Barcelona'ya Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Barselona’daki pist, bütün F1 takımlarının kilometrelerce test yapmasıyle çok iyi bildikleri bir yer. Az sayıda yer bu denli orta veyüksek hızlı viraj çeşitliliği sunar ve Formula 1 araçları üzerinde ciddi test olan bir aero pisti olduğu genel kanıdır. Bir kaç büyük frenleme alanı ve bir çok yüksek hızlı virajı ile geçiş imkânı, oldukça zor ve iyi bir sıralama performansı ile duyarlı bir strateji, başarılı bir hafta sonu için gerekli.

Aerodinami
Turun en kritik yüksek hızlı bölümlerine yeni şikanın koyulmasıyla pistin öncekine göre daha az zorlayıcı olmasına rağmen aerodinamik hassasiyet, Barselona’da daima kilit etken olmuştur. Yine de ist, bir aracın aero pakedinnin son testi olarak görevini sürdürüyor ve takımlar, bütün tur boyunca rekabetçi olmak için yüksek yere basma kuvveti sağlayan ayarlarla yarışacaklar.

Suspansyon
Suspansiyonlar konusunda, pilotlara dengeli ve cevap veren bir araç vermede en iyi uzlaşı sağlaması gerekiyor. Bu da takımların, iyi bir yön değişim elde etmek için önlerde nispeten sert ayarlar yapmasına neden olurken arkada ise en iyi çekişi elde edebilmek için biraz daha yumuşak seçimlere yönelmesine sebep oluyor. Bu durum, özellikle çekiş kontrolün kalkmasıyla birlikte önem kazanmış durumda. Aracı azami aerodinamik performansta çalıştırmak amacıyla aracı oldukça alçak tutmak için, sürüş yüksekliği de önemli oluyor.

Motor Performansı
Barselona, genel olarak bir "motor pisti" olarak anılmaz. Motorlar, turun %62’sinde tam gaz geçilir ve üzerlerinde özel bir baskı bulunmaz. Bir kaç düşük devirlerden nispeten sert hızlanma gerektiren yer bulunuyor. Motorlar, turun çoğunda orta devir aralığından hızlanırlar. Böylelikle öncelik, en iyi hakimiyet dengesi elde etmek ve lastik açınmasını sınırlandırmak amacıyla güç dağılımı üzerindedir.

Lastikler
Bir çok yüksek hızlı virajının ve aşındırıcı pist yüzeyinin olması nedeniyle Barcelona, lastik aşınmaları üzerinde zorlayıcı olduğu bilinir. Lastikler üzerine büyük yükler biner, özellikle de 3. ve 9. virajlar gibi sola hızlı virajlarda sol lastik üzerine. Sonuç olarak Bridgestone, takımlara hafta sonu boyunca orta ve sert hamurları sunacak. Takımlar da, yarışın çoğunda hangi hamurlu lastikleri kullanacaklarına karar vermek için serbest antrenmanlarda lastik aşınmalarına çok dikkat edecekler.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir