Senna Belgeseline BAFTA'dan Ödül

yazar:

kategori:

Senna, En İyi Belgesel ve Kurgu kategorilerinde zirvede yer alırken Sıradışı Britanya Filmi ödülünü Tinker Tailor Soldier Spy’a kaptırdı.

Asif Kapadia tarafından yönetilen film, ödüllerine iki BAFTA’yı eklemiş oldu. Daha önce kazandığı ödüller arasında Sundance, Melbourne ve Adelaide Film Festivalleri’nde En İyi Belgesel; Los Angeles Film Festivali’nde ise En İyi Uluslararası İçerik yer alıyor.


Yorumlar

  1. Maksat McLaren'i kötülemekse önce McLaren'in seviyesinde olmak gerek, nasıl mı? Mesela figüran pilot yerine iki şampiyonu aynı anda yarıştırmak gibi.. Bunu tarih boyunca yapan kaç takım var?

    Eğer maksat Senna'yı kötülemekse önce onun şartlarında bir rakibi olması gerek mesela FIA güdümlü olmayan..

    Kaldı ki Prost ta tıpkı rakibi gibi bir efsane ve onun özellikleri farklı, Senna'nınkiler farklıdır.

    Bu kıyaslama adı altındaki saçma karalama çalışmasına en güzel cevap; Filmin sonunda en büyük rakibinin tabutunu taşıyan adamdan gelir..

    ''Onun anısına bir daha asla F1 aracı kullanmayacağım'' Alain Prost.

    Prost bu işi mesele yapmazken, Ölmüş Senna'yı karalayarak McLaren'e çamur attığını zannetmek olsa olsa McLaren düşmanlığı olabilir.

  2. Selam Babil Kralı. Dostum, bana laf yetiştirmek için yeni yorum yazmana gerek yok. 'Cevap ver' butonunu kullanabilirdin 🙂

    1988 Portekiz'in iki startını da izleyip ondan sonra ilk turdaki olay hakkında yorum yapman daha sağlıklı olurdu.

    1988'in peşpeşe iki yarışı olan Portekiz ve İspanya'daki yakıt göstergesi olayına değinmeden 1989 İtalya'ya değinmen de işin diğer ilginç tarafı olmuş.

    Ron Amca'ya 'politik' diyeceğine, pistin en komple sürücüsünün taraftarı olarak, desteklediğin sürücünün yarıştığı takımın kurucusunun Formula 1'de ulaşılamaz 'politik oyunlar' çevirdiğini belirtmemen de gözümden kaçmadı.

    Ron Amca-DC-takım emirleri derken, takım emirlerinin zirvesi olan 2005 ABD'den hiç bahsetmemen de diğer bir konu.

    Tüm bunları alt alta koyunca da tek amacının Ron Amca'ya ve McLaren'e laf çakmak olduğunu bir kere daha kanıtlamış bulunuyorsun.

    Ferrari'nin Prost'u kapının önüne koymasını takdir ederim. Hani, ibret-i alem için yapılan işler vardır. Ferrari'nin Prost'u kovması da bir sürücünün bir takımdan daha büyük olamayacağını gösterebilmek açısından son derece önemli bir harekettir.

  3. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    İç çekişmelerin ve akabinde politikaların fazlasıyla yaşandığı takım mclarendir.
    Prost,88 de ron dennisin rüya takım projesine destek vermiş ama sonradan içini politika kaplamış olan dennisin yüzünden bu desteğinden pişmanlık duymuştur.88 portekizde başlayan sıkıntı, Prost'un Ferrariye geçmesine kadar tüm hızıyla devam etmiştir.Hele ki 89 italyada 2 pilotun arasındaki (sözde aynı araçla) 2 saniyelik fark olayı başka boyuta taşımıştır.89 suzuka sonrası Sennanın zehir zemberek açıklamaları ve ronun baskısı nedeniyle Prost soluğu Ferraride almıştır.

    Burada politika politika diye söylenip duranlar önce ron dennisin hayatına baksınlar.1997-99 arası Coulthard'ın takım arkadaşına yol verme talimatlarının yoğunluğu nedeniyle mclaren, motor sporlarının ruhuna ihanet etmekle suçlanıyordu.İşte dennisin cevabı:"Takım radyosuna bilinmeyen bir kişi girip talimat veriyor":):)

  4. xtrabit, ben de Prost dönemini izleyemedim ama geniş bir arşivim vardı, oradan hemen hemen tüm yarışlarını izlemiştim. İzlediğim kadarıyla 'Profesör' lakabını sonuna kadar hak eden bir sürüşü varmış. Nerede ne yapacağını önceden düşünen, -bazı şanssızlıkları dışarıda bırakarak söylüyorum- nerede ne yapması gerekiyorsa da harfiyen yerine getiren bir sürücüymüş. Sürüşünde -en azından şimdiki- McLaren taraftarlarının hoşlanmayacağı tek nokta saldırgan sürüşü yok denecek kadar az. Saldırgan olduğunda da Button'ın söylediği ve uygulamaya çalıştığı 'kontrollü saldırganlık' tarzında sürüyor. İşte bu McLaren taraftarını kesmiyor.

    Senna ile takım arkadaşı olduğu ilk yıl, biliyorsunki yenilmiş. Ama o seneki puan hesaplaması sebebiyle yenildiğini unutmamak lazım. 1988'de 16 yarışta 2 kez yarış dışı kalmış. Diğer 14 yarıştaki en kötü derecesi ise ikincilik.

    Politika konusunda gerçekten çok başarılıymış. Amacına ulaşmak için de bu politik yönünü çokça kullanıyor, münasebeti olan herkesi içten fethedebiliyormuş. Ron Amca hariç.

    Şu an yarışan sürücüler içerisinde karakter olarak benzettiğin sürücüyle tek benzerlikleri politik yönleridir, bu konuda haklısın. Prost ile o sürücünün sürüşünü kıyaslamaksa Senna ile Lewis'i kıyaslamak kadar saçma, komik ve abestir.

    Ron Amca'nın içlerini tamamen politika kaplamış bu iki sürücüde de hatası vardır. Prost'taki hatası, O'nu kaybetmesi; diğerindeki hatası ise O'nu takıma katmasıdır. (Prost'un kaybedilmesinde tek hata Ron Amca'da değildir, Senna'nın fazlaca rekabetçi olması da etkilidir.)

  5. Kimseye yağ çektiğim yok, o senin uydurman. Adam sordu sebebini, söyledim.

    Prost Ferrari'de olsa ses etmezdim, yerini bulmuş derdim. Alonsoyu neden araya karıştırdığımı sen çok iyi bilirsin.

    Uzatmanın alemi yok kardeş. Benim düşüncelerim bunlar, doğruluk payları canlar sıkar sadece.

  6. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Meseleyi bu konuda bile Alonsoya getirmen,içindeki irini bir kez daha gösterdi.Bunu Onur'a yağ çekmek için yaptığının farkındayım..Alonsonun,Prostun veya Şuminin filminin çekilip çekilmemesi sorun değil.Emin ol Şumi de pistte aynı şekilde ölseydi en az 10 tane filmi çekilirdi.Hele ki "Eğer öleceksem bunun pistte ve bir anda olmasını isterim"gibicesinden konuşsaydı bu sayı 20 yi bile bulurdu.Şuminin dramatik filmi çekilmemiş olabilir ama kendisine "yaşayan efsane" denmiştir.Aynı şekilde Prost'un da filmi çekilmedi ama "f1 in profesörü" diye anılır..Eminim yarış kazanmanın bile fevkalade zor olduğu günümüzde, Prost gibi 4 tane şampiyonluğa sahip olmayı arzulayan bir çok pilot vardır.Ama senin gibiler koltuk haketmediğini bile söyleyebiliyor.Yazık ki ne yazık..

    Kimbilir belki yarın birisi çıkıp "Prost Belgeseli" yapacak ve tamamen taraflı olacak.Mesela Senna'nın bu direksiyon mili olayında parmağının olduğunu iddia edecek.Belki de yeni jenerasyon pilotlarla başedememek adına pistte ölmeyi tercih etti diye yazılacak.Biz de senin mantığınla, bu yazılanlara istinaden Sennanın koltuk haketmediğini mi söyleyeceğiz.

  7. Senna belgeseli sadece daha önce görmediğimiz bazı videolar ve röportajlardan ibaret. Sen yeni izlediysen güzel. Yoksa yıllardır yazılan, hatta resmileşen durumlar zaten biliniyordu.

    Senin durup dururken neden pörtlediğin belli. Yazık. Alonso gibi bir iyi pilotun Prost'la aynı muameleye maruz kalması hoş değil. Ama bu onun seçimi. Bu yüzden ne alonsonun, ne prostun, ve hatta şuminin bir filmi çekilmeyecek. çekilse de duygusal olmayacak. yazık.

  8. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    O dönemleri izlemediği halde sadece Senna belgeseli filmine dayanarak Prost'a sallayan kişiler var.Tepki alacağını anlayınca da yağcılığa başlarlar.Yok mclareni severim , yok siyaseti politikayı sevmem, yok mclarencilerin sevmediği pilotu ben de sevmem gibi yıkama yağlamaya başlarlar.
    Belgesel anti Prost olmuş ama bu belgeseli izleyip Profesör Prost'un koltuk haketmediğini ve utanç kaynağı olduğunu söyleyebilmek de zavallılıktır.Senna-Prost döneminde ağzında emzikle dolaşan bebeler , bir belgeselle tarihin gelmiş geçmiş en iyi birkaç pilotun arasındaki Prost için utanç kaynağı diyebiliyorlar.

  9. Selam Onur. Ben bildim bileli (94) Mclaren takımına saygı duymuşumdur. Gerek yarışçı ruhları hemen her takımdan fazladır. Hala da Mclaren'in pist üstü davranışlarını ve mühendisliğini överim. Prost dönemine yetişemedim ama meraktan araştırıp öğrendiğim kadarıyla işi gücü politika olan bir pilot ve bu onun pilotajına bile gölge düşürüyor. Fransız olmasından dolayı da desteklenmesi var tabi. Ben pist üzerinde yarışan, pist dışında çenesini tutan takım ve pilotları ideal bellediğim için Prost'u Mclaren takımına yakıştıramıyorum. Böyle konuşmamın sebebi budur. Şu an gridde birebir Prost davranışlarını sergileyen bir pilot daha var, adı lazım değil, onu da hiç hazzetmem.

  10. Selam xtrabit. Şunu biraz açar mısın?

  11. Ben zaten Schumacher'in durması gerektiğini söylemedim.Sadece,neden diğer pilotların asla bir Senna olamayacağının sebeplerinden bir kaçını saydım.Bir kaza görünce aracından inip kendi hayatını riske atmak pahasına başkasının hayatını kurtarmak çok özel ve ayrıcalıklı bir davranıştır.Schumacher,Alonso,Hamilton ve ya bir başkasından böyle bir hareketi beklemek fazla hayalcilik olur.

  12. Sadece şunu söyleyeceğim prost taraftarı değilim, ama birazcık aklı başında tarafsız olan birisi senna belgeselinin senna taraflı çekildiğini görür.

  13. olması gerekende bu zaten.

  14. Alonso-Gilles avatarı

    Senna'nın youtube ta son turuyla ilgili bir video vardı.O video da bu şarkı çalıyordu

    http://www.youtube.com/watch?v=Q2E49-xwTKw&feature=related

    Malesef kaldırmışlar.Sanırım gözyaşlarını azaltmak istediler.

    Herşeye rağmen,Rene Arnaux ve Gilles Villeneuve'un daha büyük pilotlar olduğuna inanırım.R.I.P Senna.

  15.   F. A. Diaz Ferrari F2012 avatarı
    F. A. Diaz Ferrari F2012

    On üzerinden on. Tekrar tekrar izlenebilir. Oldukça öğretici ve heyecan verici. Özellikle Ron Dennis'in pilot tutumu konusunda ne kadar seviyeli! olduğunu görmemizi sağlıyor. Kendisi ihanet konusunda kariyer sahibidir.

  16. 2005 Malezya'dan beridir takip ediyorum o zamandan beridir izlemediğim yarış yok ayrıca bulabildiklerimden eskileride izledim demek istediğim şu her ne olursa olsun önünüzde parçalanmış bir araç var onu görüp durmak başka yada aynı şekilde önünüzden dışarı fırlamış biri var e düşünmek lazım şimdi e her biri pist dışına gittiğinde yarışçıların durması mı gerekiyor Senna da kariyeri boyunca onlarca kaza görüp sadece 1 tanesine müdahil olmuş yani öyle bir izlenim var ki Senna her yarış dışı kalan pilotun başında bekliyor izlenimi var evet yaptığı şeyi kimse yapmadı bugüne kadar belki ama yine de ben hala schumi nin durumunun farklı olduğunu düşünüyorum o anda…

    Ayrıca yanılıyor olabilirim ancak bahsettiğin kaza da Raikkonen'in ayağı kırılmamıştı sadece şiddetli sarsıntı ve boynunu incitmişti.Hatta yarışta hamilton un atağına aynaların ve boynunun durumundan ötürü savunma yapamadığı söylenmişti malum o zamanki aynalar iyice kafayı döndürmeden görülemiyordu ve Kimi boynunu incittiği için pek çevirmemeye çalışmıştı o yarışta yoksa ayağı kırılsa diğer yarışlara katılamazdı

  17. Bilmiyorum sen eski bir F1 izleyicisimisin ama eskiler bilir.Raikkonen 2007 Monzadaki kazasında Raikkonenin ayağı kırılmıştı.Görünürde ön kanat ve sidepodlar dışında pek birşey kırılmadı ama ayağı kırıldı kiminin,O kaza Sennanınkine oranla çok düşük süratte ve daha az g ye maruz kalınarak yapıldı,kazayı izlersen kimi önce aracın sağını duvara sürtüyor,sonrada tekerleklere giriyor.Senna duvara çakıldı ve Kiminin kazasından 13 yıl önce.
    Senna Şuminin önündeydi ve Benettonun 94 yılında "o yasaklanan" sistemi kullanarak normalden hızlı gittiği düşünülüyordu.
    Neyse ben Filmi 5-6 kere izledim Blurayı var bide bende.Her izlememde gözlerim dolar ve her seferinde büyük zevkle izlerim.Kesinlikle her öldülü hak ediyor bu film.Yapımcıları tebrik ederim 😉

  18. her ne kadar haklı olduğun noktalar da sonuna kadar katılsam da Senna'nın yaptığıyla Schumacher'in yapmadığı arasında büyük fark var dediğin gibi 0.8 saniye önünde yani Senna daha duvara varmadan Schumacher onu çoktan geri de bırakmıştı.Ayrıca bildiğin üzere Senna'nın aracı öyle aman aman parçalanmadı yani kazanın boyutu dışarıdan anlaşılabilecek şekilde değildi.

    Ancak diğer söylediklerine katılmamak elde değil…

  19. tamam Senna büyük pilot hemde en büyüklerinden ama Schumacher her türlü yarış performansında daha iyi bir pilot,Senna da sıralamalarda Schumi den çok daha iyi. Ama şunu söylemek isterim ki bu iki özel pilotun karşılaştırılması hatadır.

  20. Prost, Mclaren için bir utanç kaynağıdır bence. Bulunduğu koltuğu haketmeyen bir pilot.

  21. belgesel harikaydı ve bana göre de gelmiş geçmiş en iyi f1 pilotu idi.keşke yarışlarını izleme şansım olsaydı.

  22. Tarihin gelmiş geçmiş en iyi pilotu.Diğerleri ile karşılaştırmaya dâhi sokmam.Schumacher 7 değil 70 tane şampiyonluk kazansa ne fark eder ? Senna onun 0.8 saniye önünde giderken kaza yaptı ve aramızdan ayrıldı…Schumacher çok büyük ve başarılı bir pilot olabilir,bence de öyle.Ama asla Senna değildir ve olamayacaktır.Çünkü Senna,hiç bir zaman Schumacher'in,Alonso'nun,Hamilton'un ve ya bir başka şampiyonun sürekli diline doladığı "Gri Alan"ları kullanmamıştır.Tanrı inancı tam olan bir adamdır.

    Tüm bunları aslında saymamıza gerek yoktur.Erik Comas onun hakkında söylenebilecek her şeyi söylemiştir zaten:

    "Ayrton Senna saved my life"

  23. aynı takımda 2 sene yarıştılar ve 1-1 berabereler. Ki böylesi en güzeli.

    Prost, bir McLaren pilotu.

  24. Övülecek her tarafı bitti,McLaren pilotu olmasına mı takıldın ?

  25. Kazandığı şampiyonlukların sadece birisinin Prost'a karşı olduğuna üzüldüğüm pilot.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir