Brawn, Lastikler Konusunda: "Şikâyet Etme, Çalış"

yazar:

kategori:

Takımlar lastikleri tam olarak anlayamadıklarından bu sezon ilk 5 yarışta 5 farklı galip ortaya çıktı ve form durumlarında inişli çıkışlı grafikler görüldü.

Lastiklerin, yarış sonuçlara etkisi konusunda bazı eleştiriler olmasına rağmen Brawn, takımların şikâyet etmek yerine işlerine odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Brawn: “Ya şikâyet edersiniz ya da kafanızı önünüze eğip diğerlerinden daha iyi bir iş çıkarmaya çalışırsınız. İşte bu durumla karşı karşıyayız. Çünkü lastikler sene içinde çarpıcı bir şekilde değişmeyecek.”

Mercedes’in lastikleri anlama konusunda durumu sorulunca Brawn: “Ne gerektiğini biliyoruz; sadece bunu nasıl başaracağımızı bilmiyoruz. Lastikleri çok ısıtmayacaksınız ama çok da soğumasına izin vermeyeceksiniz. Durum gerçekten bu”

“İşin zor tarafı, aracınızda 4 lastik var; Barselona gibi bir piste gittiğinizde sol taraftaki çok ısınıyorken sağ taraftaki çok soğuyor. Bu, pist düzenine bağlı. Lastiklerin birlikte nasıl iyi çalışacağı üzerinde durmalı ve en iyi denge için pistte lastiklerin nasıl çalıştığına bakmalısınız.”

“Büyüleyici olan, bazı yarışlarda sıradan olan bir araç, birden bire (lastik çalışma) aralığın içine giriyor ve sıra dışı bir kimliğe bürünüyor. Çok ilginç bir mücadele bu”

Yüksek bozulmalarla başa çıkmanın zorluğunu kabul etse de Brawn, 2010’da Bridgestone ile geçen yılın daha kötü olduğunu ifade etti.

Brawn: “2010’da çok ‘tahmin edilebilir’ bir durum vardı. Lastikler anlaşılırdı ve çok istikrarlıydılar. Bu yüzden lastiklerin nasıl davranacağı konusunda belli tahminler yapılıyordu.”

“Nasıl çalışacaklarını bilmek nispeten kolaydı. Lastiklerin tahmin edilebilmesi üzerine bazı açıklamalar olduğunu hatırlıyorum: Biraz değişiklik yapmamız gerektiği söyleniyordu.”

“İşleri herkes için uygun hale getirmek oldukça zor bir görev. Ama sezon ilerledikçe takımların (lastikleri) daha iyi anlayacağına inanıyorum. Lastiklerin çalışma şekilleri üzerine anlayışımız gelişti ama henüz tam olarak üstesinden gelemedik. Her bir yarış yazbozun bir parçasını buluyoruz.”


Yorumlar

  1. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    hadi ya öylemi demiş. sen yazmasan bilemiyorduk. boş adam.

  2. Brawn kısacası Schumiye şu mesajı göndermiş

    "Sus ve işine bak"

    Bundan sonra ağzını açsında görelim Schumi 🙂

  3. şair burada schumi'ye seslenmiş

  4. Inn ınnn.

  5. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Lastiklerin sonuca çok fazla etki ettiği bir sezonda en iyi, en hızlı araca sahip takım mı şampiyon olur yoksa lastiklerine en iyi bakan takım mı? sizin istediğiniz ikincisi. böyle de iyi olmadı bence. bu lastikler sayesinde yarış içerisinde daha çok mücadele geçiş görüyoruz bu da yarışın sıkıcı olmasını önlüyor sadece bu olayını sevdim.

  6. Lastiklerin sonuca çok fazla etki ettiği bir sezonda en iyi en hızlı araca sahip takım mı şampiyon olur yoksa lastiklerine en iyi bakan takım mı şampiyon olur? sizin istediğiniz ikincisi. böyle çok iyi olmadı bence. ama yarış içinde daha sık mücadele oluyor. sıkıcı geçmiyor en azından bu olayını seviyorum.

  7. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    ben schumacher'in ''sonuçta bu bir yarış böyle şeyler olabiliyor'' dediğini de gördüm. her zaman birisini suçlamadı. kendini suçladığını da oldu. sen ilk önce doğru düzgün cevap yaz adamın damarına basma tamam mı arkadaşım. tahrik ediyorsun sana da dümdüz giderim yani farketmez.

  8. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Evet ya, eskisi gibi 30 tur giden yumuşak lastik mi istiyorsunuz? Herşey sabit olsun istiyorsanız 2004'te sabitti işte, yarış başlamadan galibi belliydi. Geçen sene de, ondan önceki sene de böyleydi, yine öyle mi olsun? Geçen Şumi ağladı diye -ki o her başarısızlıkta bunu yapar, hep birşeylere suç bulur, ama iyi derece aldı mı "şu kötüydü ama gene de yaptık" demez- bütün klavye efeleri dümdüz gidiyordu Pirelli'ye burada, merak edip baktım Brawn'a saydıran yok! Susmuş bizim kahvenin boşta gezen bıçkın delikanlıları.

  9. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    iyi de pilotlar bir lastik hamuru için sürüş stilini de değiştirmek zorunda da değil adam yıllardır böyle yarışmış yani. bu zaman kadar hamurlar aynı değildi ama bu kadarda fark olmuyordu belki otomobili ayarlarıyla bu sorun ortadan kalkıyordu.

  10. bence pirelliye özel bi görev verildi ve pirelli her yarış için farklı dayanıklılıkta hamurlar üretiyor, bunun başka bir açıklaması yok , bu adamlar bu lastiği anlayamıyacak kadar aptal olsalardı bugünlere gelemezlerdi, her sene böyle sorunlar oluyordu fakat hiçbi takım sezonun yarısına gelene kadar lastikleri anlamadık demiyordu, birkaç yarışta hatta sezon öncesi testlerde çözüyorlardı, 2012 de sezon ortasına geldik neredeyse , halen lastikleri anlamaya çalışıyorlar.

    ayrıca bir lastik üreticisi yüzünden 12 takımın araçlarında yapmaya çalışacağı değişiklik yerine, lastik üreticisine daha kaliteli lastik yapmasını söylemek daha kolay gibi geliyor bana , yada lastik üreticisini değiştirmek bile daha kolay…….

    birde, brawn da laf etmiş diyecegim ama neyse, kardeşim birçok takım lastiklerinden emin deyil, kimse halen bi performans yakalamış deyil, her yarış başka bişeyler oluyor , başka birileri kazanıyor, sen kalkmış pilotların dahaçok çalışması gerektigini ve bu lastiklere alışması gerektigini söylüyorsun, senin kendi pilotun diyorki bu lastiklerle olmaz, mercedes olarak senin kazanman yada galibiyet kovalaman için lastiklerin değişmesi lazım yada lastikleri '' artık '' anlamanız lazım, sen kalkmış kendi pilotunu suçluyor gibi laf ediyorsun, kelle koltukta o terlik altı gibi lastiklerle 320 km hız yapan onlar , sen sadece tv den izliyorsun, pilot lastikler iyi deyil diyorsa dinlemelisiniz, yok alışacak yok bilmemne bunlar bahane deyil , ya siz lastikleri anlıyacaksınız ( kısmetse sezon bitmeden anlayın artık ) yada pilotlara laf etmiyeceksiniz……

  11. teslim olmak yok,asla vazgeçmek yok.

  12. sen böyle dersen schumi ne yapsın.inşallah kral pazar günü kendini gösterir.

  13. muratc MP4-27 avatarı
    muratc MP4-27

    -Daha önce baska bir haber de de yazmistim.
    -Bazilari Pirelli ye cok yükleniyor adeta ates püskürüyor burada
    -Ancak tersine ben Pirelli yi destekliyorum
    -Sebebi de tüm takimlara& araclara & sürücülere & spora yeni bir challange (zorluk) getirmesi
    -Yani hem mühendis, hem sürücü hem de takim patronu bu yeni zorluga karsi calismali kendini gelistirmeli basarili olmak icin bu da spor un dogasinda olan olmasi gereken birsey
    -Bir de güzel yani bu zorluk sadece 2-3 büyük takim icin degil grid in tümü icin gecerli
    -yani herkese esit sekilde davranilmis ve bu zorlugun asilmasi sadece 2-3 büyük takima degil tüm takimlara avantaj sagliyor
    -Olayin sadece böyle olmasi bile bircok haksizligin ve adeletsizligin kol gezdigi F1 dünyasinda saygi duyulmasi gereken birsey bence

  14. Brawn düzgün açıklamalar yapıyosun iyi, herkese öğütlerde veriyosun bilge adam olarak buda güzel.
    Ama hasbel kader alınmış bir birincilik var ve araç 5 yarıştır sürekli geriye gidiyor.
    Her yarış bişeyler öğrenip üzerine koymak bu değil bence.

  15. Schumacher Nerde Ben Orda avatarı
    Schumacher Nerde Ben Orda

    Yada İspanya Gp'si Maldonado

  16. elvan dalton avatarı
    "Büyüleyici olan, bazı yarışlarda sıradan olan bir araç, birden bire (lastik çalışma) aralığın içine giriyor ve sıra dışı bir kimliğe bürünüyor. Çok ilginç bir mücadele bu"

    Kesinlikle katılıyorum. Mesela bu sene çin Gp'si bunun en güzel örneği.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir