Devlerin Mücadelesi İlk Kez Türkiye'de

yazar:

kategori:

2012 senesinde ülkemizde ilk defa koşulacak olan şampiyonada, Türkiye, İtalya, İspanya (2 yarış), Fransa (2 yarış), İngiltere, Almanya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Belçika olmak üzere 9 ülkede toplam 11 yarış yer alıyor.

1984´te İngiltere´de başlayan kamyon yarışları, daha sonra Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) bünyesinde Avrupa Kupası olarak koşulmaya başlandı. 1990´lı yıllardan beri her geçen gün daha da çok ilgi çeken kamyon yarışları, 2005 sezonundan bu yana FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası adı altında düzenleniyor. Kamyon yarışlarında, ülkemizde ´Tır çekicisi´ olarak adlandırılan araçlar yarışıyor. Ancak bu araçlar, karayollarında gördüğümüz çekicilerden biraz daha farklı. 5.5 tonluk ağırlığa, 12 litre ve 1100 beygir gücündeki bir motora sahip olan kamyonların, yarış sırasındaki azami süratleri 160 km/s ile sınırlandırılmış durumda. Şampiyonada, teknoloji açısından modern GT yarış otomobillerini aratmayan 20 civarında kamyon sürekli olarak yarışırken, bir yarışa en fazla 30 kamyon kabul ediliyor.

Avrupa´da Formula 1´den sonra en çok seyirci çeken yarış serisi olan kamyon yarışlarında, bir hafta sonunda Cumartesi ve Pazar günlerinde ikişer yarış olmak üzere, birbirinden bağımsız tam dört yarış yapılıyor. İstanbul Park´taki yarışlar 9´ar tur sürecek. Aksiyonu hiç kesilmeyen ve büyük bir çekişmeye sahne olan kamyon yarışlarının Türkiye´de de büyük bir ilgi çekmesi bekleniyor.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından İstanbul Park pistinde organize edilecek olan Istanbul Truck Racing by Renault Trucks, 2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası´nın ilk ayağı olarak gerçekleştirilecek. Yarış hafta sonunda, ayrıca 2012 Türkiye Pist Şampiyonası´nın da ilk ayağı koşulacak.

TOSFED, daha önce Formula 1, Dünya Ralli Şampiyonası, Dünya Binek Otomobiller Şampiyonası ve Dünya Cross-Country Kupası olmak üzere FIA’ya ait olan tüm dünya şampiyonalarını ülkemizde düzenlemiş ve FIA Avrupa Ralli Şampiyonası, FIA GT Şampiyonası, Alman Binek Otomobiller Şampiyonası (DTM), Le Mans Dayanıklılık Serisi, Renault Dünya Serisi gibi yarışmalara ev sahipliği yapmıştı.

Seyirci biletlerine 26 Nisan tarihinden itibaren Biletix üzerinden ulaşılabilecek ve 7-12 yaş arası çocuklar ücretsiz olarak bu heyecanı takip edebilecek.

2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası Takvimi

13 / 05 İstanbul Park – Türkiye
20 / 05 Misano – İtalya
10 / 06 Albacete – İspanya
24 / 06 Nogaro – Fransa
01 / 07 Donington – İngiltere
15 / 07 Nürburgring – Almanya
29 / 07 Smolensk – Rusya
02 / 09 Most – Çek Cumhuriyeti
23 / 09 Zolder – Belçika
07 / 10 Jarama – İspanya
14 / 10 Le Mans – Fransa

 

Kaynak: TOSFED

 

 


Yorumlar

  1. VettelRacing  avatarı

    Geçen seneki İstanbulPark yarışından sonra birdaha İstanbulPark'a gidemeyeceğim diye çok üzülmüştüm.En azından 2 kere daha gitme şansım olacak.Hem de yarışı istediğim tribünde(Ana Tribün)izleyeceğim.Belki bilenleriniz vardır her Formula1 İstanbulPark yarışından sonra pisti seyircilere açarlar,bu sefer de pisti seyircilere açarlarsa bisiklete binip pistte bir tur atacağım.Sizlere de tavsiye ederim.

  2. kendi formulamız olayını hiç bu açıdan düşünmemiştim 🙂

  3. kamyonunuda al get :)=

  4. motorsporları kültürü KOCA BİR SIFIR OLAN TÜRKİYE' de birileri kamyonların asfaltı parçalayacağını yazmış, birileri kerpleri parçalayacağını yazmış, birileri orayı imam hatip yapar yazmış, bla bla bla. Biraz açın okuyun öğrenin birşeyleri.

    O hafta Formula 1 İspanya Gp'i var, kimsenin gideceğini sanmıyorum ha gidenlerin sayısı da 1000 kişiyi belki geçer. zaten Toplu taşıma olmaz oraya, gidenlerin yarısı da Basın olur zaten!

    Gidenler eminim ki İstanbul Park için gidiyordur. 🙂 Birde Gidecekler pistten ziyade Ana Tribün çatısına ve Padok Binasına baksın harabe olmuş mu olmamış mı ? F1 varken bile bunlara kimse önem vermiyordu. Demirler Paslanmış çatlaklar var.

    Kendi Formulamızı yapıyoruz zaten Elektrik-Doğalgaz-Su zamları her ay birbiri ile yarışıyor. Sezon çok heyecanlı başladı 🙂

  5. 13 mayıs 2012 de orada olmayı umuyorum

  6. Gençler 3 günlük bilet 45 lira. Numara vs yok al istediğin yerden seyret. Herhalde ana tribünü bile dolduramayacak izleyici sayısı ondan böyle bir yol seçmişler. Neyse gene eğlenceli bir haftasonu bizi bekliyor.

  7. Aynen Motogp diyenlerin gittiğini hiç sanmıyorum. Kaç milli pist şampiyonasını izlemişler acaba.

    Koca pistin çevresinde bir grup adam olacağız zaten elde gül tutup köşede beklemeye gerek yok 🙂 rahmi abi tereefbir mi diye bağır yeter illa birine çarparsın.
    İnşallah tabi aksilik çıkmaz inşallah.

  8. Bence sen hiç gelme makarana devam et.

  9. Emre ÖZDURU avatarı

    Türkiye'nin %80'i spor değince akla gelen tek spor futboldur. Burada kamyoncu diyen kısımda otomobil sporu denince de herhalde tek F1 biliyorlar galiba.Buı piste ilk açıldığı sene GT,DTM,WTCC,MOTOGP geldi F1 haricinde hangisine gittiniz merak ediyorum. O kamyoncular var ya yarışları acayip zevkli geçiyor çekişmeli ve atraksiyonlu. Bu AS900 kullanmaya benzemiyor LAAA…

    Bu siteden gidecekler varsa eğer grup olarak buluşmayı düşünürseniz,bende katılmayı isterim.

  10. Ben eskiden oyununu da severdim de artık sarmıyor biraz daha sim olsa güzel olacaktı aslında.

    Eskiden daha yakından takip ederdim epey uzak kaldım sayılır benim için bir hatırlatma olmuş olacak.

  11. Biz gidiyoruz gelen gelir orada her türlü buluşuruz zaten. Benim derdim kaç kişiyle beraber gidebilirim bakalım Corvette, Lambo ları toplayabilirsek güzel olacak maksat eğlence.
    Neşeli de olduğu için seviliyor zaten bu seri.

    Dandik dandik konuşanların Bernie'den bir farkını görmüyorum hani o hiç sevmedikleri!

    F1 olsun muş yok motogp olsa neyseymiş eee başka hadi wtcc de gelirseymiş la yılda kaç kere var bunlar kalan zaman ne olacak motorsporları taraftarı güya bunlarda peeeeh
    yoksa pilot fanatiği mi olmalıydı

  12. f1, wtcc ve dtm'i aktif olarak takip ediyorum, fikir edinmek açısından fia avrupa kamyon yarışları, indycar ve nascar'ın oval olmayan pistlerdeki yarışları ve gp2'ye (tekrar) göz attım. açıkça söyleyebilirim ki aralarında içerisinde en az 'kafa kafaya mücadele' barındıran seri f1. motorsporları, yarış keyfi alabilmek için illaki elinizde çok güçlü motorlu ve yere basma kuvveti yüksek araçlar olması gerekmiyor. bir pilotu destekliyorsanız eğer wtcc izlerken hop oturup hop kalkma durumunu yaşamanız daha olası. sitedeki diğer arkadaşlara diğer serileri de fırsat buldukça takip etmelerini ve küçük görmemelerini tavsiye ederim…

  13. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    AY İZlerken fenalik geldi abi bu ne ya karinca gibi gidiyrlar. 1 tur f1in 10 turana bedel ya 😀

  14. Akademik sıkıntı olmaz olunmaaz, final haziranda ne sıkıntısı, neyse 5-6 kişi birleşip kamyona girelim diyorum nasıl fikir? Bence gayet güzel.

  15. birşey olmaz, zannetmiyorum olursa da düzeltilir. bu araçlar avrupa'da da birçok pistte yarışıyor. hayır kamyon yarışlarıyla ilgili herşey bitti de piste verecekleri zarar mı takılıyor birtek herkesin aklına.

    bir de arkadaşlar şunu bilmiyorlar, F1 pisti diye birşey yok literatürde. yarış pisti vardır, o pist o serinin standartlarına da uygun görülürse yarışı yapıyor FIA. yani istanbul park bir F1 pisti veya ne biliyim tek koltuklu araç pisti ya da tur otomobili yarış pisti gibi birşey yok ortada. motosikletler de yarıştı mesela.

    istanbulpark bir yarış pisti, bunlar da yarış kamyonu. aklınızda soru işareti kalmamıştır umarım.

  16. her şey bitti buna mı taktınız 🙂 varsın bozulsun asfalt, düzeltilir. Pist yarış için, bu kamyonlarda yarışıyor. Açıkçası ilginç geliyor bana, formula renault izlemekten zevkli olacaktır o kesin.

  17. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Dediğin doğru gibi görünsede kaç tonluk araçtan bahsediyoruz, lastik olsa ne yazar. Bak gör ne kerb kalacak ne bişey. Zaten tükürsen uçuyordu ilk virajın kerbleri.

  18. saçmalama ya. yarış aracı asfalt mı parçalar. kamyon kafası da olsa altında yarış lastiği var bu araçların. çocuk gibi konuşmayın şöyle.

    mesajına tepki vermemden yanlış anlaşılmasın ben de malum hacı hoca tayfasından değilim, hiç de sevmem ama yarışan bu kamyonları da otobanda giden kamyonlarla bir tutmamak gerek.

  19. okadar yarış oldu millet f1 e gitmedi şimdi pisti dolduralım diye kamyon yarışlarına mı gidicez 🙂 sonra dicekler kamyon yarışlarını iyiki getirmişiz meğer insanlar bunu bekliyomuş :))))) ne gülerim …

  20. pisti yıkmak için kepçe çağırmaya gerek yok , kamyonlar asfaltı parçalıcak zaten ,( siz zaten asfaltın tamir masraflarını bile karşılayamazsınız eminim ) binalarada imam hatip yaparsınız olur biter yada o malum kolejlerden…….

  21. Black Stallion avatarı
    Black Stallion

    IstanbulPark'da ne kadar cok organizasyon olursa o kadar iyi. Zira bir ara soylentisi ciktigi uzere, F1'i birakan zihniyet pisti de yikar yakinda, yerine fuar alani, kongre merkezi felan yapar.

  22. gitmemi engelleyecek akademik bir sıkıntı olmazsa gideceğim ben bu etkinliğe

  23. La kamyona gelen var mı? Haber edin

  24. 🙂 Ben gırgırımı her türlü yaparım, iyi veya kötü olsun. f1'i kaybettiğimize üzülüyorum ama yarış olsun, imkan olursa giderim elbet.

  25. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Alternatif birçok seri varken, hayatımda ilk kez duyduğum bu seriyi getirdiler..Küçümseme varsa üzgünüm, ama Koskoca pist .. neyse birşey demiyorum..

  26. F1 tamam da Kamyon yarışlarında trafik olacağını pek sanmıyorum ama İETT tavsiye edilir 🙂 O kadar alaycı yorumundan sonra yarışa gidecek olmana şaşırdım. :))

  27. kamyon yarışları deyip küçümsemeyi doğru bulmuyorum. sonuçta kamyon kafası olsa da bunlar yarış araçları ve insanlara yarış keyfini veriyorlar. imkanı olanın gitmesini tavsiye ederim, zevkli olacaktır. birkaç yarışlarına üstün körü göz atmıştım ve seri çok çekişmeli geçiyor bunu gördüm.

  28. Pist kamyonculara kaldı sözünden ben küçümseme dışında başka bir sonuç çıkaramadım. Tabiki F1 etmez. Ama sürekli F1 le kıyaslama yapmak da gereksiz. F1 e alternatif olarak değil İstanbul park boş kalmasın diye bu seri geliyor. Sahip çıkmak bize kalmış. Tribünler ne kadar dolarsa diğer serileri de İstanbula çekebiliriz. O bundan daha iyi şu daha heyecanlı demek yerine elimizdeki tek uluslar arası organizasyona sahip çıkmalıyız.

  29. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Fena bir seri değil.Ama pek ilgi çekeceğini sanmam.En azından WTCC yi almaya çalışsalardı.

  30. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    ne alaka şimdi ? İstediğini anlayabilirsin ama kötü bir sözüm yok.Demek istediğim Kamyon yarışları Bir Formula 1 Etmez.En azından Moto Gp gelmeliydi..

  31. Kamyon yarışlarıyla ilgili klasik geyikler başlayacak birazdan. Keşke İstanbul parka gelen organizasyonlara geyik yapmak yerine sahip çıkabilsek. Biz 6 kişi gidip paşa paşa seyredip bu organizasyonun da tadını çıkarmayı düşünüyoruz.

  32. Bu organizasyonu kamyoncu diyerek küçümseyen zihniyet bence her zaman kaybetmeye mahkum.

  33. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Ulan bunun neresi heyecan verici beleş olsa gitmem biz F1 İSTİYORUZZZ!!!!!!!!!!!!!! DUYUN LANYN

  34. giderim büyük ihtimal ama bu trafik bu mesafe adamı öldürür

  35. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Güzelim pist ne için yapıldı şimdi ne için kullanılıyor..Kamyonculara kaldı pist..

  36. Arabayla epey trafik oluyor, toplu taşımayla gitmek daha mantıklı olabilir mi?

  37. Organizasyonu bile unutmuştum. Yeğeni kaptığım gibi giderim. ne de olsa 7 12 yaş ucretsizmiş

  38. Hah şöyle yav; ulan bu da mı iptal oldu diye düşünmeye başlamıştım.. Biletix'e bakıyorum bakıyorum yok; neyse biletler 26'da satışa başlanıyormuş..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir