Webber: "Hata Belirgin Olmadıkça Ceza Verilmemeli"

yazar:

kategori:

Bu sene böyle temaslarda genelde cezalar veren komiserler için Avustralyalı pilot, çok belirgin olmayan konularda temkinli davranmaları gerektiğini düşünüyor.

Massa ile Hamilton arasında Hindistan’daki kazaları için birçok farklı görüş ortaya atıldı: Bazıları Massa’nın suçlu olduğunu düşünürken bazıları Hamilton’un ceza almasını uygun gördü ama bazıları da sadece yarış kazası olarak niteledi.

Webber: “Lewis Hamilton ile Felipe Massa arasındaki son kazadaki doğrular ve yanlışlar hakkında bütün gün tartışabilirsiniz. Ama bana göre %50-50 idi.”

“Kaza yaptıkları viraj oldukça hızlıydı; 135 km/sa, 5 vitas. Bu yüzden frenleme çok sürmez. Orada geçiş çok zordur. Ama Lewis, 4. virajdan iyi çıktı ve Felipe!nin yakına geldi.”

“Yılların meselesi. Lewis denedi; Felipe hâlâ viraja sadık kaldı; ardından Lewis geri çekilmeye çalıştı ama yapamadı”

Neredeyse her temasta ceza verilmesi konusunda Webber: “F1, cezalar konusunda biraz yol araçları kültürüne doğru gidiyor. Bir kaza olduğunda birinin cezalandırılması gerek gibi bir tavır var”

“Bu kazada komiserler Felipe’nin Lewis’e biraz daha fazla yer ayırabileceğini düşündü ve dolayısıyla pitten geçme cezası verdi.”

“Evet, Felipe Lewis’e daha fazla yer ayırabilirdi. Ama bana göre durum o kadar da belirgin değil. Pilotlar her zaman, komiserlerin istikrarlı olmasını istediklerini söylüyor ve dürüst olmak gerekirse onlar da bunun için çalışıyor.”

“Eğer birisi belirgin bir hata yaparsa, tamam, ona ceza verin. Ama bazen ‘bir yarış kazası’ demenin daha iyi olduğunu düşünüyorum.”


Yorumlar

  1.  2011 monza ağlayarak  telsizden rakip pilotu g avatarı
    2011 monza ağlayarak telsizden rakip pilotu g

    bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

    nasıl araç kullandığını bilmesek diyeceğiz haklısın sen öndeki aracın üstünden uçup havalan

    sonrada bu demeci ver..

    yapma bunu rıdvan dakika 91

  2. sonunda biri cikipta tartismali yorum yerine yapici bir yorum yapti, bikac pilot bu konuda israr ederse bu gerceklesebilir ve bizde guzel cekismeli yarislar izleriz 🙂

  3. sen adam olsan düzlük sonunda korkakça fren yapmasaydın belkide sebi geçerdin ama kendi elinle yaptın yapacağını ve ben 2 ci piltum dedin.

  4. Doç.Dr.Kalpazan  avatarı
    Doç.Dr.Kalpazan

    Karışıklık olmaması adına yeni sayfadan devam ediyorum.mclaren88 arkadaşımızın dediğine katılıyorum.drs saçmalıktır.20 km saat hız farkıyla karşındaki pilotu geçmenin bir mantığı yok.2012 de bunu iptal edileceğini sanmıyorum ama 2013 yeni motorlarla bir yerde belki sıralama sonucuna göre ilk 10 pilot farklı kers bataryaları kullana bileceğini öneriyorum.örneğin daha arkadan başlayan pilot 80 90kw lık kers bataryaları ile yarışa başlaya bilir.ama bunun için kers teknolojisinin gelişmesi lazım şimdilik pek de gerçekçi görünmüyor

  5. Drs ile ilgili dediklerine kesinlikle katılıyorum.Geçişlerin sayısındaki artışın bana göre çokta anlamı yok çünkü seninde dediğin gibi ne öndeki pilota savunma şansını veriyo nede arkadaki piloto pilotajını gösterme şansı veriyo.DRS=Sahte Geçiş desek çok daha iyi olur.Eğer ben bir geçişin suni olduğunu görüyorsam bu geçişler bana ne zevk verir ne de tatmin eder.Böyle bi durumda geçiş olsa ne yazar?Sırf oldu diye tatmin olmak F1 in,yarışın,mücadelenin doğasına aykırı bence.Heleki arkadaki araç öndekinden bariz hızlı,üstünse an bile sürmüyo geçilmek.DRS nin hiç olmamasını isteyen biriyim ama illaki olmalıysada en azından her pilotun 1 yada 2 kez kullanma hakkı olması gibi kısıtlamayla kullanılmalı en azından haksız geçişleri minimize ederdi.

  6. rocco junior avatarı

    Ben drsden çok memnun değilim.2 kez drs konmasın 1 yeterli ayrıca geçişe elverişli pistlerde konmasına gerek yok.Dediğin gibi bazen adaletsiz durumlar doğuruyor ve adam bir düğmeye basarak 15 km ekstra kazanıyor ve sonuç belli.İş bazen abartıya kaçabiliyor.Mesela Türkiye'de bir Rosberg geçiyordu bir Massa.En azından sıralamada kesinlikle kaldırılmalı.Yine dediğin gibi pilot yeteneklerini daha zorlamalı geçiş yapmak

  7. ben drs den memnunum o olmasa bu kadar atak göremezdik bazen çok kolay geçişlerin yaşandığı oluyo ama bunlar genelde önemsiz geçişler veya arkadaki araç öndekinden çok üstün oldupu durumlarda yaşanabiliyo.sadece seneye bi kaç rütüş yapıldınmı çok güzel olur drsnin etkisi biraz düşürülebilir örn şuan drs açıldınmı kanat açısı 5 cm düşüyo bunu 2.5 cm yapabilirler vs….

  8. Bence 2010 da atakların az olmasının nedeni şu dolu depo olayıydı e yarış sonuna zaten farklar açılıyo haliyle atak olmuyo yakın olsan bile lastiklerin eski olduğu için çizgi dışına çıkıp risk alınamıyodu bence kuralların en harika olduğu sezon 2007-2008 di hatta biraz ileri götürürsek 2005 teki motorların üstüne 2008 deki araçlar 🙂

  9. webbere %100 katılıyorum. dediği şeylerin altına imza at deseler atarım
    kazada ancak karşı taraf çok zararlı çıkarsa yada kaza yapan çok hatalıysa ceza olmalı

  10. drs'nin adaletsiz oldugu dogru,haklısın ama geçişlerin çok kıt olması 2010da da devam eden bir sorundu öyle olmasa zaten drs konuşulmazdı. gerçektende dayanılamayacak kadar acayip sıkıcı yarişlar oluyodu belki kerse daha fazla şans verilebilirdi drs'yi 1 yıl daha bekletebilirlerdi diye düşünüyorum kersi turun sadece belli kısmına saklama yada beklenmeyen bi yerde kullanarak geçiş izlenebilirdi ama bu tip olayları yaşayamadık ve ne kadar şey desek boş sadece kersli kuralları yaşayamadıgımız için
    2009 daki getirilen kurallarla güya öndeki aracı takip kolaylaşacaktı sırf bunun için arka kanatı küçülttüler ve estetik olarak eskisine göre rezalet bi tasarım ortaya çıktı
    drs adaletsiz ama ben yine de kalması taraftarıyım. bu yılki verileri iyice gözden geçirip daha adaletli(!) bir düzenleme yapabilirler belki drs kullanılabilecek alan daraltılabilir yada drs olmadan da geçiş yapılabilecek pistlerde drs kullanılamayabilir ama böyle bi düzenleme yapacaklarını hiç zannetmiyorum mesela spa-hockheneim-kanada. aklıma ilk gelen pistler oldu

  11. uzun ve tamamının haberle alakası olmayan bir yorum yazmak istiyorum buraya. siz de görüşlerinizi yazarsanız sevinirim, drs hakkındaki fikirleri merak etmekteyim çünkü.

    pilotları bir parça daha özgür bırakmalılar. her temas incelenmek zorunda değil.

    son kazada massa'yı suçlu görsem de, ceza vermemiş olsalardı neden vermediler demezdim.

    pilotlar öyle bir hale geldi ki, geçiş manevrası yapacakları zaman ceza almayayım baskısıyla hareket edince daha fazla hata yapıyorlar. sürekli doğru çizgiye geçmeye çalışıyorlar, birbirlerinin tepkilerini tahmin edemiyorlar vs.

    savunma yapmayı zaten kurallarla iyice zorlaştırdılar, nasıl bir F1 istiyor bu adamlar (FIA) anlamıyorum.

    bu drs rezaleti işin son noktası oldu.

    zaten düzlüklerde hava koridoru yetiyordu yaklaşmaya, problem viraj takibiydi. 2009 aerodinamik kurallarıyla bunu büyük oranda çözdüler. drs'ye ne gerek vardı, olayı pilot yeteneği ve araca bırakma, kurallarla daha fazla oynamama zamanı gelmemiş miydi?

    iki pilot birbiriyle yarışırken birisinin aracına avantaj sağlamanın nasıl bir mantığı olabilir?

    schumi'nin kanada'da haksız yere 3.lüğü kaybetmesi gibi rezaletler yaşattı drs bize, ross brawn haricinde drs'den şikayet eden pek yok. pilotlar nasıl şikayet etmiyor onu da anlamıyorum.

    hele drs antrenman ve sıralamalar da nasıl tamamen serbest olur bunu hiç anlamıyorum. (webber de sene başında bunu çok mantıksız bulduğunu söylemişti)

    seyirciler geçiş istiyordu, ama düzlüklerde zaten geçiş oluyordu, herkesin istediği şey pilotların yanyana viraj döndüğü şekilde çekişmelerdi.

    sizler drs'den memnunmusunuz arkadaşlar? bana göre F1 tarihinin yüzkarası olan olaylardan bir tanesi.

  12. anaaa weber le aynı fikirdeyim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir