FIA'dan Red Bull'un Tabanına İzin Çıkmadı

yazar:

kategori:

Bahreyn’den bu yana Red Bull takımı otomobilinin tabanında arka lastiklerin olduğu bölümde bir delikle yarışıyordu. Monako’da rakiplerinin konu hakkında bir açıklama bekledikleri bilgisi verildikten sonra FIA bu tarz çözümlerin yasal olmadığını belirtti.

2011’de çıkarılan çifte difüzör yasağı kurallarına göre bu tarz deliklere izin verilmiyor. Ancak Red Bull patronu Christian Horner kurallarda bir gri bölge bulunduğunu belirmişti.

FIA’dan gelen açıklama ise tabandaki mevcut deliğin Sportif Düzenleme’nin 3.12.5 numaralı maddesine uymadığı yönünde oldu.

Yapılan açıklamada “Monaco’da yapılan görüşmelerde kesin yanlış anlamaların olduğu açığa çıktı. Kokpitin arka yüzünden 450 mm içerisinde tabanda delik olmayabileceği ve ardından bunun olabileceği şeklinde görüş çıktı. Ancak bu görüşe katılmıyoruz ve orada o tür deliğin olmaması gerektiğini düşünüyoruz.” sözlerine yer verildi.


Yorumlar

  1. desenize efsane tasarımcı kan kaybetmiş eskiler gözükmeyen teoride çalışan nitelikte idi..

    insanların gözüne soka soka orayı burayı delince iş zıvanadan çıktı.

    artık kanatsız uçmayı deneyecekler.

  2. samet  birol avatarı

    saçmalık! o zaman her takım illegalliği tartışılacak şeyler denesin karar çıkana kadar zaten puanlar toplarlar ,redbull çok iyi yatırım yapıyo fiaya belli f1 14 yıldır demokratik değil bunu montoya ,alonso hami,hakkinen,hatta efsane bilem belirtmişti…

  3. sen benimsin avatarı

    al işte adamlar 1 ve 4. oldular takım sılaramasında haksız rekabet elde ettiler! bunun telafisi nasıl olacak? ya arkadaş geçen senede mclaren yapmıştı ondan önceki senede redbull yine yapmıştı. kuralları ihlal ediyorlar haksız rekabetten puanları hep götürdüler silsinler arkadaş puanları istemiyoruz böyle şey! monacoda aldıkları puanlar iptal edilsin hatta bahreynden beri kural ihlali yapıyorlar tüm puanları silinsin! yeter ya her yıl böyle puanları götürüyorlar!!!

  4. Bu sporda gri bölgeler kolay kolay bitmez.Kural kitabına aykırı bir sistemin kullanılması benim bildiğim diskalifiyedir.O olmasa bile bi ceza verililir.Ebd ve çift kaymanlı difüzör gibi sistemler kural açıklığından yararlanılarak kullanılmış sistemlerdi.Gerçi çift katmanlı difüzör konusunda fia insiyatif kullanmış gibiydi ama ebd de öyle bir durum söz konusu değildi.Kimse ne ebd ne de esneklik konusunda rbr yi suçlayamaz.Esneklik konusu 2010 da tartışıldı fia nın koyduğu ağırlık testlerini başarı ile geçti .Ebd de geçen sezon alışılagelmiş "yasak kardeşim keyfim öyle istiyor" una kurban gitti.Tıpkı f- kanal gibi.
    Şimdiki mevzu biraz farklı adam gibi cezalar verilmesi lazım artık yoksa o gri bölgeler bitmez.Anca yasak konur ama avantajı sağlayan kaymağını tek başına bir yarışlık olsa da yer.

  5. kevgirde bir tane delik olmuyorda onu demek istedim uygunmu değilmi canada gp de görücez

    Marko "Sadece RBR değil, diğer takımların da bu konuyla ilgisi var. Bizim Kanada hazırlıklarımız etkilenmedi." dedi.
  6. Cevap veriyorum ; kurallara uygun versiyonu.

  7. Madem bizimkinde sorun var sadece bizde böyle yaparız sıkıntı yok.

  8. Diğer takımlar delikleri kenara birleştirdiğinden sorun çıkmıyor ancak RedBull ortadan deldiğinden 3.12.10 kuralına aykırı tasarım oluyor.

  9. rocco junior avatarı

    Böyle hızlı girmeden önce yorumları okusan Jetman?Aşağıda arkadaşlar yazmış ilk yorumdan itibaren yazıyor.

  10. iy hoşda ferrari-sauber-willimas dada tabandaki bu tarz deliklerden varmı varsa yasal olup olmadığı araştırılıp onaylandımı.bir Allah ın kuluda çıksın bunları sorsun fia ya.o deliğin yarar sağladığı aşikar tabandan gelen sıcak havayı yukarı difüzöre doğdu o küçük delikten üflüyor azda olsa faydalı ama yasal değilmiş.ferrarinin tabanındaki ızgara gibi 3 farklı boyuttaki kesimler ve hemen önündeki ufak delik neci o zaman ?

  11. oguzhan akkurt avatarı
    oguzhan akkurt

    arkadasim vettelheim o ufacik dedigin parcalar cok buyuk farklar aciyoo

  12. ilk olarak benim f1 bilgimi sorgulayacak ve bu konuda hüküm verecek komunda olmadığını bilmeni isterim.
    ikincisi insanları aptal yerine koyacak kadar hadsiz değilim neye inanıp neye inanmayacakları elbetteki insanların kendi bilincli tercihi olacak.
    üçüncüsü f1'in köklü takımlarının vakti zamanında kural değişikliğinden çokça etkilendiğini ve sıkıntısını yaşadıklarını belirtmiştim yukarıda bir kaç örnek de verdim. 2000 ile 2004 arasında mclaren zaten ferrarinin gölgesindeydi ve ferrari her iki klasmanda da şampiyon oluyordu kural değişikliklerinden sonra ise dengeler değişti. aslında farklı bir şey söylemiyorum bir takımın etkisi kırılırken başka bir takım avantaj elde ettiğinden bahsediyorum. mclaren etkisi kırıldı ferrari üstün oldu, ferrari etkisi kırıldı renault ön plana çıktı vs. f1 bunun örnekleriyle dolu.
    dördüncüsü f1'de politik oyunlar hep oldu ve olacaktır da bu kaçınılmaz bir durum…

  13. dele dele aracı kevgire çevirdiler el insaf

    biraz delikanlı olun

  14. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    "ferrarinin üstünlüğünü kırmak adına kural değişikliğine gidildi"
    sen bunu yazabiliyorsan F1 le alakalı hiçbirşey bilmiyorsun demektir. sadece okay karacan empozesi altında kalmış F1 izleyici kitlesine dahilsin. 100 kere delilleri ile birlikte söylendi ferrariyi değil McLaren'i durdurmak için kurallar değiştirildi. 1998-99 da başlayan Fia'nın McLaren'i linç kampanyası ferrari lobisininde gazlamasıyla devam ederek McLarenin önü kesilmiş böylece ferrarinin yolu açılmıştır, zira 20 seneden fazladır gelmeyen şampiyonluğun önündeki en büyük engelde Fia ile ferrari işbirliği sayesinde ortandan kalmıştır. burda çıkıp sanki biz o seneleri seyretmemişiz gibi, Fia ile nasıl anlaşmalar yaptığınızı bilmiyormuşuz gibi, yazdıklarınızı okuyup inanacağız öylemi? gerçekleri her platformda saptırmaya devam edin. yıllar önce ferrariyi durdurmak için kuralları değiştirdiler dediklerinde buna inanmayın külliyen yalandır aslında bunlar Fia ile iş ortaklarıdır dediğimizde kimse bize inanmadı!! sonunda ne oldu, berni ve mosley bu ortaklığı kabul etti!!! artık susun, Allahınızı seviyorsanız susun!! insanları daha fazla aptal yerine koymayın..

  15. Diyecek bir şey yok!!Pes diyorum
    Açıklama beklerken o yorum da siliniyor ya canınız sağolsun.

  16. redbullcular yine ağlamaya başlamış ya her sene bi çakallık hersene bi kural dışı modifiye yapıyorlar yasaklanınca da ağlıyorlar

  17. Belki Redbull artık hiç şampiyon olamaz hatta galibiyet bile alamaz ama tarihte ki yerini çoktan aldı ''masa başında önü kesilen hızlı takımlarda biri''.Bu olay için demiyorum.İllagal birşey varsa zaten böyle ortaya çıkıyor.Geçen sezonun tamamında bu araç illegal çığırtkanlığı yapıldı ne oldu kurallara aykırı birşey bulunamadı ama bu dünyada masa da çok sandalyede bitmez.

  18. rocco junior avatarı

    Uzunoğlu belli ki zoruna gitmiş laflarım yani kimin kimin ağızına tıkadığı belli (lafı) sen gerek insanlık,gerek f1 bilgisi ve tecrübesi olarak burda çoğu kişi için ve benim için daha emekleme aşamasındasın o yüzden git sen akranlarınla takıl şekerim.Verdiğin örnekler zaten yalan yanlış,şağıda adam sana lafı tıkamış cevabı alığ oturmuşsun,kendini savuncam diye o deliklerden başkalarında da var diyorsun.ne analiz ediyorsunuz ne bilginiz tam.git bakalım kim yasal kim değil başkasının tabanındaki o delikler ve sizinkilerin amacı ne öğren gel sonra burda konuşuruz.haydi sana iyi eğlenceler şekerim :))

  19. Aine yorumumuz gitmiş.Admin Abdullah çelik; eğer gerçekten tarafsızsan ve forumun kirlenmemesi adına bu tür atraksiyonlara girişiyorsan,ya tartışmaya sebep olan yorumu tümden kaldırırsın ya da kimsenin yorumu gitmez.Ama böyle tanıdıklara iltimas geçilip yeni üyelerin yorumları tek taraflı silinirse ben burada objektiflik namına hiç bir şey aramam.Kaldı ki yorumumda şahıslara yönelik tek bir hakaret gösteremezsin ben sadece ilgili kişinin takımıma karşı laf sokma!çabasını alıp aynen kendisine iade ettim.Burada şahsına bir saldırım olmadı.Ayrıca cevabını da görmedim arkadaşın zaten.
    Söyleyeceğim son şey malum şahsın yüzünden forum ilkokul müsamere salonuna dönmüşken,bizim yaptığımız hiciv türü mesajlar silinirse ben burada standardize edilmiş prensip ilkeleri aramam.
    Bu mesajı yazmamın nedeni de 2.kez mesajım silinmesine rağmen bu hareketi her zaman kendime bir hakaret olarak algılamamdır.
    Açıklamanızı bekliyorum.Lütfederseniz memnun olurum

  20. the huntsman  avatarı

    hmmmmmm ilginç bir konu gerçekten.Takımlar tamamen sınırlarda..

  21. aslında kurallar biraz garip.

    scarbsf1'in açıklamasından anladığım ferrari ve sauberde de bu tür deliklerin olduğu ama yasak olduğu belirtilen alanın dışında ve tabanın kendi şekli olarak tanımlanmasından illegal değilmiş.

    redbulldaki ise yasak bölgede ve hava akışı amacıyla açılmış bağımsız bir delik olduğundan sorunluymuşmuş.

  22. the huntsman  avatarı

    🙂 Olur böyle arada boşver.Şimdi Marko bir açıklama yapmış ve aslında bu sistemi Montrealde kullanmayacaktık,farklı bir tasarım kullanacaktık demiş.Kendimizden eminiz demiş.Kullanan başka takımlar varmı bu bilinmiyor.Varsa onlar değiştirmek zorundaymış ama bu tasarıma benzeyen yok.Dolayısıyla Redbull adınada bir sıkıntı yok gibi.Protesto yada ihraç gibi birşey beklenmiyorki zaten bu saatten sonrada olmaması lazım.

  23. error :p

    Desene çuvalladım dur ben susayım en iyisi 🙂

  24. the huntsman  avatarı

    Bar Honda'nın durumu şu: 2005 San Marino GP sonrasında yarış 1-Alonso 2-Schumacher 3-Button şeklinde sonuçlanmıştı.Araç tartıda ağırlık standartlarına uygundu fakat yanılmıyorsam yakıt deposunda gizli bir bölme vardı.Ve bu kurallara uygun değildi.Button hem o yarıştan diskalifiye edildi,hemde sıradaki 2 yarışa katılamadılar,fabrikalarıda kapalı kaldı (araç üzerinde oynama yapamadılar).Sonra Avrupa Gp sine geldiklerinde Hondaların zaman bakımından kaybı çok büyüktü ve baya zorlandılar.Button ancak 10. oldu o yarışta.O zaman ilk 8 e puan veriliyordu ve puan alamadı.Hatta Raikkonen'in spin atarken Button'a çarpmaya çok yaklaştığınıda hatırlıyorum o lastiğinin koptuğu kazada.Yani Monaco ya katılamamışlardı.Hatta Fry ve Richards Monaco'nun çok prestijli bir yarış olduğunu öne sürerek izin istemişlerdi sponsorlar açısından ama FIA izin vermemişti.Ama daha önce aldıkları puanlar etkilenmemişti.Gerçi o sene ortasında kadar Honda kötüydü.Daha önceki yarışlarda puan aldılarmı bilmiyorum.Honda'nın yerini Toyota almıştı o sezon genel anlamda.

  25. the huntsman  avatarı

    🙂 Açsınlar bakalım. :))

  26. Kazandığıda bir pol var .0.1 ile 😀 Belki o delik olmasa Bahreyn'de pol bizdeydi 😀

  27. herhalde bu günlerde başka haber olmadığından bu habere o kadar yorum yapıyorsunuz:=)

  28. mevcut kurallara en iyi uyum sağlayan, bu kuralları en iyi yorumlayan ve bunu yeniliklerle destekleyen takım en hızlı oluyor. ferrarinin bariz üstünlüğüyle geçen 2000-2004 yıllarından sonra ferrarinin üstünlüğünü kırmak adına kural değişikliğine gidildi ve yeni duruma daha iyi uyum sağlayan renault takımı iki yıl üst üste her iki dalda şampiyon oldu. demek istediğim yeni kurallar yeni soluklar getirmek rekabet gücünü ortaya çıkarmak ve f1'i dominasyondan kurtarmak amaçlıdır. brawn gp'nin çift katmanlı difüzür yasağı, rbr'nin ebd yasağı hepsi buna dahil.köklü kural değişiklikleri ve ciddi avantaj sağlayan buluşların yasaklanması üstünlükleri ortadan kaldırmak için yapılır. f1'de birçok örneği vardır elbette. kural değişiklikleri sadece rbr'yi yavaşlatmak için yapılıyor demek hata olur. çünkü geçmişte f1'in köklü takımları bu tür durumlardan çok nasiplenmiş ve çok ta sıkıntısını çekmişlerdir.

    rbr kural ihlali yapmış ve fia buna onay vermemiş. rbr illegal olan tasarımla yarışlara çıkmış ve ciddi puanlar almış. burada neden yasaklandı, rbr yavaşlatılıyor demektense kural ihlalini yapan kim olursa olsun bedelini ödemeli ve cezasını çekmeli dememiz gerek. ben ferrari fanı olduğum için değil bu sporun temiz olmasını arzuladığım için hatalar, kural ihlalleri cezasız kalmamalı diyorum.

  29. 2005 Monaco da aracın içinde hiç yakıt kalmaması gerekirken onlar araçta yakıt bırakmışlardı. O yakıtın aracın normal kullandığı yakıt değil yarışta sadece motorun çalışmasını mı sağlamaya çalışıyordu hatırladığım kadarıyla. Hatta o zamana kadar ki puanlarının hepsi de silinmişti diye hatırlıyorum bende…

  30. Burda herşeyi ben bilirim havalarında dolaşanların ağzına laflarını tıkamak hoşuma gidiyor iyi günler şekerim.

  31. Mclaren taraftarıyım demişsin hiç mclarenin yavaşlatılmasından bahsetmemişsin ne garip.Kurallar herkes için değişti Redbull yada Brawn şampiyon olsun diye değişmedi.MAdem hızı kesilmesi için yapıldı EBD esnek kanat niye kalktı odamı ferrrariyi yavaşlatmak içindi.F-kanalından neden bahsetmiyorsun en iyi kullanan takımındı onada yasak geldi onada ferrari en iyi kullanıyordu deme şimdi gülerim Petrov'un arkasında nasıl kullanabildiklerini gördük.Kurallar herkes için eşit son 4 sezondur havlu topluyorsunuz diye mazeretler üretmenin manası yok.

  32. rocco junior avatarı

    Uzunoğlu,beni taklit etmene sevindim belli ki içinde bana karşı hayranlık var.Ancak sana söylemek istediğim anlamadığın işlere karışma olur mu şekerim.Haydi sana iyi günler :))

  33. 🙂 bakalım bir dahakine aracın neresinde delik açacaklar 🙂

  34. zoruna gimiş ben arkadaşa güzelce bir cevap verdimde verdiğim cevap yöneticinin de zoruna gitmiş oda tifosi heralde hala tarafsız olmayı öğrenemediler.

  35. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    madem bunu yasakladınız adamlara ne olacak şimdi bu delike 2 yarış kazandılar..her yarış öncesi kontrol ediyo araçları Whiting o zaman işini düzgün yapacak bu adam görmüyormu delikleri.çok saçma işler yapıyor bu Fia Bernie ecclostone kesinlikle gitmeli çekilmeli F1'den adam ölmedi gitti be.kaç yaşında hala para derdinde böylelerinin yeri belli.neyse Kanada'da zaten Red Bull pek fazla bişe yapamaz.Mercedesler ön planda olacak yine

  36. Ferrari ye neden laf yetiştirirsiniz ki; esnek kanada en az itiraz eden takımdılar.EBD yede itiraz etmediler ama Motor evsaflarından ve şasi uyumsuzluğundan dolayıda başaramadılar.RB7 nin altındaki kocaman deliğin illegalliği kesinken yetmemiş arkasına bir delik açmış ve pişkin pişkin insanlara cevap yazıyorsunuz.Bu sezon başında MGP yi şikayet eden RBR yi Brawn ne ile tehdit ettiyse sesleri fazla çıkmadı.Unutmuyorsanız… Brawn, hala dibine üfleyen araçların varlığından bahsediyordu.Bunu bir kademe daha ileri götürenlerin iş evsafları bölgesi grilikden siyahımsı hale gelmiş olabilir.Ferrari nin taban faliyeti ortaya çıktığında; rakip takım taraftarı olarak eleştirdik ve kazanılanların legalliğini tartıştık ama onun griliği RBR nin bu son yaptığı grilikten 5 ton daha açıkdır.Ferrari nin yaptığı mekanizma kulağı bükük kanat gibi test den geçmeyi sağlayan bir metoddu. RBR nin dibine üflemeli egzoz u ve testi geçen esnek kanadı sayesinde ALonso yu geçerken Vettel i şampiyon etmişdir.Sistem diyorki; şöyle yada böyle egzozunuzdan dibinize hava göndedrmeniz yasakdır.500 newton testi geçin yada 50 kg ağırlıkda 20 mm esneme payın var demiyor.EBD sistemine açık itiraz eden Ferrari değildir hatta açık itiraz edenler onlardan daha fazla verim elde ettiğini anladıklarında geriye çark dahi etmişlerdir.Ferrari ,2010 da şampiyonluğu kaybettiklerinde EBD niz vardı kanadınız esnekdi demedi… sadece aracımız yavaş kaldı ve kaybettik dediler çünkü o kurallara göre bunları yapabilrdiniz.Ben McLaren taraf tarıydım ve Ferrari nin hızının kesilmesi adına bu gün yürürlükde olan çok kuralın geldiğinide iyi biliyorum (test yasağıda Ferrari nin en güçlü olduğu yasaklardan birisidir).Geçen sezon… EBD yasak değildi ama RBR nin altındaki delik yasakdı.RBR altındaki deliğin hesabını yüzü kızarmadan verebiliyorsa başkalarına itiraz edebilir.Bu payede… yapılanda illegaldir kazanılanda illegaldir (bir sezonu süpürüp hatta illegal parçasız tüm yarışları kazanacak kadar güçlü olsalar bile).

  37. o kadar uzağa gitmeye gerek yok, illegal bir parçadan diskalifiye 2005 yılında Bar Honda'ya yapıldı diye hatırlıyorum. yoksa 2006 mıydı? her neyse, iki yarışa falan çıkmadılar sanırsam 🙂

    Red Bull'a aynısı olsun demiyorum da, arkadaşlar 1994 lere kadar uzanmış, uzaklarda aramanıza gerek yok örnekleri 😀

  38. Çoğu efsane takım şampiyonluklarını Renault motoru kullanarak elde etmiştir.2008 den beri şampiyon olamıyorsanız 2009 da Brawn GP kadar olamıyorsanız 2010 da Petrovun arkasında takılıp kalıyorsanız 2011 de McLaren kadar olamayıp Redbull ile kafaya oynayamıyorsanız son iki senedir bu takımı izleyip hırslanıyorsanız anca markamızı biryerinize takar reklamımızı yaparsınız bu vakitten sonra.Altta eklediğim resimi iyi bir incelede biraz kendine gel.

  39. laf olsun diye yazmıyorum oldu olacak fıa tek bir şasi hazırlasın ve herkes bununla yarışsın
    bir ferrari taraftarı olarak son yılların en üretken takımı olan redbula yapılan haksızlıklar artık resmen baydı. Redbul şimdi adrian neveye deseki sana artık ihtiyacımız yok cünkü fia seni calıştırmamızı istemiyor haksız mı

  40. Yenisini yaparık ağa biz de :D:D

  41. Yenisini yaparık ağa biz de :D:D

  42. Sezon ortasın da Egzoz gazı kullanımını yasaklayıp sonra bir yarış sonra tekrar izin verilen olayı unutmadı bu spor bazıları bir yarış alsın diye.

    O bazıları senin markanın amblemini alır jant kapağına süs olarak takar da yine aynı bilinirlikle ortalıkta dolaşırsınız!!!

  43. the huntsman  avatarı

    İyi oldu iyi.Şimdi onlar düşünsün 🙂

  44. Ferrari%100 avatarı

    Çok doğru karar vermiş FIA RedBull artık öyle hızlanmayı unutsun ilegallikle

  45. Bu tip "çakallık denemeleri"nde yapılacak şey belli. Geriye yönelik yaptırım uygulayacaksın. 3 yarış mı bu sistemi kullandılar, o 3 yarışta aldıkları dereceler iptal edilecek. Futboldaki şike gibi. Basit bir olay. Bunu yap bakayım kalıyor mu ortada o "gri bölge"leri kullanacak cengaver.

  46. Kuyruk acıları çok ondandır dostum:D kendilerine göre RBR gibi küçük bir takım nasıl 2 sene art arda şampiyon olur misali.Zavallılar işte bırak konuşsunlar

  47. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    bak git daha südü sübyensin 🙂 südü sübyen ne demekse anlamını da bilmiyorum. daha süt çocuğusun anlamında gibi birşey geliyor bana.

  48. Olacak son bu zaten 🙂 dayağı yiyecek grojan.

  49. rocco junior avatarı

    Yok kırılmak olmaz.O arkadaşa samimiyetim var haliyle daha rahat konuşabiliyorum.Burda tartıştım diye silip atacak değilim her zaman kardeşim.Zaten son derece saygılı ve iyi birisidir 😉

  50. O yılları izlemedim dolayısıyla sadece bir iki araştırmalık bilgim var yorum yapamam ama söylediklerinizden o kararların yarıştan hemen sonra sıcağı sıcağına verildiğini anlıyorum ancak burada olay farklı. Yine anladığım kadarıyla bu takım ilk başta onay almış fakat sonradan yapılan incelemede yasaklanmış yani o anda resmi olarak Fia dan izin almış bir araçla yarışmışlar. Bence o puanların geri alınması tamamiyle saçmalık olurdu. He bu saatten sonra bir yarışta benzer bir çözüm yine illegal sınırlar içerisinde uygulanırsa o zaman siz bilerek yaptınız diyebilirler ama yoksa pek bir şey çıkacağını sanmıyorum…

    Ayrıca farkında mısınız gereksiz yere birbirinizi geriyorsunuz. Ne gerek var karşılıklı atışmalara ki 🙂

  51. rocco junior avatarı

    Evet Fia'nın huyu kurusun dediğin doğru bir anda şapkadan şampiyon çıkarırlar.

  52. Red Bull Ferrari ve Mclaren çekişmesine yeni bir kan getirdiği için biraz destekleniyor sanırım. Reno gibi düşün. Temiz hava gelsin isteniyor sanırım şampiyonaya.

  53. bizi anca burdaki yöneticiler susturabiliyor zaten korumaya çalıştığın arkadaşını madara ettim burada yönetimde aman süper muhteşem sporun en büyüğü takımın biricik tifosi taraftarını madara olmasın diye mesajları siliyor olur böyle şeyler sezon sonu ben söyleyeceğim lafı biliyoru yönetimide adil olmay delikanlı olmaya davet ediyorum.

  54. rocco junior avatarı

    Ben o yılları hayal meyal hatırlıyorum çünkü yaşım ufaktı ama bir kaç kez diskalifye edildiğini iyi hatırlıyorum ve bunlar bazen komik nedenlerdi.Ya adam sadece formasyon turunda lideri geçti diye diskalifiye edilmişti.Yanlıyorsam lütfen sen yada birisi söylesin.Düşün işte teknik olarak araçta bir illegal durum varsa sen o adamın o yaırştan aldığı puanı çok rahat alabilirsin.Bu adam kurallara aykırı şekilde yarışacak ve yaptığı yanına kar kalacak.Çok ciddi söylüyorum kim böyle araçla yarışıyorsa Ferrari dahil eğer varsa haram zıkkım olsun aldığı puanlar.Kimseye artık adaletsizlik yapılmasın ve kimse kayrılmasın samimi söylüyorum.Red Bullu başarıları,yaptıkları araç ve engellenmelerı adına savundum,çoğu zaman tebrik ettim ve hakettiklerine inandım lakin artık son zamanlarda imtiyazlı olduklarına inanmaya başladım bu olanlardan ötürü

  55. wikiden baktım, bir de british gp'de ısınma turunda damon hill'i geçtiğinden dolayı verilen dur-kalk cezasını çekmediğinden diskalifiye edilmiş, sonradan da iki yarış men edilmiş. Sebep? Briatore 😉

  56. bu redbull bir şekilde diffizöre sıcak hava gondermek zorunda yoksa fıss onlarda bılıyor bunu işte kural acıklıklarından yararlanıyorlar…

  57. Ne dokunucak şekerim rocco hatırlıyorsan esnek kanat size dokundu ağladınız ebd size dokundu ağladınız silverstone da sonra bize ağlamayın diyorsunuz ufacık delikten korkar duruma getirdiyse bu takım sizi ağlayan belli.

  58. Benettonda birden fazla yasadışı şey bulunuyordu. Bir yarışta zorunlu filtresi çıkarılmış ve bu yüzden biraz daha hızlı yakıt doldurabilen pompadan dolayı epey tartışma çıkmıştı. Launch kontrol ve traction control kullandıkları sonradan ortaya çıktı.

    ama benim hatırladığım diskalifiye sennanın kazasından sonra yapılan kural değişiklikleriyle araçların altına eklenen tahtada izin verilenden daha fazla aşınma olmasındandı. başka şeyler de vardı da tam hatırlamıyorum araştırmak gerek.

  59. rocco junior avatarı

    Ben ima etmem Hakan direk söylerim.Yürekli olun delikanlı olun bazıları mazıları demekle olmuyor.Hadi sana iyi akşamlar şekerim

  60. Bende direk belirtmiştim Dokunan ağlıyor diye.
    Gayet net anladım Senin bahsettiklerin ile benim bahsettiğim tamamen farklı sen anlaya bildin mi peki. Neyse hayırlı akşamlar.

  61. rocco junior avatarı

    Ayrıca çok net hatırlamıyorum ama Schumi,Benetton adına yarışırken yarış sonunda aracında yasal olmayan bir parçadan diskalifiye edilmişti.Bu kurallar yıllardır böyle işliyor.Kimse özel imtiyaz almasın benim dedğim bu.Ama ufak ama büyük etkisi vardır beni ilgilendirmez.Dediğimin arkasındayım;eğer kural varsa başından uygulansın.

  62. rocco junior avatarı

    Zaten söylemişim arkadaşım size dokundu mu diye direk belirtmişim okuyabilirsin yazımı:))

    Geçmişte çok net hatırladığım bazı yarışlarda mesela Mclaren garajda tartılırken kazandığı yarışta aracı hafif çıktı diye puanları alındı anlayabildin mi?Eğer yasal olmayan araçla yarışıyorsan kurallara aykırı bir durum varsa onun yaptırımıda var.Kurallar oraya sen yap sonra yasaklayalım o zamana kadar ne götürürsen kardır diye konmuyor.Suç varsa cezai yaptırımıda var.En basitinden kanun var nizam var sen birini vurursan,ruhsatsız silah taşırsan cezasını alırsın.Ya ben ruhsatsız silah taşıdım ama kimseyi vurmadım bana ceza vermeyin deme lüksün yok.Her şey açık değil mi şimdi?

  63. the huntsman  avatarı

    Adam susmuş.Verecek cevabı yok trışka mırışka durumu onunki 🙂

  64. Sende açık konuşursan sevinirim abi duygu sala bağlayan kim ?

    Rbr nin puanları neden silinecek onu anlamıyorum mesela Fia bir kuruluş teknik ekibi ile incelemiş ve onayı vermiş ve üzerin den haftalar geçmiş Aaa ben yeni gördüm yasal değilmiş deme gibi bir lüksü olduğunu düşünmüyorum. Renault un 2010 yılın da geliştirdiği Frenleme yükseklik ayar sistemi daha o zaman onay aldı ve 2012 ye kadar geliştirildi Ferrari de uyguladı bu sistemi ama lansmana 15 gün kala yasaklandı bu adil mi hayır adil değil Her takım yenilik getirir değişiklik yapar sınırları zorlar ve gereken teknik incelemeden geçer ve yasal olmayan bir şey varsa değişiklik yaptırılır eğer yapılmıyor sa gereken değişiklik o zaman cezasını verirsin ama incelenmiş onay alınmış Puanlar silinsin bu hiç adil olmaz.

  65. rocco junior avatarı

    Ya haklısın ama mclarencimp4 arkadaşım,son zamanlarda bunun böyle olması can sıkıcı.Evet geçmişte benzer örnekleri bende hatırlıyorum ama her zaman bu böyle olmamalı.Bu yıl ve geçen yıl bazı takımların parçalarına direk yasak getirilirken Red Bull iyice bundan fayda aldıktan sonra yasaklanması beni sinir eden şey.Bir şey geçmişte oldu,şimdi de oluyor aman olsun demek istemiyorum.Yani bu şuna benziyor;eskiden de hırsızlık vardı şimdi de var.Bunun önüne geçilmesi lazım çünkü eskiden yapılan yanlış,şimdikini meşrulaştırmıyor

  66. rocco junior avatarı

    Kimmiş dokunan açık konuşursan sevinirim.Ben ağlayan göremiyorum hem ağlamak için yasaklanan tarafın yanında olmak lazım.Suç Fia da tabi kuralları yerinde zamanında uygulamadığı için ve bunca zaman sesini çıkarmayan takımlarda.Ancak açık bir şey var ki o da diğerleri bir şey yapmadan yasaklanıyor,Red Bull kaymağını yedikten sonra anlatabiliyor muyum?

  67. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    dostum zamanında ferrari'de esnek zemin kullanıyordu 2007 veya 2008'di sonra yasaklandı ama önceki sonuçlar için ceza verilmedi. 2006'da ise renault'ta mass damper kütle amortisör sistemi vardı sonra yasaklandı önceki sonuçlar için birşey yapılmadı.

    Bencede senin dediğin gibi olması lazım ama kurallar böyle. Ama redbull'unki biraz farklı kural ne illegal ne legal. Yani gri bölgede. Ferrari ve renault olayı ise onların kullandığı zamanlar tamamen legaldi, gri alanda değildi sonradan yasaklandı. Kullandıkları zaman legal olarak kullandılar. Redbull'da gri alan olarak kullandı yani ne legaldi ne illegaldi. Bunun için ceza olurmu bilemem olsada olur olmasada olur ama ben verilmeli diye düşünüyorum. Sonuçta protesto olsaydı son sıradan başlıyordu galiba yada ihraç mı ediliyordu yarıştan? Ferrari'nin protesto etmesi yeterdi aslında etkisine bakılarak ama ferrari biz protesto etmeyecez dedi yani Ferrari'de ceza taraftarı değil.

  68. the huntsman  avatarı

    fazla ağlama ve abilerine saygı duy.

  69. Bana da mantıklı gelmiyor Olay tamamen politik sağlar kadar fark yaratacak bir şey değil sadece gelen şikayetleri kesmek için olay Gri alan da zaten buna benzer delikle yine çıkacak zaten takımlar Geçen sene yapılanlar unutulmadı zaten. Bana göre avantajı ortadan kaldırmak avantaj var mı dersen hayır yok.

  70. Bize dokunan yok abi Dokunan ağlıyor işte Burada ki suçlu kim ?

  71. fark ortadan kalsın diye mi yasakladı ? Hangi fark ? Fark için bir şeyler yasaklansaydı geçen sene yasaklanırdı, bu sene en güçlü araç Red Bull değil… Red Bull klansman lideri çünkü diğer başa güreşen takımların hiçbirinde iki pilotta yeterince istikrar göstermiyor, Alonso iyi Massa kötü, Rosberg iyi, Schumacher her yarış bir sorunla karşı karşıya, Hamilton istikrarlı, Button 1 yarış iyi 3 yarış sürünüyor, Grosjean ilk 5 turu bitiremiyor vs. vs.

    Açık açık kuralların gri bölgesinden yararlanılmış bir şey bu, takımlar Fia'dan açıklama bekliyordu, eğer Fia bu kararı vermese, bir sonraki yarışlarda bir çok takım bu çözüme dönerdi, Yeni bir kıta keşfetmek kadar karmaşık bir çözüm değil bu, bir double drs, yada egzos beslemeli difüzör hiç değil…

    Bu kadar basit bir olayı dengeleri eşitlemek için yapıldı demek bana mantıklı gelmiyor.

  72. rocco junior avatarı

    Allah Allah demek bazıları bir yarış alsın diye yapıyorlar kuralları.Size dokundu mu hemen duygusala bağlıyorsunuz Hakan.

  73. Her zaman ki politik olaylar İspanya da neden şikayet olmadı ? Hiç sorun değil Fia dan yapılan açıklama da Bahreyn ve Monako yarışları sekteye uğramayacak zaten onayı veren Fia sonuçta. Orada benzer delikler Ferrari-Sauber-Williams Renault arabaların da mevcut ama Redbull Renault da ki farklı olduğu için yasaklandı normal sisteme yada Canada da farklı bir çözümle gelecektir takım zaten tur derecesine büyük bir etkisi olmadığı söyleniyor.

    Her takım gri alanlar da gezer gezebilme hakkına sahiptir ama bu son iki yılın dünya şampiyonu ve şuan da klasman lideri olunca biraz farklı oluyor tabi. Horner halen ısrarcı bu konu da Resmi olarak açıklama gelsin bir her iki taftan da. Bu işin tek suçlusu Fia madem yasal değil perşembe günü incelemeler yapıp bittiğin de yasal değil değişiklik istersin takım yapmazsa gereken yaptırımı o zaman uygularsın ama ortada hiç bir şey yok Fia sadece avantajı ortadan kaldırmak için yasakladı hepsi bu F1 in tuzu biberi bu 🙂

  74. Sonra bişeyden korkan da yok. RB değilmiydi MGP nin ufacık kanat deliğini 30 kere şikayet eden :)))

    Biz buna kapak diyoruz işte XD

  75. Bu arada arkadaşlar suçlu Red Bull değil, en başta "bu legal kardeşim yarışabilirsin" diyen Fia'dır. Kendileri izin verip, ardından şikayet gelince " evet aslında o kadarda yasal değil gibi" tribe girip kendileriyle çelişiyorlar.

  76. Sıralama sonrası benzini kalmadığı için Hamilton'ı emsal olması için Diskalifiye eden eyyyyy FIA şimdi nerdesin ??? O zaman her takım 2-3 yarışlık kurallara aykırı araçla yarışsın sonra ceza almasın.." Ya göründüğün gibi ol ya da olduğun gibi görün "..

  77. EFSANE_SUMI_AYRTON ... avatarı
    EFSANE_SUMI_AYRTON …

    Bİ FİA BİDE TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU,BANNNNN!!!!!!

  78. Şu ana kadar FIA o tabanı yasal kabul ediyordu. Kural dışı bir şey yapmadılar yani. Tek sorun biraz geç kalınmış olması. Aslında o kadar da geç değil. Ben sene sonunu beklerler diye düşünmüştüm.

  79. ilgili haberde bu deliğin kanada'da orada olmayacağını belirtmiştim. Bir Fia klasiği bu çünkü…

  80. rocco junior avatarı

    Evet doğru.Ne diye Fia kuralları uygulamıyor veya diğerleri aval aval bakıyor anlamıyorum.Bir araç hızlanınca mı bunu yapmak lazım?Ve madem yasak Fia bunun yasak olduğunu şimdi mi anlıyor?İlginç bir şey eğer kurallara aykırı bir durum varsa ve bunda şüpheli Red Bull ise bir süre bekleniyor,adamlar puanları indiriyor cebe ama başka takım yapınca anında yasak hatta daha yapmadan yasaklanıyor.Mesela Lotus ve Ferrari'nin frenleme sistemi sezon öncesi patlatıldı,Mclaren'nin de zamanında epey bu tür şeylerden başı yanmıştır.

  81. RB'nin bu tabanla kazandığı 82 Puan var ortada. Az değil , önümüzdeki günlerde bu konuda protesto gelebilir.

  82. Şimdi RedBull önceki yarışlarda resmen yasal olmayan bir araç kullanmış oldu. Bu durumda bir cezai yaptırım uygulanması gerekmiyor mu?

  83. madem ferrarinin abanı da illegal niye bu haberde adı geçmiyo?

  84. Bencede ceza verilmesi gerekirdi. Sonradan yasaklanan birşey değil, yazılı kuralların ihlali söz konusu. Ya legal demeli ,ya da ceza verilmeliydi.

  85. rocco junior avatarı

    Şampiyonluk için savaşan takımlar bence protesto ile diskalifiye kararı verditmeliydi.Adamların ekmeğine yağ sürüyorlar.Kişisel görüşüm bu ve haklı olduğuma innaıyorum ayrıca Fia son derece aptalca işliyor bu kesin.Umarım sonradan bu puanları aramaz büyük takımlar

  86. Artık sitede tartışamıyoruz bile o duruma geldik bir kısım sırf çocukça duruma düşmemek için korunuyor.Sezon sonunu iple çekiyorum şuraya yazacağım iki satır ne oldu kelimesi yeterli benim için artık.

  87. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    eğer bunu yapıyorlarsa o parçanın kullanıldığı yarışlarda ceza almaları gerekir..Ama verilmiyor ilginç.

  88. Ömer Said'in ellerine sağlık. Çöpçünün de diline ve süpürgesine sağlık 🙂

  89. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    iyi olmuş.geç oldu ama oldu

  90. Yusuf  Hitay avatarı

    her zaman olduğu gibi yapanın yanına kar kalıyor maalesef. 3 yarıştır neredeydi bu fia? hiç mi incelemiyor araçları, hiç mi şikayet gelmemiş ?

    örneği bir tek f1'de mevcut olabilecek bir olay heralde.

  91. Bu tarz şeylere zamanında açıklama getirilmesi güzel. Takımlar hemen her alanda kısıtlandığı için böyle şeylere yöneliyorlar. Olacak o kadar.

  92. Zeytin yağı gibi çıkmaya çalışan emin ol biz değiliz.Hani resim göster inanalım dedin sana resim gösterdik.Birşeyden haberiniz yoksa hemen muhalefet gibi tartışmaya saldırmaya başlamayın.Difizör gitmiş o gitmiş gibi benim babam senin babanı döver tarzında bir yaklaşımla tartışma ortamına girmeyin sizin gibi süper büyük sporun olmazsa olmazı bir takımın taraftarı yüce bir tifosiye hiç yakışmıyor.Giden gitmiştir takımlarda birinci sürücüler klasmanındada favori hala biziz ben takımıma bakarım gerisi beni ilgilendirmez.Ama birilerine saldırmaya başlarken önce kendi tuttuğunuz takıma bir bakın sonra komik durumlar oluşuyor.

  93. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Valla yasal olmayan bişey küçük yada büyük, zaytin yağ gibi üste çıkmaya gerek yok. Difizor gitti RB bitti bu kadar basit. Görecez bakalım önümüzdeki yarış.

    Tipi tabi önemli. Ferrari de görülen delik lastiklere, RB de görünen delik tabana hava yolluyor.

    Sonra bişeyden korkan da yok. RB değilmiydi MGP nin ufacık kanat deliğini 30 kere şikayet eden :)))

  94. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Altta verdim cevabını, uslubunla cevap bundan sonra. Ne oluyor öyle güzelim falan, asker arkadaşınmı var karşında. Dediğim gibi terbiyeslik yapma, adam gibi cevabını ver geç.

    Ferrarideki delik tabana hava yollamıyor, lastiklere yolluyor, RB de delik tabana yolluyor. Biri içe dönük biri dışa. Asıl sen gözüne bir gözlük tak. sonra gel.

  95. şimdide tipimi önemli 😀 abicim geçin şu işleri lafa gelince büyük takımız safsatasını yapıyorsunuzda kçük gördüğünüz Redbull takımının kullandığı ufacık şeylerden bile korkuyorsunuz lafla büyük olunmuyor işte.

  96. aynen kardeşim şuan altta şoka uğramış bir tifosiyi görüyorsundur daha kendilerinden haberi yok atlıyorlar herşeye.

  97. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ne alaka arkadaşım, RB nin deliğin yerine bak birde bunun, ve tiplerine.

  98. http://2.bp.blogspot.com/-SnbP8TbPPyc/T8N5ii_Vn2I/AAAAAAAABSo/RpUlFMvYi8U/s640/Ferrari+Floor+Monaco.jpg

    Bak güzelim bilmiyorsan biraz öğrenmesini bil ferrarinin monacodaki tabanı artık körmüsünüz çekemiyormusunuz ona diğer kişiler karar versin.

  99. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Resim göstersene bir tane :)), Resimlere ve haberlere çıkan hep senin takımın. Bizde ispat varda seninkini görelim.

  100. Onu bunu bilmem de şu Redbull'u ne kadar çekemeyen var arkadaş. Herkes bir kin bir düşmanlıktır tutturmuş gidiyor. Yahu takım kurulalı 7-8 sene olmuş 7 sene içinde 2 şampiyonluk kazanmış niye bu takıma karşı düşmanlık. Şu gridde illegal parçayla ilk avantaj sağlayan takım Redbull mu yahu?

  101. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Kendini kandırıyorsun sadece. Haberde diğer takımların açıklama bekledikleri yazılmış, uyguladıkları değil. Uygulayan sadece senin takımın.

  102. Aynısı sizdede var diye olmasın ?

  103. Redbull'un tabanına değil Redbull tarzı tabana izin çıkmadı demek lazım çünkü ferrari dahil birçok takımdada bu delikler mevcut.

  104. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ceza neden yok, o tablan avantaj elde edildi neticede. ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir