Almanya GP: En Heyecanlı Sezon Ortası

yazar:

kategori:

Sezonun 10. yarışını ve ortasını geçtiğimiz Almanya GP’si, uzun zamandır beklediğimiz ve görmek istediğimiz bir sahneye de ev sahipliği yaptı. Şampiyonluk yolundaki üç takım, çeşitli koşullar biraraya geldiği için pist üzerinde sürat anlamında neredeyse aynı seviyede olunca, yarışı kazanmada sürücülerin becerileri ve yetenekleri ön plana çıktı. Pistin özellikleri, hava sıcaklığı, lastikler ve taktik seçimlerin hepsini biraraya getirip toplayıp çıkardığınızda, Lewis Hamilton’ın, tek bir kuşkuya yer bırakmayacak bir üstünlükle hem sıralama turlarını hem yarış galibiyetini hem de en hızlı tur derecesini cebine koyarak, hafta sonunun başında pek de iyimser olmadığı puanları hânesine yazdırmayı başardı. Fernando Alonso, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sezon ortasına doğru vitesini yükseltti ve son iki yarışta aldığı 2.’lik ve 1.’liğe, bir de burada 2.’lik ekleyerek son üç yarışın puan anlamında en çok kazananı oldu. Webber, İngiltere ile birlikte kazandığı formunu burada da devam ettirerek Vettel’e karşı hafif de olsa psikolojik bir avantaj elde etti. Vettel’in elindeyse kala kala 77 puanlık minik(!) bir avantaj kaldı.

Tüm hafta boyunca kesinlikle yağacağı söylenen yağmurun, yarış saatini ıskaladığı hafta sonunda, aslında yarışın senaryosunun nasıl olabileceğine dair ipuçlarını bir gün önceki sıralama turlarında almıştık. İlk yarış galibiyetini 2009 yılında bu pistte alan Webber, antrenman turlarında gösterdiği formunu sıralama turlarına da taşıyarak, Silverstone’dan sonra bu pistin de kendisine uygun olduğunu gösteren bir dereceyle pol pozisyonunu aldı. Ancak kendilerine pol şansı tanımayan Hamilton’ın, bir anda Q3′te kendine gelmesi ve Webber’i zorlayabilen tek pilot olması, aslında sadece bizleri değil kendini de şaşırttı zira McLaren, bu yarışa öyle çok önemli bir geliştirme paketiyle gelmemişti. 1. ve 3. sektörde, ancak özellikle ilk sektörde Red Bull’a karşı müthiş bir avantaj yakalayan Hamilton, hızlı virajların olduğu yüksek yere basma güçlü ikinci sektörde bu avantajını Webber’e veriyordu.

Bunun da iki nedeni var: İlki, hava sıcaklığının ve dolayısıyla pist sıcaklığının çok çok düşük olması. McLaren’in, soğuk pistlerde daha başarılı olduğu gerçeğinden hareket edersek, havanın bu kadar soğuk olması, özellikle yarış ânında McLaren’in ve Hamilton’ın çok işine yaradı. Ancak tek neden bu değil. Diğer önemli nedense, McLaren’in bu sektörlerdeki üstün mekanik yol tutuşunu, en mükemmel bir şekilde kullanmayı başaran Hamilton. İngiliz pilot, frenaj noktalarının yoğun olduğu pistlerde bu sezon (geleneksel olarak da) oldukça başarılı: Monaco, Singapur, Abu Dhabi, Kanada, Hockenheim ve Nürburgring. Bunun temel nedenlerinden birisi, Hamilton’ın müthiş frenleme kabiliyeti ve düşük hızlı virajlardan çıkışta gaza erken yüklenebilecek dengeyi bulabilmesi. Formula 1′in belki de en geç fren yapan sürücülerinden olan Hamilton, böyle olunca düşük hızlı virajlara, rakiplerine göre daha yüksek hız taşıyarak girebiliyor. Viraj çıkışlarında da gaza erken basarak, normalde arkadan kayma yaşayacağı pozisyonları ekarte ederek, viraj çıkışlarındaki hızını artırıyor. Bu da kendisine müthiş bir avantaj sağlıyor. Hızlı virajlarda önemli olan şey, aracın aerodinamik verimliliğinin yüksek olması. Pilot yeterince cesursa, burada seçilen yarış çizgisi pek değişmez ve sürücü katkısı da minimum düzeyde olur. Ancak düşük hızlı virajlarda, elbette mekanik yol tutuşun da katkısıyla, sürücü katkısını daha çok görebiliriz. Hamilton’ın, sıralama turlarında ilk sektör zamanı 29,713 saniye. Takım arkadaşı Button’ın derecesi 30.100. Webber’in de 29,831. İşte bu önemli nokta, yarışın sonucunu belirleyen hususlardan en önemlisi.

Bu sene zilyon kez gördüğümüz bir sahneyle başlayan yarışta, Webber yine yerini kaybetti ve Hamilton ilk virajda liderliği eline aldı. İkinci Webber’in ardından gelen Alonso, ilk turda pist dışına çıkarak Vettel’e bıraktığı yerini 8. turda, hem de DRS’in olmadığı bir yerde Vettel’i geçerek geri almayı başardı. Burada çok ilginç bir noktaya değineyim Aynı turlarda Massa da Rosberg’ü geçmeye çalışıyordu ve Massa’nın yarış mühendisi Rob Smedley, Massa’ya telsizden, KERS’i daha verimli kullanmasını söylüyordu. DRS bölgesinde Massa Rosberg’e yeterince yaklaşamıyordu zira Mercedes’in motoru ve KERS’i oldukça verimli olduğu için, Massa’nın DRS’i bu farkı kapatmaya bir türlü yetmedi. İşte burada Massa’nın yapması gereken şey, KERS’i tur boyunca kullanmadan DRS bölgesine saklaması ve burada çift turboyla Rosberg’ü geçmesiydi. Ama 10. turda Massa’nın KERS ve DRS grafiği ekrana geldiğinde, DRS bölgesine geldiğinde Massa’nın KERS’inin tümünü kullanmış olduğunu ve dolayısıyla Rosberg’e yaklaşamadığını gördük. Gerçekten ilginç. Zaten Rosberg’ü de pit düzlüğünün sonunda geçebildi. Alonso’nun Vettel’i geçtiği gibi.

İlk pit-stop’u yapan Webber, pite girmeden önce Hamilton’la müthiş bir mücadeleye girdi. Hamilton, düzlük öncesi son şikanda önden kayma yaşayıp dışarı taşınca Webber son virajda Hamilton’ın kapısına girdi ve düzlüğe girerken Hamilton’ı geçti. Ancak burada kurnaz Hamilton, Webber’in kendisini geçmesine izin verdi çünkü koca bir düzlük boyunca Webber’in hava koridoruna girip kaybettiği yeri geri alabileceğini biliyordu. Denizin dibinde bir canlı vardır. Avı ona yaklaştığında ölü numarası yapar, hattâ avının, onu biraz da dişlemesine izin verir. Onu ölü sanan avını da bu kadar yakından yiyiverir. Hamilton’ın burada yaptığı kurnazlık bana o balığı hatırlattı. Eğer son virajda kapıyı kapatıp Webber’e geçilmemeye çalışsaydı, o zaman optimum yarış çizgisini bozacak ve Webber’in, düzlükte arkasına yapışıp kendisini geçmesini garanti altına almış olacaktı. Saniye içinde aldığı bu karar, Hamilton’ın yarış zekâsını da gösteriyor. Çok iyiydi. Hemen ardından da Alonso’nun yaptığı atağı, Webber’in müthiş bir frenajla savuşturması, son zamanlarda izlediğimiz en güzel liderlik mücadelesi anlamına geliyordu. Webber’in pite girdiği 14. turda ilk üç pilot arasında sadece 1,5 saniye fark vardı. Hamilton ve Alonso, yarış sonunda orta sertlikteki lastikle fazla tur atmamak için olduğunu düşündüğüm bir sebeple Webber’den 2 tur sonra pite girdiler ve bunun cezasını da liderliği Webber’e kaptırarak ödediler. Daha doğrusu Hamilton ödedi. Alonso, üçüncülükteki yerini korudu. Webber’in, pitten hemen çıkışta Sutil’i geçmesi ve attığı 1.37′lik tur ona birinciliği getirdi. Hamilton ve Alonso’nun da pit-stop’larını yaptıktan sonra birinci virajda Massa ve Webber’in çarpışmalarının arasında piste girmeleri cidden kalp durduracak cinstendi. Son zamanlarda gördüğümüz en mükemmel ilk 20 turdu.

Yarış bundan sonra biraz daha yerine oturdu. İkinci pit-stop’lara kadar ön gruptaki mücadele hiçbir zaman kopmadı ve Webber pite girdiğinde üç pilotun arası yalnızca 1,5 saniyeydi. Böyle olunca pitte kazanılan veya kaybedilen zamanlar büyük önem taşıyor. İşte bu noktada Webber’in pit-stop’u 21,299 saniye sürdü. Hamilton’ınki 20,496, Alonso’nunki de 20,035 saniye sürdü. Hâliyle, aralarında sadece 0,8 saniye olan Hamilton ile Webber, pit-stop’lar sonrasında yer değiştirmiş oldu. Sadece Hamilton değil, Alonso da Ferrari’nin müthiş pit-stop’uyla Webber’in önünde çıkmayı başardı. Böylece Webber, erken pite girip “undercut” yaparak Hamilton ve Alonso’ya karşı savunma yapayım derken, hem bölüm sonunda lastiklerini daha fazla kullanmak zorunda kalacak duruma geldi hem de liderlikten üçüncülüğe düşmüş oldu. Ancak burada da çok önemli bir nokta var, değinmeden geçemeyeceğim. Hamilton, pit-stop’unu bitirip çıktığında Webber’in hemen önündeydi. İkinci viraja gelindiğinde Webber Hamilton’ın hemen arkasına yapıştı ve İngiliz pilotun dışından atak yaparak onu geçmeyi çalıştı, ancak Hamilton buna izin vermedi. Burada sıcak lastikler Webber’de olmasına rağmen, Hamilton soğuk lastikleriyle Webber’i savunmayı başarabildi. Bir tur sonra ise tam tersi yaşandı. O turda bu kez Alonso pite girdi ve çıktığında, hem Hamilton’ın hem de Webber’in önündeydi. Ancak, bir tur öncesinin karbon kopyası olarak bu kez Hamilton, ikinci viraja girerken Alonso’nun dibine yapıştı ve dışarıdan atak yaptı. Burada Alonso, virajın dışını yeterince savunmadığından ya da soğuk lastikleriyle savunamadığından Hamilton’a dışarıdan geçildi. Hamilton, soğuk lastiklerle de olsun sıcak lastiklerle de olsun, iki tur içinde hem harika bir savunma yaptı hem de dışarıdan atak yaparak Alonso’yu geçmeyi başardı. Bir yarışın liderliğini etkileyen bir geçiş daha. İşte Hamilton, bu sebeple bu yarış galibiyetini sonuna kadar hak ediyor. Hatırlarsanız, Çin’de kazandığında da yarış galibiyetini getirecek sollamayı, Vettel’i geçerek yapmıştı (o zaman lastik farkı daha barizdi tabii, buradakiyle aynı değil).

Yarış da aslında burada bitmiş oldu. Son pit-stop’larda Webber, orta lastiklerle ilgili bir kumar oynamaya çalıştı ama ne Alonso ne de Hamilton, orta lastiğe erken geçmiş olsalar da Webber’in yumuşak lastikleriyle benzer turlar atınca Webber de teslim bayrağını çekmek zorunda kaldı. Bu noktada Webber’in, yumuşak lastikleri Hamilton’a göre 1, Alonso’ya göre 2 tur fazla kullandığını da hatırlatalım. Yine de orta sertlikteki lastikler, korkulduğu gibi devasa bir fark yaratmadı, ancak Vettel’le Massa’nın müthiş mücadelesinde, pit-stop’ları son tura bırakacak kadar da yavaştı. Bu ikilinin tampon tampona yarışı, son turda ikisinin de aynı anda pite girmesiyle ve Ferrari’nin, bir kez daha Massa’nın yarışını batırarak çok kritik dördüncülüğü Vettel’e vermesine neden oldu. Hatırlarsanız geçen sezon Vettel, Monza’da da aynı taktikle yarışmış ve son turda pite girerek çok gerilere düştüğü yarışta dördüncülüğü kapmıştı. O dördüncülük, sezon sonunda ona şampiyonluğu getiren cici puanlardan birkaçı olmuştu.

McLaren’in, havanın ve pistin düşük sıcaklığı sebebiyle daha hızlı göründüğü ve Hamilton’la birleştiğinde tutulamaz bir araç hâline geldiği yarışın ilk üçü, bize gerçekten bazı zamanlarda harika bir yarış sundular. İlk 20 tur tamamen nefes kesici olan yarışın, pit-stop’ların yaklaştığı bölümler dışında biraz sessiz ve sönüktü. Vettel’in ve Schumacher’in aynı yerde attıkları spinler yarışa biraz heyecan katarken, Heidfeld’in, tıpkı Petrov gibi havalara uçması da yarışın renkli anlarından biri oldu. Resmî insanımız Schumacher’in, bir kez daha yarışını mahvettiği bu hafta sonunda, belki de kendini ve taraftarlarını teselli edeceği tek şey, Rosberg’e göre yarış hızının oldukça rekabetçi olmasıydı. Her üç sektörde de Rosberg’e göre daha hızlı olan Schumacher, yarışın en hızlı turu derecesinde de Rosberg’den yarım saniye daha hızlıydı. Bir yarışı daha, başladığı yerin üzerinde bitiren Schumacher’in, artık Macaristan’da akıllı uslu durmasını ve kazasız belasız bir sürüşle, Rosberg’ün önünde bitirmesini temenni ediyorum. Anladık, üstat sıralama turlarını kotaramıyor ancak yarış ruhu hâlâ yerli yerinde duruyor. Hiç olmazsa, çapaksız pürüzsüz bunu görelim. En azından.

Yarışın önemli noktalarından biri de Red Bull’un, artık her pistte en hızlı araç olmadığının ortaya çıkması oldu. İngiltere gibi, Red Bull’un uçmasını beklediğimiz bir pistte bile Alonso ve Ferrari, normal bir yarış seyrinde galibiyet alabiliyorlarsa; Hamilton ve McLaren, rekabetçi olmadıklarını düşündükleri bir hafta sonunda, bileklerinin hakkıyla kazanıyorlarsa, Red Bull’un, geçen seneki dominasyonunda olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ferrari ve McLaren, şu anda Red Bull’un avantajını birlikte yemeye başlayacaklar. Aradaki puan farkı hâlâ çok büyük ve Red Bull, hâlâ sıralama turlarında üstünlüğünü bırakmıyor. Dolayısıyla bu iki takımın çok ortaklaşa bir hareketle saldırmaları gerekiyor. Red Bull’un bir avantajı, McLaren’in ve Ferrari’nin birbirlerinden puan çalacak olmaları. McLaren ve Ferrari’nin bir avantajı da, Red Bull’da her iki pilot da şampiyonluk yarışının içindeyken, onların sadece birer pilotla savaşta olmaları. Dolayısıyla sezon ortasında heyecanlı bir tabloya sahibiz. Eğer sezon şimdi başlasaydı, kimin şampiyon olacağını mümkün değil söyleyemezdik. Ancak Vettel’in Webber’e 77, Hamilton’a 82 ve Alonso’ya 86 puanlık bir fark açmış olması tüm formülleri yerinden oynatıyor. Genç şinitzel hâlâ şampiyonluk konusunda çok çok avantajlı.

 

Ali Ünal

http://www.ali-unal.net/f1/


Yorumlar

  1. Agresif tahsin arkadaş burada Lewis'e sataşan biri ya da öyle bir cümle var mı?Sen Fernando haberlerinde Mc taraftarlarının yaptıklarıyla karıştırdın galiba.

    Ali Ünal daha önceki yazısında Hamilton'u ağır dille eleştirmiş ve kendisi de çok tepki almıştı.Belki de amacı kasap sevdiği postu yerden yere vurur misali idi.

    Ben Ali Beyin es geçtiği bazı noktaları burada dile getirdim.Webberin bu durumunun aslında RB takımının bir utancı olduğuna vurgu yaptım.Düşünsene 10 yarış olmuş ve Webbere uyguladıkları stratejiler sayesinde adamcağız bir tur bile o hızlı araçla lider gidememiş.Yarış zaferinin olmaması ayrı bir handikap zaten.
    Öte yandan yanılmıyorsam daha önce hiç kimse Fernando ve Hamilton'un Newey'in el emeği göz nuru RB7 sine yaptıklarından bahsetmedi.Hamilton Vettel'i sıralamalarda farklı bir araçla geçebilen tek kişi ve Fernando'da pist üzerinde Vettel'i DRS siz ve aynı lastikle geçebilen tek kişidir.

    Ali Bey geçen sefer aldığı tepkilerden dolayı gönül alırcasına mübalağa sanatına başvurmuştur.
    Silverstone sonrası yazdığı yazıda Fernando'nun Hamilton'u pist üzerinde geçtiği ama bu geçişin DRS sayesinde olduğunu yazarak küçümsemiş ve kısaca geçmiştir.Ama şimdi pit çıkışı momentum ve sıcak lastikle olan geçişi biraz fazla mübalağa etmiştir.

  2. muratc MP4-26 avatarı
    muratc MP4-26

    -Hamilton un üst düzey sampiyon bir pilot olarak TEKNIK meziyetleri konusunda aciklamalar icin Ali bey e tesekkürler.
    -Bir baska yazisinizda da yine TEKNIK olarak, daha komple bir SAMPIYON olmasi icin PIST icinde YARISIRKEN araci yine virajlarda ve düzlükte kullanirken gelistirmesinin iyi olacagi yönler görüyorsaniz bunlari sizden duymak isteriz.
    -SÜRÜS stilinde onu örnek almaya calisan bizler icin bu cok YARDIMCI olacak ve makbule gececektir.
    -Tesekkürler.

  3. Zaten onu formalite icabı yazdım bana kalırsa şansı %0. :)))

  4. Neden sürekli Alonso'yu her konuya katıyorsunuz Lewis'den bahsediliyor bazı alonsocular hemen hurra alonsodan bahsederler, Lewis'e sataşırlar burda kimse Alonso'ya birşey dememiş neden hemen alonso. Lewis'in dikkat çekmesinin nedeni zafer için yarıştığı 2 kişiyide pist üzerinde geçmesidir. Alonso'nun Vettel'e atağıda önemli bir hadisedir lakin Hamilton yarışı kazandığı için ön plana çıkması normaldir…

  5. sandro verone avatarı
    sandro verone

    O yazıda Ali beyi eleştiren biri olarak daha sonra tekrar tekrar okuduğumda aslında Ali beyin anlatmak istediği şeyin biraz daha duygusal yaklaşılan bir durum olduğunu fark etmekle beraber yazılanları o düşünceyle irdeleyip Hamilton'ı yerden yere vurmanın ötesinde takdir ettiği bir pilotun yaptığı saçmalığı göz önüne açık bi dille serdi ve haliyle taraftarları (bizler) bunu kabullenemedik…

    Burada alonsoya kimsenin laf ettiği yok ve anladığım kadarıyla sen Hamilton'ın sürüşünün ve pit çıkışı alonsoya yaptığı geçişi belkide kabullenemedin ve bir yazı üstünden bunu boşaltma gereği duydun…Sorun değil :)..

    Ali beyin sözcüsü kesinlikle değilim kendisini tanımıyorumda hatta Hamilton konusundan sonra buraya yazmayı da düşünmüyordum (tepki mahiyetinde değil ali bey) ama bir iki kelimede biz söyleyelim..Sanal ortam da konuşmak serbest 🙂

    Jenson'ın vetteli geçişi için pist dışı ziyareti diyorsun?
    Aslında sırf bunu söylediğin için cvp yazıp yazmamayı da düşündüm çünkü gerçekten yarıştan anlayan birisi gelen baskı sonucunda ve sektör zamanlarının vettele oranla Jenson'ın daha iyi olduğunu ve bu durumda düzlükte vettelin şansının kalmayacağını da görür ama bunu görememek nedir??
    Fakat o baskı altında hızlanmaya çalışıp 2005 suzuka fisi gibi ''…. çarşafa dolandı'' yerini kaybetti…

    O hiç sevmediğim ama pilotajına gerçekten saygı duyduğum alonsonun durmadan vettele baskıdan bahsetmesi onun aslında gerçekten akıllı biri olduğunu ve vetteli ne kadar iyi tanıdığını gösterir…Vettel baskı altında sürüşlerde hata yapmaya diğer bir çok pilotttan daha fazla meyilli bir sürücü…

    Ama bunların hiçbiri pit çıkışında o lastiklerle ve en iyi ilk sektör derecesiyle alonsoyu dışardan geçmesinin üstünü kapatamaz 🙂

    Webber kaza olmasın diye dışarı taştı diyorsan hatırlatayım Singapur 2010 webber viraj öncesi geçiliyor fakat Hamilton'ı dışarı itiyor ve o kerb üstünden zıplamak zorunda kalan Hamilton'ın süspansiyonu kırılıyor ve yarış bitiyor.

    Gene kazadan kaçan webber'den konuşalım ; beyefendimiz williams'da yarışıyor o dönemde ve malezyada gene dışarı iteyim derken zıplaya zıplaya yarış dışı kalıyor…

    Webber massa ayarında bir pilot geçilmemek için kaza yapabilicek sürücülerden biri ve Hamilton Ali beyin de bahsettiği gibi düzlük öncesi virajda yerini verip momentumu koruyup sonra geçmeyi düşünecek kıvraklıkta yarış zekasına sahip iken (Hamilton yarıştan sonra dediği gibi agresifliğini kontrol altında tutarak kazandı bu yarışı) şimdi izin verde biraz övsünler…

    Bir sonraki yarış alonso 1. olur o zamanda onu över belkide sıkma canını..

  6. O yazıda Ali beyi eleştiren biri olarak daha sonra tekrar tekrar okuduğumda aslında Ali beyin anlatmak istediği şeyin biraz daha duygusal yaklaşılan bir durum olduğunu fark etmekle beraber yazılanları o düşünceyle irdeleyip Hamilton'ı yerden yere vurmanın ötesinde takdir ettiği bir pilotun yaptığı saçmalığı göz önüne açık bi dille serdi ve haliyle taraftarları (bizler) bunu kabullenemedik…

    Burada alonsoya kimsenin laf ettiği yok ve anladığım kadarıyla sen Hamilton'ın sürüşünün ve pit çıkışı alonsoya yaptığı geçişi belkide kabullenemedin ve bir yazı üstünden bunu boşaltma gereği duydun…Sorun değil :)..

    Ali beyin sözcüsü kesinlikle değilim kendisini tanımıyorumda hatta Hamilton konusundan sonra buraya yazmayı da düşünmüyordum (tepki mahiyetinde değil ali bey) ama bir iki kelimede biz söyleyelim..Sanal ortam da konuşmak serbest 🙂

    Jenson'ın vetteli geçişi için pist dışı ziyareti diyorsun?
    Aslında sırf bunu söylediğin için cvp yazıp yazmamayı da düşündüm çünkü gerçekten yarıştan anlayan birisi gelen baskı sonucunda ve sektör zamanlarının vettele oranla Jenson'ın daha iyi olduğunu ve bu durumda düzlükte vettelin şansının kalmayacağını da görür ama bunu görememek nedir??
    Fakat o baskı altında hızlanmaya çalışıp 2005 suzuka fisi gibi ''…. çarşafa dolandı'' yerini kaybetti…

    O hiç sevmediğim ama pilotajına gerçekten saygı duyduğum alonsonun durmadan vettele baskıdan bahsetmesi onun aslında gerçekten akıllı biri olduğunu ve vetteli ne kadar iyi tanıdığını gösterir…Vettel baskı altında sürüşlerde hata yapmaya diğer bir çok pilotttan daha fazla meyilli bir sürücü…

    Ama bunların hiçbiri pit çıkışında o lastiklerle ve en iyi ilk sektör derecesiyle alonsoyu dışardan geçmesinin üstünü kapatamaz 🙂

    Webber kaza olmasın diye dışarı taştı diyorsan hatırlatayım Singapur 2010 webber viraj öncesi geçiliyor fakat Hamilton'ı dışarı itiyor ve o kerb üstünden zıplamak zorunda kalan Hamilton'ın süspansiyonu kırılıyor ve yarış bitiyor.

    Gene kazadan kaçan webber'den konuşalım ; beyefendimiz williams'da yarışıyor o dönemde ve malezyada gene dışarı iteyim derken zıplaya zıplaya yarış dışı kalıyor…

    Webber massa ayarında bir pilot geçilmemek için kaza yapabilicek sürücülerden biri ve Hamilton Ali beyin de bahsettiği gibi düzlük öncesi virajda yerini verip momentumu koruyup sonra geçmeyi düşünecek kıvraklıkta yarış zekasına sahip iken (Hamilton yarıştan sonra dediği gibi agresifliğini kontrol altında tutarak kazandı bu yarışı) şimdi izin verde biraz övsünler…

    Bir sonraki yarış alonso 1. olur o zamanda onu över belkide sıkma canını..

  7. Yazıda 37 kez Hamilton lafı geçerken, sadece 18 kez alonso denilmiş. Alonso/Ferrari taraftarlarının bu konuya da eğilmeleri gerek, her hamilton denildiğinde alonso! diye atlarken 😉 :))))

  8. webere puan farkını koru talimatı gelirse o %1'lik şans da gider 😀

  9. pardon ama o iki olay sayesinde hamilton yarışı kazanabildi. onlardan kaybederek çıksaydı kazanması zor olurdu.

    kısacası alonsonun vetteli geçişi ona yarışı kazanmayı garanti altına almazdı ama hamiltonun o olaylardan negatif çıkması yarışı kaybetmesine neden olabilirdi. bu yüzden daha büyük bir olay

    belki yine dikkatinden kaçmıştır ama vettel bu yarışta sanırım aracından yeteri kadar verim alamadı. sürekli fren dengesi ile oynuyordu. madem bitmiş lastiklerle hamilton geçti, alonso da bu sayede geçti vetteli, aracında sorun vardı. şimdi iyi oldu sanırım 😀 ben de bir bahane ürettim.

    o soğuk lastiklere güvenip dışarıdan geçebilmek de maharet ister.(sonuçta hamilton da pitten çıktığında lastikleri soğuktu -alonso bu yüzden geçildi ya lastikleri soğuktu- hamilton aynı ısıdaki lastikle dışarıdan geçti, weber de o lastiklerle oradan geçemeyeceğini düşündü muhtemelen)

  10. taner yılmaz avatarı
    taner yılmaz

    niye hamilton'un övülmesi batıyor ki bu kadar.sanki alonso pistte geçti vetteli silverstone.hadi onu bırakalım tamam alonso daha iyi pilot ve ali ünal da o yazıyı affettirmek için bunu yazdı.ama bırak da bizim aramzda kalsın demi mclaren fanları ve ali ünal arasında.olaya alonsoyu katmak niye, nasıl bir düşünce tarzı.bu yazıyı yazdın da noldu peki, hepimiz doğru yolu bulup evet alonso hem hamiltondan hem vettelden iyi pilot mu diyeceğiz.gerçekten merak ediyorum.değiştir bu kaafyı azizim derler ya öyle bir şey.bırak herkes kendi pilotunu en iyi sansın.mclarenciler lewisi, ferraciler alonsoyu rbrciler de vetteli.böyle iyiyiz.spor bu

  11. Muhteşem bir yazı olmuş eline sağlık Ali Ünal. Gerçekten son yılların en zevkli kuru yarışlarından birine tanıklık ettik. Mücadele had safadaydı özelikle ilk 20 tur gerçekten çok heyecanlıydı. McLaren, Ferrari, ve Redbull'un yarış temposu çok ama çok yakın. Sıralamalarda ise DRS ile birlikte Redbull hala avantaja sahip. Ferrari ve McLaren gelişimde istediklerine ulaşırsa sezonun geri kalanı çok harika geçecek gibi duruyor ama Vettel muazzam bir farka sahip en kötü derecesi 4.lük ve diğer yarışlarda 1-2 oldu. bu fark onun risk almasını önlüyor Redbull sezon içi gelişimde geçen yıl olduğu gibi yine geride kalmaya başladı gibi ama ufak gelişimlerle bile şampiyon olmaları çok kolay. Hamilton ve Alonso geri kalan yarışlarda herzaman iyi olmalılar şampiyon olmak için ama yinede çok zor. Şampiyon %95 Vettel olucak. geri kalan ihtimaller, %2 Hamilton %2 Alonso %1 Webber.

  12. Yaklaşık iki ay kadar önce ''Lewis Hamilton'un Sözü'' adlı yazısındaki düşünceleri nedeniyle eleştiriye ve üstü kapalı hakarete maruz kalan Ali Ünal,kendini Hamiltoncu McLaren taraftarlarına bu vesileyle affetirmek üzerine kurguladığı görüşlerini Almanya Gp ile yoğurarak yarışı anlatmıştır.Balıktan denizden örnek verirken bazı önemli noktaları görmezden gelmiştir.

    Bu yıl , en hızlı aracı kullanan ve halen açıkara şampiyona lideri olan Vettel'i pist üzerinde tamamen aynı şart ve lastiklerle geçen tek kişi Fernando'dur.Hamilton'un Çindeki geçişinde RB nin strateji hatası vardı.Vettel 2 pitstop yaparak bitik lastiklerle finişe ulaşmaya çalışırken 3 pitstop yapan yeni lastikli Hamilton'a geçildi.Kanada Jenson'un Vettel'i geçişi ise tamamen Vettel'in pist dışı ziyaretidir.

    Diğer bir husus da bu yıl sıralamalarda Vettel'i diğer RB7 haricinde geçen tek kişi Hamilton'dur.

    Webber'in bu yıl hiçbir yarışta tek bir tur dahi lider gidemediği ve şeytanın bacağını ancak 10.yarışta kırdığı mevzusu , iyi start alamadığı mevzusundan çok daha önemlidir.Şampiyonluk iddiası olmayan pilotların dahi lider gittiği turlar varken Webber'in bu halde olmasına birçok kişi anlam veremiyordur..10 yarış geçmiş ama halen zafer yok.Hamilton'la girdiği ve kazaya sebebiyet vermemek için dışarı taştığı mücadeleden daha ziyade olan bu konunun irdelenmesi gerekir.Zira Webber Hamiltonla girdiği birçok mücadeleden temasla ayrılmış biridir.

    Start anı ve ilk birkaç virajda olan geçişler ve buna paralel olarak pitten çıkmakta olan pilotun, start düzlüğünden itibaren büyük bir momentumla gelen ve daha sıcak lastikli rakibe geçilmiş olması, şimdilerde pist üzerinde tamamen eşit şartlarda yapılan geçişlerle aynı kefede hatta daha da aşağıda tutulmaktadır.Fernando'nun Vettel'i aynı şart ve aynı lastiklerle DRS siz geçmiş olması bir kenara atılmış ve Hamilton'un pit çıkışındaki geçişi övülmeye başlanmış.

  13. Fren hassasiyeti konusunda Vettel ve Alonso'nunda çok iyi pilotlar oldukları aşikar.F1Racing'te Vettel'in F3 mühendisi Vettel'in en etkin yanının müthiş fren hassasiyeti olduğunu söylemiş ve sıralama turlarında bundan dolayı çok başarılı olduğunu söylemişti.Ve geçen seneki yarışlara baktığımızda Vettel hep fren etkinliğinin arttığı pistlerde monaco hariç webberi geçmeyi başarmıştı.Monza Kanada Singapur Avustralya yarışında retire almasa çok rahat gidiyordu Alonsoda Monza ve Singapur pistlerinde her sene başarılı oluyor keza Hamiltonda bunu piste çok iyi yansıtıyor.Yazı güzel olmuş eline sağlık hocam.En iyi yarış olduğu aşikar bu sezonki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir