TRF1.net Olarak Shell'i Ziyaret Ettik

yazar:

kategori:

Shell laboratuvarı, pistlerde Ferrari bünyesinde yer alıyor ve çalışmalar takımla birlikte yürütülüyor. Laboratuvar, bir yarış hafta sonunda 40’ın üzerinde Shell Helix Ultra yağ örneği ile 30’un üzerinde Shell V-Power yakıt örneği alıyor, bunları inceliyor.Shell’in şu anda uzun yıllardır gelen tecrübeyle, yol araçları teknolojisinde kullanma amacıyla elinde yaklaşık olarak 13.000 yağ örneği bulunuyor.

Yağların kontrolünde laboratuvarda Döner Diskli Elektrot ile analiz yapılıyor. Bu analiz cihazının temeli, Optik Emisyon Spektroskopi denilen analitik bir tekniktir.

Formula 1’de yakıt ve yağlarıyla senelerdir var olan şirketin basın sorumlusu Luke Drake aracılığı ile laboratuvar görevlileri Lucy Taylor (yakıt), Alan Wardle (yağ) ve Global Sponsorluk Genel Müdürü Richard Bracewell ile görüştük.

Yarış hafta sonu prosedürlerini anlatan Lucy Taylor: “Tırlarımız Perşembe günü buraya varıyor ama biz, hazırlıklar için Salı günü Türkiye’ye geliyoruz. Çalışmalar başlamadan önce yakıt örneği alıyoruz. bunun, sene başında FIA kuralları çerçevesindeki örnekle uyuşması gerekiyor. Daha sonra rapor halinde takım mühendislerine veriyoruz. FIA, istediği zaman bu yakıtlardan örnek isteyebilir. Eğer sene başında onaylanmış ürünle uyum sağlamazsa, diskalifiye gerçekleşir.”

Lucy Taylor devam etti: “Genelde rutin işler oluyor. Herhangi bir sorun çıkmıyor. Zaten merkezdeki bilim adamları ilk işleri yürütüyor”

Alan Wardle: “Yağ konusunda herhangi bir sıkıntı olmuyor. Elimizden geldiğince motorları ve parçaları korumaya çalışıyoruz.”

Geçmişte motor sınırı olmadığı, sıralama için üretilen tek günlük güç ünitelerinin bulunduğu dönemlerde ilk bakışta koruma işi, daha az öneme sahip izlenimi yaratıyor. Ama Wardle durumlar değişse de dengenin değişmediğini ifade etti.

Wardle: “Önceden motor sınırı yoktu, evet. Ama o zaman da daha güçlü, muazzam motorlar vardı. Yani durum yine benzer. Denge kendi içinde sağlanıyor.”

Geçen sene yarış içinde ikmalinin kalkması ile yakıt tasarrufu da önem kazandı. Hatta artık gelenekselleşmeye başlayan egzoz beslemeli difüzörün daha verimli kullanımında Renault motorlarının önde olduğu söyleniyor. Renault-Total ortaklığına karşılık, Ferrari-Shell’in konumu sorulduğunda Taylor : “Bu konuda bir şey söyleyemeyiz. Çünkü diğerleri hakkında bilgimiz yok”

Yakıt tasarrufunda motor ve yakıtın rolleri sorulduğunda Taylor: “%50-%50 olduğunu düşünüyorum”

Bilindiği gibi Shell, Belçika GP’ye isim sponsoru oldu. O zamanlarda Türkiye GP’nin de sponsor arayışları varken, görüşmemizde konu, neden Türkiye’ye yaklaşımda bulunulmadığına geldi.

O dönemde karşılarına çıkan fırsatı değerlendirdiklerini söyleyen Richard Bracewell : “Açıkçası bizim gibi Spa da, uzun yıllardır Formula 1’de ve bu tarihi dokuyu birleştirmek, asıl tercih sebebimizdi.”

“Türkiye’ye yaklaşımda bulunmadık. O dönemde bir fırsat doğru ve sadece bunu değerlendirdik. Birkaç senelik anlaşma imzalandı.”

Spa ve İstanbul Park’ın takvimden çıkabileceği yönünde sürekli söylentiler çıkıyor ve gelecekte Shell’in tutumu sorulduğunda Bracewell ekledi : “Bunlar her zaman olan söylentiler. Henüz gerçek bir şey yok. O gün, şartlara göre değerlendirme yaparız”

Son olarak Afrika ve Orta Doğu’daki olayların, Shell’i nasıl etkilediği sorulduğunda Bracewell, yorum yapmaktan kaçındı, cevaplamak için yetkisinin olmadığını söyledi.

 

Son olarak bizi misafir eden başta Basın Sorumlusu Luke Drake olmak üzere bütün Shell çalışanlarına, ilgilerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

TRF1.net


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir