Whitmarsh: "Zirveye Geri Dönmek İçin Lastikleri Anlamamız Gerek"

yazar:

kategori:

Red Bull ve Lotus’a kafa tutamadıkları hayal kırıklığı yaratan Bahreyn GP’nin ardından Takım Patronu Martin Whitmarsh, bu seneki Pirelli lastiklerinin karakterinin anlaşılmasının hayati önemde olduğunu ifade etti.

Bu sezon aracı geliştirmekten çok lastikler konusunda başarı sağlamanın daha önemli olup olmadığı sorusuna Whitmarsh: “Bana göre evet. Çünkü yere basma kuvvetiniz buharlaşıyor ve yok oluyor.”

“Aracın performansı var; sıralamalardan bunu görebilirsiniz. Bu yüzden geri düşmenin nedeni, bu lastikleri kullanma şeklimizdir. Ve burada arka lastikleri mahvediyorduk. Bu da pilotlar için işleri çok zor hale getiriyordu”

“Pilotlarımızın gerçekten şansı yoktu. Olay bizim lastikleri kullanışımızla ilgili: Basınç, sıcaklık vs. Bu konuda bir parça endişe var. Sakin ve çözümcü olmalı; meseleyi halletmeliyiz.”

2012 sezonuna büyük beklentilerle başlayan McLaren, Avustralya ve Malezya’da sıralamalarda ilk iki sırayı elde etti ama ilk 4 yarış bitiminde ellerinde sadece 1 galibiyet vardı.

Whitmarsh, ekibin gerilemesine şaşırdığını ama sezonun yakın geçeceğini dile getirdi.

Whitmarsh: “İçinde olmayı istediğimden çok daha ilginç bir şampiyona oluyor. Red Bull’u asla küçük görmedik ama ilk 4 yarışta 4 farklı kazanan, 4 farklı takım gördük”

“Ve sadece Red Bull değil, Lotus’u da tebrik etmelisiniz. Burada korkunç derecede hızlıydılar.”

“Neyi yanlış yaptığımıza odaklanmalıyız. Cuma günü uzun sürüş tempolarımızı kıyaslayın; göreceksiniz ki öncekine göre 1 saniye daha yavaştık”

“Bir saniye yavaş olmak, 30-40 puanlık bir yere basma kuvveti demek. Biz bunu kaybetmedil; bu yüzden mesele gerçekten lastikler.”

“Çok ama çok zorlayıcılar. Doğru aralığı yakaladığınızda harika durumdasınız eğer yakalayamazsanız çok zor zamanlar geçirirsiniz. Biz de iki pilotumuza burada zor zamanlar yaşattık.”


Yorumlar

  1. Takımın öncelikle pit-stop işini düzeltmeleri gerekir. Özellikle bu sezon en kötü pit performansı bizdedir diye düşünüyorum. Pitler yüzünden pozisyon kazanmaktan vazgeçtim sıra kaybetmeyelim ona da razıyım.

  2. Ben özel olarak lastik tedarikçilerini değil de,lastik savaşlarını özledim.Bridgestone vs. Michelin vs. Pirelli süper olabilirdi 😀 Tabii Pirelli biraz daha ortalandıkan sonra…

  3. Button bile lastikleri yedi ya. Durum çok vahim…

  4. 2012: A McLaren Odyssey 【spa2000】 avatarı
    2012: A McLaren Odyssey 【spa2000】

    Martin'den duymak isteyeceğim şey.

    "Şu an hem pilotlarda hemde takımlarda sıfır puanda olduğumuzu varsayıyoruz ve bu doğrultuda çalışıyoruz."

    ————————
    Lastikleri anlamada diğer takımlarda hızlı yol alıyor ve bizim ördekleri baskın şekilde yenmemiz için bundan daha fazlasına ihtiyacımız var.

  5. Acaba diyorum… Mclaren geçen seneki Ferrari nin sorununumu yaşıyor.Gerçi McLaren de de bir miktar lastik ısıtma sorunu vardı ve hamurların birbirinden uzak olmaları sayesinde de olabilir ki bazı metodlarla lastiklerini daha optimum seviyede kullanmayı başardılar.Hamurların birbirine yaklaşması sonucunda iyi bir çalışma aralığı yakalamış olan McLaren in ezber bozması gerekebilir.Geçen sene , frenleri az soğutarak disk ve jant ın ısınarak lastiği sıcak tutması özelliği bu sezonki pist sorunlarının sebebimi olmuşdur?Lotus takımı lastiklerini az harcıyor ama yinede… lastiklerini en iyi kullanan takım RBR dir.Herkesden daha uzun kullanıyorlar ve daha iyi performans elde ediyorlar gibi görünüyor.Bizim Mercedes in lastikleri kullanabildiğini dahi sanmıyorum:) (MSC nin kızgınlığı belkide ondandır). Rakip takımların çok dikkat etmesi gereken bir takım var… Ferrari !
    Hamashima nın bir katkısımıdır yoksa geçen seneki sistemlerin müdahalesimidir bilemiyorum ama takımda çok özel lastik sorunları rapor edilmiyor.Belki , lastiğin ürettiği performans farklarından daha büyük kayıpları başka depertmanlarda yaşadıklarındanda olabilir ki onu irdelemeye zamanları kalmıyor ama arka kısımdaki meşhur sorunlarını hallettikleri andaki lastik verilerini irdelemelerini merak ediyorum.Ferrari bu sezon akla hizmet olamayacak kadar bir değişim geçirirken sadece bu kadar başarısızlar.Araçları korkunç bir değişim yaşadı, takım çalışanları ve çalışma motodlarında dahi değişim yaşadılar (basının önüne teknik açıklama yapan insan dahi değişti).Arkadaki sorunlarını çözerlerse o zaman amortisörlere müdahalaye başlıyacaklar ki bu sezon o kısımın başındaki kişiyi dahi McLaren den transfer ederek güçlendirdiler.
    McLaren takımı sorununu anladığı anda çözmek için gerekli ekipmana ve birikime sahip olduğundan ötürü kolayca müdahale edebilir.Çok büyük performanslar yakalayabilir yada yakalayamaz ama McLaren ,Ferrari ile mücadele ettiği yıllarda teknik ekibini çalıştırmayı yada o organizasyonu öğrendi ve inşa etti.Fry gibi teknik adamları o zaman yetiştirip organize etti.Newey in McLaren deki son harikası ve çözülememiş meşhur MP4- 21 ini irdeleyip sorunlarını teşhis edip MP4-22 yi yaratan ekibin başındaki kişi Fry dı ve aracı kullanan pilotlarda biriside Alonsoydu.MP4 23 ün hızlı olmasının asıl sebebi atalarının temellerinin iyi olmasıdır.21 enfes bir araç dı 22 hem enfesdi hemde takımın son yıllardaki en dayanıklı aracıydı vede hızlıydı (23 ün asıl temeliydi) ;23 ise tam bir hız makinasıydı Hamilton a rağmen onu şampiyon yaptı.. 21 den 23 e geçişi üreten teknik donanımın sahibi McLaren di ki onların teşhisi yaptıkdan sonraki müdahalelerini gösteriyor.Dikkat ettinizmi bilmiyorum ama … Malezya yarışından itibaren McLaren de görünen bir sorun var. Takımın dile getirdiği beklenmeyen ani performans kayıpları sürekli ağızlarda dolaıyor. Ferrari dende testler sırasında benzer açıklamalar geliyordu ama onlar araçlarından kaynaklandığını düşünerek söylüyorlardı.McLaren de ise değişen şartlarla birlikte değişen bir performans kaybından bahsediliyor.Malezyadaki durumda vizkozitesi ve kondistonu değişen hava şartlarıyla hesap edildiği gibi çalışamamış aero yapı söz konusu olabilir (bilhassa zemin -difüzör ve egzoz) ama Bahreyn de çalışmayan neydi? Lastikler mi, aero yapımı, aktarım organlarımı, motormu??

  6. herkesin bahsettiği şu lastiğin çalışma "bandı" yada aralığını biraz daha genişletseler sıkıntı olmayacak aslında.

  7. Ben 2 den 1 ini baz alarak bahsetmemiştim.
    O zamanlarda da anormal durumlar, pozisyonlar oluşuyordu. Ben tek tedarikçi olmasını destekliyorum. Diğer 2 firma buna katılmadı tabi. 4 temel den biri olan lastikler her zaman önemli ama olması gereken pozisyonda kalmalı daha ötesine geçmemeli. Benim için en kötü dönem 95'le başlayan oluklu ve lastik değişiminin olmadığı dönemdi buna artık saçmalık derecesine varan 2 tedarikçinin kapışması dönemlerini de ekleyebilirim…. Amerika gibi 🙂
    Rekabet iyidir ama 4 th factor Tire bir mücadele noktası olmamalı. Burası binek şampiyonası veya endurance series değil. Şimdi yine işte Tire kısmı biraz etkin konuma geçti yine eleştirdiğimiz konu bu. Dayanıklılıktan şikayet ettiğimiz geçen sene bundan daha iyiydi ancak yine takımlar arası anormal durumlar oluşturan bir üretim karakteristiği mevcut. Nasıl yapılır bilemem ama pilotların, takımların ortak bir performans havuzunda buluşacağı bir hamur üretilmeli bunu da bu üretici rahatlıkla yapar sadece ne istenildiğinin sarhoşluğunu yaşadıklarını düşünüyorum.
    F1 de her zaman sıkıntılar baş göstermeden standardizasyon kararı oluşmamıştır. 🙂

  8. yarış özellikleri iyiydi ama, belki de tek lastik sağlayıcısı olduğu zamanlarla alakalı bir sıkıntıdır mevcut olan. Bridgestone'un özelliklerini de sevmiyordum ben, azıcık yarış çizgisinden kaçınca sıkıntı çıkıyordu, frenlemede hassastı falan. Michelin lastikleri iyiydi güzeldi hoştu,bence

  9. Ben özlemedim. Onların zamanı da bunlardan daha az tartışmalı değildi.

    Bunlar iyi gidiyordu sadece biraz daha dikkatli davranmaları yeterli.

  10. EFSANE_SUMI_AYRTON ... avatarı
    EFSANE_SUMI_AYRTON …

    Şu bir gerçek ki hepimiz nefret eder olduk prelliden..Sezon başından beri lastikler lastikler lastikler,yarış mıizliyoz,yoksa lastik koruma savaşı mı soruyorum sizlere arkadaşklar bu nasıl bir saçmalık…İsyanlardayım yeter artık!!!!!!!

  11. Michelin'i özledim ben

  12. Heh, ne meziyetmiş arkadaş 🙂

  13. ilk 4 yarışta 4 farklı kazanan, 4 farklı takım gördük

    5. Yarışta 5. bir takımın kazanmasını isterim. Kimi?

    Zirveye Geri Dönmek İçin Lastikleri Anlamamız Gerek

    Mclaren takımı da Pirelli lastiklerine bir anlam verebilmiş değil! 😛

  14. milyonlarca insan neyi seyrettiğini çok iyi biliyor. bu lastikler dandik. öyle çıkıpta pirellinin motor sporu sorumlusu boş boş konuşmayacak. shumi belkide 20 yıldan fazladır bu yarış lastiklerini pistlerde kullanan neyin ne b..k olduğunu çok iyi bilecek bir adam. paul hembery 20 yıldır lastik sektörünün içinde, shumiden bunları duymak ona şok edici geliyorsa, bıraksın bu işi dönerci dükkanı işletsin.pirelli lastiklerinin savunulacak hiçbir yanı yok. pilotuna ve takımına güvenmeyenler, herkesin limitleri görebildiği gerçek yarış lastiklerinin gelmesini istemezler. çünkü bu lastiklerin hangi tarz pilotları cezalandırdığı açıkça bellidir. saçma sapan bir lastik yapıp sürücülerin yeteneklerini törpülemek ne zamandan beri Formula 1 oldu? bu tür bir zihniyet neyin kafasını yaşıyor onuda anlamak zor. kontrolsüz güç, güç değildir diyen pirelli atasözü şuanda kendi kendini küçültmekte. o mercedesin gücünü Michelin veya Bridgestone çok iyi kontrol edebiliyordu pek sorun çıkmıyordu. gücü kontrol edemeyip 3-4 turda iflas eden hangi lastik? aslanın dizginlerini pamuk ipliğinden yap sonrada martaval oku. benim sloganım belli bundan sonra, pirelli alma! aldırma!

  15. Renault motorlarının düşük seviyedeki güçlerini telefi eden en büyük özelliği olan homojen tork dağılımının, buna uygun iyi bir şanzıman(bu arada Lotus'un hafif ve kompakt şanzımanının epey başarılı olduğu söyleniyor), yeterli mekanik+aero ayarı ile birlikte sorunsuz çalıştırılması durumunda özellikle normal üstü sıcaklarda tabi bir de bu Pirelli'lerle vahşi Mercedes motorlu araçlara bazen üstünlük sağlaması ve ya rekabet etmesi zannımca normal.. Kalıcı çözüm yok mu, elbette var da hangi birine yetişsinler: hava şartları, pist özellikleri falan da filan ama McLaren gibi büyük takımlar mutlaka bütün bunları bir şekilde denk getirirler.. Bu arada zamanında Pirelli'nin reklamlarında kullandığı 'kontrolsüz güç, güç değildir' sloganı sanki güçlü Mercedes motoru kullanan Formula araçlarına söylenmiş gibi – onlar olayı sanki her şey lastiğin meyizetiymiş gibi gösteriyorlardı ancak burda durum tam tersi vaziyette 🙂 ..

  16. Çok değil 2 yarış kadar sonra üretici yumuşak hamurları değiştirmek zorunda kalacak.
    Kirli yollarda anormal durumlarla baş etmek zorunda kalıyor takımlar.
    Bu gidişat ile Kanada, SPA gibi yerler kriz olur yoksa.

  17. walla bizim devlet memurlarına benziyorlar. İş nasıl olsa garanti seneye de buradalar kazansan ne olur kazanmasan ne olur
    bu mantıkla şampiyonluk gelmez

  18. yeter bu lastık sacmalıgı bu kadar dandık lastıkde yapılmaz pırellı burası f1 adamlar yarısmayı bıraktı lastıklerı dusunuyo yarıs boyunca bune arkadas+ tek lastık tedarıkcısı sıktı fıa burası f1 rekabetın en ust sevıyesı motor standart lastık standart buneya 98 den berı takıp edıyorum f1 artık ıyıce dandık araclar ortaya cıkmaya basladı

  19. Lastiklerin basıncı o kadar kolay düşüyorki düzlüğe çıktımı McLaren adeta arkadan biri tutuyor hissi veriyor bana.

    Araç olduğu yerde sayıyor. Buna bir çare bulmalıyız. Ama geçen senede bulamadık. McLaren daki en gıcık olduğum konu bu. Çözüm bir türlü gelmiyor aracın arka tarafında hep aynı sorun.

  20. pit duvarında hala Ron amca kadar başarılı değil..

  21. Yazık gerçekten sırf yarışları izlemek için hafta sonu yapılan planlarmızdan feragat ediyoruz bazı yarışlar için uykusuz kalıyoruz sonuç kim lastikleri iyi idare ederse kazanan o oluyor.

  22. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Lastik kelimesini duymaktan gına geldi.

  23. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Hiç eleştirmeyen hatta böyle konuşmayan Schumacheri bile konuşturdularsa, gerisini sen düşün.

  24. Lastikler, Lastikler Sezon Lastik Muhabbetiyle Gelip Geçecek Anlaşılan.

  25. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Whitmarsh ve James Allison,bu iki adam gerçekten çok farklı.Ama şu nokta F1 in geldiği durumu özetliyor.

    Bu sezon aracı geliştirmekten çok lastikler konusunda başarı sağlamanın daha önemli olup olmadığı sorusuna Whitmarsh: "Bana göre evet. Çünkü yere basma kuvvetiniz buharlaşıyor ve yok oluyor.
  26. Black Stallion avatarı
    Black Stallion

    Bu adamin aciklamalarina genellikle diyecek birsey bulamiyorum. Fazla isabetliler. McLaren taraftarlari kizabilir belki ama son yillarda McLaren'in basina gelen en guzel sey Dennis'in gitmesi (gersi aslinda bir yere gittigi yok ama anlasildi sanirim), Whitmarsh' in gelmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir