Hirvonen Kazanıyor Şampiyonada İşler Kızışıyor

yazar:

kategori:

Sezon boyunca bu tür sonuçlara aç olan Ford, Hirvonen’in takım arkadaşı Jari-Matti Latvala’nın ikinci olması ile buna son verdi. Ford takımının sezonun açılış rallisi olan İsveç Rallisi’nden bu yana başka ralli galibiyeti yoktu. Öte yandan Hirvonen, istikrarlı bir şekilde puan toplaması ve Avustralya Rallisi’nde aldığı galibiyetle şampiyonluk yarışına geri döndürdü. Sezonun bitmesine 3 ralli var iken Mikko Hirvonen şampiyona lideri Sebastien Loeb ile arasındaki farkı 15 puana indirdi.

Cuma günü aşırı yağmur ve olağanüstü kaygan koşullar altında herkes Ford’ların birkaç küçük hata yapması ile Citroen ikilisi Loeb ve Ogier’in ralli galibiyeti için savaşacağını düşünüyordu.

Loeb’in takla atması ve Ogier’in ağaca çarpması ile Hirvonen ve Latvala, kendilerini ilk iki sırada bulmuş ve 3. sıradaki Petter Solberg ile arayı açabilmişlerdi.

Latvala’nın neredeyse matematiksel olarak şampiyonluk şansının bitmesi ve Hirvonen’in ise hala bir şansının olması nedeniyle Ford, hiç çekinmeden iki pilotunun arasındaki çekişmeye aldırmaksızın, Mikko Hirvonen’in bitişe kadar lider gideceğine karar verdiklerini, takım taktikleri uygulayacaklarını açıklamışlardı.

Hirvonen etaplara ilk çıkan isim olmasıyla zaman kaybedince, liderliğe yükselen Latvala ile pozisyonların tekrar tersine dönmesi kaçınılmazdı. Ralli’nin bitimine bir etap kala Latvala, büyük ölçüde yavaşlayarak 2.sıraya gerilerken, Hirvonen tekrar liderliğe yükseldi.

“Burayı seviyorum, bize oldukça nazik davrandı, ama bu zafere sahip olmamızın tek nedeni gerçekleştirdiğimiz fantastik ekip çalışmasıdır.”

“Fantastik bir sonuç ve Ford için oldukça önemli bir sonuç. Jari-Matti’ye uzun etapta yavaşlayıp, şampiyona için bana puan verdiği için çok teşekkür ederim. İşte şimdi geri döndük.”

Cumartesi günü her iki Citroen pilotu superrally kuralı ile ralliye geri döndü. Başlangıçta Ogier – kendi verdiği kararla 8.liğe kadar yükselirken – ralliden bir şeyler kurtarma adına Loeb’e göre -11. sıradaydı – daha iyi gözükmüştü.

Mikko Hirvonen’in son günde çok fazla puan alacağını düşünen Citroen, Ogier’in şampiyonada 2. olmasına ve takım arkadaşı ile arasında 25 puan olmasına bakmaksızın bütün güçlerini Loeb’e yöneltti.

Ogier’e sondan bir önceki etaba geç gelmesi emredildi. Böylece Fransız pilot 10 dakika bekleme cezası aldı ve etaba cezasını tamamladıktan sonra devam edebildi. Fransız pilot cezanın etkisiyle 11. sıraya geriledi ve Loeb’in 10. sıraya yükselmesini sağladı. Sebastien Loeb ise güç etabını kazanınca şampiyona puanlarına 3 puan daha ekledi. Güç etabında Latvala ve Solberg ise 2. ve 3. isim oldular.

Loeb:” Takım bu kararı verdi. Çünkü yaptığımız hataların ardından Mikko tarafından baskı altındayız. Durum böyle.”

Ford ve Citroen takımlarının yaşadıkları olayların gölgesi altında kalan Solberg, 3.’lük için gösterdiği tempodan mutlu olduğunu ve iyi geçmeyen 2 rallinin ardından çekişmeye geri döndüğünü hissettiğini belirtti.

WRC araçlarından Avustraalya Rallisi’ni yara almadan bitiren sadece 2 isim vardı, Matthew Wilson ve Khalid Al Qassimi. İkili ralliyi 4. ve 5. olarak tamamlarken burada aldıkları sonuç ile bu sezon en iyi derecelerini de elde etmiş oldular.

Wilson’un takım arkadaşı Henning Solberg ve Evgeny Novikov ise olaylarla dolu bir haftasonu geçirdiler. Novikov Cuma günü Solberg ile 3.’lük mücadelesi verirken aracına hasar verince ralliye veda etmek zorunda kaldı. Superrally kuralı ile 10. olarak ralliye geri dönen Novikov, bugün çok büyük bir kaza geçirmesiyle ralliye tekrar veda etti.

Solberg ise elektriksel tekleme problemi yaşamadan önce 4. sırada ralliye devam ediyordu. Ancak yaşadığı problemin ardından superraly kuralı ile geri dönüp Pazar günü öğleden sonra takla atmasına ve lastiğinin patlamasına rağmen ralliyi 14. sırada tamamlamayı başardı.

 

 1.  Mikko Hirvonen        Ford                    3h35m59.0s
 2.  Jari-Matti Latvala    Ford                       + 14.7s
 3.  Petter Solberg        Solberg Citroen            + 44.8s
 4.  Matthew Wilson        Stobart Ford             + 8m45.2s
 5.  Khalid Al Qassimi     Abu Dhabi Ford          + 12m33.3s
 6.  Hayden Paddon         Symtech Subaru          + 17m29.3s
 7.  Michal Kosciuszko     Lotos Mitsubishi        + 19m01.3s
 8.  Oleksandr Saliuk      Mentos Mitsubishi       + 21m08.5s
 9.  Benito Guerra         GMA Mitsubishi          + 22m48.9s
10.  Sebastien Loeb        Citroen                 + 30m02.9s
11. Sebastien Ogier Citroen + 30m19.4s 13. Peter van Merksteijn Van Merksteijn Citroen + 32m21.0s 14. Henning Solberg Stobart Ford + 32m23.7s 19. Ken Block Monster Ford + 42m01.9s

 


 

 

 


Yorumlar

  1. vay canına amma kural degişikligi gelmiş iyice sirke dönmüş bunların puanlama sistemi resmen gp2 den hallice olmuş

  2. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    F1'de tantanası yapılan olaylar rallide o kadar sorun teşkil etmiyor bu bir takım mücadelesi ise takım arkadaşları şampiyonluk için bir birine gönüllü olarak yardım etmelidir ama kimsenin kimseyi bir şeye zorlamaya hakkı yok tabii…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir