Muson Yağmuruna F1 Rüzgarı

 

Yer Malezya. Güneydoğu Asya’ nın, Ekvator çizgisine en yakın ülkelerinden biri olan Malezya, Güney Çin denizine yayılmış bir adalar topluluğu. Topraklarının %61’ i orman. Ormandaki 15.000 farklı bitki türünün 6000 i ağaçlardan oluşuyor. Zaman, Muson yağmurları zamanı. Dünyanın denge unsurlarından biri olan Muson yağmurları yılın en coşkulu anlarını yaşıyor. Bu yağışlar daha da fazlasını çekmek için, nem oranını % 80’ lere çıkarıyor. Mekan, Kuala Lumpur’ da ki, teknoloji harikası Sepang İnternational Circuit.  1998 yılında yapılan ve 1999 yılında ilk yarışını yapan pist, nemli havası ile, gücün ve dayanıklılığın sınırlarını zorlayan, 15 virajın bulunduğu, 5.543 km uzunluğunda, uzun düzlüklere ve aynı virajda birden fazla apex e sahip, karakteristik bir pist.

Güçlü motorların maksimumda çalıştığı, özel pilotların en iyisini yapmak için yarıştığı, Formula1 sporunda, belki de en zorlu şartlara ve hızlı değişkenlere sahip pist Sepang. Muson yağmurları etkisi altındaki bölgede şu sıralar çok fazla yağmur, nem ve sıcaklık var. Bu da hepimizin bildiği gibi yarışın şeklini değiştirecek bir manzara.

2007 yılında teknolojik olarak yenilenen ve en ileri teknolojik unsurlar ile pilotların çok sevdiği pistlerden biri olmayı başaran Sepang Pisti, hafta sonu 13. yarışını istatistiklere yazdırmış olacak. 13 yıllık bu süreçte kazananların sadece üçü, aktif yarış hayatlarına devam ediyorlar. 3 kez kazanan M. Schumacher, bir çok konuda ileride olduğu gibi bu pistinde efendisi konumunda. Tifosilerin umudu F. Alonso, zorlayıcı unsurların üst düzeyde olduğu pistte 2 kez damalı bayrağı ilk sırada geçerek, dünya şampiyonluğuna yakışır anlara imza attı. S. Vettel hepimizin yakından hatırlayacağı gibi geçtiğimiz yılın galibi. Tarihin en genç dünya şampiyonu olan Vettel, şampiyonluk tohumlarını geçen yıl bu pistte ekmeye başlamıştı.

56 turluk bu heyecan ve hava fırtınası süresince,  takımların tek düşüncesi dayanıklılık olacaktır. Motorlar kadar pilotlar için de zorlayıcı özellikleri ile öne çıkan Grand prix, uzun düzlüklerdeki yüksek sürati, hızlı  virajlarındaki ani fren unsurları ile, down force ayarlarının çok hassas noktalara gelmesine sebep oluyor. Özellikle yeni uygulamaların yapacağı etki burada ön plana çıkabilir. KERS ve DRS, virajlar geçildikçe daha çok ve daha iyi kullanılacak hale gelecektir. Fakat çok net biliyoruz ki, hafta sonu için en belirleyici unsur, hava şartları ve Pirelli lastikleri olacak. Gerçek bir sınavdan geçecek ve bizlere bu sene yaşayacaklarımızdan kesitler sunmasını beklediğimiz Pirelli, hava şartları karşısında nasıl bir duruş sergileyecek açıkçası merakla bekliyorum.

Sezona uçarak giren Red Bull racing Team ve pilotları, en hızlı araca sahip olmanın verdiği avantaj ile antrenmanlarla birlikte tüm seanslarda, geçilmek veya yakalanmaya çalışılacak takım olabilir. S. Vettel için, mükemmel geçen bir yılın ardından yapılan çok iyi bir başlangıç, ekstra güven aşılayacağından, artık bildiğimiz Vettel karakteristliği ile pistte turlayacaktır. Tek hedefse en hızlı olmak. M. Webber, kariyeri boyunca ilk kez bu kadar yaklaştığı dünya şampiyonu apoletini takarak emekli olmak için, önünde az bir zaman kaldığını biliyor ve bu kadar yakınken, bu yolda belki de en hızlı olmaya çalışacağı son sezonunda varını yoğunu aracına katacaktır.

Sezona belki de fazla Pr yapıldığı için hayal kırıklığı yaşatarak başlayan Scuderia Ferrari’ de, strateji hesapları yüzünden hafta boyu uykusuz geceler  geçtiğine eminim. Birkaç ufak sorunun nasıl çözüleceğine dair çalışılan geceler ve gerçekte ne kadar hızlı, iyi oldukları hesapları, hem pilotları hem de takımı meşgul eden ana unsurlar. F. Alonso burada kazanmak için yapılması gerekenleri biliyor. Takımını ve tifosileri bu anlamda heyecanlı bir yarış bekliyor. F. Massa, bu sezon kırmızılar için daha fazla çalışmazsa seneye koltuğunda, ben bile oturabilirim. bir şeyler yapmanın zamanı çoktan geçti. Artık tüm varlığını ortaya koymalı. Ferrari bu hafta aranın açılmaması ve yarışta geride kalmamak için en ince detaylar ile pistte olacaktır.

Hepimizin az test süresi geçirdiği için, iyi olmadığını düşündüğümüz Mc Laren, aslında en hızlı ikinci otomobil olarak hiçbir şeyin göründüğü gibi olmayacağını bize ilk yarışta hissettirdi ve kısmen bizi rahatlattı. Heyecan ve çekişme kopmadı. L. Hamilton ve J. Button, takımın yaptığı güncelleme sayesinde, bu yarışa da umutlu bir başlangıç yapacak.

Hepimizi hayal kırıklığına uğratan takımların başında gelen Mercedes Gp, ana sponsoru Petronas’ ın topraklarında, kendi evindeymiş hissiyatı ile sürpriz bir başarı peşinde olma hedefi ile piste çıkacaktır. Burada en çok kazanan M. Schumacher’ in, farklı şartların fark yaratan pilotu olduğunu bizlere hatırlatması için, oldukça güzel bir hafta sonu. Ayrıca geçtiğimiz yıl burada ilk podyumuna çıkan N. Rosberg’ de bu başarısını perçinlemek ve kendisini göstermek için podyuma çıkmak isteyecektir. Mercedes takımının imajını kendi evi gibi hissedebileceği bir ortamda düzeltmesi ilerleyen günler için ateşleyici olacaktır. Başarı için iyi strateji gerektiren bir hafta sonu.

Renault yeni rengi ve karakterini pilotu ile de göstererek sezonun ilk yarışından podyum ile ayrılmayı bildi. Bu hafta bu kadar iddaalı olamazlar belki ama, sürpriz peşinde oldukları açıkça ortada olacaktır. Takım hız konusunda çok iyi olmasa da, yarış stratejisinde yaratacağı farkla puan veya puanlara ulaşabilir.

Bir çok unsurun ortaya çıkması ve yarattığı uyum ile pekişen düşüncelerimiz, 2011 sezonun ikinci yarışına geldiğimiz şu günde, bizlere çok ciddi bir sürpriz vaat ediyor. Pilotların tamamının yarış sırasında böylesine ciddi hava koşulları ile mücadele etmemiş olması, Pirelli lastiklerinin gerçek kimliğini göstereceği yağmurlu bir hava, %80 lerde seyreden nem ve 30 derecelik hava sıcaklığı ile sınanacak motorlar.

Tüm bu konuların ön planda olacağı hafta sonu, stratejik anlamda da bir çok farklı uygulama ve amacı, gizlilik içerisinde barındırmaya devam edecek. Ta ki, Grand prix başlayana kadar. O andan itibaren düşünceler duracak, doğanın sunduğu eşit koşullar ve ona farklı marka ve kimliklerle karşı duran, her biri değişik renkte tulumlar giyen bir avuç insan cevap verecek. Çoğalan pit stopların, pit alanlarına getirdiği ekstra sorumluluk, g kuvvetleri altında birbirini geçmeye çalışan pilotların görüşlerini kapatması muhtemel sprey etkisi, yüksek ihtimal ile ilk defa göreceğimiz güvenlik aracı, yeni haftada konuşacağımız ana konular olabilir. Öngörünün mümkün olmadığı hız dünyası, bu hafta iliklerimize kadar işleyecek bir zevk yaşamamız için gerekli tüm şartları sağlamış durumda. Bizlere ise ekranlarımızın başından bu zevki tatmak kalıyor. Çok güzel geçeceğini tahmin ettiğim hafta sonunun, tüm F1 severlere aynı hissi yaşatması dileği ile. Startla birlikte, 2 viraja dikkat.

 

 

Volkan Başer


Yorumlar

  1. yine güzel bir analiz olmuş Volkan Bey. kaleminize ve yüreğinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir