F1 2011 Oyun İnceleme

yazar:

kategori:

Şimdiden affınıza sığınıyorum. Yazımda dilimizin yazım kurallarıyla alakalı gözden kaçmış hatalar olabilir. Ayrıca oyunla ilgili de eksik bilgiler de olabilir. Bu konuda yorumlarla eklemeler yaparsanız sevinirim.

Formula 1 hayatımızın her anında yanımızda… En azından burada toplanmış küçük bir topluluğuz ve bizim için durum tam anlamıyla bu. Hayatımızın bir parçası haline gelmiş bu muhteşem spora öyle bağlıyız ki Trf1’den haberleri her gün takip ediyor ve bilgisayar oyunları sayesinde bu isteğimizi gidermeye çalışıyoruz.

 Evet, şunu söylemeliyim ki bilgisayar oyunları içinde en çok Formula 1 oyunlarını oynadım. Hele EA Sports’un F1 2002’si… Defalarca…  Çok büyük keyif aldığım, bana muhteşem hisler yaşatan bir oyundu. Sonrasında 99-02 Challenge ve üstüne patch eklemeleri, 2004, 2005, 2006 sezonları…

 EA Sports bu işi çok iyi yaptı kanımca. Gerçekten o zaman için iyi oyunlardı.

Rfaktor diyeceksiniz. Evet ama o oyunu hiç oynamadım. Çok fazla olumlu yorum okudum ve duydum ancak kısmet olmadı.

Gelelim 2011’e. Codemasters F1’in lisansını aldığında iyi bir oyun olacağı konusunda şüphem yoktu.  Keza ilk turu attığımda acayip iyi hisler içerisindeydim. Ancak oynadıkça oyundaki hatalar ve eksiklikler göze çarpmaya başladı ve ilk andaki hevesimi kaybettim.

Oyunun giriş menüsünde Kariyer, Grand Prix, Multiplayer gibi üç farklı oynama seçeneği mevcut. Grand Prix modunda istediğiniz pistte, istediğiniz araçla yarışma şansınız var. Multiplayer modunda da internet üzerinden diğer F1 severlerle yarışabiliyoruz. 16 kişiye kadar ortak yarış yapılabilir. Ancak en kapsamlısı tabiki kariyer…

Kariyerimiz için pilotumuzun adını soyadını belirleyip ilk etapta küçük takımlardan biriyle başlıyorsunuz. (Willams, Lotus, HRT, Virgin) Bu takımlarda yapacağınız iyi işler geleceğinizi şekillendirecek. Yarış öncesinde padok alanında motorhome bölümünde odamızdayız. Bir bilgisayarımız var. Buradan güncel puan durumunu, bulunduğumuz pistin özellliklerini öğrenebiliyoruz. F1 dünyasıyla iletişimimiz mail aracılığıyla bu bilgisayar sayesinde olacak. Odamızda televizyon da mevcut. Bu televizyondan pisti tanıyabilme şansımız var. Yine odamızda kaskımızı da seçebiliyoruz. İsteyen her yarışa farklı kask tasarımıyla çıkabilir. Ya da tek bir stille tarzınızı da belirleyebilirsiniz. Odamızda takvim de mevcut. Buradan yarışa geçiyoruz.

Pit alanında aracın içinde buluyoruz kendimizi. Antrenman turları atacağız. Her şey gerçeğe uygun tasarlanmış. Görüş açımız pilotla aynı. Solda teknisyenimiz bizden gelecek onay doğrultusunda hareket edecek ve piste çıkışımızı sağlayacak. Önümüzdeki bilgi ekranından diğer pilotların durumlarını, turlarını kontrol edebiliyoruz. Yine bu ekrandaki seçimlerden araç için yapılabilecek ayar değişikliklerini seçebiliyoruz. Kanat ayarlarından tutun da vites değişim oranlarına kadar… Sağda lastiği istediğimiz bir seçimle değiştirecek pit görevlisi beklemede. En sağda ise takım arkadaşımız. Ekranı ona döndürdüğümüzde, aramızdaki rekabet görülebiliyor. Turlar… Puanlar… Kazanılan yarışlar… Takım içinde ciddi bir çekişme olacak.

Oyunda hafta sonumuzun uzun veya kısa olması bizim elimizde. Eğer uzun haftasonunu seçersek, sıralama turlarını üç seans üzerinden oynuyoruz. Ancak kısa hafta sonunda sıralamalar on beş dakika sürüyor ve bu süre zarfı içinde pol için tur atıyoruz. Tabiki yarışın uzunluğunu da ayarlayabiliyoruz. En az üç en çok da piste göre gerçek tur sayısını seçebiliyoruz. Ara sayılar içinde %20, %50 gibi oranları seçmek de mümkün. Bu noktada kariyeri üçer turluk yarışlarla hızlıca geliştirmek kolay gibi görünüyor. Ancak yarışları uzun tur sayısıyla oynamak tanınırlığımızı ve kariyer puanımızı daha çok arttırıyor. Yani ne kadar çok tur o kadar sağlam kariyer demek.

Antrenman turlarında görevliye onay verip piste atıyoruz kendimizi. İstersek takımın görev olarak verdiği zamanı tutturmak için çalışabiliriz. Bunu pitte seçebiliyoruz. Antrenman sırasında pite dönüp zamanı hızlandırma şansımız var. Bunu önümüzdeki ekrandan yapabiliyoruz. Hemen yarışa da geçebilirsiniz ama bu kariyerinizi geliştirme adına olumsuz bir etki yaratacaktır.

Sıralama bölümünde DRS kullanmak serbest. DRS hızımıza ciddi anlamda katkıda bulunuyor. Ancak kullanırken dikkat etmekte fayda var. Çünkü hafif virajda bile açarsanız aracın kontrolünü kaybetmeniz çok kolay olabiliyor ve hızlanmak isterken kendimizi bariyerlerde bulabiliyoruz. Yeri gelmişken değinelim aracımızın hasar modellemesi de iyi görünüyor. Start sırasında ön kanada zarar vermemek hiç de kolay değil. En ufak bir parçanın kopması bile aracın hızına ve dengesine etki edebiliyor. Hasar modellemesini ayarlardan kapatabiliyoruz.

DRS’den sonra gelelim Kers’e. Her tur bir kez kersi kullanma hakkımız var. Tur içinde  bitirdiğimiz Kers bataryası, Start çizgisini geçtiğimizde tekrar doluyor. Ayrıca Kers’in hızlanmada ciddi katkısı var bunu da belirtmiş olalım.

Sıralama turlarında belki de oyundaki en büyük mantık hatasıyla karşılaşıyoruz Diyelimki  sıralama seansında (uzun hafta sonunda son seans) diğer pilotlardan önce piste çıktık ve iyi bir derece alıp garaja döndük. Seansın sonuna kadar derecemizi geliştiren olmadı ve pol pozisyonunu kazandık. Pol sevincini sanki pilotumuzla son ana kadar uğraşmışız da kazanmışız gibi yaşıyoruz. Pilotumuz aracını park ediyor ve iniyor aracından. Sonra sevinç gösterileri… Halbuki garajda seansın sonuçlanmasını bekliyorduk

Yarışa geçtiğimizde gerçekcilik daha da kendini gösteriyor. Diğer pilotlar size kolay kolay yol vermiyor. Savunma zekaları gayet iyi. Start sırasında dikkatli olmak gerekiyor çünkü kaza yaşanma ihtimali yüksek. Yarış sırasında ayrıntılara bakarsak pilotumuz her ayrıntıyı gerçeğiyle aynı olarak uyguluyor. Kers’i ve DRS’yi kullanmak için butona basıyor, ayaklarının pedallara uyguladığı hareketi görebiliyoruz. Yarışımız yağmurlu bir havada geçiyorsa gerçekcilik kat kat artıyot. Sprey etkisi gerçeğin aynısı. Önünüzdeki araçla aynı çizgiden gitmeniz neredeyse imkansız. Buradan grafiklerin ne kadar başarılı olduğunu anlamamız mümkün.

Ayrıca kuru havalarda yarış çizgisinin oluşması ve diğer bölümlerden gidince toz kalkması gibi ayrıntılarda oldukça güzel. Eğer yolun dışına taşarsanız lastiklere çakıl veyahut ot yapışabiliyor, aracınız güçlü bir toz bulutu kaldırabiliyor.

Lastiklere gelirsek… Havanın durumuna göre lastiklerimiz otomatik seçiliyor ancak yine seçim bizde. Lastik aşınmaları gerçeğe uygun aktarılmış. Eğer yarış tur sayısını uzun tutarsanız lastik aşınmalarını daha iyi göreceksiniz. Sağ tarafta araç modellemesinde lastiklerin durumu gösteriliyor ve aşınma durumuna göre pite giriyoruz.

F1 severler için en güzel ayrıntı Safety Car’ın girmesi. Çok nadir gerçekleşiyor ama girdiği zaman oyunun gerçekçilik boyutuna muhteşem bir anlam katıyor. Her şey gerçeğiyle aynı. Safety Car pistteyken önünüzdeki araca çok yaklaşırsak telsizden uyarı geliyor ve pilotumuz otomatik yavaşlıyor.

Yarışta DRS kullanımı ilk üç tur sonunda başlıyor. Tabi önünüzdeki araçla aramızda bir saniyenin altında bir fark olması gerekiyor.

Pite giriş ve çıkışlar da birkaç eksiklik mevcut. Pit yolunda ilerlerken pit ekibinin arasına sanki doksan derecelik bir dönüşle giriyor araç. Yine garajın önünden çıkış da aynı, keskin bir dönüş ve pit yolu…

Yarış sırasında en hoşa giden ise, çekişmeli bir geçiş sonrasında telsizden aldığınız tebrik. Yine başka pilotla yanyana gelme, geçmeye çalışma veyahut geçilme durumları yaşadığınızda telsizden mühendisinizin sesini duymanız mümkün. Yarış sırasında araçla alakalı bilgileride sağ tarafta bulunan araç modellemesinden görebiliyoruz. Benzin durumu, balata, motor sıcaklığı gibi… Örneğin Safety Car girdiğinde motor ısınıyor ve uyarı geliyor. Ayrıca uzun düzlük olan pistlerde balataların sıcaklık uyarı rengi kırmızıya dönüşebiliyor.

Her yarışta size bir görev veriliyor. Sıralamada olmanız gereken yer ve damalı bayrağı görmeniz gereken en düşük pozisyon önceden patronunuz tarafından belirleniyor. Eğer takım patronunuz sizden yarışı yedinci sırada bitirmenizi istemiş ve siz sekizinci sırada bitirmişseniz, garajda bir matem, bir ölü çıkmış havası esiyor. Sanki yarış dışı kalmışız da buna üzülüyoruz. Takım patronunuzun vermiş olduğu yedincilik görevi için altıncı ya da birinci olun sevinme şekilleri aynı oluyor. Fark sadece pilotumuzun arabadan inişinin gösterilmesi kameralara karşı sevincini haykırması. Bunlar küçük şeyler, takmayalım diyebiliyoruz fakat öyle bir şey var ki… Bu noktada büyük bir eksiklik karşımıza çıkıyor ve şunu bekliyoruz: Podyum…

Evet yarışta (hala ümitliyim ayarlardan falan açılıyordur diye) podyum yok. 2011 yılı için büyük eksiklik. Neden düşünmediler ya da düşündüler de neden vazgeçtiler anlamıyorum. Fikir de yürütemiyorum. Çünkü oyundaki dikkate değer ince ayrıntıların yanında podyumun olmaması beni büyük bir yıkıma uğrattı.

Yarış sonunda gazetecilerle röportaj yapmak ayrı bir keyif. Sorulan sorular tabiki sonuç pozisyonumuza göre değişiyor. Ayrıca sezon sonuna doğru başarılı bir grafik çizmişsek gazeteci sayısı artıyor. Yine sezon sonuna doğru gazeteciler sizden bir rakip seçmenizi istiyor. Seçtiğiniz rakip yarış sırasında açık mavi bir renkle belirtiliyor. Eğer sezon sonunda seçtiğiniz rakibinizden daha üstün bir performans sergilediyseniz, o rakibinize takım arkadaşı olabiliyorsunuz ya da onun yerini alabiliyorsunuz.

Sezon  içinde diğer takımlardan teklifler geliyor. Tabi performansınız iyi ise. Önce en alt seviyedeki takımlar sonra orta seviyeli takımlar size teklifte bulunuyor. Büyük takımlar daha çok sezon sonunu bekliyor ya da hiç teklif yapmıyorlar.  Seçim sizin. Açıkta kalma durumu yaşamadım. Umuyorum vardır.

Bir diğer can sıkan sorun da cezalar. Oyunda ceza yemek çok kolay. En ufak bir hatada bile hemen on saniye cezası alabiliyorsunuz. Mesela viraja çok içten girin (hepsinde olmuyor tabi) hemen uyarı geliyor ve tur zamanınız iptal oluyor. Ya da virajda başka pilot arkadan geçiş için yanınıza kadar gelsin ve size dokunup spin atsın cezayı siz yiyorsunuz. Çok defa başıma geldi. Arkamda olup bitenden haberim olmadan on saniye cezası aldım. Gelip size çarpıyor ve ceza size kesiliyor.

Oyun sıkı takipçiler ve eski oyuncular için iyi derecede zorluk seviyelerine sahip. Zor seviyede oynamak gerçekten beceri istiyor. Gerçek tat ancak bu seviyelerde alınıyor. Geliştikçe seviyeler yükseltilmeli.

Ayrıca oyunu gerçek pist uzunluğunda oynarsanız çok daha fazla olay, tur bindirme, pite girme, strateji gibi önemli konular ortaya çıkıyor. Üç turluk bir yarış bizim gibi F1 severlere çok da fazla tat vermez. Ayrıca klavye ile oynamak da ayrı bir beceri istiyor. İyi bir direksiyon seti ile bu oyundan daha fazla tat alınabilir.

Gelelim son olarak oyundaki ‘save’ sorununa. Evet oyunun orijinalinde bile böyle bir hata vermesi canları fena acıtmış durumda. Kariyerimde ikinci senemde oyunu açamadım. Oynayan arkadaşlar karşılaşmıştır. ‘Autoload’ durumda oyun hata veriyor ve kariyeriniz başlamıyor. Her şeye yeniden başlamak gerekiyor böyle bir durumda. Çoğu F12011 oyuncusu aynı sorunla karşılaşmış ve bununla ilgili aşağıdaki linklerde çeşitli çözümler sunulmuştur:

http://forum.donanimhaber.com/m_47616662/mpage_29/tm.htm

http://forum.donanimhaber.com/m_54216232/tm.htm

http://community.codemasters.com/forum/f1-2011-tech-game-support-1420/471561-f1-2011-exe-crashes-4.html

 

 

Sonuç itibariyle eksiğiyle hatasıyla elimizde bize büyük haz veren bir oyun var. Kariyerinizde başarılarJ 

Kendi reklamımı yapmadan edemeyeceğimJ İlk yazımı 2009’da göndermiştim. Buradan ona da ulaşabilirsiniz.

Kimi’nin Kaderi:

http://www.trf1.net/index.php?news=7856

 

Gökhan Eroğlu ( 22 Şubat 2012) 


Yorumlar

  1. ya benim araba gitmiyo bozuldu nasıl yapcam e olur yardım edin

  2. Bence bu oyun için bu kadar kasmana değmez. Bak basit bir oyun diyorum. Madem sürüş olarak yetişmek istiyorsun çok daha zorlu olanlar Rfactor – GTR2 MMG mod (simbin) (hatta GPL var klasik Formula araçlarına ulaşabileceğin) üzerine kas iyi bir direksiyonun vardır tabi. F1 2011 den daha fazla zorlanmış olacaksın çok garip gelecek belki sana ama bu düzey simülasyonları halletmeye başlayınca şu 2011'i tek elle oynayabileceksin çok basit gelecek sana. Alışmak için kendini zevksizlik adına başlarda zorlaman gerekecek belki her soruna cevap bulabileceğin virtualr gibi bir sürü yurt dışı platform da mevcut. Bu sitede gelişme adına teknikler için bizde yardım edebiliriz.
    İlk önce temel kanunlara uyum sağlamalısın.
    Virajlar içten dışa doğru alınır. S 'ler birbirine ters kerblerden birbirine atlayarak aşılır. Standart virajlarda virajın tam merkezinde ki kerb'ün üzerine çıkıp olabildiğince düz bir yay doğrultusunda viraj çıkışında ki kerb'e yaklaşmayla aşılır. Fren gaz pedalları arasında çeyrek sn den daha az tepki süresi oluşturabilmelisin. Kademeli direksiyon çevirmeye ve aracın önümü arkası mı kayıyor anlayabilecek kadar aracın gövdesine his olarak kendini gömebilmelisin vs vs vs
    🙂

  3. çok teşekkürler bilgilerin için 🙂

  4. Practice makes perfect der gavurlar 🙂

    virajlara çok yavaş giriyor olabilirsin. viraj içinde ayağını normalden giderek daha fazla gazda tut ve her seferinde aracı kontrol etmeyi dene. Frenaja da çok iyi çalış, ABS kullanmıyorsan.

    Başlarda ben de öyleydim, sonra "ulan 5 saniye gelişmişim, nerden çıktı bu" diyorsun. Hala da idealden çok uzağım.

  5. ya arkadaşlar biri bana yardım etsin ne kadar süper sürmeye çalışsamda aracı milletin aracı uçak gibi gidiyor ben ne kadar uğraşsamda moturrumu yırtsamda geçiyorlar beni virajlarıda iyi aldığımı düşünüyorum ne ettiysem olmadı sıralama turlarında hep 24. yüm kaçırdığım bişey mi var yaa? 🙂

  6. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    DRS alanına gelmeden önce aranızdaki mesafenin anlaşılmasına yarayan ilk çizgi eğer başlangıç-bitiş düzlüğündeyse pit girişinden önce oluyor. Önemli olan oradaki mesafe. Hatta siz o iki çizgi arasında geçseniz ve DRS alanında önde olsanız bile siz DRS'yi kullanabilirsiniz. 🙂

  7. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Kariyer sorununu çözdüm. Buradaki bazı arkadaşlarında dediği gibi çözülebiliyor. Denedim oldu:)

    http://community.codemasters.com/forum/f1-2011-tech-game-support-1420/471561-f1-2011-exe-crashes-4.html

    Yukarıdaki linkte (F1 2011 inceleme yazımda da mevcut) belirtilenler tam olarak şu:

    Belgeler\My Games\FormulaOne2011\savegame\Autosave_e00000ad510be1af_0

    buraya girin ve şunları uygulayın

    GTEHXOSJZ_0 isimli dosyayı silin. GTEHXOSJZ_1 isimli dosyanın kopyasını alın ve adını GTEHXOSJZ_0 olarak değiştirin.

    Önceki gibi GTEHXOSJZ_1 ve GTEHXOSJZ_0 adlı iki dosyanız olacak

    Bunu uyguladığınızda kariyeriniz bir iki yarış öncesinden devam edecek.

  8. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    evet… bir kez daha aynı sorun ve kariyer gitti…

  9. yarışı yüklerken yükleme bölümü çok uzun sürüyor 1 buçuk 2 dakikaya yakın bekliyorum yarış açılsın diye. Bu yüzden multiplayer oynarken kickliyorlar odadan 🙂 ama kuzenimde 15-20 saniyede açılıyor. sebebi nedir acaba bilen varmı ?

  10. pc: f1 challenge 99-02, f1 2002 (driving school'un hatrina biraz da), f1 manager 2000
    ps2: f1 2005, f1 2006
    ps3: f1 2006, ce

    benim icin gerisi yalandir. belki geri kafaliyim belki onyargili ama boyle.

    gpl var unutmadan. o gerci saf yariscilar icin 🙂

    benim saydiklarim gercekcilik-oynanabilirlik dengesini tutturanlar.

  11. Kariyer 3 turluk yarışlarla yapılmıyor. En az %20… Hasar modellemesi o kadar da iyi değil. Yalnızca ön kanat, motor, süspansiyon ve lastiklerde sorun çıkabiliyor. Arada sırada da KERS ve DRS'de… Monokok ve arka kanatta hasar modellemesinin olmamasının sebebinin sponsor hakları olduğunu söyleyenler var. Tabi adamlar oyunda da reklamları gözüksün istiyorlar. Bu arada en iyi savunma yapan araçlar da tur yiyen araçlar. Birden önünüze kırıyorlar ve herhangi bir kaza olursa %70-80 siz ceza alıyorsunuz. Ön kanattaki hasar da cabası. Ayrıca hızlı virajlarda sorun yok ama yavaş virajları gerçeğe göre 20-30 km/h hızlı dönebiliyoruz. Bu yüzden gerçek pole pozisyonlarından 3-4 saniye hızlı turlar atılabiliyor. Hem de tüm yardımlar kapalı, benzin ve lastik simülasyonları açıkken… Gelecek sene yavaş virajları kesinlikle geliştireceklerdir. Mekanik tutunma çok fazla.

  12. f1 2002 oynuyorum digerlerini bilgisayarım kaldırmıyor malesef , birçok yerdede 2011 in kötü oldugunu duydum veya okudum dolayısıyla 2002 den mecburen memnunum 🙂 multi 2002 oynayan varsa seve seve katılırım, önceleri çok oyuncu oluyordu akşamları, yabancılara karşı kapışıyorduk, birkaç usta vardı şimdi onlarda gelmiyorlar, muhtemelen 2011 de uğraşıyorlar,……

  13. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    evet haklısın. başlıkları son düzeltmede ekleyecektim ancak unuttum:)

    teşekkürler..

  14. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    teşekkürler..

    pite giriş ile ilgili sıkıntı yaşayan olmadığı için ben böyle birşeyle karşılaşmamıştım:) ama çok büyük bir hata gerçekten

  15. Demekki kuralı yanlış biliyormuşum ama önümdeki araç pite girse bile ben düzlükte drs açabiliyorum bu arada z e n c i kelimesi sansür yemiş 🙂

  16. F1 2010'uda oynadım 2011'i de 2011 kesinlikle daha iyi her yönüyle 2011de hatalar çok fazla var patchle birazcık düzeldi.genel olarak iyi bir oyun yani beni tatmin ediyor ama süper değil kesinlikle..Codemasters kendini her sene geliştiriyor bu sene tamamiyle 2010 dan farklıydı.oyunun fizikleri biraz daha geliştirilmişti.bide şuna uyuz oldum her direksiyonda desteklemiyor oyunu direksiyonla oynamak için illa 200 kaat bayılacaz.bakalım 2012 nasıl olacak

  17. Bu oyunu klavye ile oynamak zevkli ama uzmanlaşınca işkenceye dönüşüyor çünkü istediğin dönüşleri klavye ile almak zor bende direksiyon olmadığı için fareyi kullanıyorum çokta rahat oynuyorum ve zevkli oluyor. Klavyede gaz-fren-drs-kersi kullanıyorum dönüşler içinde fareyi kullanıyorum. Klavyede oynandığında virajı almadan drs açılırsa spin atıyorsun ama ben fareyi kullandığım için atmıyorum rahat bir şekilde açıyorum. Biraz fareye alışmak gerekiyor ama en zor seviyede beni tatmin edecek performansı veriyor. Eğer benim yöntemimle oynamak isteyen arkadaşlar varsa nasıl yapacakları konusunda bir video çekimi yapıp yayınlayabilirim.

  18. bahsettiğin direksiyon sorununu biliyorum ve ayarlardan düzeltilebiliyor driving controlstan advanced wheet settingse geleceksin string deadzoneyi 0 a getirdinmi sorunun ortadan kalkar

  19. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Öncelikle emeğine, ellerine sağlık.

    Sonralıkla 🙂 oyun hakkındaki yorumlarıma gelecek olursak.

    1) Rfactor ve Race07 oynamış birisi olarak f12011 oyununun bir simülasyon oyunu olduğunu düşünmüyorum.Ne yalan söyliyeyim f1 2002 99-02Ch. bile daha iyiydi sanki. Bir kere 2011'de kerbleri kullanamamak çok büyük eksik. Kerblere vurma şiddetinden yararlanarak yön değiştirme diye bir şey yok! Oyunun büyük eksikliklerinden biri bence.

    2) Penaltı kararları inanılmaz saçmalıyor bazen. Yarış kazası diye bir şey yok oyun için. Hele sıkı bir mücadeleye girdiysen ve yanındaki araçla yaşadığın ufak bir temas sonucu araç spin attıysa hiç bir dua kar etmiyor 😀

    3) Aynı set 3 lastik yarışta kullanılamıyor. Diyelim ki 3 set super softunuz var ve yarışın son 21 turuna sakladınız bunları. 3. periyod için lastik değiştirmeye geldiğinizle lastikleriniz değişiyor ancak kullanılmış lastiklerle çıkıyorsunuz yine yola. Dilim 2 kez yandı bu hata yüzünden.

    4) Pitten tahmini kaçıncı olarak çıkacağınızı tahmin eden verici, kötü bir verici. Hiç tuttmadı bugüne kadar. Mesela Silverstone'da 5. çıkacağımı öngördüğünde 13. olarak geri döndüm 😀

    5) Oyunun 2 BÜYÜÜÜK HATASI var ki, ayıp yahu diyor insan!

    1.si bazen kerblerin üzerindeki görünmeyen engeller yüzünden aracınız parçalanıyor. Bir kere Malezya'da bir kere de Macaristan'da yaşadım.

    2.si diyelim rakip pilot pite girmeye çalıştı ama pit yoluna giremedi. Sonra sanki pitteymiş gibi manevra yapıyor ve başlangıç-bitiş düzlüğündeki bariyerlere çarpıp duruyor. Oradan içeri girmeye çalışıyor adeta. Sonrasında da düzlükte ver elini kaos 😀 Macaristan'da Hamilton ve Vettel arka arkaya kaçırdı ve düzlüğün sonuna kadar senkronize bir şekilde duvarlara vurdular kendilerini 😀

    Şimdilik aklıma gelen bunlar. Tekrardan emeğine sağlık 🙂

  20. Muammer UYAR avatarı

    Arkadaşlar bu oyun un android için de yapılacağı söylenmişti ama hala çıkmadı. Acaba Bilgisi olan var mi bu konuda?

  21. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    😀 değerlendirmelerin çok eğlenceli olmuş. Son madde için: Zaten normalde de tur bindirdiğin araca DRS bölgesinde belli bir oranda yanaştıysan DRS açabiliyorsun. Oyunun getirdiği değil var olan bir uygulama 😉

  22. Ben sürücü yardımı olmadan Legend modda orta sıra takımıyla rahatlıkla şampiyon olabiliyorum yani oyun pek te zor değil Tavsiyem Rfactor aracı kaldırmak viraj dönmek durdurmak çok zor herşey manuel startta pitte heryerde. Hatalı kalkış yapabilirsiniz pitstopta ekibi ıskalayabilirsizin ya da hız limitini aşabilirsiniz Mükemmel bir oyun formason turu ve güvenlik aracı bile var Neyse 2011 oyununun beğenmediğim yanlarını yazayım (Bu arada Driving Force Gt kullanıyorum)
    – 2010 daki oyunda padokta aracýmda bekleyen tahminen menajerim olan ama sevgilim olmasý da olmasý muhtemel bayaný þiddetle geri istiyorum
    – Rakip size çarptýðýnda bile penaltý cezasý size kesiliyor tam bir günah keçisisiniz. Lewis gibi ***** de değiliz neden yapıyorlar anlamadım 🙂
    -Williams la yarýþýrken takým arkadaþým 15. likten fazlasýný yapamazken benden en az podyum hatta bazen en az 2. lik bekleyen williamsý kýnýyorum bana arkası iyi paketlenmiş(!) rekabetçi bir araç verdiniz de ben mi podyuma çıkamadım onlarýn yüzünden levelim düþük kalýyor
    -Williams la herşeye rağmen þampiyon oldum ama sadece Torro Rosso dan teklif geldi bari geleneksel olarak Massa nýn koltuðuna aday olsaydým sponsorum da yok iþte nabalým :p
    – Yarışta herkes Button mübarek ne kaza yapan var ne spin atan. istisnası var ama şöyle startta Vettel in lastiği patlasa ne biliyim Lewis massa her zamanki gibi çarpsa da olur ama yok. Ben bunu griddeki japon pilot azlığına bağlayacam ama HRT bile yarışların tamamında finish gördü 🙂
    – Sürekli yarışların son 2 turunda benzin tasarrufu yapmam gerekiyor benzinin litre fiyatını biliyorum yüksek ama bunlar benzini Türkiye den mi alıyorlar nedir. Seneye LGP kullanan bir takıma geçmeyi düşünüyorum muhtemelen HRT 🙂
    – Pitstop a rakiplerinizle aynı anda gelirseniz yandınız lolipop adam sizi piste yollamıyor önce yanınınzdan pitini tamamlamış rakiplerinizin tamamı geçiyor lolipop adam sizi daha sonra piste yolluyor siz de 1. likten 8. liğe düşünce bu olayda emeği geçen tüm çalışanlara hak ettiği küfürü edip mecburen bir restart daha çekiyorsunuz
    -Oyunda tur bindirdiğiniz rakibinizi geçerken bile DRS noktasında DRS yi açabiliyorsunuz bunu oyunu tasarlayanların hatası olduğunu zannediyordum ama tur yiyen rakibinizin size değil yol vermek köşe sıkıştırdığını görünce DRS yi neden kullanıma açtıklarını anladım

  23. Eline sağlık. Çok güzel anlatmışsın. Bölümleri belli başlıklar altında toplayıp ona göre anlatsaydın daha kolay okunurdu. (Gerçekçilik, grafikler, oynanış gibi)

    2010'u oynamamıştım. Buradan arkadaşlara sordum, karışık cevaplar aldım. Korsan indirip bir deneyeyim dedim. Bu arada rfactor ve simbin oyunlarını denemiş, sonunda Race On + GTR Evolution + Race Injection + addon tonla pist ve mod'da karar kılmış ve yıllardır (Race 07 zamanından beri) DFGT ile oynayan biri olarak yazıyorum.

    Her gün 30-45 dk arası oyun oynayan biri olarak tam bir haftamı F12011'e ayırdım.

    F12011'de simbin oyunlarında henüz eksik olan her şey düşünülmüş. Bunlar harika grafikler, gerçek yarış ortamı ve havası, detaylı hasar modellemesi. Buraya gelişmiş yapay zekayı da ekleyecektim ama son patchle birlikte simbin öyle bir yapay zeka getirdi ki, F12011 cücük kalır yanında.

    Race On'dan tek bir eksiği var F12011'in: simulasyon derecesi. NFS Shift'ten hallice bir oynanışı var maalesef. Yorumlardan hayal ettiğim harika bir simülasyon gerçekçiliğiydi, ama çok büyük hayal kırıklığına uğradım. rfactor ve simbin'in yanından bile geçemez. ne kerbleri hissedebiliyorsunuz, ne oversteer'i, ne de pistteki tümsekleri. Fren blokajı bir nebze iyi, ama o da tam hissedilebilir değil.

    rfactor 2 yolda, simbin de GTR3'ü hazırlıyor. Bu oyunlar çıktığında F12011 NFS underground gibi kalacak yanlarında.

    Klavyeden oynamayı denedim, fena değildi doğrusu. Race On'u klavyeden oynamak nerdeyse imkansız.

  24. Kariyer 3 turluk yarışlarla yapılmıyor. En az %20… Hasar modellemesi o kadar da iyi değil. Yalnızca ön kanat, motor, süspansiyon ve lastiklerde sorun çıkabiliyor. Arada sırada da KERS ve DRS'de… Monokok ve arka kanatta hasar modellemesinin olmamasının sebebinin sponsor hakları olduğunu söyleyenler var. Tabi adamlar oyunda da reklamları gözüksün istiyorlar. Bu arada en iyi savunma yapan araçlar da tur yiyen araçlar. Birden önünüze kırıyorlar ve herhangi bir kaza olursa %70-80 siz ceza alıyorsunuz. Ön kanattaki hasar da cabası. Ayrıca hızlı virajlarda sorun yok ama yavaş virajları gerçeğe göre 20-30 km/h hızlı dönebiliyoruz. Bu yüzden gerçek pole pozisyonlarından 3-4 saniye hızlı turlar atılabiliyor. Hem de tüm yardımlar kapalı, benzin ve lastik simülasyonları açıkken… Gelecek sene yavaş virajları kesinlikle geliştireceklerdir. Mekanik tutunma çok fazla.

  25. Telemetri sistemi olmadığı sürece benim için normal bir yarış oyunundan daha ileri gidemez.

  26. İlk yorum benden olsun,

    Klavyeyle oynanabilirliği nasıl bilmiyorum ama Logitech Force GT ile hassasiyet sorunu yaşıyorsunuz, direksiyonda 1 adımlık bi boşluk varmış gibi algılıyor yani viraja girerken önce o boşluğu almanız ardından ufak manevra ile virajı dönmeniz gerekiyor, Oysa 2010 da mükemmel bi hassasiyet ayarı yakalamşlar milimlik hareketinizi dahi algılıyor. Kers ve DRS konusuna gelince oyun çıktığında sezon yarıdaydı yani tüm haritaların DRS bölgesi belli değildi bazı haritalarda DRS bölgesi başlangıcı saçma olmuş örneğin Hindistan, tırmanıştaki virajı almanızla DRS çizgisini geçmeniz bir oluyor ve o an açarsanız şayet spin atma ihtimaliniz çok yüksek ( Tüm yardımlar kapalıyken) Startlarda Kers ile Liderliğe geçmeniz çok kolay, ve açıkcası bazı hızlı virajlarda kontrol oldukça zor, Macaristan, Monaco, Hindistan ve Singapur en çok zorlandığım haritalar….
    Yağmur konusunda skınıntı var örneğin SPA da muhakkak yağmur yağar :)) yarış başında herşey normaldir ancak bi kaç tur sonra önce bi bulutlar eğer Liderseniz risk edip intermediate e geçersiniz ama 2 tur sonra yağmur lastiklerine geçmeniz çok muhtemel, ve oyun size bilgi vermiyor şu tkaımda şu lastik var diye… Seslendirme kötü ama söyledikleri güzel.2010 daki coşkulu adama seslendirtip daha çok şey söyletselermiş süper olurmuş ve oyun Alt yazıya müsait olmalıydı, mademki her Dil de çıkarmıyorsunuz bari Alt yazı koyunda bizler onu türkçeye çevirip oyunun daha zevkli hale gelmesini sağlardık… Araç sesleri vasatın biraz üstü diyebilirim…Kariyer konusunda illa antrenmandırbilmem nedir onları atlamak için 10 takla atıyosunuz 2010 daki arayüz güzeldi şimdiki biraz daha karmaşık olmuş, Nitekim şuan F1 2011 i sildim sadece 2010 yüklü beklediğimi çok bulamadım hepsini geçelim hassasiyet ayarı için o kadar uğraştım yinede istediğim beklediğim sonucu alamayınca 2010 a döndüm… 2012 den Umutluyum… 🙂

    ( Yazdıklarım tüm yardımlar kapalıyken Logitech Force GT direksiyon ile denenmiş ve ona göre yazılmıştır.)

    Beğendiğim yanları:

    2010 a göre daha agresif sürücüler örneğin en sevdiğim harita Montreal orda 1 tur agresif kullanmayın bakalım öndekilerle 5sn farkı nasıl yiyorsunuz…Sağlam bi ekran kartınız varsa grafikleri fulleyip oynamayı deneyin…Yanyana mücadele ederken çok dikkatli olun anında ceza gelebilir yani sıkıştırmaya gelmiyolar hemen şikayet ediyolar :))

  27. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    2011'i oynamadım fakat 2010'u çok oynadım. Orada ceza ve bayrakları hafifletme seçeneği vardı. Ayrıca ilk başlarda oyun zor gelmişti ama sonradan alışınca bazı konuların aşırı derecede basit olduğunu fark ettim. Örneğin lastik ve benzin simülasyonunu kapatırsan zorluk derecesi en yükseği seçsen bile çok basit oluyor. Şu anda Sakhir pistinde analog bir cihaz kullanmadan dahi 3sn farkla pole alabiliyorum. Ayrıca pitten veya garajdan çıkarken pit yolunun ucundaki araçları dahi beklemen gerekiyor ki bu bazan on tane arabanın pit yolunda seni geçmesine izin vermek anlamına geliyor bu. Eğer lastik simülasyonunu, hele de benzin simülasyonunu açarsan oyun kat kat zorlaşıyor ve zorluk seviyeleri arasında anormal farklılıklar oluşuyor.Özetle grafikler (özellikle yağmur) iyi, oynanabilirlik de fena değil, ama çok da gerçekçi değil simülasyon bence

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir