Pirelli'nin Sonuçlarda Bu Kadar Etkin Olması Formula 1 İçin İyi mi?

yazar:

kategori:

Yorumlar

  1. bu yarışlardan nasıl zevk alıyorsunuz bu nasıl damak zevkidir anlaşılır gibi değil.

    bu mudur seyir zevki.

    düğmeye basan herkes bir diğerini tur bindirircesine geçip gidiyor.

    eğer f1 heyecanı buysa ben sinirlerimi aldırmayı tercih ediyorum hissizleşmek adına

    önce aero sporu..

    sonra kuralların etrafından dolaşmak..

    sanal geçişler…

    şimdide adına lastik dedikleri yarışları alt üst eden bir sınır elemanı

    bundan zevk alıyorsanız bence f1 seyretmiyorsunuz

    kendinizi kandırmaktasınız

    1.6 motorlu araçlarda ne keyif verir ama bir lpg takıldımı süperde çevreci olur

    yazık yazık..

  2. Merhaba İbrahim ağabey.

    Benim de düşüncem, tek çıkış yolunun mekaniğe yönlenmek olduğudur.

    Çok katmanlı difüzör zaten yasak. Egzozların McLaren ya da Sauber tarzı kullanımı yasaklanıp, Mercedes ya da Lotus tarzı kullanımı zorunlu olursa ve yukarıda saydıklarımla birleşirse aerodinamik yerebasma gücünün epey azalıp, takımların, 'mecburen' mekanik çözümlere yöneleceğini tahmin ediyorum. (Aslında çözümün bu kadar basit olmadığını, şasilerdeki yuvarlak hatların -sidepodlar gibi- daha köşeli olması v.b. gibi çözümleri de göz ardı etmiyorum. Ancak kabaca bahsediyorum.)

    Tek lastiği istememin nedeni de yarışa stratejinin dahil edilmemesi. Hadi senin güzel hatrına 200 km'lik lastiği seçelim 🙂 100. ile 200. km'ler arasında isteyen istediği turda lastik değişimi yapabilir.

    Tekrar söylüyorum, bu şekilde ne geçişler geçiş gibi oluyor ne de savunma yapılabiliyor. Ve ben bu durumdan cidden sıkılmaya başladım.

  3. fernando alonso avatarı
    fernando alonso

    f1 in doğasında olan en hızlı araç en hızlı pilot potansiyelini göremiyoruz artık! en hızlı pakete sahip olan bir takım bile pilotları lastikler için hızından taviz veriyor vermek zorunda kalıyor. bu f1 in doğasına tamamen zıt ters. yani f1 180 derece döndü! bırakın adamlar yarışsınlar! hepsi aç yarışacaklar belli! bu sizin lastik safsatalığınız buna izin vermiyor! yarışmaya fırsat bulamıyorlar. bu sporu şans faktörü lastik saçmalığı ile izlenebilir hale getiremezsiniz bunu zaten hangi mantık çıkardı merak ediyorum o adamın mantığından şüphe ederim! sporların en büyük sorunu bu işte işi bilmeyen denyolar karar verme yetkisine sahip oluyor! seyircinin istediği "lastiklerden dolayı bir pilotun mecbur kalarak yavaşlaması değil tam aksine lastikler izin verecekki adam gücünün bittiği ana kadar savaşacak işte bu yarışları eskisi gibi izlenmesi sürekli yükselen bir spor haline geitirir". şimdiki gibi izleyici sayısı azalan bir spor olarak değil!

  4. "Eğer gerçek yarışçılıktan söz edecek olursak, bana kalırsa gerçek bir yarış pilotu bir dakikalık farklarla bitirdiği dört yarışa, sekiz araçlık bir konvoyun içinde saniyenin onda birleriyle verdiği bir üçüncülük mücadelesini tercih eder. Geçtiğimiz yıl Kanada'daki yağmurlu yarışı saymazsak yıllardır hop oturup hol kalkılan üst üste dört yarış izlediğimizi hatırlamıyorum. Pirelli bu kadarını bilerek mi yaptı bilemem. Dozu biraz fazla kaçırdıklarını da düşünüyorum ama gel gelelim ben bir izleyici olarak bu yıl Formula 1'in uzun zaman sonra motorsporlarının zirvesi olmanın hakkını verdiğini düşünüyorum. En azından motorların küçüldüğü, yakıt ikmallerinin olmadığı yarışlarda bu heyecan ilaç gibi geldi."

    Birebir katıldığım bir yorum işte. Diğer siteden Selim Kesen beye ait.

  5. Ayrıca F1 diğer tüm motorsporu dalları gibi olması gerektiği konuma yani seyir zevki, heyecan, izleyici şovu haline uzun bir aradan sonra ilk defa bu yıl geldi ve ben bunun tadına varıyorum.
    Birinin alıp gitmesindense her yarış accayip sonuçlar görmeyi arzulayacak kadar şahıs fanatiği değilim.:) F1 böyle olmalı gerekirse Sauber gibi adamlar titretmeli her tarafı önlerin de imkan olmalı yani. Böyle olursa tribünler marka taraftarları ile değil salt zevk izleyicisi ile dolar aynen basit DTM serisinde bile tribünlerin dolduğu gibi.
    Sahi kamyonlara halen gelmeyi düşünmeyen var mı aranızda….

  6. Lastikler sonuca bu kadar etkili olmalı mı hayır fakat etken olmalı. Motorsporları için lastiklerin değerli, etkin seçim olmadığı bir ortam düşünülemez/düşünülmemeli.
    Sert ve yumuşak hamurlar arasında bu kadar ciddi bir fark olmalı mı evet. Yumuşak hamur gerçekten best time birimi olarak en başta ki yerini korumalı. Fakat eleştirilerle birlikte hal üzerine katıldığımız bir nokta var. Pirelli hamur seçimlerin de bir dengesizlik var ve Tire olması gereken den daha etkili bir formule doğru yol aldı ve sürüklenmeye de devam ediyor. İşte anormal olan bu. Makineler için Tire her zaman son madde olarak kalmalı fakat bugün pist performansını değil sadece pist koşullarını oluşturan da bir etken haline geldi. Pirelli eski üreticilere göre doğru bir yola girdi. Onlardan istenen sonuca etkili, gerçekten yumuşak denebilecek bir kıvam idi. Fakat geçmişte yumuşak hamur hiç üretilmediği manasına gelmiyor bu. Pirelli deki en kötü durum lastiklerin büyük parçalar halinde biterek pist üzerinin aşırı kirlenmesini, aerodinamik felsefenin dışında race line'ın daralmasına sebep olmak. Benim en çok eleştirebileceğim konu bu olurdu.
    Pirelli, Bridgestone'a göre doğru bir yolda fakat hamur kıvamları nedense çok farklı. Bunu biraz daha dünya standartlarına çekmeli ancak asla sert lastikler gibi yapmamalı.
    Çok zor bir iş yapıyorlar vesselam.

    Makinelerin dünyasında lastik her zaman performans kriteri olmuştur. Bunu super car ve motorsporları teknik arzusu taşımayan milletim pek bilmez yada laflar ile geçiştirir oysa binek araçlar için bile lastikler ilk birkaç önemli kriterden biri olarak hep kalacaktır.

  7. Şuan ki durum da saydığın şeyler ile birlikte sadece bunları deactive edici etkenler o kadar.

  8. Ortalama olarak aynı hayali paylaşıyorum pit ve tam zamanlı lastikler dışında. Ama bak hayali 🙂
    Geri gelmeyecek bir sevgilinin hülyası gibi.

    Dediklerine gelirsek Kers çok önemli değil DRS ve şuan ki soft, super soft mantalitesini bıraktıkları an eski zevksiz, geçişsiz yarışları görmeye devam ederiz. Sadece sayısı bir kaç larla ifade edilebilecek bir artış söz konusu olur 2010 öncesine göre. Evet dediğin gibi azalttılar ancak ne oranda. Şu salt yakınlaşmayı sağlayan tekniklerin kalktığı anda downforce şikayetleri artar mı artmaz mı. Bence artar 🙂
    Niye durumun değişmeyeceğini söylüyorum çünki yapılan onca şey gibi görünen şeye rağmen mekanik tutuş manasında hiç bir katkı projelendirilmedi ve bu derece aerodinaminin söz konusu olduğu bir ortam da temiz hava dan, besleyici arka koridor dan bahsetmek mümkün olmaz.
    Şuan ki durum saydığın şeyler birlikte sadece bunları deactive edici etkenler o kadar.

    Ayrıca pit stop'ların kalktığı, bir tam yarış boyunca dayanan lastiklerin olduğu bir seri düşünemiyorum ilk şikayeti ben ederdim.

  9. Lastiklerle değil,pilotlar arasında mücadele istiyoruz.Formula 1 için eksi(——) bir durum.

  10. ya böyle saçmalık olur mu? ya kardeşim biz saf gücü görmek istiyoruz öyle button gibi lastikleri iyi kullananı deil.. ayıp be kardeşim her yarış lastikleri konuşuyoruz.. f1 de her şey bitti lastiklerimi konuşacaz yazık bee….

  11. Günümüz Formula 1'ine damga vuran tüm formüllere karşıyım. DRS, KERS ve 2 turluk lastikler.

    Hadi KERS yeni teknoloji, yeşil teknoloji. Formula 1 bunu geliştirsin. Ama bu teknolojiyi belli bir noktaya getirip elini ayağını çeksin.

    Doğada bol olan herşey değersizdir. İktisatçıların bu konuda çok da güzel bir örneği var; su ve elmas. Su, insan hayatı için olmazsa olmazdır. Doğada bolca bulunduğu için kıymeti çok düşüktür. Elmas ise insan hayatı için bir hiçtir. (Elmassızlıktan ölen birini ne gördüm ne duydum ne de okudum 🙂 ) Ancak doğada çok az bulunduğu için çok çok kıymetlidir.

    Geçişlerin artık zevki kalmadı. Savunma desen zaten imkansız. Yani, geçişler önceleri elmas değerindeyken şu an, DRS ve anında bozulan lastikler sayesinde su kadar ucuz oldu.

    He bana göre ne olmalı? KERS ve DRS kalkmalı. Lastikler tam yarışı çıkarabilmeli. Zaten yarış esnasında yakıt ikmali de yasak. 2009'dan itibaren uygulanan teknik düzenlemelerle hem araçların yerebasma gücünü hem de araçların ürettiği kirli havayı azalttılar. Yani araçların birbirine yaklaşması ve birbirini takibi artık 2009 öncesinden daha kolay. Arkadaki öyle bir tuşa basarak pazar gezmesine gider gibi geçmesin. Bir sağdan bir soldan denesin. Zorlasın, zorlansın. Öndeki de yırtınsın, savunma yapabilsin. Pitstop ortadan kalkınca strateji de kalkmış olacak. Hızlı olan, cesur olan, kararlı olan, daha çok isteyen kazansın.

    Yok, illa lastik değişimi olacak diyorsan 200 km'lik lastik yap. İsteyen 100. km'de isteyen 200. km'de değiştirsin. Şimdiki gibi biri pit yapınca diğerleri hurra pi'te dalmasın.

    Yarış bitiyor, bakıyorsun 60-70 geçiş var. Hangisi anlatılabilecek, hafızaya kazınacak geçiş. Hiç diyor muyuz "Ulan ne savunma yaptı bee!". Yok ki bunlar anlatalım, hatırlayalım, zevk alalım.

    Bir de yalnız lastikleri değil, motoru ve vites kutusunu da koruma durumu var. 2005 itibariyle başladılar -inşallah- zirveye ulaştılar. Hadi bunu bir nebze anlayabilirim (maliyet düşürme) ama bir sezonda yalnızca 8 motor, aynı vites kutusuyla 5 yarış! Çok oldular.

    Uçuyorsun Onur. Hayır, 80'leri geri istiyorum.

  12. Yakup ERCAN avatarı

    F1 de lastik üreticisinin bu denli öne çıkması şasi ve motor üreticilerine resmen haksızlıktır.

  13. aynen katılıyorum bu lastiklerle beraber yakıt ikmali olursa çok daha iyi olur ayrıca

  14. Prelli nin yarışlarda bu kadar etkin olması güzel ama aşınmaları daha dengeli hale getirmeliler demek Prelli nin sporda bu kadar etkin olmasından memnun olmadığımızı gösterir zaten, çünkü daha dengeli aşınma Prelli nin etkinliğini azaltır. Bence geçen yıl pirelli nin rolü gayet iyiydi. Çin yarışına kadar takımlar lastiği anlayamamışlardı ama sonra işler rayına oturmuştu bu sene durum farklı olacak gibi görünüyor. Takımlar lastiği anlamak kilit unsur diyor. Bir dünya yasak sonucunda araçlar birbirine bu kadar yaklaşmışken lastiğin yarattığı fark galibiyet bile getirebilir. E o zaman ne gerek var 2009 la gelen aero pakete DRS ye Kers e. Araçlar birbirini geçsinde nasıl geçerse geçsin mantığı Formula 1 i birkaç yıl önce izlemeye başlayanları belki tatmin edebilir ama Gerçek F1 i izlemiş insanları yapay mücadeleyle kandıramazsınız.

  15. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow
    Evet ama lastiklerdeki bozulmaları daha dengeli hale getirebilirler.

    En mantıklısı bu gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir