Lotus Fren Sisteminde Çarpıcı Bir Şey mi Buldu?

yazar:

kategori:

Formula 1’in öde gelen teknik ressamlarından Giorgio Piolo, Lotus’un yeni aracının çarpıcı bir fren sistemine sahip olduğunu açıkladı.

La Gazzetta dello Sport’a göre sistem, Enstone kökenli takımın daha önce yasaklanan kütle amortisör düzeneğine benzer.

Söylenene göre bu yenilik, Abu Dhabi’deki Genç Pilotlar Testi’nde fark edilmiş.

Pilotun kontrolündeki sistem, aerodinamik performansı geliştirme adına sürüş yüksekliği üzerinden ayarlamaları içeriyor. Yani pilot, F-kanaldaki gibi kontrol sahibi ve frene bastığında ön kanadın performansının istikrarlı olması için sürüş yüksekliğini ayarlıyor.

Takım bu şekilde daha alçak bir ön taraf ile sürüş yapabiliyor.

Bu sistemin bir başka özelliği ise yakıt yükleri ile ilgili. Yarışa dolu depo başlayıp sonlarda boş depo ile hafifleyen araçlar düşünüldüğünde takım, aracın sürüş yüksekliğini böylece en uygun seviyede tutabilme şansına sahip olacak.

Sistem, fren kapağı içindeki hidrolik bir silindir ile bağlantılı. Süspansiyon ve dikmeler, frenlemenin önemli anında birkaç mm. kalkma sağlayan dikme içinde ince bir hidrolik silindire bağlı ve pilot tarafından kontrol sağlanıyor.

Bu seneki kural değişikliklerinden birisi, aracın burnunun yüksekliği 62 cm.’den 55 cm.’ye indirilmesi. Egzoz beslemeli difüzörlerin de yasaklanması ile ön kanat ve frenlemedeki dengenin hayati önemde olacağı ortaya çıkıyor.

Birçok pistte yarışın %16’sının frenleme ile geçtiği düşünülünce pilotun iyi ayarlamaları sayesinde tur başına kazanımlar dikkate değer olacak.

Bu sistemle hızlanma sırasında da ayarlama yapılabilir. Hızlanma esnasında aracın ön tarafındaki yükselme uygun seviyede tutulabilecek.

Bu sistemin doğruluğu teyit edildikten sonra geriye kalacak tek şey, kurallara uygun olup olmadığı.


Yorumlar

  1. anladıgım kadarıyla harika bi sistem aracın frene basılmayla tekrar gaza basılma arası tamamen ölü bi noktaydı, bu ölü nokta önce kers ile dolduruldu ve iptal edildi şimdi ise böyle bi fren sistemi ile dolduruluyor ve bu sistemin kalıcı olacagı kanaatindeyim çunki frene basma anındaki ön kanat ayar degişikligi ile yere basma gücü fazlalaştırılıp aracın daha kolay durması da saglanabilir , ve aynı zamanda tekrar gaza basıldıgında ön kanat ayarı düzleştirilerek aerodinamik sürtünme azaltılır aracın rüzgar tutuşu en aza indirilir ve minimum sürtünmeyle daha cabuk hızlanma saglanabilir, ancak şöyle bi dezavantaj var bence bu sistem pilot kontrolünde deyilde otomatik olmalı, çunki f1 de frenaj demek viraja gelmek demek dolayısıyla pilotun en yogun oldugu noktalardan birisi , bu noktada da pilotun butip mekanizmalar ile ilgileniyor olması istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir kanımca, ama buluş mükemmel , umarım yasaklanmaz ve dahada geliştirilir…..

  2. kütle amarsör gibi değilmi.önden çıkışlı eksoz sisitemi işe yaradıda kubika yoktu.gelişemedi

  3. işe yarar birşey olursa sistemi beceremeyen malum takım tarafından lobicilik faaliyeti ile yasak edilir, hiç merak etmeyin ve bu medyada malum takım durdurulmaya çalışıldı diye tersine haber olarak lanse edilir. herzaman olduğu gibi millette yutar.

  4. pilotun saf sürüşünü etkileyen her türlü yeniliğe karşıyım arkadaş ! bu ne böyle kaldır indir onunla mı uğraşacak pilot

  5. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    önden çakma egzos sistemi gibi olur reno'nun sistemleri genelde patlıyor 🙂

  6. önden çıkışlı egzoz sistemi gibi olmaz umarım

  7. çok harika bir haber inşaallah sistem işe yarar.

  8. Tolga Soydan avatarı

    bilir kişi

  9. bu sistemde yasaklanır

  10. Tolga Soydan avatarı

    çok iyi 🙂

  11. 2008deki takım geçen seneki egzozu da yapmazdı. güzel tebrikler fren konusundaki gelişmeleri daha çok seviyorum

  12. Guzel guzel =D ama umarim 2008 sezonu oncesi cikan W arka kanat gibi balon haber cikmaz =D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir