Red Bull Egzoz Çözümü Tartışma Yaratıyor

yazar:

kategori:

Son iki sezonun şampiyonu, Barselona’daki testlerin son iki günü yeni aerodinamik paketle çalıştı ki bu pakette egzoz, hava akışına yardımcı olabilmesi adına mümkün olduğunda öne taşınmıştı.

RB8’nin arka taban bölümünde bazı yarıklar görülmesi rakiplerini meraklandırdı ve Red Bull’un egzoz gazını doğrudan difüzör alanına sevk etmeye çalışmasından şüphe edildi. Bu, kurallara aykırı bir hamle.

Red Bull’un rakiplerinden bazıları, Red Bull’un bu çözümünü Charlie Whiting’e götürdüğü; incelemesini istediği öne sürüldü.

Ama Red Bull Racing Patronu Christian Horner, tasarımlarında herhangi bir sorun olmadığını; benzer düzeni Sauber ve McLaren’ın da kullandığını ifade etti.

Horner: “Kurallara bağlı kaldığımız için mutluyuz. En sonunda mesele FIA ve görevli kişi ile ilgili; çünkü bilgilere sahipler, gördüler. Takımlar sadece fotoğrafları görebilir. FIA ise araçlara yakından bakabilir.”

Ferrari Teknik Patronu Pat Fry, neye izin var neye yok noktasında takımlara sınırların daha net bir şekilde izah edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Bu sene başlarında takımlara iletilen teknik talimata atıfta bulunan Fry: “İçe giren egzozun aslında ne demek olduğuna bağlı bir durum. Bu, Charlie’ye sorulması gereken soru.”

O talimatta Whiting, aerodinamik kazanım amacıyla egzoz gazının tekrar araca dönmesinin veya yönlendirilmesinin yasak olduğunu ifade ediyordu.

Ferrari, Barselona’da geçen hafta Red Bull’unkine benzer egzoz çözümünü rafa kaldırdı ve Fry, bu alandaki gelişim çalışmalarının, Charlie Whiting’in vereceği cevaba bağlı olduğunu ifade etti.

Fry: “Aslında benimsenmesi gereken yol bu. Biz şansımızı denedik ama doğru yapamadık. Yaşadığımız sorunu en azından 4 yarış halledemeyecektik; bu yüzden de geri adım atmak zorunda kaldık”

“Nihayetinde mevcut kurallardan en fazla yere basma kuvvetini elde etmenin yolu o; (ama) durum Charlie’nin yorumuna kalmış. Bu yüzden o alandaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eminim bütün takımlar da öyle yapıyordur”

Williams Şef Operasyon Mühendisi Mark Gillan’a da Red Bull tasarımının, FIA’nın talimatına uygun olup olmadığı soruldu.

Gillan: “Egzoz gazının tekrar karosere dâhil olmasıdır bu. Dışarı gitse durum bir parça belirsiz hal alır”

 


Yorumlar

  1. FIA'nın motor denetçisi PURE'e geçmişti mesela. O da Ferrari'den oraya geçmişti.

    FIA içinde illa ki adamı olan vardır. Bu işler böyle yürüyor.

  2. tam bir kalas olunca insan, argümanı kalmayınca karşı tarafa saldırmaya başlıyor işte 🙂 senin gibi bi biri cevap vermese inan daha mutlu olurum. akıllı bir cevap alsam başka birinden mutlu olurum. senin gibi bir kalasla tartışmak ben de istemem.

    önce ufak bir fiske vurayım: egzozların arka kanada üflemesi, ne olursa olsun arka kanada hava akımı sağladığı için aero avantaj sağlayacaktır. ve takımlar aero avantaj olmaması için benim örneğimdeki gibi çözümlerle egzoz gazını dışarı atacaklardır.

    asıl konuya geleyim: sen fia mühendislerini gerizekalı sandın heralde. bir takım eğer bir şekilde avantaj sağlıyorsa ve bunun farkındaysa, fia mühendisleri de bunu farkedecektir.

    redbulldaki avantaj da fark edilmektedir. ama kurallar benim ilk verdiğim örnekteki gibi açık ve net egzoz gazı aero avantajı için kullanılamaz şeklinde olmadığı için kural dışına çıktı çıkmadı tartışması devam etmektedir.

  3. Yanıt yazmadan önce iki saniye zaman ayırıp da düşünüp benim de demek istediğimi anlamaya çalışsaydın benim dediğim ile senin yanıtın arasında bir alaka olmadığını anlardın. Ben mesajımda aero kazanımı sağlamayan egzos olmaz demedim. Sana kolaylık sağlamak ve kendimi yormamak adına bu kez 4 paragraf yazmak yerine tek cümlede özetleyeceğim:

    Takımlar aerodinamik avantaj sağlayan egzos sistemi yaparlar, avantaj sağlamıyor derler, sen de aksini kanıtlayamazsın.

    Buna rağmen dediğimi anlamazsan/yanlış anlarsan bir daha zahmet edip yanıt yazmayacağım. Senin kalın kafana zorla bilgi sokmakla uğraşacak zamanım yok.

  4. ha öyle demek. sayın çokbilmiş, diyorsun ki ne yaparsan yap egzozlar arka kanada gelecek ve aero avantaj sağlayacak, sana şöyle diyeyim, aero kazanımı olmadan yapılabilecek öyle çok tasarımlar çıkarırlar ki senin aklın almaz. yani şu 4 paragraf saçmalığı yazan adamın kafası almaz onu. o araçların yapılışıyla ilgili hiçbir fikrim olmadığı halde 2 tane kazanımsız örnek sunayım:

    1- egzozu havaya doğru çıkış yaptırırsın, böylece kazanım olmaz
    2- egzoz borusunu arka kanadın tam bitiş hizasına kadar uzatırsın, kazanım olmaz.

    umarım anladın.

  5. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Anladım teşekkür ederim.Sizin gibi mühendis (sadece tahmin ettim umarım yanılmamışımdır) arkadaşlarla daha çok sohbet etmek isterim.
    Fry'ın kuralların daha net izahı hakkındaki serzenişleri de haklıymış.

  6. Bunun nedeni bana göre çok bariz bir şekilde ortada olduğu için açıklama ihtiyacı duymamıştım ama madem ki sen kendin düşünemiyorsun açıklayayım.

    Sen egzos çıkışını aracın neresine koyarsan koy, bunun aerodinamik bir etkisi olacaktır. Peki bunun avantaj sağlayıp sağlamadığı FIA nasıl anlayacak? Aracı alıp teste mi sokacak?

    Diyelim ki sen FIA'da çalışıyorsun. O kuralı koydun. Takımlardan birisi egzostan çıkan gazı aracın süspansiyonuna çarptırdı, istediği yere yönlendirdi. Sonra da dedi ki bu bana aerodinamik avantaj sağlamıyor. Aksini nasıl kanıtlayacaksın? Kafana göre "böyle bir şey yaptılarsa kesin avantaj sağlıyordur, ben bunu yasaklayayım" diyemezsin değil mi?

    En başta kafanı kullanıp "Ya böyle bir kural koymak benim aklıma geliyor. FIA da egzoz gazının aerodinamik avantaj sağlamasına karşı. Benim aklıma gelen bu şey onlardan hiçbirinin aklına gelmiyor mu acaba?" diye düşünsen bunun mümkün olmadığını kendin keşveder, beni de böyle uzun bir açıklama yapmak zorunda bırakmazdın.

  7. Kalkmadı ama boşluğu bulup kullanacaklar.RBR nin bu kadar hızlı olmasının içeriğindede böyle uygulamalar var .Son yaptıkları değişikliklerde arka kanatda F-kanal deliklerinin olduğundan bahsediliyor.DRS açıldığında etkiyecek diye bahsedilen bir sistemin varlığından bahsediliyor.Mercedes in yaptığı F-kanal gibi(2010 daki gibi) ortadan girişsiz olan şeklini tasarlayıp kullanacaklardır.

  8. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Hocam F kanal yasağı kalktı mı?

  9. F1 sirkülasyonunu tam izlemeyenler değişik kanılara varabiliyorlar.Üstelik bu kişiler net fikri varmış gibide anlatınca yanlışlar yumağından birer bütünde oluşabiliyor.Testler başladığında bütün takımlar sağına soluna bakıp herşeye itiraz ettiki egzoz konusuna itiraz edenlerden biriside RBR di.
    Sauber yada McLaren in kullandıkları egzozun legal yada illegal olmasının söylemi RBR nin kaçış noktasıdır.Asıl sorun ; o egzozun desteklediği diğer noktalardırki.Aero etkinliği kullanarak o deilklerin çalıştırılması aero kazanç demekdir ki buda yasaklanmışdır.Ferrari nin kulanamadığı egzozunun kıstlamalar sonrasındamı çalışmadığı yoksa zaten hiçmi çalışmadığı tarafımızdan bilinmiyor ama kısıtlamalardan dolayı çalışmamışsa Fry ve ekibinin serzenişleri doğaldır.
    Ferrarinin acer reklamının olduğu kısım bir tünel ve egzoz onun içinden geçiyor ve egzoz bir kanal içinden üflenemez yada uzatılıp aero etki tetiklenemez diye RBR tarafından şikayet edilmişdi.F-kanal (w-kanal değil) gibi etkinliklerin kuralların etrafından dolaşılarak tekrar kullanılmaya başlanması F1 izleyicileri tarafından takdir edilmesi gerekli olmayan yapılardır.Lütfen… böyle çalışmaları destekleyip sonrasındada pilotların etkinliğinin azalmasını eleştirmeyelim.Herkes aracını çıkarsın ve araçlar arasındaki farklar az olsunki pilotların mücadelsidnide izlemiş olalım.RBR nin önündeki deliğin bir amacının F-kanal olduğu açığa çıktı diğer amaçlarınıda zamanla öğreniriz (sadece F-kanal için çok büyük bir delik).

  10. rocco junior avatarı

    Haklısın Royal Hunt,Sana katılıyorum bu konuda.Bence dediğin kural olabilir çünkü gri alan bırakmak istemiyorlarsa o zaman yasak yasak olmayı haketmeli.Bugün yasaklanmış f kanal halen bir şekilde kullanılıyor,ebd etkisi bir şekilde kullanılıyor ve sonra tartışmalara yol açıyor.Asıl kural kitapçığında olmadığından ortalık karışıyor.Fia %100 engellemek istemiyor bence.Bu gri alanları bıraktım siz doldurun demeye getiriyor olabilir.Eğer sen kesin bir şekilde belirtirsen adam onu kullanamaz.Bu yorumdan da böyle sistemlere akıllı çözümlere karşı olduğum anlaşılmasın.Teknoloji düşmanı değiliz yani sadece eğer kural yasaksa bu yasak sıfatına haketmeli ve daha tartışması yapılmamalı.Kesin ve net çözümü olmalı…

  11. öfkelenmeye gerek yok, kaldi ki; şikayet yada illegaldir diyende yok. sadece takımlar egzoz kuralındaki sınırın ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Fia'nın yapacağı açıklamaya göre herkes kendi sistemini yapmaya çalışıyor. Rbr'nin örnek verilmesi ise; kullandıkları rampanın difüzörün açık kısmının alttan geçen hava akımı ile birleştiği noktaya denk geliyor olması. Kurala göre egzoz gazının biraz daha ileriye üflenmesi gerekiyor. Takımlar buna izin olup olmadığını sorguluyor. Yoksa bu yapılan illegaldir demiyorlar.

  12. ya işte böyle yorumlara kıl oluyorum. ortaya bomba atıp kaçıyor resmen. bi argüman ortaya koyuyorsun neden onu da söyle arkadaşım. '' o öyle olmaz '' neden? ''öyle işte'' tey allahım ya

  13. neden?

  14. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Allah ıslah etsin!

  15. Kurallara öyle bir şey yazılamaz. Yazılırsa da daha büyük tartışmalara ve kaosa neden olur.

  16. Yusuf  Hitay avatarı

    antipatik olmak bayağı keyifli aslında, antipatik bulan kitleden dolayı sanırım.

  17. kıskananlar çatlasın diyorum başkada bişi demiyorum.

  18. Horner doğru söylemiş. Sauber neredeyse testlerin başından beri çok benzer egzos sistemini kullanıyor. Sauber kullanınca legal oldu da RedBull kullanınca mı legal olmamış? Kaldı ki McLaren'in egzosu da aynı amaca yönelik. Hatta Ferrari'nin verimsiz ilk egzosu da aynı amacı güdüyordu. Yapamayınca çamur at mantığı. Kim şikayet etmiş, merak ettim.

  19. yahu, egzoz gazı hiçbir şekilde aerodinamik avantaj sağlamak için kullanılamaz. diye bir kural koyun da bitsin şu sonu olmayan tartışmalar.

    egzoz arka kanattan 5cm arkada 3cm boyutlarında olmalıdır dersen onun sağından girer solundan çıkar gene yaparlar o egzoz difüzerini.

  20. Horner: "Kurallara bağlı kaldığımız için mutluyuz. En sonunda mesele FIA ve görevli kişi ile ilgili; çünkü bilgilere sahipler, gördüler. Takımlar sadece fotoğrafları görebilir. FIA ise araçlara yakından bakabilir."

    Benim hep aklımı kurcalayan bi olay var.Şİmdi bu fia çalışanları da gayet yeterli teknik bilgiye sahip kişiler.Yani araçların çalışma sistemlerini anlayabilir.Takımlar birbirinin neler yaptığını anlayabilmek için çok uğraşıyorlar.Acaba FIA'nın içinde casusları var mıdır ? ben hep olduğunu düşünüyorum.belki de fazla paranoyaklaşmışımdır.
    Diğer bi konu ise FIA'nın bünyesindeki mühendisler daha sonra başka bi takımda çalışmaya başlayabilir mi? Bunun bi yasağı falan var mıdır acaba ? Çünkü diger takımların sistemlerinden haberdar olacagından takımına avantaj sağlatabilir diye düşünüyorum.

  21. erhan aydın avatarı

    antipatik olmak çok mu hoşunuza gidiyo be paşam!testlerde herkes herşeyi dener. kimisi sınırları aşar ama benzer mantıkla kimileride kurallara uygun çözümler bulabilir.şimdi rbrnin çözümünü yasal görmeyip itiraz edenler sizleri neden şaşırtıp alaycı bir tavır almanıza sebeb oluyoki?ferrari ne zaman bir itirazda bulunsa hemen siz otorite erki başlıyosunuz alaycı tavırlara…dedim ya çok antipatik oluyosunuz….

  22. rocco junior avatarı

    Yani yok Ferrari kullandı Charlie gitti baktı tamam dedi hepsi tamam yok öyle bir şey.Herkes ilk testlerde aynı sistemi kullandı yani öyle mi?Her ikisi farklı şeyler bence.Uzunlukları tartışılıyordu ayrıca orda sapla samanı karıştırmayın.Teknik kuralları tam olarak bilemiyoruz karoser üzerinden yoksa hava akışı dışardan olmasının doğru olup olmadığını en baba mühendisler net bilemezken bizler hemen yasal yada değil diye hüküm veremeyiz.Her Red Bull un yaptığı açık,Ferrari'nin yaptığı Fia onayı.Yok böyle bir düşünce…Adam rampa kullanmış,gazlar havanında hızlandırmasıyla difüzöre yollanıyor.Ama kural egzoz gazları herhangi bir aerodinamik kazanç için kullanılamaz yani difüzör beslenemez demiyor mu?Yoksa ben mi yanlış biliyorum.Herşeye rağmen takımlar bundan vazgeçmeyecek ve zorlayacaktır.

    F1 Racinge göre şöyle bir yazı var.F1 teknik delegesi Charlie Whiting takımlara bir direktif göndererek aerodinamik amaçlarla egzoz akışını kullanmak üzere tasarlanan parçalara izin verilmeyeceğini açıkladı,ama bu f1 de her zaman olduğu gibi yoruma açık bir talimat.Takımlar,egzozun otomobilin olmazsa olmazı olduğunu öne sürecek ve tasarımcılar da başka parçalar gibi perfonmans üzerinde etkisi olmasını isteyecek.

    Haydi gittim…

  23. rocco junior avatarı

    Williams Şef Operasyon Mühendisi Mark Gillan'a da Red Bull tasarımının, FIA'nın talimatına uygun olup olmadığı soruldu.

    Gillan: "Egzoz gazının tekrar karosere dâhil olmasıdır bu. Dışarı gitse durum bir parça belirsiz hal alır"

    Sadece Fry değil diğer takımlarda buna bakıyor ve yasallığını sorguluyor.Görmek istediğinizi görüp ihaleyi Ferrariye bırakmayın.Bu takımların hakları.Elbet birileri sınırları zorlayacak diğerleri ise onun yasallığını sorgulayacak.Sonuçta kurallara uygun olup olmadığını bilemiyoruz ayrıca Ferrari tamamen aynı sistemi deneyip difüzöre mi üfleme yaptı,öyle olsa bunun yasallığını neden sorgulasın.Adamlar haklarını kullanıyor ha size göre hak aramak zaten en basit soruyu sormak bile yasaklama çabası yada beceremediği sistemi yapmak.Ha eğer siz Ferrari'nin çalıştıramadığı sistemi tam olarak burda teknik hatlarıyla aynı amaca hizmet ettiğini açıklarsanız bende anlarım tamam eyvallah derim.Burda sorgulanan Ferrari'nin sistemi değil Ferrari ve Mclaren olabildiğince boruları uzatmıştı ama difüzör değil en uç noktaya kadar kuralların izin verdiği bölgeye konumlandırdı fakat Red Bull ana difüzör ve alt arka kanata kısa olan egzoz ile yapıyot.Ayrıca testlerde Ferrari ve Mclarenin kullandığı egzoz tünellerinin de incelenmesi gerekiyor yasal mı değil mi?

    Büyük konuşmayın sonra çıkar Ferrari daha farklı bir şeyle gelir laflarınızı iade eder mazallah.Yasal ise kullanılır bu kadar basit.

  24. Mercedes'te böyle birşey yokmu ? Merak ettim

  25. Şimdi anladığım gazların difüzöre gitmesinden çok , karoserin gazları yönlendirmeye dahil edilmesi sorun yaratmış.İyi de Mclaren de SAuber de zaten bunu kullanıyorlardı.REd Bull yapınca neden tartışıldı anlam veremedim.Hatta Ferrari nin aracındaki acer kanalı denen çıkıntı karoserin bir parçası.Yani onlar da kullanmış oluyor.Pat Fry da bunu açıklıyor zaten.Ama biraz karışık söylemlerde bulunmuş.Tam olarak beceremedik te bıraktık diyor yoksa yasallığından şüpheliydik de bıraktık mı diyor?.2. si biraz komik geliyor.Fry ve ekibi bariz şekilde bu konuda başarısız olmuş.Bence bu tip söylemler ne yaptığını bilmemektir.Bir an önce toparlanmalır dileği ile.

  26. Tarso Marques Forever avatarı
    Tarso Marques Forever

    La yavrum çocuğum birkaç yarış bekleyin la, azıcık sabredin. Anlıyorum eşşeği sağlam kazığa bağlamak istiyorsunuz ama bu birazcık fazla oluyor sanki. Bak zaten Pirelli'miz bizim canımız sitemlerimize karşılık verdi. ee gördüğünüz gibi herkes ezeli ve ebedi şampiyonumuz için çalışıyor, onun 5 senelik mağduriyetini gidermeğe uğraşıyor. Bu kadar sevgiye benim dahi gözlerim yaşardı. Yazamayacağım…

  27. Bence o olaydan derslerini aldılar. Bir daha sene ortasında büyük çapta bir yasak gelmez.

  28. Site yönetiminden özür dilerim Telefondan yazınca böyle oluyor kusura bakmayın.

  29. Sauber-Mclaren-Ferrari yaptı hatta Jerez testlerine Charli gitti ve bu üç takımın egzoz tasarımlarını inceledi ve yasal onayı aldılar. Ve Rbr ve Renault hemen çözüm üzerine kolları sıvadalar ve Renault Rbr ile yeni bir egzoz çözümü bulduk dedi ve sonuç bu. Ama bazıları daha ilk başından denıyor ve istenilen yere üfletilemiyor yanmış gazlar sonra askıya alınıyor ve diğer rakiplerin benzer çözümlerin yasal olup olmadığından bahsediliyor. Anlamak güç gerçekten de.

  30. Sauber-Mclaren-Ferrari yaptı hatta Jerez testlerine Charli gitti ve bu üç takımın egzoz tasarımlarını inceledi ve yasal onayı aldılar. Ve Rbr ve Renault hemen çözüm üzerine kolları sıvadalar ve Renault Rbr ile yeni bir egzoz çözümü bulduk dedi ve sonuç bu. Ama bazıları daha ilk başından denıyor ve istenilen yere üfletilemiyor yanmış gazlar sonra askıya alınıyor ve diğer rakiplerin benzer çözümlerin yasal olup olmadığından bahsediliyor. Anlamak güç gerçekten de.

  31. Sauber-Mclaren-Ferrari yaptı hatta Jerez testlerine Charli gitti ve bu üç takımın egzoz tasarımlarını inceledi ve yasal onayı aldılar. Ve Rbr ve Renault hemen çözüm üzerine kolları sıvadalar ve Renault Rbr ile yeni bir egzoz çözümü bulduk dedi ve sonuç bu. Ama bazıları daha ilk başından denıyor ve istenilen yere üfletilemiyor yanmış gazlar sonra askıya alınıyor ve diğer rakiplerin benzer çözümlerin yasal olup olmadığından bahsediliyor. Anlamak güç gerçekten de.

  32. Bu alana herkes çok para akıtmadan önce tedbir almak lazım.
    Bir taraftan da Redbull'un zekası söz konusu, adamlar kafayı çalıştırıyor yazık oluyor.
    Aslında kural içeriği yeterli gelmese bile ana amaç belli FIA düz çözüm kullanacaksınız arkadaş deyip çıkabilir.

  33. Yusuf  Hitay avatarı

    sene ortasında 2011'de olduğu gibi fiyasko bir yasak getirilirse şaşırmam. belli ki bu olay bayağı bir kazanım sağlıyor, e şimdi herkes yapıp da ferrari'nin geri düşmesi olmaz. paşam bir incelesek şuraları komple, biz yapamadık da tam.

  34. Biz yapamadık, FIA diğerlerini daha sıkı incelesin demiş işte. Ne bekliyorduk ki?

  35. Yusuf  Hitay avatarı

    pat fry'ın açıklamaları biraz garip. biz de yapıyorduk ama olmadı, fia bir incelese fena olmaz diyor. enteresan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir