Türkiye GP "İddaa" Programı ve Yorumları

Sabırsızlıkla beklediğimiz Türkiye GP, bu sene Avrupa sezonunun ilk yarışı olma özelliğine sahip. Açıkçası yarış öncesindeki 3 haftada takvimde kalıp kalmayacağımızı konuşmak yerine takımların buraya ne gibi güncellemelerle, Avrupa sezonuna ne kadar kapsamlı paketlerle geleceklerini okumak isterdim.

Konumuza gelecek olursak; açıkçası çok zor bir hafta sonu bizi bekliyor. Çünkü hava tahminleri, değişti ve Cumartesi ve Pazar için neler yaşanacağını tam kestiremiyoruz. Seansların neredeyse tamamının yağmur altında geçmesi beklenirken, daha ikinci antrenmanda pistin kuruduğunu gördük. Yarın için de havanın açık olacağı tahmin edilirken yarışta hava kapalı olacak ama yağmur görünmüyor. Biz o zaman kuru zemine göre yorumlarımızı yapacağız. Bunun için de bize tek referans kalıyor: İkinci serbest antrenman seansı.

Program için TIKLAYINIZ

Sıralama

Bu konuda ilk akla gelen elbette Red Bull. Ama bu sefer pilotlarında birinin engeli var. Her ne kadar da sorun olmaz dese de Vettel, ikinci antrenmanda çalışamamanın acısını çekecektir. Sıralama serisi ciddi tehdit altında. Öte yandan Webber, kısa sürüşünde 2 tur attı ve tek tur atan McLaren’e yakındı. Vettel, eksik kalan çalışmalarını tamamlayamaz, gece Webber’in verilerinden yeteri kadar yararlanamazsa Hamilton ve Button devreye girmiş demektir. Ferrari’de pol kapasitesi göremedim. Massa’nın derecesi iyi ama seansın ilerleyen zamanlarındaydı ve pistte kauçuk artmıştı. Mercedes’in her iki pilotu da ciddi dereceler elde etti ama Cumartesi günü bu takıma bir şeyler oluyor. Schumacher’in hızlı turu, son virajdaki küçük hatası olmazsa daha iyiydi, Hamilton’u geçecek gibiydi. Ama dediğim gibi Mercedes’e bir şeyler hep oluyor, özellikle de Schumacher’e. Bir diğer aday da kapalı kutu Renault. Bana göre tam bir sıralama performans göstermediler. Sürüşlerinde bir şeyler saklıyor gibiydiler, yeni güncellemeler işe yaramış görünüyor. Ama pol için yeterli mi? Bana göre değil. Çok zor bir durum var önümüzde. Oynamayın derim.

Yarış

Sıralamayı görmeden yarış için yorum yapmak elbette zor ama hafta sonunun gidişatını kafamızda canlandırarak bir şeyler ortaya çıkaralım. İkinci antrenmanın son bölümünde önde giden pilotlardan Schumacehr hariç tamamı yumuşak lastiklerle uzun sürüşler yaptılar. Aslında bana göre Schumacher de o şekilde çalışacaktı ama spin atması ardından lastiklerine zarar verdi ve sertleri denemek istediler. Derecelere bakınca Hamilton’un farklı olduğunu düşünüyorum. Lastik aşınmasından şikâyetçi değildi ve derecelerindeki istikrardan da bu görülebiliyor. Takım arkadaşı ise pek iyi değildi. Baştan ısıtamıyor, sonradan da çabuk bozuyor gibiydi. Cumartesi çözüm bulamazlarsa, arkadan yarış temposunda da iyi olan Mercedes’lerin gerisinde kalır; hatta Renault’un da. Red Bull’da Vettel’e bir şey diyemiyorum, zira çalışamadı. Webber’in çalışmaları da Hamilton’dan net bir şekilde iyi değil. Yarış biraz Hamilton’a dönük ama Vettel ne yapar bilinmez. Ayrıca podyumda bu hafta bir Mercedes veya Renault görebiliriz.

Grup A (Button-Hamilton-Vettel-Webber) : Yarış için söylediklerim burada da geçerlidir. Kuru zeminde bu grupta Hamilton önde görünüyor, Vettel dezavantajını telafi edebilirse rakibi olur. Oynamayın derim.

Grup B (Alonso-Heidfeld-Massa-Rosberg) : Açıkçası yine cadı kazanı gibi bir grup. Alonso’nun derecelerini beğenmedim. Massa bu hafta da önde başladı. Diğer taraftan elini sakladığını düşündüğüm Renault’tan Heidfeld var ve artık kilidi açan Mercedes’ten Rosberg. Oynamak isteyen Rosberg’i düşünebilir.

Grup C (Di Resta-Kobayashi-Petrov-Schumacher) : Herhangi bir aksilik olmazsa Schumacher’in bu grubun önünde yer alacağına inanıyorum. Sıralama günü sorun yaşasa bile yarış temposu gayet iyiydi. Yumuşak lastiği pek sevmemiş gibi, ayarlardan kaynaklandığını tahmin ediyorum; denge üzerinde biraz duracaklardır. Schumacher’in oranı da o kadar düşük değil. Oynanabilir.

Grup D ( Alguersuari-Barrichello-Perez-Sutil) : Bu grupta Alguersuari hariiç diğerleri denk performans gösterdiler. Barrichello, ilk 10’a kalmayı beklediğini söyledi ama o yönde bir izlenim alamadım. Dereceler bence onu doğrulamıyor. Perez’i ise takımı her zaman çok uzun sürüşlere çıkarıyor. Yine aynısı oldu. Dereceler fena değil ama bu grubu geçmesi için yeterli mi, o net değil. Sutil ise burada her zaman söz sahibi olacak isim. İbre Perez yönünde ama Sutil de öne çıkabilir.

Grup E (Buemi-Kovalainen-Maldonado-Trulli) : Maldonado’nun yarışı bitirememe durumu var. Team Lotus, sürüşlerdeki derecelerine dikkatli bakılınca tempo açısından önündekilere yaklaşmış gibi ama yeterli olmayacaktır. En azından İspanya GP’deki büyük paketi beklemeliler. Burada Buemi yazılabilir.

Grup F (D’Ambrosio-Glock-Karthikeyan-Liuzzi) : Uzun uzun yazmaya gerek yok bence. Kimin damalı bayrağı göreceği bile net değil. Çok riskli. İlk bakışta Glock desek de bu araçların ne zaman yolda kalacakları belli olmaz.

Oynanabilecek kupon: Rosberg (Grup B) – Schumacher (Grup C) – Buemi (Grup E) : 11.79

 

Bol şans…

 

Gökhan KAMİL


Yorumlar

  1. mcl- attack avatarı

    Hamilton yarışı kazanacak isim. A-Hamilton B-Rosberg C-Schumi (BANKO) E-Buemi

  2. antrenmanlarda hamilton webber'e ve button a göre biraz daha iyi gözüktü uzun sürüşlerde.
    ayrıca her ne akdar ferrari iyi gözükmesede türkiyede massa her zaman iyi sonuclar alıyor. massa ya dikkat. =)
    diger grup içinde schmacher gayet rahat gecer diger 3 pilotu diye düşünüyorum.

  3. Redbull çok güçlü o kesin; zannedersem Renault burada bizden bir gıdım daha hızlı ama pilot dezavantajları var, Ferrari ve Mercedes '?' …

  4. Bu oranları belirleyenler Mercedes'i ilk 2 yarıştaki gibi yavaş bekliyor olsa gerek. Hem Schumacher hem de Rosberg oranları çok yüksek. Bu iki pilota oynayın.

  5. "Yarın İstanbul güneşli, 15 derece olacak. Pazar günü bulutlar biraz artsa da güneş yine görülecek. İstanbul'da salıdan itibaren yağmur var." (gazetenin birinden alıntı)

    meteoroloji'ye göre de yağmur yok.
    weather underground, cnn ve yahoo weather sitelerine göre de yağmur yok.

    sıralama ve yarış iddialarını kuru piste göre yapmak, mantıklı olacaktır.

  6. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Bana Kalırsa Schumacher B Grubunda Olmalıydı.Son Yarışa Bakarak Bunu Diyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir