Almanya GP değerlendirmesi

yazar:

kategori:

Almanya GP değerlendirmesi..

Nürnburgringte bu hafta sonu güzel bir yarış seyrettik… Aslında herkes güzel bir yarış olacağını az çok tahmin ediyordu. Ama izleyiciler çoğunlukla yağmur yağacağını ve bu nedenle yarışın keyifli bir hal alacağını düşünüyordu. Tüm hafta boyunca hafta sonunun yağışlı geçeceği bilgisine ve neredeyse haftanın tamamının yağışlı geçmesine rağmen sıralama turları da yarış da yağışsız bir havaya denk geldi sadece sıralama turlarının bir bölümünde yağmur bir ara uğradı o kadar.

Cuma günü Mclaren için kabus gibiydi, ne hamilton ne de button araçtan istedikleri performansı alamadılar. Kimilerine göre dolu depoyla tur atıyorlardı, kimilerine göreyse mclaren iki aracında da yağmur ayarı yapmıştı. Mclaren ın gerçek gücünün bu kadar olduğunu düşünenler de vardı. Öte yandan ferrari ve redbull kıyasıya bir rekabet içindeydiler ilk 4 ü açık arayla sahiplenmişlerdi. Mercedesten ise bahsetmeye gerek yok. Her zamanki gibi fiyasko. Sadece 2. antrenmanda 5 ve 6. sıraları alarak bizleri biraz heyecanlandırdılar o kadar.

Cumartesi günü 3. antrenmanlarda mclaren biraz ilerleme kaydetmiş gibi gözüküyordu. Buna rağmen hamilton ve button ın açıklamalarından sonra Mclaren taraftarlarının hiçbir umudu kalmamıştı. Ferrari ve redbullar ise hala en tepedeydiler. Tüm bu belirsizlikler içinde sıralama turları geldi çattı.

Sıralama turları başladı Q1 de eski takımlardan elenen bu kez kobayashi oldu. Değinmem gereken diğer bir pilot ise kovalainen. Keşke kovalainene de güzel bir araç verseler de Q2 ye kalabilse çünkü o yeni takımlar arasında en iyisi. Q2 de favori takımlar zorlanmadı, ama efsane yine sınırlardaydı, zor bela Q3 e kalabildi.

Q3 çok önemliydi, redbull mu zaman kaybetmişti ferrari mi zaman kazanmıştı bu mclaren ın durumundan anlaşılacaktı. Herkes pole e fernando alonsoyu yakıştırırken pole redbullun üvey çocuğu webbere gitti… Ama daha önemlisi lewis hamilton 2. olmuştu. Tüm hafta sıkıntılarla boğuşan Mclarenda işler yoluna girmeye başlamıştı. 3. vettel olurken 4. alonso 5. massa oldu rosberg ise yine sıralama turlarında schumiyi geçerek 6. sıraya yerleşti. Button ise takımını hayal kırıklığına uğrattı ve 7. oldu. Adrian sutili ise tebrik etmek gerek 8. olması gerkçekten büyük bir başarı. Petrov 9. efsane ise 10. sırayı aldı.

Yarış başlıyordu, start verilmeden önce ilk viraja kimin önde gireceğini düşünüyordum. Hamilton, vettel ya da alonso. Çünkü kalkış özürlü webberin ilk virajı ilk sırada dönemeyeceği belliydi. Sahi, webber neden o kadar yavaş kalkıyor? Belki de centilmenlik gereği arkadakilere yer veriyordur! Webber schuminin startlarını izleyip biraz örnek almalı. İşin şakası webber kalkışta kers kullanmıyor olabilir. Zaten düzlük hızı az olan redbull belki bu yüzden geride kalıyordur. En olası ihtimal bu diğer ihtimal ise reflekslerinin çok zayıf kalması ki bu pek de mantıklı gözükmüyor. Herneyse, yarış başladı ve bir klasik olarak webber yerini kaptırdı, hem de bir kaç sıra geriye düşerek. 1. sıraya hamilton oturdu 2. lik içinse alonso vettel mücadelesi vardı. Bu hafta sonu heidfeld bueminin kazası dışında iki önemli olay oldu. Biri vettel in diğeriyse schumacher in spin atması. Bu iki spinin de onların yarışına çok olumsuz etkileri oldu. Hele schuminin yarış temposuna bakarsak yarışı rosberg in de sutilin de önünde bitirebileceğini görürüz. Pit stop stratejilerine gelince büyük takımlar tarafından gerçekten garip bir strateji uygulandı. Sert lastiğe son turlarda geçilerek zaman kaybı minimuma indirilmek istendi ve başarıldı da. Vettel ve massanın son tura kadar süren mücadelesi de çok güzeldi ama ta ki ferrarinin pit stop una kadar. Adam orda vetteli arkasında tutmak için o kadar tur bir tarafını yırtıyor ve ferrari pit stop acemiliğiyle massanın bütün emeğini bir anda yok ediyor. Massa ve webber çok benzer kaderleri paylaşıyorlar ikisine de gerçekten üzülüyorum. Redbull da ferrari de keşke 2. pilotlarına insan gibi davransalar. Hele massa bir kobay gibi kullanılıyor. İşe yaraması kesin olmayan bir yenilik denenecekse o massanın aracında deneniyor. Diaz ın pit stoplarında saniyenin yüzde birlerine bile dikkat ederken massanın pit stoplarında sanki kendi araçlarına değil de sokaktan bir araca lastik takarmış gibi davranıyorlar. Massa araçtan inip lastikleri kendi taksın bence, en azından kimseye muhtaç olmamış olur.

Öyleydi böyleydi derken yarış bitti. Vettel bu sene ilk defa podyumun dışında yer aldı. Hamilton büyük bir övgüyü haketti, Alonso da çok iyiydi, Webbere gelince; webberin şampiyon olamayacağı o kadar belli ki, daha doğrusu redbullun buna izin vermeyeceği o kadar belli ki, bence webber in şampiyonluk ihtimali hrt ya da virgin pilotlarıyla aynı, yani o ne kadar sürse de boşa. Sutil çok çok iyi iş çıkardı, tebrik ediyorum. Button a ise yazık oldu. Schumiye gelince: Schumi başarıya gerçekten aç, ve bu yüzden her yarış bir kaza, bir spin, bir olayla bitiriyor. Schumi araçtan, aracın maksimumunun da ötesinde bir verim almaya çalışıyor, ama maalesef mercedesin kapasitesi sınırlı. Bu yüzden o da limitleri zorlarken bir şekilde kazalar oluveriyor. Ama her kaza schuminin hala çok hırslı olduğunun bir göstergesi.

Ve hafta sonunun belki de en hoş sahnesi webberin alonsoyu aracında taşımasıydı. Umarım böyle sahneleri daha çok görürüz.

Macaristanda hava sıcak olacak ve heyecanlı bir yarış neredeyse imkansız, ama olsun, biz Formula 1 tutkunuyuz ve her yarışı heyecanla takip ederiz. Macaristanda heyecanlı, güzel, en iyi olanın kazandığı bir yarış olmasını diliyorum. Ama eğer en iyi olan vettelse en iyi ikinci de kazanabilir problem değil 🙂


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir