Bernie Ecclestone'un Mektubunun Tamamı

yazar:

kategori:

Tüm FIA Klüp Başkanlarına

Değerli Başkanlar,

FIa Başkanı, 3 Haziran’da özel hayatı hakkında yayınlananlar ile ilgili toplanacak olan FIA Olağanüstü Genel Toplantısı’na bağlı olarak 16 Mayıs 2008 tarihinde sizlere bir mektup yolladı.

Mektup, yanlış anlaşılabilecek ve yanlış sonuçlar çıkarabilecek nitelikte. Biz, Formula 1 Ticari Hakları (CRH) olarak Mektup’ta yazılanlar ile ilgili olarak durumumuzu açıklamak istiyoruz çünkü iddialar Formula 1 ile ilgili.

CRH ve FIA

Biz FIA’yı destekliyoruz ve uluslararası motor spor organizasyonlarını ve Formula 1 Şampiyonasını yöneten tek kurul olduğunun farkındayız ve öyle kalmasını savunuyoruz.

Şampiyona ve bunun yanında geleneksel değerlere bağlı olarak güvenlik, sportif ve teknik konularında siz FIA üyelerine verilen yükümlülüğün farkındayız.

Avrupa Komisyonu’nun düzenleyici işlevine göre uluslararası motor sporlarının birleşmiş ticari haklarından ayrı olması ve FIA’nın Formula 1’deki görevinin sportif kurallar olması gerektiğinin ve ticari kısmından ayrı olması gerekliliğinin destekliyoruz ve bununla hemfikiriz.

FIA’nın şeffaf ve sağlam bir yönetim kuruluna sahip olmasının Formula 1’in yararına olduğuna; kural sorumluluklarının adil, tarafsız, dış etki ve rahatsızlık olmadan yerine getirilmesini; güvenilir ve saygıdeğer bir Başkan (FIA üyeleri tarafından seçilen) tarafından yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Biz, 100 yıllık FIA Formula 1 Ticari Anlaşması’ndaki mevcut çerçeve içerisinde sadece Formula 1 Ticari Haklarını Yönetmeye Devam etmeyi istiyoruz.

100 Yıllık Anlaşma

Bu 100 Yıllık Anlaşma’nın Nisan 2001’de FIA ve SLEC Holding Ltd. arasında imzalandığını hatırlayıyorsunuz. Bu anlaşmalar geçerlidir ve taraflar arasında bağlayıcıdır ve 2011’de tüm materyal yürürlükte olacaktır. Her iki tarafın istememesi halinde değiştirilemez ve tekrar görüşmeye açık olamazlar. Bu anlaşmaların taslaklarında bazı belirsizlikler var ancak bu noktaları açığa çıkarmak ve daha sonra istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için FIA Başkanı ile görüşmeler yaptık.

Aynı zamanda FIA’ya zarar vermeden anlaşmayı daha da iyileştirmek için bir kaç başka konu daha görüştük ancak bunlara FIA’nın karar vermesini kabul ediyoruz ve kendimize imtiyaz olsun istemiyoruz. FIA bunları tekrar gözden geçirebilir. Biz mevcut anlaşmanın bu halde kalmasından memnunuz ve zamanı geldiğinde değiştirilmeden mevcut hali ile işlevde olmasını istiyoruz. 

Formula 1 Kuralları

CRH, Formula 1 kurallarını kontrol altına almak istemiyor. Biz Formula 1 kurallarının Formula 1 Teknik ve Sportif ÇAlışma Grupları tarafından çizilmesini ve FIA Formula 1 Komisyonu ve FIA Dünya Motor Sporları Konseyi’nin onayına maruz kalmalarını istiyoruz. Formula 1 kurallarındaki herhangi değişim CRH’nin ticari hakkı üzerinde etki yapıyor ise bu değişiklikler aramızda tartışılmalı ve karara varılmalıdır.

Eğer ihtiyatsız değişiklikler yapılır ve yürürlüğe sokulursa bu sporun etkileyiciliği, destekleyicileri, yayıncıları, sponsorları ve taraftarları üzerinde olumsuz etki yaratabilir: mücadeleci seviyede Şampiyonaya katılmak için fiyatları arttırırlar ya da sporun geleeneksel değerlerini göz ardı edip onlardan vazgeçebilirler. Biz açık kural çerçevesinin bu tür sorunları minimuma indireceğine inanıyoruz.

FIA,  Formula 1 kurallarını adil, şeffaf ve tarafsız şekilde uygularken tek sorumlu olmalı.

Concorde Anlaşması

1981’den bu yana bir Concorde Anlaşması var. Son Concorde Anlaşması 2007 sezonu sonunda imzalandı ve bunun yenilenmesi taraftarıyız. Ancak bunu CRH’nin sporu kontrol etmesi için değil, Formula 1 takımlarının ve spora sponsor olan ve çok paralar harcayan motor üreticilerinin istediği gibi finansal ve kuralsal olarak stabiliteyi sağlamak için istiyoruz.

Yıllık kazanç fonu dahil ticari ve finansal düzenlemelerde, FIA’nın bilgili dahilinde tüm takımlar ce CRH arasında karara bağlandı. CRH, önceki Concorde Anlaşmasına dayalı olarak ve takımlarla karar verilen finansal ve ticari anlaşmaları yansıtarak yeni Concorde Anlaşmasının hemen imzalanması için istekli.

Formula 1

Formula 1’de finansal kriz yok. Aksine Formula 1 çok sağlıklı bir durumda ve dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinin ve en prestijli markaların sponsorluğunun desteğinden oldukça iyi durumda. Gelirler artmaya devam ediyor, televizyon izleme oranları yüksek ve ülkelerin yeni yarış için talepleri, takvimdeki yarış sayısını arttırdı.

Başarılı bir Formula 1 takımını yönetimde harcamalar savunulamayacak bir hale geldi ve şimdi bu konu ile ilgileniliyor. Formula 1 takımları bazı harcamalarda kısıtlama önlemleri için anlaşmaya vardılar böylece sağlam ve stabil kurallar çerçevesinde rekabet edilebilecek bir yer oluşuyor ve daha fazla etkili durumlar da muhtemel. Böyle teşebbüsleri desteklemeye devam edeceğiz.

Formula 1, FIA’nın çok fazla faydasını sürdürmek istiyor. FIa, Formula 1’den yıllık 25 milyon dolar sağlıyor. FIA kurumu, 100 Yıllık Anlaşmalar için CRH tarafından FIA’ya sağlanan büyük miktarda para ile kuruldu.

FIA ile olan başarılı birlikteliğimizi sürdürmek istiyoruz. Bunun tamamen Formula 1’in yararına olduğunu düşünüyoruz. FIA’yı ya da Başkanını göz ardı etmek için bir nedenimiz yok ancak bunun yanında saygıdeğer bir Başkan tarafından yönetilecek güçlü FIA’nın Formula 1’in her türlü anahtar oluşumu için iyi olacağına inanıyoruz: taraftarlar, takımlar, sponsorlar, tedarikçiler, devam etmesini sağlayanlar, medya şirketleri ve biz, CRH.

Bu bahsi geçen konuların, FIA Senatosu’nun toplanmasını istediği Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ile alakası yoktur, biz onun FIA içerisinde bir sorun olduğunu düşünüyoruz. 3 Haziran’da ne karar alırsanız alın, FIA ve Başkanı ile başarılı ve istikrarlı bir Formula 1 için uzun soluklu birlikteliği sürdürmeye sabırsızlandığımız konusunda emin olabilirsiniz.

Bernie Ecclestone


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir