FIA, Kokpit Siperliği İçin İlk Çalışmaları Tamamladı

yazar:

kategori:

2010’un sonlarında da bildirildiği üzere bu konuda çalışmalar başladan yönetim kurulu, ön siper için Lotus ile birlikte çalıştı; lastik veya araç gibi bir şeyin pilota ön taraftan gelmesi halinde siperin nasıl tepki vereceği incelendi.

Siperlik, pilotun önüne aracın burnun arka kısmında perde şeklinde yer alıyor; 225 km/sa hızla gelen lastiğin darbesine karşı gelebiliyor.

Bilindiği üzere kokpit güvenliği, bir Formula 2 yarışında başka birinin aracından çıkan lastiğin Henry Surtess’in kafasına denk gelmesi ve pilotun ölümüne yol açmasından sonra daha da önem kazanmıştı.

Formula 1’de ise 2009 Macaristan GP’de Felipe Massa’nın kaskına gelen parça, neredeyse Brezilyalı pilotun hayatına mal oluyordu ki güvenlik konusu yine gündemdeydi.

Öte yandan 2010’un son yarışı Abu Dhabi GP’nin başında Michael Schumacher, Liuzzi’nin aracıyla çarpıştığında da tehlikeli anlar oluşmuştu.

FIA Enstitüsü Teknik Danışmanı Andy Moeller: “Siperlik, prensipte görevini tamamladı. Lastiği, pilotun kafasından uzak tutabiliyor.”

“Siperliğe tekerlek ile hem merkezden hem de yan taraftan darbede bulunduk”

Moeller, ilk çalışmaların başarılı olmasına rağmen bulguları Formula Teknik Çalışma Grubu’na (TWG) vermeden önce daha başka incelemelerin de yapılması gerektiğini belirtti.

Moeller: “Şu anda sadece bir araştırma ki bir çarpışmanın gücünü anlama adına gereken de bu. Nihai bir sonuca henüz varmadık”

VİDEO

 


Yorumlar

  1. 1-havalandırması olacak elbette
    2-bence daha serin bile olur. rüzgar yemezler, içerisi serin tutulur hava akışıyla.
    3-hehehe

  2. çizimde bence bir nokta atlanmış o camlarda görüş kısıtlamaması için öyle plastik parçalar olmaz köşelerde, bi nebze daha kötü görünür.

  3. yanlış bilgi vermeyelim. yarış pilotları ve motogp pilotları ortalama 160-180de atar kalpleri tüm yarış boyunca.

  4. schumacher_brothers avatarı
    schumacher_brothers

    ben boyle f1 istemiyorum . ne o oyle binek otomobil sampiyonasimi bu ..

  5. Aynı jet pilotlarında ki gibi ekstrem ve G etkili hareketler dışında çok doğallar. 7-8 sayat uçuş yapan (defalarca yakıt ikmali ile) pilotlar var (hem de kadın). Yoksa nasıl çıkarabilirler bu kadar performansı. Astronotlar için de şöyle düşünüyorum. Yukarı tırmanışta ki 3,5-4 dk lık zaman olağan üstü bir baskı oluşturuyor büyük ihtimal bu anlarda ciddi bir ritim etkisi altında kalıyorlardır tabi bunlarla mücadele için de baskın yerçekimi etkimi eğitimleri alıyorlar.
    Adrenalini hep tavan gezse nasıl insan olursa olsun 2 saati çıkarıp da o kupaları kaldıramaz bir insan süpermen olması lazım. 🙂
    Zaten önemli G kuvvetlerinde ritim yükselmez düşer biliyorsunuz.
    Adamın 8 nci viraj performansında 90'ın altına iniyordur ama bi tekerleği kaptırırsan kerb'e işte 500'ü vurursun o zaman. 😀

  6. kılma koysunlar

  7. Merhaba hocam, o tip bilgileri biliyorum. Okay da daha öncesin böyle bir şey söylemişti. Bu konu
    benim dikkatimi Schumacher-Coulthard kazalarıyla çekmeye başladı 🙂 O zaman şöyle bir ifade vardı "evet adam biyolojik olarak da müthiş ritmi 90 ike David'in 176'ya vurmuş sayın seyirciler" bağlamında 🙂 bunun gibi şeyleri yabancı spikerlerde söylüyordu eskiden.

    Konu onların dediği gibi salt bir genellik taşımıyor malesef. Niye malesefse artık:P Şöyle ki Schumacher ve Kimi gibi pilotların bu konuda özel (konu kapsamında, yok zaten:) ) değilde demeçlerinde ince anektodlar görülecektir. Basın; araçların içerisinde, yarış anlarında böyle düşünüldüğünden benzer sualler yöneltti ve onlar da her zaman çok rahat olduklarını öyle bir heyecan durumunun olmadığını, kaza anları hariç ifade ettiler (Schumacher demeçlerinden bulup getirmeye vakit yetiremedim şimdi).
    Peki dediğin gibi dayanabilir mi insan evet dayanabilir miş. Ancak 190 çok üst bir rakam hiç bir platformda geniş zaman aralığında bu rakamlarda dolaşması mümkün değil. Yorgunluktan bitersiniz, ayakta duracak haliniz kalmaz. (Button hatırladınız mı?)
    Araçların anormal koşullarında 110-140 aralığında dolaşabilir pilotlar ciddi ek müdahaleler de bulunmuş oluyorlar anlaşılacağı üzere (pist dışı ziyaretleri de bu rakamlara yakın, olağan üstü kazalar 170 ve üzeri olabilir hatta tavan vurabilir). Bu bahis daha çok motogp gibi motorsiklet dalları için daha geçerli. Fiziki şartlara direk muhatap olduklarından ve işin psikolojisi sebebiyle F1 pilotlarından daha yukarda takılıyorlar. Diğer sitede verilmiş olabilir bu konuda bir video vardı ritim grafiğini ortaya koyan (ort.hesap). Hatta bence WRC pilotları da bu konuda F1 pilotları kadar rahat değiller. Rally ve Dakar gibi tropy'ler fiziksel olarak çok daha yorucu (elimde net veriler yok, bu konuda ayrıntılı motorsporları sağlıkçılarının yayınını da okumadım). Ortam şartlar ve fizyolojik etkileri daha farklı özellikle bazı etaplarda Rally pilotları daha fazla hesap, kitap yapmak zorundalar, dış öldürücü etkilere daha teğet geçiyorlar ancak F1 ve GT araçlarının da ısı gibi başka yorucu handikapları mevcut. (Binek cup serileri best time yapmıyorsanız çok rahat zaten).
    Bakın bütün bunları üst düzey pilotlar yönüyle söylüyorum. Normal insanların zaten yeteneğinin dışında bu heyecan, ritim dolayısıyla 2 saatlik bir yarışı çıkarması mümkün değil. Bu ritim konusunda da niye sanıldığının aksine dedim çünki bugünün pozisyonu üzerine 90'ların eski
    araçları çok daha yorucu, kontrol güçlüğü sebebiyle (her derin kontra 10 birim ek ritim denebilir:) ) bu algı daha doğruydu. Bu adamlar şimdi bu makineleri inanın su içme rahatlığında kullanıyorlar. Malum pilotların hepsi zaten eski dönem araçlarını birşekilde tecrübe etmiş pilotlar.
    Zaten üst düzey yeteneklerin performanslarını nasıl geniş zamana yayabildikleri de direk bununla ilgili bir konu. Diğerleri daha fazla zorlanırken malum 3 büyük şampiyon gibi adamlar (belki biyolojilerinin de katkısıyla) daha rahatlar strateji gibi ek konuları düşünmeye de fırsat ayırabiliyorlar
    kendilerine. Gençler için bu konuda aynılık teşkil etmez tabi. İlk defa F1 testlerine katılan veya ilk yılını geçiren pilotlar eskilerden daha fazla zorlanırlar bu hep böyledir.
    Mesela etkili sport deneyimi olmayan arkadaşlar bir M3'e oturduklarında tüylerin diken diken olması 😛 gibi heyecanın artmasını hissetmiyorlar mı. Basit gaz tepkileri bile ellerini ayaklarını dolayabilir. Oysa 600-700 hp'lik araçlarla devamlı roll deneyimi olan arkadaşlarımız 🙂 böyle hissetmiyor. Diğerlerinin oha abi nasıl yaptın onu dediği şeyleri kahve içme rahatlığında yapıyorlar. Yani F1 pilotlarını da böyle düşünün. (İşte bahsettiğim gibi arkadaşlarımız da F1 pilotlarına böyle ohaaa oluyorlar)
    Grafikle gösterim konusuna gelirsek bunun aynen eskiden ki motor devirleri, hız grafiği gibi net değil ortalama olarak alınıp tv'ye yayınlandığını düşünüyorum. Bunu başka yerlerde tartışmıştık. Bahsine girsem uzun kendi içinde ayrılan bir konu diye uçar gider belki bu. Sadece şöyle diyeyim. Her performans aracından garajlar verileri merkez sistemlerine down eder ve sistem ekranlarına yayınlar bunları bir nevi telemetri olur. Bunun birde yayıncı kuruluş sistemlerine up-down olup da yorumlanıp tv ekranlarına gösterimini düşünün. Kaç sn fark olur sizce? 😀
    Biraz dağınık yazdım, okuma güçlüğü olabilir kusura bakmayın.

  8. MagicAlonso avatarı

    eski yarışları hatırlayanlar bilirler bir ara pilotların nabızlarını gösteren bir grafik te vardı.o grafikte pilotların nabızları benim gördüğüm 90 ila 170 arası değiştiği şeklindeydi.Pilot atak yapmaya çalışınca yada pistin zor bölümüne geldiğinde nabzı artıyordu.Özellikle başka bir araca yaklaştığında onu çok yakından takip ettiğinde çok artıyordu.

  9. Merhaba İbrahim ağabey. 2002 veya 2003 senesinde Serra Demirkol yarış anında çeşitli bilgiler aktarırken aynen şunu demişti: "Bir Formula 1 sürücüsünün yarış esnasında nabzı ortalama bir dakikada 190'mış."

    Bunun üzerine ben de kendi kendime "Nasıl olur lan? Saniyede yaklaşık 3'e denk geliyor. 90-100 dakika boyunca bunu nasıl kaldırabiliyorlar?" demiştim 🙂

  10. Bence bu canopy ile araçlar çok güzel görünecekler.

  11. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    o değilde ferrariyi tasarlayanlardan daha güzel çizmiş eleman 🙂

  12. F1 pilotlarının sanıldığının aksine kalp ritimleri doğal seyreder yani araç içinde heyecanlı değillerdir. Yarış içerisinde nabzı normal seyrederken çok anormal atak, geçiş, pist dışı ziyareti ve kazalarda ancak yükselir. Tabi bu yükselmeler doğal koşullarda ki insanlara göre yüksek çıkabilir. Koşan bir insan kadar nefes alış verişleri düzenlidir.

    Jet pilotları nasıl omlet olmuyorsa buda aynı şekilde denilebilir. Araç içinde ki soğutma, serinletme ne derseniz deyin zaten burun civarından içeriye alınan hava ile sağlanıyor halen.

    Yine aynı şekilde jet uçaklarına benzer basınçlı bir hava sistemi ile kanopi hızla atılabilir. Bunu acil durumlar için pilotlar içeriden bir butonla yapabiliyorken, dışarıdan da hemen yan kısma eklenecek bir kolla görevliler aynı işlevi görebilir. Pilotu uçurmaya gerek yok yani 😀

    Tabi bunların hepsi ağırlık demek.

    Bu kanopi'nin aerodinamik kazancı da büyük olur tabi.

  13. Harika görünüyor 🙂

  14. üstüne bir tane çatı yaparlar olur biter 🙂

  15. Kaskın içinde nasıl hava alıyorsa öyle alacaktır yani sağlam hava girişleri olacaktır. Bu hava girişleri pilotu serinletmeye yarardımcı olabilir zaten kokpite aracın burnundan serin hava yollanıyor orayı modifiye edebilirler belki farklı yerlerden hava girişleriyle sorunu çözlerler. Bence asıl sorun yağmurda o camı nasıl temiz tutacaklar.

  16. Bu cam daha çok binek otomobil camı gibi duruyor 🙂 Grand Turismo dan tanıdığımız Redbull X1 in camı gayet aerodinamik ve F1 araçlarına uygun. Eğer kullanılacaksa cam kısmı tabiki bunun gibi birşey olur

    http://www.gtplanet.net/red-bull-x1-prototype-gets-real-set-to-debut-in-madrid/red-bull-x1-gets-real-1/

  17. size 2 tane soru soracağım cevaplarını bilen varsa acıklarsa sevinirim
    1-F1 pilotları yüksek heyecan sebebiyle nabızları normalin epey üstünde atar bu sebeple nefes alma ve verme hızlıdır o dandik şeyin içinde nasıl nefes alacaklar?
    2-O dandik şeyin içinde duran pilot bahreyn gibi pistlerde nasıl omlet olmayacak?
    3-Yeni dönemde araçlarda fırlatma koltuğuda olacak mı?

  18. Bunun bir sonra ki aşaması open whell block olur sanırım açıkta ki lastikleri de kapatırlar artık.

    Buna bir de fırlatma koltuğu planlarlar artık. Pist görevlileri hızla aşağıya düşen pilotu tutmaya koşturur 😛

  19. Güzel görünüyor. Bana en sırıtan tarafı burnu gibi geldi orta arka bölgesi güzel olmuş burun kes yapıştır gibi olmuş biraz 🙂 biraz daha dolgun olsa daha iyi görünür sanırım.

  20. yağmurlu yarışlar çok sıkıcı geçecek. pilotlar yağmurda zaten görüş problemi yaşıyor, bu fanusla tam olacak.

  21. Bu fanusuda aero pakette hinlik için kullanmak isteyenler olacaktır, fun-duct falan;)
    Bence çirkin olur araçlar bu şekilde bence yeteri kadar güvenli.

  22. cam tamamen kapatmayacaktı ilk habere göre

  23. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    sonunda düşünülen oldu. pilotlar artık kendisini F16 kokpiti içindeymiş gibi hissedecek 🙂 bir arkadaş lastiklerle ilgili espri yapmıştı dolma olsunlar jantları görene kadar kullansınlar diye :)) bu çizimdeki gibi incelikte olup dolma yapabilirler gerçekten bana çok hoş göründü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir