FIA Egzoztan Faydalanılmaması Adına ECU'daki Yazılımı Değiştirecek

yazar:

kategori:

Gelecek seneki araçların difüzörleri beslemesinin önüne geçmek için kurallar düzenlenmiş ve takımlar, 2012’de egzoz çıkışlarında periskop düzene geçmek zorunda bırakılmıştı.

Yeni yönetmeliğe rağmen bazı takımlar, kurallarda açık bulunabileceğinden şüphe etmişti.

Bu hafta Mercedes GP Patronu Ross Brawn, konuyu dile getirmiş ve bu sene kazanılan avantajlar düşünülünce, bir açık aramanın çekiciliğinden bahsetmişti.

Brawn: “Bizimki (egzoz tasarımımız) nispeten hâlâ geleneksel ama birinin çarpıcı bir şeyle ortaya çıkar mı; bekleyip göreceğiz. Hiç bir tane yenilikçi egzoz planı olmayacak da diyemiyorum. Çünkü bir şey öğrendiğinizde bunu unutmazsınız”

“Egzoz ve egzoz enerjisi sayesinde gelen güç ve performans doyurucu seviyede ve şimdi insanlar, etkisini hafifletmek için egzoz-motor haritalama ile neler yapabileceğini daha iyi biliyor.”

FIA’nın egzoz gazına basmadan da difüzörün beslenmesine engel olmak istemesi ile kaynaklar, yönetim kurulunun bu hafta takımlara bir Teknik Direktif gönderdiğini ve gelecek sene daha ciddi sınırlamalar getirileceğinin bilgisini verdiklerini ifade ettiler.

Takımların uç noktalarda motor haritaları kullanarak gaza basmadan (off-throttle) da difüzörü beslemelerine engel olma adına FIA, standart ECU’da kullanılan yazılımın 2012 versiyonunun, motor haritalarına belli sınırlar getireceğini belirtti.

Anlaşılan o ki FIA, egzoz çıkışlarının konumlarında yeni bir düzenleme getirilse de hâlâ off-throttle motor haritaları sayesinde avantaj sağlama potansiyeli görüyor.

Bazı takımlar bunu hoş karşılamayıp bu haftaki Teknik Çalışma Grubu toplantısında bir iyileştirme istese de çoğunluk, gri alanların ortadan kaldırılması nedeniyle bu duruma yeşil ışık yakıyor.


Yorumlar

  1. Her zaman olduğu gibi kazanan at kendisine taraftar toplamış.Fia otomobillerin kontrolsüz biçimde hızlanmasını istemiyor.Geçen hafta Amerika'da olanları biliyorsunuz.
    Otomobilin altında düşük basınç yaratıp aracın tutunmasını artırma olayına yer etkisi deniyor.Yol açtığı kazalar nedeniyle seneler önce yasaklandı.Şimdi önce çift katmanlı difüzör sonra egsoz beslemeli olan bu yönetmeliğe açıkça aykırı.Ama bazı uyanıklar eşeği boyayıp zebra diye yutturuyor.İş açıklığa kavuşana kadar bayağı avantaj sağlamış oluyorlar.Üç sezondur olan bu.
    Birde Fia ile Ferrari ve Mclaren arasındaki politik savaş var.Eğer bu sistemleri bunlar geliştirmiş olsaydı kesin yasaklanır ve punları silinirdi.

  2.   ferrari57er2 avatarı
    ferrari57er2

    Oldu olacak otomobilleri FIA yapsın.

  3. Ben şunu anlamıyorum niye yasaklanıyor ? Sürekli birileri engellenme çabası içerisinde bir takım bir uygulamayı güzel olarak çalıştırdığında diğerleri çomak sokmaya çalışıyor sürekli.Allahtan tek dileğim bu çomak sokmaların geri tepmesi yıllardır aynı muhabbetlerden bıktık artık Renault ve RedBull tokatlamaya devam edicek allahın izniyle herkesi.

  4. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    köklü kural değişiklikleri gelmediği sürece redbullu devirmek çok zor olur. nereden bakacak olursanız 2000 den 2004 e kadar olan ferrari hegomanyasını yıkmak için 2005 de kurallar ufak çaplı değişti,ferrari yavaşladı.2006 da motorlar v8 oldu ferrariyi vurdu,ancak bunlar cok köklü değişiklik değildi. olan 2009 da oldu köklü bir değişiklikte,tamamen kendini bu değişikliklere adamış bir takım baskın oldu. daha sonra o takım gelecek sene için yeterince çalışamadı ve redbull hegomanyası başladı. eger 2009 da kurallar değişmese kimi raikkoneni hala ferrari de izler olurduk.

  5. dostum kendinle çelişmişsin . sık drs açmalarının sebebi ebd den çok fayda sağlamaları ve arka tutuşlarının yüksek olmaları . Bir de silverstone da herkes söyledi pek etkilenen birşey olmadı diye . ayrıca mclaren neden etkilendi ? yağmurda herkese zaman takan mclarenlar değilmiydi ? yağmurda 2 sn yerken kuru ayarıyla kuru zeminde iyi giden ferrari ve kötüleşen mclaren değilmiydi ? artık bi kenara yazın silverstonedaki olaylar daha çok ayar farkından kaynaklandı !

  6. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Diğer takımların kendi buluşuydu sizin verdiğiniz örnekler, bu ise (drs) farklı biliyorsunuz, birbirine karıştırmayalım. FIA eğer mücadelenin yakın olmasını istiyorsa DRS sistemini sıralamalarda yasaklamalı. Zaten neden getirilmişti DRS yarış içerisinde geçiş zorluğunu ortadan kaldırmak için. Rbr nin kendi buluşu olsa söz konusu olan (Ebd de olduğu gibi, sezon içi olan yasaklamalara karşıyız) o zaman haklısınız. DRS kaldırıldığı zaman da şartlar eşit oluyor, en azından bence siz tabiki farklı düşünebilirsiniz.

  7. DRS, EBD, difüzör… güzel sözcükler bunlar. Ama ben çok daha iyi bir fikir sunuyorum FIA'ya: Redbull yarışlara tekerleksiz çıksın. O zaman diğer takımlar belki geçebilir RB'yi.. Hep böyle dolambaçlı kurallar, laflar…. gerek yok.

  8. neden kaldırılsın. diğer takımlarda bu sistemi kulanabiliyorlarsa kullansınlar.
    böyle haksızlık olmaz .bu haksızlık sadece redbulla yapılmadı (mclaren , renault)vb geçmişte geliştirdikleri sistemleri yasakladılar

  9. Silverstone yarışı bize görüntü verebilir .
    En çok onda Mclaren ve RedBull u vurmuştu ama herşey ebd değil adamlar kaçtane zorlu virajda DRS açıyorlardı bu bile yeterli en yakın örnek Suzuka- 130 R

    Bu adam seneye bukadar üstün olmayacaklar ama yine zirvede kalacaklar

  10. Evet abi şuan da Motor haritala sistemin de motordan çıkan sesden Kimin ne kadar önde olduğu ortaya çıkıyor. Köprünün altından çok sular geçti evet Mart ayınada daha çok var Ama bu yasağın köklü olarak periskopda üç devi etkileyeceğini düşünüyorum.

  11. şu redbull seneye de kazandığında da en çok sana gülcem 😀

  12. rocco junior avatarı

    Hakan haklısın senle daha evvel konuştuğumuz üzre Redbull için iyi değil ancak aerodinami ile farkı kapatıp yeni bir şey ile çıkabilirler.Öyle görünüyor ki sistemin yasaklanması en çok Mclareni vuracak.O yarış üzerinden aylar geçti sezon bitiyor ama Mclaren gelişimi bırakmadı.Ancak unutamamak lazım Mart ayına kadar çok var.

  13. evet EBD iyi çalışınca 130R gibi olmadık yerlerde DRS açabilir hale geliyorsun.

  14. valla RBR'nin kolay kolay duracağını zannetmiyorum.Bu kurallardakı tek umudum 2011 Silverstone gibi bize yaraması 🙂

  15. Kesinlikle öyle ama Baktığımız da zaten Ebd ile Drs paralel çalışıyor. Tamam bu seneyi bir kenara bırakalım peki 2010 daki poller nasıl geldi ? Tabi ki herşeyi ebd ye bağlayamayız ama Rb7 ye kattıklarıda göz ardı edilemez

  16. ama drs'nin siralamada red bull'a buyuk bir avantaj getirdigi de bir gercek. bu kadar pole almasinin sebebi de bu. sadece ebd degil.

  17. Herşeyi yasakla Fia Öyle bir yorum yapılıyor ki san ki Drs yi tek Redbull Renault kullanıyor san ki Ebd yi tek Rbr kullanıyormuş gibi yasaklasın ne olacaksa görelim inan yasaklansın şu Ebd Kimin ne olduğu Silverstondaki gibi ortaya çıkacak. 2012 için sabırsızlanıyorum…

  18. 07.mehmet.ferrari avatarı
    07.mehmet.ferrari

    Rdbl devri bitti artık

  19. aynen.

    antrenmanlarda da sadece drs bölümünde kullanılabilmeli. yarış için uygun vites oranı ayarı yapılabilmesi için o da.

    bu halini hangi mantıkla ayarlamışlar anlamak mümkün değil

  20. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Sıralamalarda drs yi yasaklasınlar.

  21. RB içinse kötü haber:DD bakalım FIA daha ne kadar uğraşacak RB durdurmak için

  22. Ferrari için çok iyi haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir