2013’te Neler Değişecek?

Çalkantılı 2009 sezonundan sonra Formula 1′de son bir buçuk sezondur yaşadığımız kavgasız, gürültüsüz, politikasız ve çekişmesiz günler yakında geride kalacak. Şimdiden kaynamaya başlayan kazanın altında ufak ufak palazlanmakta olan iki önemli köz var: Konkordato Anlaşması ve 2013′teki büyük kural değişiklikleri. 2009 yılında ayrı bir serinin oluşmasına bile neden olan Konkordato Anlaşması görüşmeleri, FiA’nın sabit bütçe inadından geri dönmesiyle nihayet mutlu sonla ulaşmış ve 2013 yılına kadar sporun ticari ve pazarlama şartlarını belirleyen anlaşmayla sona ermişti. Bunun bir başka anlamı da, 2012′de bitecek olan anlaşmanın yenilenmesi sürecinde benzer çatışmalar ve mevzilenmeler yaşanacaktı. Şimdiden ufak ufak yaşanmaya başlayan bu konumlanma çabalarına bir de tuz biber eken gelişme de, 2010′un son aylarında Jean Todt yönetimi tarafından getirilen yeni 2013 motor ve şasi kuralları. Hepsini aynı kaba koyduğumuzda, 2013 sezonunun şimdiden Formula 1′in geleceğini şekillendiren bir hamur hâline geldiğini görebiliyorsunuz.

Formula 1′in 60 yıllık tarihinde kullanılan V12, V10, V8, sıralı, turboşarjlı, süperşarjlı, normal emişli ve cebri emişli motorlar, 2013 yılından itibaren tarihe gömülecek ve yerini, daha önce bu pistlerde hiç görmemiş olduğumuz sıralı 4 silindirli, 1,6 litrelik turbo motorlara bırakacak. Günümüzün en büyük ve en önemli imaj faaliyetlerinden biri olan çevreci görünme saiki, Formula 1′de kendini daha çok hissettirmeye başlayacak. Honda’nın 2007′deki My Earth Dream konseptli otomobili, Bridgestone’un 2008 Japonya GP’sinde kullandığı ucube lastikleri ve yine Bridgestone’un 2009 sezonunda opsiyon lastiklerini yeşil çizgiyle boyama hevesi bu yürüyüşün başlangıç adımlarıydı. KERS, bu çerçevede öne sürülen ilk ve en büyük değişiklik olurken, 2013 sezonundaki motor değişiklikleri tüm F1 özünü tersyüz edip bambaşka bir siluete büründürecek.

 

Sıralı 4 silindirlerden oluşacak bu motorlar, 12.000 devirde en fazla 500 beygir güç üretebilecekler. Ağırlıkları, seleflerine göre yaklaşık 20kg daha az olacak ve seleflerinden %35 oranında daha az yakıt kullanacak. Güç ve hız anlamında V8′lere eşit olabilmeleri için bu yeni motorlarda KERS’in etkinliği artırılacak. Şu anda 7 saniye boyunca 80 beygir güç üreten KERS, 2013 yılından itibaren bir turda 30 saniye ya da 1 dakika boyunca, 250-300 beygire yakın güç üreterek motorun toplam beygirini şu andaki motorların gücüne eşitlemeye çalışacak. Yakıt tüketiminin azalmasına ek olarak tüm takımlara eşit miktarda yakıt verilecek. Böylece takımlar, bu yakıt miktarını tüm hafta sonu boyunca en verimli şekilde kullanmak zorunda kalacaklar. Böylelikle Formula 1′in karbon izini azaltmaya çalışacaklar. Formula 1′in ürettiği karbon izinin, yalnızca %3′ü pistlerde üretildiği gerçeğinden hareket edersek, gerçek anlamda yeşil bir spor meydana getirmek için takımların, başka yerlere bakmaları gerektiğini görebiliriz. Böylece bu kural değişikliklerini, spor araç sektöründeki rekabet ve kârlılık hedeflerini artırmanın yanı sıra kamuoyundaki imajlarını kırmızıdan yeşile döndürme yönünde bir girişim olarak görebiliriz.

Tarihi boyunca 4 silindirli bir spor otomobil üretmemiş olan Ferrari’nin, bu kural değişikliklerine en çok itiraz eden takım olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. 2010 yılında toplam sekiz kez taslağı hazırlanan 2013 motor kural değişikliklerini bir türlü içine sindiremeyen İtalyan takım, bu süreçte 1,8 litre V6 motorların kullanılabileceğini ya da mevcut V8 motorların daha da iyileştirilerek bu şartlara getirilebileceğini önerdi, ancak bu önerilerin hepsi reddedildi. Mercedes, Ferrari, Renault ve Cosworth’ün yer aldığı bu kurulda, Mercedes’in de bu yöndeki değişikliğe pek yanaşmadığı biliniyor, ancak sonunda varılan karar da hepsinin de istemeseler de onayı var. McLaren’in, MP4-12C ile lüks spor otomobil sektörüne giriş yapması, kendi motorunu üretmeye başlayacağının da bir işareti olarak algılanabilir, ancak Brawn GP’nin Mercedes tarafından satın alınması sırasında McLaren ile Mercedes arasındaki motor anlaşması da 2015 sezonu sonuna kadar uzatıldığı için şu anda 2013 kuralları bağlamında McLaren’in ortada bir tavuğu yok. Yeşil teknoloji olmazsa biz de yokuz, diyen Volkswagen grubu, bu değişikliklerle birlikte Audi markasıyla 2013′te gridlerde yerini alabilir. Aynı şekilde Hyundai ve Honda’nın da F1′e girmesi söz konusu olabilir. Bunu yanı sıra, Mecachrome ile ortaklaşa bir girişim başlatan eski BAR takımı (sonra sırasıyla Honda, Brawn ve Mercedes) kurucusu Craig Pollock, PURE adı altında bir marka yaratarak şu anda 2013 motorlarıyla ilgili çalışmalara başladığını duyurdu. Her ne kadar çatlak sesler hâlâ çıkıyor olsa da Todt’un açık ve seçik belirttiği için bu motor değişikliğinden geri dönüş yok.

Çok büyük kural değişikliklerinin, ancak 2 yıl önceden bildirilerek yapılabileceği gerçeğinden hareketle, 2010′un son günlerinde bu değişiklikleri WMSC’den geçiren FiA yönetimi, sadece motorlar konusunda teknik değişikliklere gitmedi. Şasi ve sportif anlamda önemli değişiklikler yapıldı. Örneğin 2013 sezonundan itibaren takımlar artık bir sezon boyunca sadece 5 motor kullanabilecekler. Bu sezondan sonra ad bu sayı 4′e düşürülecek. Yakıt tüketiminin azaltılması amacıyla motorların tam gaz gidilme süresi azaltılacak ve F1 otomobillerinin sürüşü daha da zorlaştırılacak. Bunun için de belli başlı şasi değişiklikleri getirildi. İlk öne sürülen değişiklikte yaklaşık otuz yıldır yasak olan “ground effect” ve tünelli tabanlar da vardı. Ancak Türkiye GP’sinde toplanan FOTA, bu değişikliklerin hem çok pahalı hem de sonuçları kestirilemez olduğunu, istenen yere basma gücü değerlerine mevcut şasi kurallarını değiştirerek de erişilebileceğini söyledi. Böylece mevcut araç tabanları bu şekliyle kalırken, yere basma seviyesini Monza’daki ayarlara çekecek olan bir dizi önlem alınacak. Bunları sıralarsak:

  • Otomobillerin hava direnci katsayısı, şu andaki 0,9Cd seviyesinden 0,7Cd seviyesine çekilecek. FiA’nın ilk isteği 0,5Cd seviyesiydi.
  • Ön kanat genişliği azaltılacak.
  • Tıpkı Monza’da kullanılan arka kanatlara benzer, daha sade arka kanatlar kullanılacak.
  • Araçların burunları ciddi biçimde yere yakın olacak.
  • DRS (hava direncini azaltan sistem), 2013 sezonunda da kullanılacak.
  • Sidepod’lardan çıkan tüm aerodinamik parçalar yasaklanacak.
  • Şu anda oldukça karmaşık tasarımlara sahip olan ön kanat yan plakaları sadeleştirilecek.

Bir de ek olarak Pirelli lastikleri var. 2013 yılının sonuna kadar Formula 1′in tek lastik sağlayıcısı olan Pirelli, büyük kural değişikliklerinin yaşanacağı sezonda Formula 1′deki son yılını geçiriyor olacak. Dolayısıyla sporda kalıp kalmayacağına da karar vermesi gerekecek. Burada İtalyan takımını ikileme düşürecek bir kural değişikliği söz konusu. Bridgestone’un F1′den ayrılmasından sonra, takımların, spor araç sektörüne daha yakın olma heveslerinden kaynaklanan bir istekleri olmuştu: Şu anda kullanılan geniş profilli 13 inç cantlardan, dar profilli 18 inç cantlara geçiş. Ancak lastik tedarikçisinin belirlenmesinde epey geç kalındığı için, profil değişikliğinin ortaya çıkaracağı büyük tasarım yükünün altına girilemeyeceğinden bu değişiklik es geçildi. Ancak 2013 kurallarında, kesin olmasa da dar profillere geçiş konusunda bir girişim olabilir. Pirelli, son yılında böyle bir değişiklik için yatırım yapma konusunda pek hevesli olmayacaktır, ancak takımlar da, neredeyse bütün araç konseptini değiştirip amaçlarına bir adım daha yaklaşmışken, lastik profillerinde eski tür cantları kullanarak bir nevi “yamalı” otomobil kullanma konusunda çekingen olacaklardır. Dolayısıyla bu noktada Pirelli’nin, F1′de kalıp kalmayacağı, 2013 kural değişikliklerinin son hâlinin ne olacağı çok önem taşıyor.

Kural değişiklikleri bağlamında durum bu iken, asıl önemli mesele Formula 1′in ticari geleceği. Yani Konkordato Anlaşması. Sporun düzenleyici kurumu olan FiA, sporun ticari haklarını bundan uzun yıllar önce Bernie Ecclestone’a kiralamıştı. O da sporu, uğraşa didine bu hâline getirdi ve bundan birkaç yıl önce de CVC denen bir şirkete, Formula 1′in tüm ticari haklarını sattı. Kendisi de CVC’de bir yönetici olarak hâlâ işinin başında. Dolayısıyla Formula 1 takımları (FOTA) ile anlaşması gereken kurum Ecclestone değil, CVC. 2009 yılında oldukça sancılı geçen süreçten sonra 2012 yılının sonuna kadar takımları Formula 1′e bağlayan imza atılmıştı ancak 2013 sezonu şu an için boşlukta. Yani hiçbir takım, FiA’ye ve CVC’ye, 2013 sezonunda yarışacağına dair taahhüt vermiş değil. Bu taahhütü vermek için masaya oturup şartlar konusunda anlaşmaya varmaları gerekiyor. Biliyorsunuz FOTA takımları, F1′den elde edilen gelirlerin %50′sini bünyesinde topluyor. Ancak bu rakam, sporun ve şovun neredeyse tümünü yaratan takımlara yetmiyor. Sadece organizatör kimliğindeki CVC’nin %50 alması, komisyon tanrıları tarafından pek hoş karşılanmıyor. İşte en büyük çatışma da bu cephede yaşanacak. Takımlar, bu yüzdenin kendileri lehine %75′e çıkmasını istiyorlar. Bu konuda da oldukça kararlılar.

Tarafların, anlaşma masasına oturmadan önce yavaş yavaş konumlanmaya başladıklarını da görebiliyoruz. Bunlardan ilki, medya devi Rupert Murdoch’ın sahip olduğu News Corp ile Fiat’ın %30 hissesini elinde tutan özel aile yatırım şirketi Exor’un oluşturdukları konsorsiyumun, F1′in haklarını satın almak için yaptıkları girişim oldu. CVC’nin ve Ecclestone’un, üstüne basa basa F1′in satılık olmadığını söylemelerine rağmen yapılan bu girişim, birkaç nedenden ötürü çok da masum bir hamle olarak görülmeyebilir zira Exor’un hissesini elinde tuttuğu Fiat, Ferrari’yi kontrol eden şirket. Konkordato Anlaşması görüşmelerinin başlayacağı şu günlerde yapılan bu görüşmenin zamanlaması, di Montezemolo’nun birkaç gün önce yaptığı açıklamalar da göz önünde tutulduğunda, hmm ne derler, “mânidar.” Diyor ki hazret: “2012 yılı sonunda elimizde üç seçenek olacak: 1) CVC ile devam etmek, 2) NBA’in yaptığı ve çok da başarılı olduğu gibi kendi şirketimizi kurmak (yani yeni bir seri) ve 3) Başka bir ortak bulmak.” İkinci madde 2009 yılı görüşmeleri sırasında da gündeme gelmişti. Şimdi Ferrari, News Corp/Exor konsorsiyumunu da işin içine dahil ederek üçüncü maddeye de ağırlık ve gerçeklik kazandırmış olabilir. FOTA’nın Türkiye GP’sinde yaptığı toplantıdan sonra başkan Whitmarsh, News Corp/Exor’u dinlemeye hazır olduklarını, F1′in geleceğinin sürdürülebilir bir modelde olması gerektiğini ve takımların, bu modelde hisse sahibi olmayı düşündüklerini belirtti. Dolayısıyla, bir hafta içinde yapılan bu iki açıklama, CVC’yi bir anlamda köşeye sıkıştırmak ve eli güçlendirmek olarak da yorumlanabilir.

2013 sezonuna geldiğimizde, hem ticari hem de sportif anlamda oldukça farklı bir Formula 1 izleyeceğimiz neredeyse kesin. Motor sesinin, şimdiki gibi olup olmayacağı, F1 otomobillerinin nasıl görüneceği ve kârın nasıl pay edileceği en çok merak edilen başlıklardan birisi olacak. Yeşil Formula 1 gibi oksimoron bir ifadenin peşinden sadece imaj kaygısıyla koşan kapitalist ahmakların, F1 yarışlarındaki zevki ve karmaşıklığı biz seyircilerden almamalarını umuyorum. Bu konuda, bu sezon süresince yazdığım ilk yazı olmayacağından adım gibi eminim. Kazan yavaş yavaş kaynamaya başlıyor zira.

 

Ali Ünal

http://www.ali-unal.net/f1


Yorumlar

  1. uygar yalçın avatarı
    uygar yalçın

    v10 u boşver v12 gelsin drs ve kers kalksın yakıt ikmali geri dönsün.İşte sana f1

  2. Ali Ünal
    harika yazi ve aciklamalar icin tesekürler ,
    bende fikrimi yazmak isterim 1,6 motor ve 2013 sonrasi icin V8 ler kalsin derim sirali 4 silindir izlemek istesek bir cok otomobil yarisi var acar izleriz kanalari DTM WRC vs vs ama F1 in özeligi bu hiz ve Motor sesi, umarim ki 2013 den sonra yeni seri kurulur ve V8 bilemedin V10 lar geri gelir ama bu sadece benim temenim .FIA dan kurtulmak lazim diyorum ..F1 gelecegi varsa FIA dan kurtulmakdan gecer yani yeni bir seri olmali.

  3. firat savas avatarı

    daha şimdiden neredeyse gp2 ve renault serisi çok çekişmeli oluyor
    böyle giderse onları seyrederiz
    v 10 motorlar ve sesleri enfesti
    umarım 1*6 motorlar gelmez bir anlaşmaya varabilirler

  4. lanet nefret olsun bu ne biçim iş ya..

    olmadı 1.2 lpg li motorlar koyun yada elektrikli motorlarla takviye din hiç fosil yakıt yakmasın.

    yine bilinmez yasaklar ve kural değişikliği..

    bu işten en fazla yine meşrubatçılar yararlanır zaten renonun 1.6 yol otomobil motorları mevcut

    gerisi çocuk oyuncağı..

  5. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Herkes yeni kuralara alışmaya mı çalışacak, hayır yeni kurallara alışmaya çalışmayın. Bahsedilen değişikler ne demek hiç düşündünüz mü? Bahsedilenler şasi yada lastik yada motor vs değişiklikleri değil, F1 değişiyor. Şimdiye kadar en prestijli motorsporları serisi olarak tarihte en saygı duyulan takımların ve pilotların bulunduğu bu seri artık çocuk oyun bahçesine dönüştürülüyor.

    Arkadaşımızın dediği doğru, uçaklar ve gemilerin karbon salınımları hakkında bilginiz var mı? Peki yeni gelen kurallarla ortaya çıkacak maliyetler ve her yeniden denenen parçanın üretiminde ortaya çıkan karbon, bunlardan haberiniz var mı? Yapılmaya çalışılan hareket karbon salınımı ile alakalı değildir, aslına bakarsak alaka kurabiliriz ama kötü yönde, çünkü en büyük karbon salınımına sebep olan sanayilerden biri olan otomotivin para babalarının ricasıyla yapılıyor bu değişiklikler. Keyfi yerinde olup, her gün dünyaya tonlarca karbon salan beyefendiler, bugün F1'de istedikleri gibi at koşturmaya çalışıyorlar.

    Yıllarca yaşanan çekişmeleriyle, tehlikesiyle, efsaneleriyle diğer motorsporlarından farklı bir konuma gelmiş olan F1 artık otomotiv sektörüne satılıyor arkadaşlar. İster Ferrari taraftarı olun, isterse McLaren, isterse Williams farketmiyor, birileri sizin takımlarınızı yok sayıyor ve öldürmeye çalışıyor. Çünkü onlara göre yılda kaç araba üretiyorsunuz ki, cironuz ne? Manevi değerlere önem vermeyen para babalarına göre Ferrari, McLaren ve Williams bir hiç, ister alırlar, ister satarlar, onların keyiflerine kalmış.

    Şimdi bu para babaları şu anki koşullarda F1'e girerlerse bunun onlara bir getirisi olmayacak, ama 4 silindir, 1.6 lt turbo şarjlı motorlar bugünlerde çok moda olduğu için, eh tabi artık turbo demek düşük emisyon demek olduğu için (düşük emisyonu kendileri mi düşünüyorlar sanıyorsunuz, onlar sizin sağlığınızı düşünmezler, Avrupa'daki yasalar yüzünden düşürmeye çalışıyorlar) turbo demek herkes için iyi demek oluyor değil mi? Hayır, değil arkadaşlar. Otomotiv sektöründe emisyonların daha da fazla düşürülmesini destekleyen biriyim ama otomotiv sektörü ve motorsporları karıştırılmamalıdır. Motorsporlarında bir ayrıcalık olmazsa, bunun sokak yarışından ne farkı kalır? Hepimiz araçlarımızı alıp, gidelim pistin kapısına bizde yarışacaz diyelim, zaten bu gidişle bizim modifiyeli araçlardan daha berbat F1 araçları gelecek gibime geliyor.

    Alışmayın arkadaşlar yeni kurallara, karşı çıkın, istemiyorum deyin. Yazın çizin, bir şey yapın, ama boyun eğmeyin. F1'de giderse, para babalarının kendi arabalarını yarıştırması için sadece bir oyun parkı kurulursa, siz de oradaki oyunları mı izleyeceksiniz? Bu değişiklikler olursa F1 izlemeyi bırakıyorum arkadaşlar, McLaren yakında MP4-12C yi hazırlıyor, GT3 serisine katılıyorlar. Zaten Ferrari F458 ile yarışıyor. Belki daha saf bir mücadele izleme şansım olur, LeMans da her zaman çok zevkli olmuştur, izlenmeye değerdir. Kısmet artık…

  6. Doğan görünümlü şahinler cirit atardı 😀

  7. LPG'li motorlar getirseler bizde katılırdık.

  8. Ferrarinin "spordan ayrılma" tehdidi maliyet kısıtlama kuralına karşı galip gelmişti.Dilerim aynı durum yine gerçekleşir ve bu saçmasapan kurallar f1 e dahil olmaz.

  9. Yusuf  Hitay avatarı

    sıvama bölümüne geçildi geçmiş olsun

  10. Kural değişiklikleri,özelliklede motorların V8 kalıp biraz daha çevreci olması sağlanabilirdi,ama 2013 kural değişikliği kabul edildi ve bundan geri dönüş yok.Ferrari 1.6 motorlarda geride kalacağı gibi bir inanış var,öyle olacağını sanmam onlarda en iyi şekilde bu değişikliğe ayak uydurular,benim asıl çekindiğim biz F1 severler bu değişikliğe hazırmıyız ondan şüphelerim var….

  11. silent scream avatarı
    silent scream

    bir boing 340 uçağının pasifiği kat etmesi için bıraktığı carbon tüm sezon boyunca (antremanlarda dahil) f1 otomobillerinin bıraktığı carbondan fazla. neyin yeşilinden bahsediyorlar. her yeni kural seyir zevkini öldürüyo bence. bu yıl da dahil yeni lastiklerin yarışları çok yapay yapması gibi..

  12. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Keşkeeee…

  13. Güzel bir yazı olmuş her zamanki gibi.Şimdiden alışmak gerek bu kurallara.Maliyetleri düşürmek için V8 motorundan vaz geçiliyor 1.6 turbo şarj motora yöneliyor artı kers bunun ikisi Bir V8 motorunun maliyetini geçer kim ne derse desin her ne kadar bu motorun gelmemesini istesemde artık kabullenmem gerek sanıyorum dönüş yok.Renault yedi ay önce 1.6 Turbo motorun temelini attık demişti.

  14. yorum yazdım girmedi nasıl iş roman yazmıştım

  15. şimdiki gibi bidek difüzör ve ön kanadın belli bölümlerini değiştirebilenlerden iyidir şimdi sadece çok az şey küçücük şey değişiyo sonra çoğu şey değişecek daha fazla masraf olacak yine aaynı duruma gelecek motorlar küçülürse ses daha fazla çıkarsa ( ki bunun için bişey bulsunlar xD ) kers dendiği gibi olursa karşı değilim

  16. Kısacası 2013'de F1 ölecek. 1.6 motorlu yarış izlemek isteseydim 1,6 kit car yarışları izlerdim.

  17. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    1.6 CC 500 Hp motorlar ,ülkemizde standart olarak kullanılan binek araç motorlarına çok yakın değerler.1.6 CC vergi yükü sebebi ile çok tercih ediliyor.Birçok yarış sever ulaşamadığı,hayran olduğu bir gösteriyi izliyor beyaz camda.Bu tarz taraftarlar sanırım biraza hayal kırıklığına uğrayacaklar.Diğer yandan bu güçteki motorların ,standart araçların ulaşması mümkün olmayan aero yapı ile sınırlarının ne kadar da ilerlediğini görmek etkileyici olacaktır.

  18. Mustafa Sar avatarı

    tr f1 sitesi… Saffet Üçüncü'ye teknik konularda yazı yazdırmayı denemelisiniz…

  19. yanlış oldu kanımca takımlar değil lastik üreticileri 13" değişmesini istiyorlar ama takımlar kabul etmedi.

  20. alonsoberker avatarı

    Desenize seneye yarışlardan çok bu konu konuşulucak şu yeşil F1 ne kazandırıcak ki F1e hiç izleyici kaybı bile olabilir hatta bunu yaparak belkide Konkordato anlaşmasını imzalamayacak takımlar(başta ferrari)olabilir ve spordan ayrılabilirler bence bu motor işi herşeyi mahvedicek saçma sapan bir değişiklik olucak neyse izleyip görücez !

  21. Ömer_Massa avatarı

    çok güzel bir yazı olmuş.

  22. eline sağlık, katılarak okudum. Masrafları düşürelim derken daha çok masraf açma yoluna gidiyorlar sanırım. Yeşillik iyidir ama gerçekten kolayca elde edebiliyorsan. Yazıda da belirtildiği gibi şu an atıyorum 8 üretim ve 2 yarış karbon salınım oranını düşürmeye çalışırken 10 üretim 1 yarış oranına ulaşırlarsa hiç şaşırmam. Ama şu da var: kimse o kanatların veya motorların üretiminde salınan karbonu görmez. "Bakın, artık daha az yakıt kullanıyor bu araçlar!"

  23. Anteplilerin deyişiyle
    '' Malamat ettiler yoorum yarışları ''

  24. Şu V8 ler gitmesin.
    Sesini geçtim gücünü geçtim adı var '' V8 ''
    Ferrari V10'un sesine hastaydım V8 i almasınlar bari…
    Eski atmosferi az ya

  25. Şu V8 ler gitmesin.
    Sesini geçtim gücünü geçtim adı var '' V8 ''
    Ferrari V10'un sesine hastaydım V8 i almasınlar bari…
    Eski atmosferi az ya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir