Williams Yıllar Sonra Zirvede

Geçen Sezonu Sadece 5 Puan Alabilen Williams Rüya Gibi Bir Performansla 2004 Yılından Sonra ilk galibiyetini aldı.

 

Yarışa İlk Sırada Başlayan Maldonado Start’da Alonso’ya kaybettiği liderliği Harika pit stratejisiyle kazanarak herkesi şaşırttı..Yarışın son bölümünde Alonso’nun büyük baskısı altında kalan Maldonado, Son turlara doğru Alonso’nun lastiklerinin aşınmasıyla birlikte 3 saniye önünde lider tamamladı ve Kariyerinin ilk zaferini elde etti.

 

Bu sonuçlarla birlikte 5 yarışta 5 farklı takım galibiyete uzanmış oldu..En son 1983 yılında bu hadise gerçeleşmişdi..Şampiyonluk mücadelesi veren Fernando Alonso Liderliğe yükseldiği yarışta son ana kadar zorlamasına rağmen 2. oldu ve Ferrari’nin Güncellemelerinin işe yaradığını herkese gösterdi..Raikkonen Yarışın Son turunda Alonsoyla aralarındaki farkı kapamasına rağmen atak yapacak Mesafe bulamadı ve yarışı 3. Sırada Tamamlayıp Podyuma çıkmayı başardı..Grosjean ise iyi bir performans göstererek 4. oldu.

 

Sauber’in agresif pilotu Kobayashi Yaptığı ataklarla 5. oldu..Sebastian Vettel ise Sarı bayraklar altında yavaşlamadığı için pitten geçme cezası aldı ve 6. oldu..Rosberg’in ise yarışın sonlarına doğru performansı düştü Ancak 7. Olabildi..Yarışa Aldığı cezayla birlikte 24. Sırada Başlayan Lewis Hamilton 8. Oldu ve Yarış öncesi hedeflediği Puan alma barajına girmeyi başardı, Takım Arkadaşı Button Sürekli sorun yaşadığı yarışta ancak 9. olabildi..Son puan ise Force İndia’dan Nico Hulkenberge gitti..

 

Pilotların Değerlendirmelerine Bakalım ;

 

Pastor Maldonado

Sıralama Turu Pozisyonu : 1.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 190.635

En Hızlı tur : 1:27.906 

Yarışta Kazandığı Sıra : –

Yarış Sonucu : 1 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Geçen seneden bu yana, burada, polde olmak için çok sıkı çalışıyorduk. Takım için harika bir olay. Benim için de harika bir olay. İlk pol pozisyonum. Umarım yarın harika bir yarış çıkartabilirim. Elimden geleni yapacağım. Zor olacak ama elimden geleni yapacağım

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Bugünkü tempomuz çok güçlüydü. Araç muhteşemdi; takım da öyle. Son pitstopta küçük bir hata yaptık ama bu, performansımızı etkilemedi

 

Fernando Alonso

Sıralama Turu Pozisyonu : 2.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 191.761

En Hızlı tur : 1:27.390 

Yarışta Kazandığı Sıra : –

Yarış Sonucu : 2

Yarıştan Önce Ne Dedi : Bugün elimizden geleni yaptık ve önceki yarışların aksine daha iyi bir pozisyondan yarışa başlayacağımız için memnunuz. Ama yarın puanlar kazanmaya ihtiyacımız var. Bunlar önemli puanlar olacak çünkü şampiyonada önümüzde olan bazı kişiler sıralamalarda bizim arkamızda yer aldı. Bu nedenle bu avantajı kullanmalı ve onlardan daha fazla puan elde etmeliyiz

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Bugün biraz şanssızdık. Marussia’nın ceza alması açıkçası sorunu çözmüyor. Umuyorum insanlar kurallara uymaları gerektiğini anlayacaklar. Bugün uymadılar ve ceza aldılar. Bu hata belki de bir yarış galibiyetine mâl oldu.

 

Kimi Raikkonen

Sıralama Turu Pozisyonu : 4.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 192.758

En Hızlı tur : 1:26.938 

Yarışta Kazandığı Sıra : 1

Yarış Sonucu : 3 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Bu sene sıralamalarda aldığımız en iyi derecelerden birisi ancak daha iyisini yapma şansımız vardı. 9. virajda biraz hata yaptım bu yüzden yaklaşık 0.2 sn kaybettim ancak yine de iyi.

Yarıştan Sonra Ne Dedi : İlk bölüm iyiydi ama liderlerle aynı tempoyu tutturamadım. Biraz hayal kırıklığı olmuştu. Lastikleri değiştirdik ve durum daha iyi göründü. Ama artık çok gerideydik. 10 tura daha ihtiyacımız vardı. Öyle olsaydı galibiyet mücadelesi verebilirdik.

 

Romain Grosjean


Sıralama Turu Pozisyonu : 4.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 194.295

En Hızlı tur : 1:26.250 

Yarışta Kazandığı Sıra :

Yarış Sonucu : 4 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Dünkü bulduğumuz verilere göre ayarları yaptık ve çok iyi çalıştı. Sabahki sorunun ardından aracı sıralamalar için hazır hale getirmek için herkes iyi bir iş çıkardı.Elde ettiğimizle mutlu olabiliriz. Elbette her zaman daha fazlasını istersiniz ama bugünkü sonuç bu. Biraz daha hızlı olabilirdim ama çok fazla değil.

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Startta sıra kaybettik ve sonra ön kanadımı da kaybettim. Bugün hava biraz daha serindi ve bu bize uymadı. Buna rağmen, dördüncülükten memnunum. Çünkü dün antrenmanların son seansını tamamen kaçırmıştım. Her iki araçla da güçlü bir sonuç almak takım için harika.

 

Kamui Kobayashi

Sıralama Turu Pozisyonu : 9.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 189.857

En Hızlı tur : 1:28.266 

Yarışta Kazandığı Sıra : 4

Yarış Sonucu : 5 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Sıralamada gerçekten iyi bir performans ortaya koyduk. Araçtan henüz azamiyi elde etmediğimi hissedebiliyorum. S1’de biraz trafiğe takıldım ve S2’de de hızlı turumda derecemi geliştirebilirdim.

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Takım gerçekten harika bir iş çıkardı. Aracımızdaki güncellemeler çok iyi çalıştı. Yarıştaki tempo, geçen seneye kıyasla büyük bir gelişimdi. Dünkü sıralamalarda şanssız olmasaydım inanıyorum ki bugün podyuma çıkabilirdim. 9. başlıyorsanız 5. bitirmekten memnun olabilirsiniz ama aracın potansiyeli daha fazla.

 

Sebastian Vettel


Sıralama Turu Pozisyonu : 8.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 190.935

En Hızlı tur : 1:27.768 

Yarışta Kazandığı Sıra : 2

Yarış Sonucu : 6 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Herkesin çalışması gerektiği çok şey var. Ancak ben araçtan çok memnunum. Şu ana kadar istikrar açısından en iyi hafta sonumuz oldu ancak sıralamalarda lastiklerden maksimumu alamadık. derecemi geliştirebilirdim.

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Yarışın sonuna doğru kesinlikle daha güçlüydük, bu bölüm keyif vericiydi, ancak bir aşağı bir yukarı, bir aşağı bir yukarı olunca sonuç almak da oldukça zor oluyor.. Bütünüyle mutlu olduğum söylenemez, belki bir sıra daha üstte bitirebilirdik, fakat sona doğru iyi bir iyileşme gösterdik

 

Nico Rosberg

Sıralama Turu Pozisyonu : 7.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 190.107

En Hızlı tur : 1:28.150 

Yarışta Kazandığı Sıra :

Yarış Sonucu : 7 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Lastikler için doğru ayarları bulma konusunda mücadele yaşadık ve bazı takımlar bizden daha iyi iş çıkardılar. Ancak iyi bir strateji ile bir kaç sıra kazanabiliriz.

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Lastiklerimde hiç kauçuk kalmamıştı. Sadece insanların geçip gitmesini izliyordum. 5.’lik iyi bir sonuç olacaktı ama o kadar da iyi değil..

 

Lewis Hamilton


Sıralama Turu Pozisyonu : 24.

Yaptığı pit stoplar : 2 

Ortalama Hız : 188.465

En Hızlı tur : 1:28.918 

Yarışta Kazandığı Sıra : 16

Yarış Sonucu : 8 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Çok büyük hayal kırıklığı yaşıyorum. Bugünkü seansım en iyilerinden birisiydi. Aracım tamamiyle düzgün bir şekilde çalışıyordu ve harikaydı..Ancak artık yarışa bakıyorum. Bizim için çok zor bir yarış olacağı açık. Öyle olsa bile asla pes etmeyeceğim ve her şeyimi vereceğim. İspanya’da iyi bir sonuç almak benim için çok değerli olur. Buraya gelmek büyük memnuniyet ve aldığmız destek harika..

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Bugünkü performansımla ve bu takımla gurur duyuyorum. Harika bir iş çıkarttılar. Pit stoplarda gerçekten geliştik, son zamanlarda o alanda zorluk yaşıyorduk. Sanırım bugünkü sonuç yapabileceğimizin en iyisiydi.

 

Jenson Button

Sıralama Turu Pozisyonu : 11.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 189.090

En Hızlı tur : 1:28.624 

Yarışta Kazandığı Sıra : 2

Yarış Sonucu : 9 

Yarıştan Önce Ne Dedi : Dünkü sıralamalardaki dengeye yaklaşamadım. Sıralamanın büyük çoğunluğunda arka tarafım çok gevşekti. Daha sonra ön kanat açısını arttırdık. Çünkü yüksek hızlarda biraz önden kayma yaşıyorduk. Bunu yaptık ve sorunlarım daha da büyüdü

Yarıştan Sonra Ne Dedi : Uzun sürüşlerdeki düşük tempomuz gerçekten sürpriz oldu. Çünkü bu daima üzerinde çalıştığım bir konuydu.  Sıradaki yarışta neler olacağına bakmalı ve lastikleri neden düzgün çalıştıramadığımızı öğrenmeliyiz..

 

Nico Hulkenberg


Sıralama Turu Pozisyonu : 14.

Yaptığı pit stoplar : 3 

Ortalama Hız : 188.478

En Hızlı tur : 1:28.912 

Yarışta Kazandığı Sıra : 4

Yarış Sonucu : 10 

Yarıştan Önce Ne Dedi :

Yarıştan Sonra Ne Dedi : –

 

Değerlendirmeler Böyle Birde buraya takımların getirdikleri yeniliklere bakalım ;

 

Williams FW34 – Fren Kanalında Düzenleme

 

Red Bull RB8 – Menfez Fren/Tekerlek Grubu

 

Ferrari F2012 – Yeni Arka Kanat

 

Sauber C31 – Güncellenmiş Egzoz Düzeni

 

McLaren MP4-27 – Yüksek Ön Kanat Grubu

Not : Güncellemelerin Detayları Sitede Mevcuttur

 

Güncellemekler’de böyleydi..Son Olarak Birde Haftanın Enlerine Bakalım ;

 

Haftanın Pilotu : Pastor Maldonado ve Fernando Alonso

 

 

Haftanın Takımı : Williams

 

 

Haftanın Hayal Kırıklığı Yaratan Pilotu : Jenson Button ve Mark Webber

 

 

Haftanın En Kötü Takımı : Mclaren 

 


 

 

Haftanın En Hızlı Pit Stop’u : Ferrari – Fernando Alonso ( 19.456 )

 

Haftanın Kazası : Michael Schumacher – Bruno Senna 

 

Haftanın enleri böyleydi, Michael Schumacher Bu kaza sonucu Sıralama Turlarının büyük önem taşıdığı Monaco Gp’sinde 5 Sıra geriden başlayacak..Bu Sezon Schumacher için çok kötü başladı ve öylede devam ediyor.. 

 

Bu yarışın Ardından Puan Durumu ise şöyle ;

Pilotlar Puan Durumu :

1. Sebastian Vettel : 61 Puan

2. Fernando Alonso : 61 Puan

3. Lewis Hamilton : 53 Puan

4. Kimi Raikkonen : 49 Puan

5. Mark Webber : 48 Puan

 

Takımlar Pun Durumu :

1. Red Bull : 109 Puan

2. Mclaren : 98 Puan

3. Lotus : 84 Puan

4. Ferrari : 63 Puan

5. Mercedes : 43 Puan

 

Sıradaki Yarış Monaco Grand Prix 27 Mayıs Pazar günü koşulacak.2 Haftalık arada Takımların gelişim anlamında elinde geleni yapacaklar, Mclaren tek turda hızlı olsada yarıştaki en hızlı tur’u Caterhamdan Sadece 0.089 Daha iyiydi, Yarış performanslarını geliştirmeleri lazım..Mercedes Gelişim sürecinde geriye düşmüş gibi görünüyor ve Williams ve Sauber’İn gerisine kadar düştüler..Lotus yine iyi bir performans sergiledi ve Yarış galibiyeti için en büyük adaylardan biri olduğunu gösterdi..Ferrari ise Güncellemelerin işe yaramasıyla birlikte Öndekilerle Farkı kapatmış gibi görünüyor, Ama Alonso Faktörünüde Unutmayalım..Umarım Hamilton ve Schumacher’in Şanssızlık serileri Monacoda Biter..Monaco’da Umarım Gönlünüzdeki Pilot Kazanır..

 

 

 

Michael Schumacher


Yorumlar

  1. Değerli arkadaşım, gayretini, özverini yürekten takdir ediyorum ve teşekkür ediyorum. En kısa zamanda Schumi'nin yeniden doğuş zaferini kazanmasını temenni ediyorum; yazılarını zevkle okumaya devam edeceğim..

  2. Yazı için teşekkürler. Grosjean'ın saçları ahenkle dans ediyor 😀

  3. adem insanoğlu avatarı
    adem insanoğlu

    abisi ellerine sağlık yazın tıpkı daha önce yazdığın yazılar gibi harika olmuş birde bu son resim (yani podyum)keşke orda pastor yerine mihael olsaydı aynen pastor gibi omuzlarda ama aynen bu iki pilotun omuzlarinda ınsaallah bırakmadan bir galibiyet alır aynı bu şekilde omuzlarda olur.

  4. Ellerine sağlık güzel bir yazı olmuş. Takımların durumlarını yansıtan bir yazı. Bugün Hızlı turların altına da yazmıştım Mclaren sırlama performansını yarışa yansıtamıyor Tıpkı geçmişte Red Bull Renault un yaptığı gibi Ama zamanla önüne geçilebilir. Bu sene sıralamada birinci sıradan kalkmak diğer yıllarıda ki gibi önemli değil Tabi ki yine bir önemi var ama geçmiş yıllarda daha önemliydi benim için. Şimdi Lastiklerini düzgün çalıştıran bebek gibi bakan işi götürüyor. Tekrar ellerine sağlık.

  5. Ahmet Osmanlı avatarı
    Ahmet Osmanlı

    Schumaher siz Formuladan anlıyorsunuz.Sizce kim şampiyon olur bu sene.Gelişimi falan göze alarak.

  6. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Zaten öyle bir ihtimal yok Caterham kadar kötü olamaz..31 Tur aynı lastikle ve trafik'de gitti Hamilton, Trafikden kurtulunca zaten lastikleri bitmişti..Ama Yarışda en hızlı Araç artık Mclaren değil, Tek turda İyi olsada uzun sürüşlerde artık Mclaren zirvede değil, birkaç yarışta bunu gördük..Tek turda Mercedes'de harika, Ama yarışta ? Lastik sorunları var..Mclaren'de şuan o durumda..Ama fazla uzun sürmez bunu çözmek..

  7. Ahmet Ottoman avatarı
    Ahmet Ottoman

    Bu arada ''lastikleriniz kaşar gibi'' nasıl denir ingilizcede.Paul Hembery Twitterdan yazacamda.

  8. Ahmet Ottoman avatarı
    Ahmet Ottoman

    Schumaher ''POL POZİSYONU'' bedava alınmıyor şöyle düşün :Uzun sürüşlerdeki düşük tempomuz gerçekten sürpriz oldu. Çünkü bu daima üzerinde çalıştığım bir konuydu. Sıradaki yarışta neler olacağına bakmalı ve lastikleri neden düzgün çalıştıramadığımızı öğrenmeliyiz.”

    Bunu Diyen Button..
    Button'un zaten sorunları vardı.Hamilto araçtan memnundu hatta polu almıştı.Diğer takımlarda aynı olayı yaşasa bence aynı şeyler olurdu.Caterhamden 0;089 saniye fark falan..
    McLaren o kadar yavaş değil ve Hamilton 2 pit yaptı.Sürekli mücadelenin içindeydi.Son lastiği ile 33 tur gitti.O lastiklerle hız mı bekliyorsun?

  9. alonsoberker avatarı

    Çok güzel bir yazı olmuş yine her yarıştan sonra muhakkak okuyorum.Devamını diliyorum

  10. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    “Uzun sürüşlerdeki düşük tempomuz gerçekten sürpriz oldu. Çünkü bu daima üzerinde çalıştığım bir konuydu. Sıradaki yarışta neler olacağına bakmalı ve lastikleri neden düzgün çalıştıramadığımızı öğrenmeliyiz.”

    Bunu Diyen Button..

  11. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Hamilton Caterhamlar'dan daha yavaş bir tur atmış Button ise 0.089 daha hızlı bu kabul edilebilir gibi değil.

  12. " Mclaren tek turda hızlı olsada yarıştaki en hızlı tur'u Caterhamdan Sadece 0.089 Daha iyiydi, Yarış performanslarını geliştirmeleri lazım.." Bunu bir tek ben mi böyle düşünüyorum derken böyle bir yazı okumam iyi oldu

  13. Eline sağlık. 10 numara özet.

    Haftanın hayal kırıklıklarına şumiyi de ekleyebilirdin ama ona torpil geçtin anlaşılan 🙂

  14. Ahmet Ottoman avatarı
    Ahmet Ottoman

    Yazınızı beğendim ama ufak bir sorun var.Bana göre Hamilton birinci sıradan başlasa yarışı en az 10 saniye farkla alırdı.Şöyle yazmışsınız:''Mclaren tek turda hızlı olsada yarıştaki en hızlı tur'u Caterhamdan Sadece 0.089 Daha iyiydi.''bu bana göre önde olup olmamanıza bağlı.FAzla abarttın McLaren o kadar da kötü değildi.Hatta Hamilton mükemmele yakındı.
    :)))))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir