Savunmalardaki "Tek Manevra" Kuralı Sertleşiyor

yazar:

kategori:

Şu anda kurallarda tam anlamıyla açık bir ifade yer almıyor ve konuyla ilgili bölüm Sportif Kurallar’ın 16.1 maddesinde yer alıyor. Bu maddede yasal bir şekilde geçmeye çalışan sürücüyü engellemeye çalışan sürücü cezalandırılır diyor.

Bunun yanında “Savunma yaparken birden fazla yön değişiminin, anormal yön değişiminin ve kasıtlı olarak bir başka sürücüyü pist dışına itmenin yasak olduğu söyleniyor.

Kurallarda “tek manevra”dan bahsedilse de bunun tam olarak ne içerdiği, sürücünün tek manevra yaptıktan sonra neler yapabileceği belirtilmemiş.

Ancak yazılı olmayan kurallara göre virajın içerisini engelleyen sürücü tekrar yarış çizgisine gelirse rakibine dışarıda yeteri kadar boşluk bırakması gerektiği biliniyor.

Bu yazılı ve yazısız kurallar yıllardan beri uygulanıyor olsa da konu İtalya’da Michael Schumacher’in Lewis Hamilton’a yaptığı savunmadan sonra tekrar gündeme taşındı. Schumacher’in İtalya’daki savunması bazıları tarafından aşırı bulunurken bazıları sınırların zorlandığını ancak geçerli olduğunu söylemişti.

İtalya’dan sonra kuralların tekrar incelenmesinin ardından FIA Sportif Çalışma Grubu ilgili kuralların yeniden düzenlenmesi gerektiğini kabul etti.

Yazılı kurallarda yer alacak ve 2012’den itibaren geçerli olması beklenen değişikliklerde sürücünün savunma yaparken tek yön değişiminin ardından eski yerine dönmesi halinde dışarıda bordürler haricinde en az bir araç boyu kadar yer bırakması ifadesi ver alacak.

Haberlere göre FIA, bu hafta sonu bu düzenlemeyi test ettikten sonra gelecek sene kural kitabına koyacak.

FIA bunun yanında hakemlerin yarış içerisinde kınama cezası verebileceklerini hatırlattı.

Hamilton’un son yarışlarda aldığı cezaların ardından bu konuyu gündeme getiren FIA, hakemlerin pitten geçme cezasının yanında kınama cezaları da verebileceğini belirtti. Aynı şampiyonada 3 kez kınama alanın 10 sıra grid cezası alacağı biliniyor. Ancak ceza verilmesi için bu 3 kınamanın 2’sinin sürüş ihlalinden olması gerekiyor.


Yorumlar

  1. ne şerefsiz bunlar ya? ulan zaten drs diye birşey koydun geçişin nerdeyse bi önemi bari kalmadı yok ya vallaha bunlar kafayı yedi monza gibi , cadde pisti olan yerlerde tek manevra kuralı sürsün ama silverstone barcelona tarzı pistlerdede drs geçişi çok basitleştirdiği için 2 manevra kuralı getirsinler ben bu kadar basit olsun istemem pilotaj pilotaj pilotaj olacak… saygılar

  2. forza raikkonen avatarı
    forza raikkonen

    http://www.facebook.com/video/video.php?v=381168352667

    bu videoda 5. ve 6. dakkaların arasını seyredin hamilton petrov'a karşı nası zik zak çiziyo

    schuminin monzada yaptığı hiç bişe…

    eyy yavrum eyy millete yapıyo kendine yapınca nasıda kızıyo

  3. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    Eskiden zirt pirt kural degismezdi.son 4 5 senede rekor sekilde kural degisimi yasaniyor ve bu gercek f1 ruhunin icine ediyor.gercek yaris gercek gecis istiyorum.kers drs yasaklansin.tabiri caizse pilot olan gecis yapsin.iyice sanallasti iyice hormonlastirdilar bu f 1 i.ben pilotajin one ciktigi bir formula istiyor ve hayal ediyorum.fifa teknoljiyi kale cizgisinde kullanavagini acikladi yer yerinden oynadi.cunki bir kez kurcaladinmi arkasini goremessin.bu yuzden futbol futbol.dokunmayin artik su kurallara.l

  4.  2011 monza ağlayarak  telsizden rakip pilotu g avatarı
    2011 monza ağlayarak telsizden rakip pilotu g

    tamam artık şumi kabus olmaktan çıkıyor birileri için

    telsize ağlamaya bile gerek kalmayacak.

  5. air_canada54  avatarı

    İyice çocuk oyuncağına çevirdiler formula 1'i.Kıran kırana mucadele izleyemeyeceğiz artık, önce kazandıkları paralar azmış gibi gittiler ticari menfaatler için seyir zevki olmayan pistler getirdiler, gerçek yarış pistlerini takvimden çıkardılar, sonra drs denen abiduk kubidik sitem geldi ki öndeki pilotun savunma namına yapacağı tek şey çizgisini değiştirmek ki bunu yapamadan geçiliyorlar zaten frenlemeye daha gelemeden ee bu ne demek artık altında başa güreşecek bir araban yoksa sen bu organizasyon içinde çerezsin savunma yapman yok gibi bişe artık. Her sene böle kural değiştiren sonra getirdikleri kuralları diğer sene kaldıran başka bir organizasyon yönetimi var mı ?Kurallar değişeceğine Fia'yı yönetenler değişsin adam gibi yapılandırma yapılsın neyin ne olduğu belliolan,ucu açık kurallardan uzak bir formula 1 istiyoruz.

  6. ben bu kuralı saçma buluyorum.oldu ozaman araçlara kısa ve uzun hüzmeli farlar.sinyal kolu ve sağ sol sinyaller eklensin,hatta dörtlü flşörlerde koyulabiliyorsa süper olur.geçmek isteyen pilot sellektör yapar.sol ve ya sağsinyalini yakıp işret verir.yol boşsa sollama yapar geçtikten sonra da dörtlü flaşörleri yakıp teşekkür mahiyrtinde takılırlar öyle baba sağol felan.bu ne biçim hikaye ya.f1 üstadlar bu yarış hoca aloooooooo

  7. forza raikkonen avatarı
    forza raikkonen

    çok komik olduğunu düşünüyorum burda stendap yapma yorum yap panpa :D:D

  8. Federasyon alkollü galiba.

    Artık ileride şu şekilde geçişler göreceğimizi düşünüyorum:

    Button: Önümdeki Vettel kardeş, müsaadenle az gaz kesip yarış çizginden çıkabilirsen geçiş yapacağım.
    Vettel: Az önce telsizden Charlie ile konuştum, o da seninle aynı fikirde. Zevkle çekiliyorum önünden, yolun açık olsun dostum.

  9. Geçişin ve savunmanın kurallara bağlanması hoş değil. Gerçek geçiş ve gerçek mücadele izlemek istiyoruz. bırakın sert savunma olsun.
    Ancak geçişe müsade eden pistlerde yarışılsın. maceristan singapur gibi pistlerde değil.

  10. Savunma amacıyla yön değiştiren pilotun viraja girer iken aracını yeniden konumlandırmasını bazı kişiler 2. yön değişimi olarak görüyordu.

    Kuralda bir değişiklik yapılacak ise pilotun tam olarak neyi yapabileceğinin ve neyi yapamayacağının açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyordu ki bu şekilde yorum farklarından dolayı benzer bir durumla karşılaşılmasın.

  11. drs ve kers gibi sistemler var olduğundan dolayı bu tip kuralların sertleşmesi iyi değil. zaten suni geçişler yaşanıyor. bu kuralı gevşetmek yerine sertleştirmek seyir zevkini bozacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir