Marko: "Egzoz Yasağından Ferrari Avantajlı Çıkacak"

yazar:

kategori:

2012’de tamamiyle yasaklanacak olan sistem, Britanya GP ile birlikte büyük ölçüde yasaklanacak ve özellikle Renault motoru kullanan araçların bundan çok etkilenmesi bekleniyor.

Bild-Zeitung’a konuşan Marko “Çift katmanlı difüzör ya da F-kanal gibi yenilikler hep sene sonunda yasaklandılar. Şimdi ise sene ortasında yasak görüyoruz. Bu çok ilginç”

“Umarım bu bizi Renault, Mercedes ta da Mclaren’den daha fazla etkilemez. Bundan kesinlikle en çok avantaj sağlayacak olansa Ferrari gibi görünüyor.” dedi.

 


Yorumlar

  1. Ben Redbull ve Renault yerinde olsam kesinlikle veto ederdim bu yasaklamayi, boyle sacma sey olmaz, takimlar yeni sezona arac uretirken bir felsefe benimsiyorlar, Redbull ve Renault difuzor konusuna yogunlasmislar ve emeklerini paralarini bu konuya harcamislar, ama atiyorum Ferrari ve Mercedes on+arka suspansiyonlarina yogunlasmis ve oralara emek para harcamis, sen simdi napiyosun? Redbull ve Renault`un emek+para harcayip gelistirdikleri sistemi yasakliyorsun, ama Ferrari ve Mercedes`in gelistirdigi suspansiyonlarina dokunmuyorsun, varmi boyle bir sacmalik? nasil ki adamlarin suspansiyonlarina dokunamiyorsun bu adamlarinda difuzorune dokunamazsin kardesim, sezon sonu yasakla kimse bisey diyemez, Sezon icinde cift katmanli difuzoru yasakladinmi? F-kanal i yasakladinmi? bu ne perhiz bu ne lahana tursusu..

    Not: Eger bu sistem motor omurlerini tuketiyor diyorlarsa: Size ne kardesim, motorum biterse ceza alacak ben degilmiyim? fazla yakit tuketiyor diyorlarsa: oda hikaye cunku sistem verimi ile bu acigi rahat rahat kapatiyordur, Yani Mercedes bir yarista 150 kg benzin harciyorsa Renault da bu sistemle hemen hemen ayni yakiti harciyordur..

  2. arkadaşlar yanılıyorsam düzeltin lütfen.
    -2008 sezonu sonunda renaulta motorda değişiklik hakkı verildi.yani 2009 yılına modifiye edilmiş yeni motorlarla başladılar.
    (tarih olarak yanılıyor olabilirim, bundan sonra yazacaklarımı bu tarihlerin doğru olduğu varsayımıyla devam ediyorum)
    – şimdi deniyor ki; bu sistem bir proğramdan ibarettir ve motor haritasındaki değiklik motora zara verir. onun için sene sonuna bırakılmalı.
    – bildiğim kadarı ile bu sistem 2010 yılında kullanılmaya başlandı.
    – motorda fiziksel bir değişiklik yoksa, bu sistem sadece proğramdan ibaretse, ortada bir çelişki var.
    ya motor 2009 da üretilen motor değil, yada bu sistem bir proğramdan çok daha fazlası.
    konuyu derinlemesine bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.

  3. birşeyler daha söyliyeyim. yıl 94 schumi benetton ford la iki yarış katılmama cezası almasına rağmen ilk şampiyonluğuna ulaşır,aynı araca sahip takım arkadaşı jos verstapen ise koca sezon sadece bir kez kürsüye çıkabilmeyi başarır.yıl sonunda jos a schumi sorulur verdiği cevap şu…
    "o bu dünyadan değil."

    yanılmıyorsam 93 te fransada ki yarışta schumi sennayı geçmeye çalışırken senna schumi ye bilerek çarpıp yolun dışına atıyor. schumi yarışdışı ve senna yarışı kazanıyor. yarıştan sonra muhabir orda neler oldu diye soruyor senna ya. sennanın cevabı ilginç; eğer burda onu durdurmasaydım bu sene artık kimse durduramazdı onu…

    2001 kanada yarışında 1.ralf 2.schumi 3. hakkinen olur.basın toplantısında hakkinene schumi kardeşlerin performansı sorulur.verdiği cevap çok hoş
    "İyiki onlardan 3 tane yok."

  4. "Umarım bu bizi Renault, Mercedes ta da Mclaren'den daha fazla etkilemez. Bundan kesinlikle en çok avantaj sağlayacak olansa Ferrari gibi görünüyor." dedi.

    Yaw mgp bu sistemi iyi kullanıyorda bizimmi haberimiz yok? yani neden her defasında mgp nin bu yasaktan fazla etkileneceğini söylüyorlar?
    Eğer iyi kullanırken araç bu kadar downforce sorunu yaşıyorsa yasaklanınca hrt lere falanda geçiliriz heralde!!!

  5. ilave olarak en sonunda adamı spordan uzaklaştırdılar. zorla emekli ettiler.

  6. 2000 de şampiyon olduktan sonra diğer takımların yetişebilmesi için 1994 ten beri yasak olan traction control 2001 yılında sezonun 5. ayağı ispanyada tekrar geri getirildi.2001 de sezonu lider götürürken bu sistem döndükten sonra diğer takımlarda belirli bir hız artışı meydana geldi ama 2001 yılında şampiyonluğunun engellenmesine yetmedi ve 9 birinicilikle 58 puan önde tamamladı.2002 yılında gelen birçok yenilikle pilotaj daha arka plana atılmaya çalışıldı ama schumacherin şampiyonluğuna yine engel olunamadı ve bir reorla 67 puan önde tamamladı.2003 sezonunda geçen iki sezonda açık ara farkla şapiyon olan shumi ye daha rekabetçi bir ortam yaratabilmek daha doğrusu diğer takımların yarış kazanmadanda shumiye yakın olabilmesi için puan sistemi değiştirildi.Oldukça rekabetli geçen sezondan sonra scuhmi tekrar şampiyon oldu.2004 te de durdulamayan schumi tüm rekorları alt üst ederek şampiyon oldu.Ama 2005 sezonunda bu kadar büyük değişikliklerin daha önce görülmediği,bu kadar yasağın yaşanmadığı bir şampiyona yaşandı.Kimi takımlar isterse 3 araçla yarışabilecekti. Tüm sıralama turlarının şekli değişti.Soğuk lastiği çok iyi kullanan schumi ye yetişebilinebilmesi için sıcak lastiklerin ön plana çıktığı şimdiki sıralama sistemi getirildi.Yarış içerisinde lastik değişimi yasaklandı.Motor kısıtlamaları yaşandı. Aerodinamic'e büyük önem kazandıracak kurallar getirildi ve schumi tamamiyle engellendi.

  7. Fernando Alonso avatarı
    Fernando Alonso

    takmışsın ferrarinin tur yemesine.alonsonun önündeki weberle arasındaki fark zaten büyüktü.zorlasa bile yakalayamayacaktı.en azından finishe kadar gidip puanı cebe indirdik.hamilton gibi 1 fazla için tamamından olmadık.

  8. Fernando Alonso avatarı
    Fernando Alonso

    sallanmaya başlamışlar üçnoktabeşbüyüklügündekidepremle.

  9. Yusuf  Hitay avatarı

    marka sene başında, şimdi yarış olsa herkese tur bindirirdik demişti ispanya'da. ve ispanya yarışında mclaren hariç herkese tur bindirdiler. ferrari'ye yarayacak diyorsa vardır bir bildiği. bir tek konu webber olunca sapıtıyor adam 🙂

  10. MgpSchumi2011 avatarı
    MgpSchumi2011

    E işte 2 yıllık F1 seyircisindende böyle sözler beklenirdi 🙂

    Yahu 5 yıl adamı durduramadı FIA evladım benim o 5 yılda çıkan yasakları saysam dibin düşer:)

    en son zaten 2005-06 da anca durdurabildiler ferrariyi

  11. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Marko'nun Ferrari'yi telaffuz etmesi Ferrariden çekindiğinden olsa gerek.Herkesin 2012 yılına odaklanacağını tahmin ettiği ve beklediği Ferrariden Marko'nun rahatsız olması manidardır.Henüz yarış dahi kazanamamış olmasına rağmen neden hala Ferrari ???????

  12. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Marko "Ferrari gibi görünüyor" diyor.Daha ortada kesinleşmiş bişey yok.Marko bazı şeyleri erkenden söylemeyi ve ön yargılı olmayı çok seviyor.Tıpkı testlere bakarak en yakın rakipleri hakkında söyledikleri gibi.
    Redbull'un sırtını dayamış olduğu sıralamadaki üstünlüğü son iki yarıştır bitme noktasına geldi.5 yarıştır yarım saniyenin altına hiç inmemiş olan farkın monakoda button tarafından ve kanadada Alonso tarafından eritilmiş olması Redbull'u ürkütmüş olabilir.Hele hele kanada sıralamasındaki fark 0,185 e kadar düşünce etekler tutuştu.Hiçbir olumsuzluk ve şanssızlık yaşamadıkları halde yarışı kaybetmeleri de cabasıdır.Takım patronu hornerin "artık başımızı alıp gidemeyeceğiz sezonu domine etmemiz mümkün değil " gibi açıklamaları pratiğe dönmeye başladı.Kanadada podyum dahi görme ihtimali olmayan bir takımdı.Yağmurun yağması, sc nin arkasında start ve diğerlerinin kazaları redbulla podyumu getirmiştir.

  13. iki tespitin de çok doğru.

  14. rocco junior avatarı

    ayrıca redbull kardeşim,alonso 20 küsür yarış kazanmış bize ve senin gibi adamlara kendini ispat edecek değil.sadece yorum yapmak için millete yazmak için alaycı yazığ durmayın.şampiyon takımın taraftarı gibi davranın.kendinizi nimetten sayan sonradan görme insanlar gibi değil.

  15. rocco junior avatarı

    sizin yaptığınız yorumu sokaktaki sıradan bir adamda yapıyor.o da beynini çalıştırmadığı için her söylenene inanmakta ve elinde kanıt dahi olmadan sadece kulaktan dolma bilgiyle bak sen şöylesin sen böylesin diyor.20 yıldır aynı fia ferrari bizde haklar varıdr her yaptığımız yasa dışıdır biz hiç haklı zafer ve şampiyonluk kazanmamıştır ama mclaren ne kazansa anasının ak sütü gibi helaldir.onların pilotları yarışçıdır kutsaldır ferraride yarışan baba parası sponsor şeytan dinsiz olur.ahlaksız olur bizim pilotlarımız.kendiniz bir zımbırtı buldunuz kural açığı ooo yaşasın mclaren ne zeki adamlar başkası birşey bulsun hemen gavur icadı.ne kardeşim bu sizin çekememezliğiniz.yıllardır yediğiniz turlar silik sezonlar mı?podyum dahi göremeden geçirdiğiniz dönemler bozulup kırılan araçlar mı?aşın artık lise seviyesi yorumlarını.kim sizden hızlı olsa kesin hile yapıyor dediniz.

  16. rocco junior avatarı

    he öyle mi çok bilmiş.,ne yazıyordu o zaman anlaşmada anlat bakalım.sen fabrikada da bulundun herhalde fia ile anlaşma imzalarken gizli göztermedin değil mi.arkadaşım boş boş konuşmayın yıllardır aynı laflar.çevir dur başka bir şey bilmeyen,üretemeyen,sadece sızlanan sığ bir f1 görüşüne sahip insan olmaktan kurtulun artık.

  17. Öncelikle şunu hatırlatayım.Formula 1 bir pazarlama platformudur
    Hiç kimse 20 yarışa yayılması gereken bu organizasyonu 10 yarışta sonlanmasını istemez ve gereken tedbiri alır

    Bazı arkadaşlar var,tavukları zehirlense Ferrariyi sorrumlu tuıtarlar,bu marko denen herifte,bende zurnanın son deliyiğiyim demek için ara sıra böyle ortalığa çıkıp aldığı paranın gereksiz olmadığını ilan etme gayretine giriyor ki,bence gereksiz bir adam.

  18. şu alonso bi yarış kazansada kendinizi avutsanızda sizinde acınız geçse:D

  19. tosun paşadan yanıt gelmiş marko paşaya !

  20. Geçmişe bakın… sezon ortasında gelen değişikliklerin ana kaynağı McLaren dayatmalarıdır.2007 den bu yana bakarsanız… taban testi değişimi,ön kanat testi değişimi,kütle amortisör,sidepod aynaları,… hepsinin ana kaynağının kim olduğu belliyken bu zihniyeti temsil edenlerin başkalarına saldırması anlamsız.Belki… Ferrari bundan en büyük avantajı sağlayabilir ama unutmayın ki dayanıklılık problemi yaşama eğilimi olanda Ferrari dir. Bu sistemde McLaren dahi Ferrariden fazla bir ilerleme sağlamış ki çok etkilenmiş olsun.Kendi kuyruklarına basmış olabilirlermi?Kendi özel sistemimi kullanmama izin vermiyorsanız bende sizin sisteminizi yasaklatırım zihniyeti McLaren in zihniyetidir.F-Kanal başka bir takımın uygılaması olsaydı çokdan yasaklatılmışdı ki F1 ile McLaren İngiliz kökenlidir.

    Bu sırada … Marko nun söylediği pek çok şeye muhalefet ettiysek dahi bu sporda eski olması itibarı bir yana söylediklerininde çıkıyor olmasıyla dikkate alınabilecek bir kişi olmasına muteberdir.

    Her anlatımda ALonso yada Ferrari ye çullanan kişilerin tuttuğu takıma, Marko nun ne düşümdüğünüde araştırmaları gerekir:).

  21. çağdaş kılıç avatarı
    çağdaş kılıç

    jet man senin sumiden kuyruk acın nedir
    kanadada gördük aracın degil sürücünün ön plana cçıktıgında neler yapabilecegini o yıllarda efsaneyi durdurmak için birçok yasak geldigini cekiş kontrol sistemi ve ferrarinin ürettigi tam otomatik şanzıman araştır ögle konuş

  22. şampiyon alonso avatarı
    şampiyon alonso

    marko paşayı korku sarmış lafa bak adamlar açık ara birinci dediğin lafa bak. zeka yaşın ne seviyede gerçekten merak ediyorum. fanatiklik yapacam diye düpedüz saçmalıyorsun. sanki hile var. (sana göre ferrari dışındaki takımların yaptığı şeyler kural dışı o ayrı mesele.) adamlar icat yapıyo kullanıyo fiadan medet umacağınıza işinize baksanıza.

  23. anlaşma gereği kural çıkmadan duyup, veto etme hakkınız olduğu için çok önceden düşünmeye başlıyordunuz tabiki, normaldir sizin icatlar.

  24. fia=meşrubatçılar
    lafa bak karardan en zararlı çıksn tskım red bull neymiş fia=meşrubatçılarmış. fanatiklik yapacam diye komik duruma düştüğünün farkındamısın.

  25. rocco junior avatarı

    Biz zamanında bol bol bulduk arkadaşım bizim sistemlerimizi kopyalamakla geçti sizin dönemleriniz alkışa gerek yok şimdi redbull sahnede understood?

  26. burak evmez avatarı

    mantıksız adam marko sizde düzgün yorum yapın sanki ferrari şikayet etti ayrıca en çok etkilenenlerden biri ferrari red bullun bu egzoz sistemini kopyalamıştı

  27. fia=meşrubatçılar
    kuyruk acısı

  28. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    Biz de bunu umuyoruz açıkçası başka bir umut kalmadı 🙂

  29. rocco junior avatarı

    Ferrari konu ile ilgili sadece bir kez açıklama yaptı ancak Mclaren her seferinde yasağın kendileri içni iyi olduğunu söyledi.Böyle saçmalık olmaz delinin biri kuyuya taş atıyor burdaki bin akıllı çıkarmaya çalışıyor bir arkadaşta bilmeyen yoktu zaten diyor.Yahu yazık daha dün kendi takım ve pilotlarınız sevincinden şampiyonluk hesabı yapıyordu hangi Ferrari pilotu buna bağlı memnuniyetini dile getirdi.Marko bir pravokatör adamın hayırlı şey dediğini duymadım.Bize ne yarasa ne olacak bu saatten sonra.En yakın takım Mclaren şüphesiz bu yasak en çok onların yararına.Hani madem Ferrari yaptı bastırdı yasaklattı kardeşim sizin takımda sayemizde kaymağını yiyecek o yüzden nankörlük etmeyin.Hey Allahım ya yemişim ne yasakmış olmasın arkadaş bende karşıyım insanlar zort desen Ferrari'den biliyor ya bir de sazan gibi atlayıp inananları görünce sinir oluyorum.Halbuki bu adamın Ferrari düşmanlığını ve her fırsatta Ferrariye salladığını bilmeyen yok.Ama adamlar yorum yazarken düşünmek,idrak etmek acaba doğru mu demek yok

  30. keşke sizde birtane bulsanızda bizlerde tebrik etsek

  31. Bence Kanada da ferrari yeni motor haritası getirmişti ve oldukça gelişim göstermiş gibi görünüyorlardı yani ferrari nin o kadar avantajlı olacağını sanmıyorum. Red Bull un da aşırı zor duruma düşeceğini sanmıyorum araçlarının aerosu gerçekten çok stabil ve yine sıralamalarda en azından 0.2.-0.3 saniye fark atacaklardır. Ferrari ve McLaren biraz daha yaklaşacaktır sıralamalarda ancak Silverstone da yeni kural değişikliğinin pek bi farkını görceğimizi sanmıyorum genelde yüksek hızlı ve tam gazlı geçilen virajlar olduğu için red bull ray da gider gibi gidecektir. Yavaş virajlarda yeni kuralın farkı çıkacak. Gaz ın kesildiği vitesin düşürüldüğü durumlarda çıkarılan egzost gazları sınırlandırıldı biliyorsunuz ki.

  32. Deli_ Manyak avatarı

    onu avantaj saglıyor diye değil pilotlar aynaları göremiyorlar diye yasaklandı … kimi ve massanın acıklamaları var bu konuyla alakalı zamanında.. hatta sanırım monzada hamilton kimiyi gectikten sonra aynalar yüzünden lewisi göremediğini soylemişti kimi (gerci kaza yapıp boynunu da incitmişti sanırım o haftasonu) aynalar o kadar kenarda olmasa lewisi görebilecegini soylemişti…

  33. örnek schumi-ferrari şampiyonlukları 5 yıl üst üste.yasaklasaydın bernie niye yasaklamadın işine gelmedi bazı şeyler yoksa hiç kimsenin süper pilot olduğundan değil.araban neyse sende o sun yada ondan bir kat üstünsün sadece.
    araban hiçse sende hiçsin.
    arabasının üstünde olan pilotlar vardır.olmayanlar vardır bunlarda gün gibi aşikardır.bay e nin kandırmacalarını yutmayız.d:

  34. marko paşa ilk kez doğru söylemiş.sezon ortasında yasak olmaz.sezon sonunda olur.
    ama marko paşa parayı döker az harcadım gösterir.bay e de karşı çıkmaz ama tek düze olunca sürekli aynı pilot kazanınca bay e yani bernie dede anlaşmayı bozdu.tabi ferrari nin çıkarlarıda çok önemli bernie dede için.aynı durumda ferrai olsaydı yani ferrari rbr nin yerinde olsaydı bay e ne yapardı acaba ?

  35. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    Marko kendine göre mantıklı görüşler aktarmış,
    Marko'nun ferrari konusundaki görüşü tutarmı tutmazmı orasını zaman gösterecek (Silverstone pistinde ve sonrasındaki yarışlarda belli olacak)
    ama yinede ben şunu diyebilirim,
    benim gibi onlarca,yüzlerce,binlerce,milyonlarca F1 severlerinde kafalarında soru işareti bırakmıyorda değil hani. (kısaca bekleyip göreceğiz)

  36. Adım gibi eminim ki sporun doğal akışına müdahaleleri kenardan izleyip 'aha şimdi bize fırasat doğdu' diye sevinip ellerini ovuşturanlar var.İşte bunlar gerçen f1 sever olamalı

  37. alonzomanyaa  avatarı

    Şimdi hatırlarmısınız bilmem, 2 sene evel bu fia değilmiydi ferrarideki aynaları sidepodlar dan alıp buruna monte etmek zorunda bırakan. Tabiki bu olay 1 saniye kazandırmıyordu ferrariye ama onu bile bir avantaj olarak gördüler. Yine bu sebeple değilmi araçların ne tipi kaldı ne sesi. Doğal olarak bu da extra kazanım sağlayan bir durum. Pilotun müdahelesi dışında araç kendi kendine gaz beslemesi yapıyor. Bence bu aero dan çok tehlikeli bulunduğu için yasaklanıyor, tıpkı F kanal gibi.

  38. Harikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!

    —-Ferrari————–

  39. Yasak devreye girmeden büyüklerden biri polü alsada bizde canı gönülden tebrik etsek. Marko ya katılmamak elde değil neden sezon içerisinde yasak yapılıyor geçmiş yıllarda hep sezon bittikten sonra yasaklar geldi. Fianın Renault a oldu bitti bir gıcıklığı var zaten çok uzağa gitmeye gerek yok kütle amasörümüzüde yasaklamışdı fia şampiyonluk yolunda ilerlerken ama anlımızın akıyla şampiyon olmayı başarmıştık. Şimdi kafamızı önümüze eğip şampiyon olmaya ve bu sistemin farklı bir versiyonu üzerine çalışacağız. Ferrariyi avantajlı kılmasının nedeni bu sistemin yasaklanması Mercedes ve Renault motoruna göre daha fazla yakıt tüketmesi. Ferrari bakalım valflerde ki ayarlamayı nasıl yapacak.

  40. adam gerçekleri söylemiş tutuştuydu bi yerleri ferrari nin normaldir sezon içerisinde yasak gelmesi ama öyle inaniyorum ki ingiltere den sonra da ferrari ye çoook gülcez

  41. ƒσяzα ƒєяяαяι avatarı
    ƒσяzα ƒєяяαяι

    yasakla ilgili birşey söylemek istemiyorum zaten herkesin bir yorumu var bununla ilgili
    ferrari nin özellikle alonsonun üst üste alacağı 2 galibiyet ancak şampiyonluk kelimesinin ağzımızda dolanmasına yardımcı olur bunlar olurken vettelin aynı alonso ve hamilton gibi sorun yaşaması gerekir ki buda çok zor ne olursa olsun bu sene şampiyonluk çok uzak ama gelecek sene için güzel olur bu yinede ümidimi tamamen bitirmedim valencia da alınacak bir galibiyet takımı hareketlendirebilir en azından sezonun berbat ilerleyişini keser bizim adımıza

  42. Marko: "Çift katmanlı difüzör ya da F-kanal gibi yenilikler hep sene sonunda yasaklandılar. Şimdi ise sene ortasında yasak görüyoruz. Bu çok ilginç"..

    atalarımız demiş ki bükemediğin bileği öpeceksin ama sanıorum asıl korku red-bull'u diilde fia ve rakip takımları sardı, bileği öpmek yerine daha farklı illegal yollara başvuruldu..geçen hafta renault'un da açıkladığı gibi diğer motoru geliştirmekle bu motoru anlamanın maliyeti hemen hemen aynı noktaya denk geliyor ama hangi takımın fanı olursa olsun herkes biliyor ki bu tam bir PALAVRAAA!!!!..koşar adım şampiyonluğa giden bir takıma ve sürüceye çelme amaçlı uzatılmış bir ayak bu ama neyse ki takım okadar ii ki inş o ayağın da üstünden atlamayı gayet ii bilecekler..

  43. Helmut Marko'nun söyledikleri hiç güven vermiyor insana nedense. Ferrari'nin öyle büyük bir avantaj sağlıyacağını sanmıyorum. Zaten Vettel ve Red Bull şampiyon olmak için yeterli farkı açmış görünüyor.

  44. İçime sindiremiyorum nedense!

  45. Umarım dediğin gibi en karlı biz cıkarız.

  46. Kesinlikle şampiyon olurduk demiyorum, ama kesinlikle sezonun 2. yarısında Red Bull'u yenerdik.

    Ama şimdi bu yasakla şampiyon olur yada Red Bull'u kalan yarışlarda yenersek, bu tam anlamıyla bir yenmek olmayacaktır.

    tabii Ferrari için böyle bir ayırım yoktur orası ayrı…..

  47. marko paşa korku sarmış daha şimdiden, neyse sizde daha ne numaralar var bu bir tanesi

  48. Yusuf  Hitay avatarı

    bilmeyen yoktu zaten

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir