Takımlar, Egzoz Kısıtlamasında FIA'ya Direnecek

yazar:

kategori:

Bu hafta çıkan haberlerde FIA’nın, takımların egzoz gazı kullanımını kısıtlamaya gideceği yer alıyordu.

Takımlar, motor haritalarındaki oynamalarla, pilotlar gaza basmasa bile araçlarına egzoz gazı aracılığı ile yere basma kuvveti sağlayabiliyordu.

FIA’nın bu planı, İspanya GP’den itibaren geçerli olacaktı ama sonrasındaki görüşmelerin ardından, gelecek Teknik Çalışma Grubu toplantısında görüşülmesine karar verildi.

Anlaşılan o ki FIA bu konuda baskı yapacak ama takımların bunu kabul etmeye niyeti yok.

Gridde belki de en karmaşık difüzör sitemine sahip olan Renault’un Takım Patronu Eric Boullier, böyle bir değişime neden gidildiğini anlamadığını söyledi.

Boullier: “sürpriz bir şekilde ortaya çıktı, tamamıyla hiç beklenmedik bir anda. Charlie’den (Whiting) bazı teknik nedenleri öğrendik ama bu konuda aynı durumda olmadığımızı gösterdik”

“Bana göre bu şekilde birden bire ortaya çıkması garip; sezon içinde kurallarda değişiklik yapmak her zaman aldatıcıdır. Ve Charlie bunun bir kural değişikliği olmadığını söylese de, öyleye benziyor.”

“Bunu yapmanın çok maliyeti yok. Sadece motor haritasını ayarlıyorsunuz. Herkes performans peşinde koşuyor. Bu yüzden değiştirmemiz için bir neden göremiyorum. Ama şampiyonanın kurallarını biz koymuyoruz, bunu FIA yapıyor”

Red Bull Takım Patronu Christian Horner de FIA’nın hamlesinin Teknik Çalışma Grubu’ndan destek alacağını düşünmüyor.

Horner: “Bunun Teknik Çalışma Grubu’nda tartışılması gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Bunu tartışmanın doğru platformu orası. Eminim ki orada bazı olumlu tartışmalar olacak.”

“Bunun bu sene veya gelecek sene olması gerektiği konusuna gelince; bu sene için fikir birliği sağlanacağından şüphe ediyorum. Bu benim şahsi görüşüm ama göreceğiz”

Red Bull’un, FIA’nın bu kısıtlamasına karşı lobi çalışmaları yapıp yapmadığı sorusuna Horner: “Sebep-sonuç ilişkisine baktık. Geçen hafta, bunun FIA’nın istediği bir şey olduğunu hissettik. Bu yüzden bize göre birçok takıma etkisi eşit oranda olacak ve belki de bazıları daha çok etkilenecek. Ama bu konuda çok fazla endişe etmiyoruz.”

“Bununla birlikte; gerekli olmadığı halde alternatifler düşünmek, zaman harcamaktı.”

Red Bull gibi takımların egzoz gazının %45’ini kullanarak egzoz beslemeli difüzöre fayda sağlamasına rağmen kaynaklardan gelen bilgilere göre Renault’un bu yöndeki kullanımı, %95’lere çıkıyor. Bu yüzden FIA’nın planlarındaki %10 kullanım, aracın idaresinde büyük değişiklikler yaratacak.

Boullier: “Kesinlikle etkileneceğiz. Bu yüzden direnç göstereceğiz, evet kesinlikle.”

“Ama sonuçta FIA’nın kararına saygı duymalıyız. Ve Charlie, dinlemeyi, tartışmayı ve anlamayı kabul etti.”

“Bunun ardından hâlâ yasaklamayı düşünürlerse, neden daha fazla mücadele edelim? Kurallar üzerinde kararları onlar veriyor. Eğer sonunda kaldırırlarsa, bununla başa çıkmamız gerekecek.”


Yorumlar

  1. neden diğer takımlarda olmadığı içinmi?

  2. Ömer_Massa avatarı

    hayır arkadaşım.bir sonraki antrenman seansı saat 15:00'da
    http://www5.livetv.ru/webplayer.php?t=aliez&c=172042&lang=ru&eid=75367&lid=89549&ci=44&si=7
    buradan izleyebilirsin.

  3. konu dışı ama; canlı antreman turları linkini kaldırdılarmı?

  4. Renault motoru kullanan takımlar değişikliğe karşı çıkacak, diğerleri ise memnuniyetle kabul edecek. Çoğunluğun etkisi ile egzos kısıtlamasının gerçekleşmesini bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir