Takımlar 2010'da FOA'dan 658 Milyon $ Aldı

yazar:

kategori:

İncelenen evraklara göre bu rakam 2009’da 544 Milyon $ idi.

Bu ödemedeki artışın, Concorde Anlaşması’nda gelişen şartlardan kaynaklandığı öne sürülüyor.

Formula 1, Kore ve Kanada’daki yarışları takvime ilave etmek suretiyle satışlarını %2 arttırıp 1.08 Milyar $’a çıkararak 2010’da toplam 296 Milyon $ net gelir elde etti.

2005’te Formula 1 satın aldıktan sonra CVC Capital Partners Ltd., takımların ayrı bir seri kurma tehdidi karşısında verilen ödüllerin arttırılmasını kabul etmişti. 

2010’da takımlara yapılan toplam ödeme, önceki anlaşmanın son senesi olan 2007’dekinin %164 fazlasına denk geliyor.

Bilindiği gibi Ocak 2011 itibari ile FOA, ticari hakları farklı bir şirket olan Formula 1 Dünya Şampiyonası Ltd.’ye (FOWC) devretmişti. FOA ile yapılan anlaşmalar artık FOWC’ye aktarılmış oldu.

Bu arada CVC’nin Formula 1’deki kaybı, serinin satın alınmasından itibaren finansal maliyetlerde geçen sene 660 Milyon $’a ulaştı.

Diğer bir bilgide ise şirkette Bernie Ecclestone olduğunu düşünülen en üstteki yöneticinin kazancında %214’lik artış olmuş ve ücreti 8 Milyon $’a yükselmiş.

Bizi de ilgilendiren bir konu ise FOWC’ye 1 $ karşılığında satılan İstanbulpark Organizasyon ile ilgili 11.1 Milyon $ zarar gösterildi.

Bu arada savcılar, Amerika’daki emlak piyasasında kayıp yaşamasının ardından hükümetten destek alan Alman Bayerische Landesbank’ın Formula 1’deki ½48 hissesini CVC’ye satışını inceliyor. Bu araştırmada bankacı Gerhard Gribkowsky’nin 50 Milyon $ alıp almadığı inceleniyor. Gribkowsky’nin avukatı Reinhard Hoess, yorum yapmak istemedi; CVC ise böylesi bir ödemeden haberleri olmadığını 5 Haziran’da yazılı açıklamıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir