Türkiye GP Öncesi Analiz

Şangay’da Lewis Hamilton’un, Vettel’e  dur demesine rağmen, Vettel’in aldığı ikincilik ona 21 puan farkla liderliği devam ettirmesi için yetti.  Red Bull’u kovalayan Mclaren  çifti acaba İstanbul’da onları yenecek mi? Mark Webber’in 18.likten 3.lüğe çıkması ardından takımlar sıralamalardan feragat edip yarışa daha mı fazla temiz lastik bırakacaklar ?

Formda olanlar

Çin yarışında alınan ikincilik Sebastian Vettel’in formda olmadığı anlamına gelmezse de, 2010 dünya şampiyonuna  dur diyen ilk kişi olan Lewis Hamilton’un yarışı kazanmak için kendine güveni tam olacaktır. Aracın yeterli kadar hızlı olmayacağı düşünülen endişeli bir kışın ve lastik kullanımın sorgulandığı zayıf bir Malezya yarışının ardından, Çin yarışının sonlarında öndekilerin lastik stratejileriyle sorunlar yaşarken, Hamilton alınan  güzel taktik sayesinde yarışı kazanmayı bildi. Geçen  sezon arka arkaya Türkiye ve Kanada yarışlarını kazanan Hamilton  Çin yarışı ardından Türkiye yarışını da kazanmak isteyecektir.

Formda olmayanlar

Ön sıralarda yakın bir rekabet varken,  Williams’ın olmadığı orta grupta  başa baş bir rekabet olduğu gözüküyor. Sezon öncesi testlerde  rekabetçi görünen Williams’ın aracı, hem dayanıksız hem de yavaş olduğu ispatlandı.  Amaçları orta grubun  önünde olmak olan Williams, artık iki aracıyla bitiş çizgisini görmeyi  hedeflemesi gerektiği  ortaya çıktı. Bunun yanında Çin yarışında Lotusuyla Heikki Kovalainen bile Pastor Maldonaldo’dan daha hızlıydı. Bu durum Williams’ın tarihinde en kötü sezon başlangıcı oldu. Daha önceden ‘korkulacak bir şey yok’ denilmesine rağmen bu hafta teknik direktör Sam Michael ve  şef aerodinamikçi John Tomlinson’un sezon sonunda istifa edeceği ve haziranda Mike Couglan’ın şef mühendis olarak takıma katılacağı haberi durumun ne kadar kötü olduğunu gösteriyor.  

İzlenilmesi gerekilen kişi

Çin  yarışından eline geçen fırsatı kaçırdığından dolayı kendini abur cubura veren Nico Rosberg, Mercedes için çok güçlü bir yarış çıkarmıştı. Yarışta belli bir süre lider gitmesine rağmen, yetersiz yakıt yükü nedeniyle yarışı ancak beşinci bitirdi. Mercedes’e şu ana kadar üç podyum getiren Nico yarışa liderlik yaptığı anda Mclaren ve Red Bull ile benzer hızı tutturması araçta  bir potansiyelin olduğunu gösterdi.

Bazı  değişkenler                

8. Viraj- Hermann Tilke’nin pistleri genelde pek övülmüyorsa da , şu çok açık ki tasarladığı en orijinal viraj çok apeksli 8. virajıdır. Ortalama 160 mph(mil/saat) üzerindeki bir hızla dönüldüğü bu virajda, Red Bull geçen sene çok rahattı. Pilotların 5G’ye kadar yükselen bir kuvvete maruz kaldığı bu virajda, sıralama ve antrenmanlar esnasında sürücülerin yarış çizgisini kaçırmaları beklenilebilir.

Hava durumu-  Hafta sonu boyunca yağmurun etkili olacağı tahmin ediliyor. Yağmur yağmasa bile son yarışta  yağmurun olmadığı yarışların da zevkli olabileceğini gördük.

Pirelli lastikleri-  Lastiklere diğer yarışlara nazaran belki de daha fazla dikkat edilmesi gerekilecek. Bunun üç nedeni var: Birincisi Pirelli Malezya yarışından beri üzerinde çalıştığı daha sert lastik hamurunu  cuma günü test edecek. Amaçları Barselona yarışına kadar birkaç tur daha  fazla gidecek olan yeni sert lastik hamurunu İspanyadaki yarışa hazır hale getirmek; ama bu takımların pazar günkü yarış ayarlarını yapabilmeleri için ayrılan  zamanlarını etkileyecektir. İkincisi, 8. Virajda sağ ön lastiklere binen büyük bir kuvvetten dolayı muhtemelen 3 pit stop, lastikler önceki yarışlardan daha fazla etkilenirse  belki de 4 pit stop  göreceğiz. Üçüncüsü, eğer yağmur yağarsa yukarıda bahsettiğimiz durumlar tartışmalı olacaktır.

Türkiye’nin geleceği-  Bernie Eclestone’ın pistin takvimde kalabilmesi için ödenmesi gereken paranın iki katına çıkarılması gerektiğini söylediği için yarış organizatörleri, bunun Türkiye’deki son yarış olacağından bahsediyorlar. Seyirci sayısının azlığına bakılmaksızın geçişe müsait oluşu ve 8. Virajıyla Hermann Tilke’nin tasarladığı en iyi pistlerinden bir tanesi. Pist ile ilgili tartışmalar devam ede dursun, sürücüler pistin takvimde kalmasından memnun kalacaklardır.

Bazı gerçekler

·         Birincisinin 2005 yılında düzenlendiği, şimdiye kadarki 7. yarış olacaktır.

·         Bu yarışların yarısını Felipe Massa kazandı. 2006- 2008 arası

·         Pist rekorunu J.P. Montoya 2005’te kırmıştır.(1:24.770)

·         Önceki yarışları kazananların hepsi ilk sıradan kalkanlardır. İlk dört yarışı pol pozisyonundan kalkan son iki yarışı da ikinci sıradan kalkan sürücüler kazandı.  

                                                                              

Bazı bilgiler

·         Pistte 14 tane viraj bulunmakta. Bunlardan 8. Viraj, yüksek hızlı yapısı nedeniyle lastiklerde tur başına oluşan aşınmanın %40’lık kısmının nedenidir. Sürücülerin 8.5 saniye tam gaz gittiği ve ortalama 3.5G’ye maruz kaldığı virajda sağ ön tekerleklere de yüksek bir kuvvet binilmesine yol açmaktadır.

·         Pist takvimdeki saat yönünün tersine dönülen 5 pistten bir tanesidir.

·         Avrupa yarışlarına başlamamıza rağmen, aslında İstanbul Park boğazın Asya tarafındadır.

·         6 yarışta sadece 2 defa güvenlik aracının girdiği ve ortalama olarak her 3 yarışta bir kere güvenlik aracının girmesinin temel nedeni pistte çok fazla kaçış alanlarının olmasıdır.

Pist

Hermann Tilke tarafından tasarlanan modern F1 pistlerinden bir tanesidir. Pist genel olarak orta hızlı ve yüksek hızlı virajlardan oluşuyor. Birinci ve dokuzuncu virajlar geçişe imkan veren virajlardır. Yine de geçişe en müsait yer 12. Viraja girmeden önceki yerdir. Yavaş virajların da bulunduğu bu pist için iyi bir tutunma gereklidir.

FIA’nın sürücülerden seçtiği hakem

Daha önce İspanya ve Macaristan yarışlarında bu görevi  başarıyla yürüten Derek Warwick üçüncü kez bu görevi üstlenecek.

Hava durumu

Bu sene yarış biraz daha erkene çekildiğinden dolayı yağmur yağma olasılığı daha yüksek. Hafta sonu yağışın beklenildiği ve aynı zamanda cuma günü takımların bundan etkileneceği kesin gibi gözüküyor.  Normal zamana göre pistin sıcaklığı çok daha düşük seviyede ve bu takımların lastikleri çalıştırmalarına yardım etmeyecektir.

Tahminler

Mclaren takımı, Red Bull’un geri kalan takımlardan yaklaşık olarak 0.5 saniye daha hızlı olmalarını beklediklerini söylediler. Bu da demek oluyor ki Sebastian Vettel favori gözüküyor. Fakat yağışlı bir yarışın olması durumunda bazı yarışlarda iyi  sezgileri olan Jenson Button yarışı kazanabilir.

 

Yazan: thrillercd

Kaynak: www.en.espnf1.com


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir