaşanmaması için kaza yapılan bölgede yavaş geçilmesi gereken bir bölümün olabileceğini düşünüyor.

Webber bu tür bir değişikliğin hem izleyenler hem de yarışanlar bakımından iyi olacağını düşünüyor.

Webber "Bu çok amatörce görünüyor. Yakıtınız bittiğinde pitten geçme cezası alıyorsunuz. Heikki, Melbourne’de çok iyi yarış çıkardı ancak bu yüzden kaybetti."

"Pilot açısından daha öncekine benzer bir sistem bulunması daha tercih edilir. Ancak Charlie buna kızıyor çünkü güvenlik aracı girdiğinde mümkün olduğu kadar kısa sürede pite girmemiz gerekiyor."

"Güvenlik aracı piste çıkar çıkmaz kaza yapan aracı geçtiğimizde hızımız yükselmek zorunda. O kazanın olduğu bölümde normalde olduğumuzdan daha hızlı zaten olamayız. Kaza bölümünde yeterli güvenlik olmalı."

"Kazanın ve sarı bayrakların nerede olduğuna dikkat etmeliyiz. O andan sonra pist istediğimiz kadar hızlı olabilmemiz için oldukça güvenli olur ve bu da iyi olur." dedi.


Yorumlar

  1. Ertan  Akkaş avatarı

    Bence Güvenlik arabasının içeride olduğu turlar yarış turundan düşürülmemeli böylece ceza alan pilotlar için şans doğar… Ama tabi ki Mc Laren arkadaşıma katılıyorum pistlerin temizlenmesi için farklı şeyler düşünülmeli örneğin çalışanların sayısı artırılabilir.

  2. benim düşüncem güvenlik aracı uzun süre kalmamalı piste.pistin hızlı temizlenmesi için farklı şeyler düşünülebilir.1 -2 tur için giren bir guvenlik aracı fazla pit sorunu cıkarmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir