FIA'dan Egzoz Yasağında Tartışmalı Kararlar!

yazar:

kategori:

Silverstone’dan itibaren sürekli egzoz çıkışı sağlayan sistemlerin yasaklanacağının duyurulmasının ardından takımlara ne kadar egzoz kullanımı izni verileceği tartışmaları ortaya çıkmıştı.

Bugün yapılan açıklamalarda motor dayanıklılığı nedeniyle Renault’nun sürücü gaza basmadığı sırada % 50 egzoz gazı çıkışı izni aldığı belirtildi ve bu özellikle lider Red Bull’un bu yasakla oluşabilecek kaybı minimuma indirmesi bekleniyor.

Normalde takımların % 10 egzoz gazı çıkışı izni alması bekleniyordu ancak bu düşünce bir anda % 20’ye kadar çıkmıştı. Ancak Renault’nun lobi çalışmaları sonucunda ve dayanıklılık konusunda endişelerini dile getirmesinin ardından FRansız üretici % 50 kullanım hakkı elde etti. Daha önce de Mercedes’e krank basınç sorunu nedeniyle motor hacmi arttırma hakkı verilmişti.

FIA’nın verdiği bu karar çok tartışmalı oldu çünkü Red Bull takımı daha önceki açıklamalarında gaza basılmadığında % 45 egzoz çıkışı kullandığını söylemişti. Şimdi ise FIA %% 50 kullanma izni verdi ve bu Red Bull’un zararından çok yararına görünüyor.

Bu kararların açıklanmasının ardından Red Bull Racing’in takım patronu Christian Horner ile Mclaren’in takım patronu Martin Whitmarsh gazeteciler önünde konuyu tartışmaya başladılar.

Horner Mercedes’in son verilen hakla avantaj sağlayacağını düşünürken Whitmarsh % 50 egzoz kullanımı hakkıyla avantaj sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Tartışmalı kararlar sürücüler toplantısında da masaya yatırıldı ve sürücülerin çoğu sene ortasında egzoz kullanımının % 50’ye çıkarılmasını eleştirdiler.

FIA Yarış Hakemi Charlie Whiting’in bu akşam motor üreticileriyle toplantı yapması bekleniyordu.

Konu ile ilgili olarak Cumartesi sabahı takımlara net bir bilgi verilecek

 


Yorumlar

  1. ne yani %10 yapsaydı da Rbr 1-2 sn. yavaş mı kalsaydı ? sıralamayı izlemişsindir..değişiklikten sonra Ferrari ne kadar yakın demi..hani Ferrari yok diyodun ya..

  2. olayların neden çıktığını falan görmüşsündür şimdi..olay renault motoru ile mercedes motoru arasında..kimin nereye yorum yaptığı belli..anlamışsındır şimdi..

  3. Baştan yasaklanması saçmaydı zaten..Motorlar bu düzene göre ayarlanmış 6m Euro para harcanmış tabi ki Renault itiraz eder.F-Duct örneğinde olduğu gibi sezon sonunda yasaklanabilirdi.Renault'un ciddi endişeleri vardı sıralama ve yarış arasında motor sıcaklıklarında büyük farklar olduğundan bahsedildi.FIA'da endişeyi haklı bulmuş olmalı ki böyle bir düzenlemeye gitmiş Red Bull,Renault ve Lotus yarışın 30.turunda motor patlatsa adil mi olacaktı her şey? Renault akıllı davranmış böyle birt çözüm bulmuş bu sistemin yasaklanması mı adil olan? Madem bir yasaklama var bunun neden olacağı felaketlere de önlem alınması gerekiyordu FIA'da almaya çalışmış.Adillik olmayabilir ancak bu kuralın yasaklanması da adil değildi zaten..

  4. Deli_ Manyak avatarı

    sezon ortasında değiştirirsen bir kuralı herşey böyle sarpa sarar heralde…

  5. Yusuf  Hitay avatarı

    renault %50 soğuk besleme
    mercedes %10 sıcak besleme
    ferrari ve cosworth %10 soğuk besleme ( bu konu net değil)

    bu şekilde oluyor anladığım kadarıyla, bu ne saçma iştir :S

  6. Mehmet.Ferrari avatarı
    Mehmet.Ferrari

    Ferrari yarış kazanamayıp podyuma bile çıkamayacağı yarışları izlemeye gerek yok.renault çocuk gibi ağladı doğal olarak………………………..

  7. zaten uykusuzum anlayamıyorum mercedes kazandı renault kazandı ferrariye ve cosworthe ne oldu? herkese bir hak veriliyosa eşit olmalı bu ne ya gece gece insanda tat bırakmıyorlar

  8. rocco junior avatarı

    neresi güzel neresi eşit arkadaşım?ferrari motoru kullanan ne yapacak,cossworth olan ne yapacak?birisi farklı ötekisi farklı talep ile fiadan izin alıyor yasakları deliyorlar arada diğerleri kaynıyor.

  9. alonsoberker avatarı

    eeee ferrari ne oluyor nasıl eşitlik bu ben anlamadım valla ferrari 4 5 takım mı olucak bu mu eşitlik

  10. Fernando Alonso avatarı
    Fernando Alonso

    yanlış konuya yorum yapıyosun.uyan arkadasım.

  11. %50 kullanım hakkı verilecek ise sezon ortasında değişiklik yapıp egzoz gazı çıkışını limitlemenin ne anlamı kaldı ki?

  12. Güzel bi karar..tartışmalı kararla alakası yok,başlık abes kaçmış..ne yani Mercedes motoru mu kullananlar mı yarışta 1 sn fark atsaydı..şimdi tüm şartlar eşit..kimse inkar edemez bunu..Mercedes'in motor hacmi büyük,Renault'un difüzöre gönderdiği gaz fazla..bakalım kim kazanacak.

  13. ee şimdi redbull yavaşlamayacak anladığım kadarıyla bu iyi olmadı işte moralim bozuldu şimdi saçamalık bu yaa

  14. Fia beyinsiz bunakların elinde oldugu sürece daha cok kural değişikliği saçmalıgna tanık oluruz.

  15. Kusaura bakmayın da iyice boka sarmışlar.

  16. Fernando Alonso avatarı
    Fernando Alonso

    Şike olayları formulaya da zıpladı iyi mi 😀

    kapatın garajları yeni seri kuruyoruz

    hadi ben kurdum join pls (-,-)

  17. Bu işten en karlı çıkan Mercedes oldu her iki taraf içinde hayırlı olsun.Bir motorun hacmi (cc) devir,zaman diyelim bu ne demek motorun hacmi ne kadar büyük ise düşük devirlerde yüksek tork sağlar.

    Silindir Hacmi V= AxL 'dir.
    A= Alan,
    L= Silindirin Yüksekliği ya da boyudur.
    V 'yi Silindir sayısı ile çarparsak Motor hacmine ulaşırız.
    Örneğin: Motor 2400 cc ve 8 silindirli ise anlamı şudur:
    Her silindir 2400/8= 300 cc Hacime sahiptir.

    2012 Yılında Periskop egsoz sistemine geçileceği için Renault bu özelliği ölüp gidecek ama Mercedesin ki kalıcı olacak Zaten ortada harika bir Mercedes motoru vardı bu izin ilede iyi ce harika olacak V6 lar gelinceye kadar adından çokca bahsettirecek.Renault zaten viraj çıkışların daki çekişi Torku ile ünlüydü şimdi bunuda kaybetme riskine sahip 2012 den itibaren herkese iyi geceler.

  18. nese ki hakkımızı savunan başkanımız Luca var çıkar şimdi ayrı seri kuruyoruz der olur sonra oturur yerine:D bu nedir yahu sezon başında onay almış bi paket ne için yasaklanır ortaya çıkan yasak öncesinden daha vahim. bırakın bizde motor geliştirelim.

  19. Bu nedir şimdi ya şaka gibi. FIA'nın ne yapmaya çalıştığını anlayan beri gelsin! Şimdi biz adil ve eşit şartlarda bi mücadele mi izliyor olucaz? Takımların kurallara uyması gerekirken, kuralların takımlara göre değişmesi ne demek ya ve son anda oluyor bu değişiklikler. Bu arada Ferrari ve Cosworth motor kullanan takımlar ne yapıcak? Özellikle Ferrari'den henüz bi tepki gelmemiş olması ilginç.

  20. Ferrari ne olcak 😀

  21. renault u seviyorum ama bu kadarda ağlanmazki yaw gercekten yazık :(( yok motorumz gücsüz yok o yok bu bitsin bu çile artık…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir