İstanbulpark'a Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Saat istikametinin tersine olan İstanbulpark, meydan okuyan düşük ve yüksek hızlı virajların bir karışımını içeriyor. Geçiş kolay değil, özellikle de turun ilk yarısında. Ama 12.viraj öncesindeki arka düzlük, geçiş için harika bir fırsat sunuyor. Yılın en zorlayıcılarından biri olan 8. viraj ile bunun birleşimi, bir yarış için iyi malzeme oluyor.

Süspansiyon
Yeni bir pist olması ile İstanbulpark’ın yüzeyi, iyi durumda ve körbler de iyi bir stabil araç dengesi elde etmek adına nispeten agresif değil. Takımlar, iyi bir yön değişimi bulma adına turun yüksek hızlı bölümü için sert ayarlar ile iyi bir mekanik tutunma elde etmek için turun düşük hızlı bölümü için daha yumuşak ayarlar arasında uzlaşıya gitmenin peşinde olacaklar.

Aerodinamik
İstanbulpark’ta bir kaç kritik viraj bulunuyor. Ama yine de takımlar, 8. virajdan iyi bir hız taşımak için orta downforce ayarları ile yarışacaklar. Bununla birlikte 3. ve 5. virajlar arası ile 12. ve 14. virajlar arasında mekanik tutunma, aerodinamikler sayesinde elde edilen tutunmadan daha baskın olacak.

Frenler
Uzun arka düzlük sonrasındaki 12. virajdaki frenleme alanı, pistteki en önemli yer. Burası ayrıca, en iyi geçiş imkânını sağlıyor ve hafta sonunda burada bir çok hareket görebileceğiz. Genel olarak pist, bu seneki yeni elektronik düzenlemelerle daha da fazla karmaşık hale gelecek olmasıyla arka frenlerin kilitlenmesinde pilotları sıkıntıya sokacak orta downforce ayarlarına rağmen, frenler üzerine zorlayıcı değil.

Lastikler
İstanbulpark, lastikler üzerine çok zorlayıcı bir pist, daha ziyade ön sağ lastik olmak üzere özellikle 8.virajda lastikler üzerine büyük yüklemeler oluyor. Bridgestone buraya sert ve orta lastikleri getiriyor, İspanya’da olduğu gibi. Yarışın zamanlaması da lastikler üzerinde farkedilir bir etkide bulunacak. Önceki senelerde yarış, yazın ortasında yapılıyordu. Mayıs tarihi, daha serin pist koşulları sağlayacak ve pist yüzeyi, lastikler üzerinde biraz daha az zorlayıcı olacak.

Motor
Pistimizde motorların üzerine değişik işler düşüyor, hem iyi bir azami hız hemde düşük bir son performans gerekiyor. 8. viraj, bu yüksek hızlı virajda iyi bir performans adına yüksek devirlerde etkili güç elde etmek için önemli olmasıyla birlikte motorlarla ilgili göz önünde bulundurulacak mutlak bir yer. Genel olarak, turun %65’i tam gaz geçiliyor.


Yorumlar

  1. tolga soydan avatarı

    ikiside attı 😀

  2. benimde anlatmak istediğim buyduu..herkes hata yapabilir…:)

  3. arkadaslar her pilot elbette hata yapabilir fakat dört yarıstır antremanlarda genelde gördügüm massa ve hamiltonun spin atmasıydı.ikiside kaliteli pilot belki hırslarındandır bu hataları…bekleyip görelim

  4. ferzan dag arkadaşım sen dua ette kimi avusturalyadaki gibi bir şampiyon pilota yakışmayan aptalca hatalar yapmasın…

  5. tolga soydan avatarı

    ilk gün pist kirli olucağından kazalar bile görebilirz.KİMİ alır bu yarışı

  6. Ben herkesten spin beklerimde massadan beklemiyorum istanbul onun yeri herif burayı kendi vatanı gibi görüyo bence yarışıda alır bi aksilik olmassa pistte izleyebilmek isterdim

  7. massa ve hamiltondan spin bekliyorum.

  8. TC varken bile 8. virajda arkasini kaybediyordu araclar, bu sene cok ilginc olacak, merakla antremanlari bekliyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir