Vettel: "Taban Yasağı Dezavantaj Yaratmayacak"

yazar:

kategori:

Ferrari, McLaren ve Mercedes’in şikâyetleri üzerine FIA, Adrian Newey’in RB8’ndeki tabanın kurallar aykırı olduğu kararına varmıştı.

Söylenene göre Sebastian Vettel, Bahreyn’deki galibiyetini bu tabanla elde etti ki takım arkadaşı Mark Webber de Monako’da zafere ulaşmıştı.

Bu konu sorulunca Vettel: “Olan ortada. Büyük bir dezavantaj yaratacağını sanmıyorum”

Alman Haber Ajansı DAPD’daki habere göre Vettel: “Çok hızlı bir şekilde gelişiyoruz. Bu yüzden Kanada’da her zaman olduğu gibi yeni bir aerodinamik paket kullanacağız”


Yorumlar

  1. İki-üç gündür bu konu hakkında yazılanları-çizilenleri okuyorum. Sizlerin yazdığı yorumların da tamamını okudum sayılır. Sauber'in arka kanadından, Renault'nun kütle amortisörüne kadar değinmişsiniz. Puan silinsin-silinmesin tartışmışsınız. Ancak çok önemli bir şeyi atlamışsınız (ya da değinmişsinizdir ama benim dikkatimden kaçmış olabilir).

    Geçen sene Red Bull, sezonun 8. yarışı olan Avrupa GP'ye kadar her yarış kapalı park kuralını ihlal etti. Yani sıralamada farklı yarışta farkı araç kullanıldı. Tam 7 yarış boyunca sporun kural koyucusu ve denetleyicisi bu durumun farkına varamadı (!). Ne yaptırım uygulandı?

    Önlerinde tüm ECU verileri dururken adamların kılı kıpırdamadı. Hem de FIA, bu tür işleri kolaylaştırmak için ECU'ları SECU yapmıştı.

    Adamlar son seansta tek tur atıp diğerlerine 1 saniye fark yapıyor, diğerleri farkı eritmek için son saniyeye kadar yırtınıyordu.

    EBD'nin 'sıralama ayarlarında' tur başına ne kadar kattığını tam olarak bilmiyorum. Gözlemlediğim kadarıyla 0.7-0.9 saniye kadar olduğunu tahmin ediyorum. 0.7-0.9'la uğraşmayalım, 0.5 saniye olarak farz edelim. 2011 sezonunda 0.5 saniyeden daha az farkla biten sıralamalar:

    Malezya

    1. Vettel
    2. Lewis +0.104

    Kanada

    1. Vettel
    2. Alonso +0.185

    (Red Bull'un ilk iki cebi aldığı sıralamaları dikkate almadım.)

    Yani en az iki sıralama galibiyeti 'sırf EBD ile' gelmiş.

    Avrupa GP'den sonra yapılan geç kalmış bir doğruydu. Ya sıralamadaki EBD ayarıyla yarışa çık (ve gör ebenin elini), ya da yarışdaki EBD ayarıyla sıralamaya çık. Yani cumartesi farklı, pazar faklı araç kullanma.

    Hal böyleyken, FIA köyü görüyorken neden "İşte orada" demedi acaba?

  2. delik orda olmayacak diyen de fia o deliğin orda olmasına izin veren de fiadır..bn yorum yapma yada oturup sızlanma demedim sadece konuşsanda bişi değişmeyecek dedim, eğer yeni bir parça bir araca koyulacaksa bunu ilk önce fia görür test eder kullanımına onay verir yada vermez ama red-bull'un arka kısmındaki bu deliğe onay verdi ve 3 yarışta kullanmasına izin verdi..

    sonuç, tekrar sölüyorum red-bull ceza almayacak çünkü burada hata red-bull'da değil fia'dadır..red-bull o parçayı araca gizli kapaklı koymamıştır yada hiç kimsenin görmediği bilmediği bi yerde değildir o parça; kısaca fia'ya yani kurallara bu bakımdan karşı gelme yoktur çünkü o fikir tasarlanıp üretildikten sonra fia'ya sorulmuş ve onay alınmıştır..daha açık nasıl anlatayım bilmiyorum, illa kızmak istiosan git fia'ya kız

  3. Motor dondurma kurallarını hiç bir zaman Renault desteklemedi aksine sporun ruhuna zarar vereceğini düşündü. Motor dondurma kuralının gelmesi ile Motora Bg ekleyen ve yarışta motor patlatan üreticilere yaradı dondurma kuralı. Spa da ikinci sektörde çok hızlıydık dediğiniz gibi bunu kimse inkar edemez Ebd ye en uyumlu motor Renault motoruydu ama Motor pistin de bir çok kişiye atak yapmamızı kimse inkar edemez Alonso Webber mücadelesi mesela Şunu da unutmamak gerek Lastiklerin sorunlu olduğunu.
    Peki Monza da nasıl oldu bu Drs ile pole alındı denildi yarışta geçiş manyağı yapacaklar dendi Renault motorunu gördük sonuç belli. Geçen sene Rbr nin farkı açmasının en büyük nedeni Yarışa daha hafif başlaması ve lastikleri motor haritası ile daha çabuk ısıtmasaydı. Ebd yi en iyi kullanmasının nedeni yakıtı daha az tüketmesi. Sıcaklık aralığı ne olursa olsun sıcaklıkta maksimum motor performansı sağlaması buda sidepodların daha dar olması ve Minimum Aerodinamik kayıp demek.Daha bir çok avantajlı yönün den bahsetmeme gerek yok. Bahreyn gibi Motor için zorlayıcı bir pistte 1-2-3-4 olmamız da ayrı bir zevk.
    Egzoz beslemesinin azalması ile herkesin avantajının yok olduğunu görüyoruz. Böylesi yakın geçen bir sezon da Renault Motoru iki kere kazandı 3 kere pole aldı buda başarı. Lastik bozulmasını minimuma indirmek için haritalar geliştiriyor kurallar çevresin de Daha ne yapa bilir? Bunların yanın da 15 Bg lafı olmuyor.
    Şunu da belirteyim ben hiç bir motora kötü demiyorum yanlış anlaşılmasın Herkesin elde ettiği başarılar ortada V8 de hepsi de saygıyı hak ediyor.

    Başarı Şasi Motor Pilot kombinasyonu ile geliyor.

  4. İngilizcem yok maalesef 🙂

  5. Son cümlene itafen sizde italyan sempatizanlığı yapmayın hiç gereği yok.

  6. Silverstone da ne gördün çok merak ediyorum pitteki sorun yüzünden yarış kazandınız hepsi bu herkes görmek istediği gibi görüyor işte.

  7. Gizli olsa herkesin göreceği yerdemi olur 🙂

  8. Gokberk Onem avatarı

    Kesinlikle dezavantaj yaratacaktır. Ama ne kadar büyük olur onu haftasonu göreceğiz

  9. Önce sakin olmanı rica ediyorum şu aralar fazlaca hararetlsin 🙂 vereceğin cevaplara önem verdiğimi bilmeni istiyorum

    1-Aşağıda yazdım Kütle amortisörü olayı önce Fia dan onay almış sonra yasaklanmış bir sistem peki bu durum da aynı konuma gelmiş olunmuyor mu?
    2- Daha önce okudum Sauberlerin geçen sezon ilk yarıştan ihracı bu yarıştan sonra ortaya çıkarılan bir illegallik değil miydi?

    Eleştirebilirsin haklısın ancak senin gibi düşünmüyorum. Kimseyi de savunmak değil amacım ama görüşüm sizinkine tamamen zıt. Adamlar önce Fia'dan onay almış. Gidip Fia'ya hesap sorabilirler sen illegal parçaya nasıl izin verirsin diye ama gidip Fia'ya diyemezler Redbull'un puanını silin diye. Çünkü o zaman Redbull da diyecek kardeşim ben sana sormadım mı bu parçayı sen bana önce yasal deyip sonra nasıl puanımı silersin diye?

  10. Bu sistem de gizli değil adım gibi eminim hemen herkes ilk andan beridir farkında bu sistemin-deliğin. Ne diye bu kadar kavga. Adamlar önce legaldir diye izin almış öyle kullanmış yok yere değil yani. Klasik Fia bir taraftan baskı yiyince afedersin kaypakça hareket ederek karar değiştirmiş. O zamanlar Renault'un hiçbir puanı silinmezken şimdi puanı silinmeli diye isyan edilmesi o kadar saçma ve mantıksız ki… Bunu Ferrari de Mclaren de Lotus da biliyor ki adamlar itiraz etmiyor puanı silinsin vs demiyor. zaten önce legal izni alıp sonradan yasaklanan bir sistemdan dolayı asla puanı silinemez he izin alınmaz yarıştan sonra protesto vs olur o ayrı bir konu ama önce izin alındıktan sonra yasaklandıysa sadece sonra ki yarışta kullanamazsın o kadar…

  11. rocco junior avatarı

    Kural açıkça orda o delik olmayacak diyor.Deliğin amacı ve zemine eklenmesi vesaire diye uzayıp gidiyor.Madem öyle diğer takımlara neden yaptırım uygulanmadı?Fia nın onay verdiği her şey yasal öyle mi?Adamlar önce yasal diyor sonra protesto gelince yasaklıyorlar.Tabikide puan silinmesi gerekiyor.Fia burda kendi ile çelliyor.Nasıl kontrol edip ne kararlar aldıkları hangi skandallara imza attıklarını hep beraber izledik.Sızlanan varsa o da buna itiraz edip sürekli savunmaya geçenlerdir.Nedense savunanlar Sauber mm yüzünden puanı yarış sonucu iptal olurken,Hamilton gridin sonuna atılırken objektiflik adına,dürüstlük adına ağızlarını açmıyorlar ama burda biz objektifiz bilmem neyiz deyip delikanlılık taslıyorlar.Fia onay vermişmiş yahu fia nereye çekersen oraya giden bir kurum haline geldi.Duyanda sizi beraber noter tasdikli onay aldınız sanar öyle bir yazıyorsunuz ki…

    Ayrıca bu kurallar veya puan silmeler bizlerin itirazları ile olmuyorsa sizlerin yorumları ve savunması ile de olmuyor yada puan silmeme gibi bir durum burdaki yorumlara bakılıp karara bağlanmıyor.Bu durumda ortada bir eşitlik var.Verilen diğer örneklerde komik kütle amortisörü vs vs.Ama arkadaş altta güzel cevaplayıp açıklık getirmiş.

    Bir diğer husus kurallar kime neye göre uygulanıyor.Protesto olmasa yasaklanacak mıydı,diğer yasak parça kullanan ve ceza alan takımlara uygulanan prosedür neden Red Bulla uygulanmıyor?Madem yasal değil parça neden yarışmasına izin veriliyor,hadi verildi bunun yaptırımı nerde?

    Acaba sebebi Fransız motoru ve Todt arasındaki ilişki olabilir mi,memleket meselesi falan?Puan silinmesini istemek pek ala herkesin ve böyle düşünenlerin hakkıdır.Kimsede buna sızlama diyemaz.O çok objektifim diyenler,kendilerini fransız milliyetinin nerdeyse koruyucusu ilan edecekler Renault sevgisinden.

  12. bazıları fia'nın 3 yarış izin verdiği ve onayladığı bi parçanın kullanılmasından dolayı puan silinmesiyle, fia'nın sene başından beri kesin kural koyduğu ve uygulanmaması gereken bi parçadan dolayı puan silinmesini aynı mantığa koyuyor demek ki, bravo vallahi…

    kimse beklemesin fia o deliğe 3 yarış onay verdi pu parça uygundur, legaldir dedi kullanabilirsiniz dedi sırf 2 yarış kazanıldı die diğerlerinin ve taraftarların sızlanmasıyla o puanlar silinmez..

  13. kütle amortisörü gizli bir şey değildi ki… 2005 Japonyadan beri araçtaydı diye biliyorum ben. 2006 aracı bu sistem üzerine kurulmuştu. Fia'dan onayı vardı. Mclaren'in yoğun itirazları sayesinde yasaklandı. Hatta hakemler legal dedi, sonra kendilerini yalanladılar falan…

    Bu olayda benzer, önce legal dediler, sonra illegal kaldırın dediler itirazlar gelince. Puan falan silinmez, Fia önceki kararı değiştiriyor çünkü…

  14. ayrıca motor pisti olması konusunda ufak bir inceleme,ingilizcen varsa anlayabilirsin.

    http://planet-f1.com/race-features/7796948/Canadian-Grand-Prix-Preview

  15. Motor gelişimlerinin dondurulmasından beri fark tabiki de kapandı, ama zamanında motor gelişimleri durdurulsun diye sızlanan takım kimdi acaba ben tam hatırlayamadım.
    Spa'da bir cevap verildiğini sanmıyorum, çünkü olayın motordan değil de egsoz beslemeli difüzörün yarattığı etkiden kaynaklandığı Silverstone'da görüldü. egsoz beslemeleri azaltılınca renault motorlu araçların nasıl yok olduğunu hep birlikte gördük. Spa'da olan şey ise egsoz beslemeli difüzörle lastikleri diğerlerinden erken ısıtıp 2.turda farkı açıp DRS alanından uzaklaşmasıydı. şuanda egsoz beslemeleri iyice azaldı ve renault motorunun egemenliğini göremiyoruz ?
    Delik olayına gelince; geçen sene sauberlerin puanları silinmişti, bu sene de hamilton polü almasına rağmen sona atıldı. burda da redbull'dan puanların silinmesi gerektiğini düşünüyorum.

  16. 2006 da Renault'un kütle amortisörü sezon ortasında yasaklanmadı mı? O zaman Renault'un bütün puanları silindi de ben mi hatırlamıyorum acaba?

  17. rocco junior avatarı

    Arkadaşlarımız kazandıkları yarışta deliklerin fark yaratmadığı bahenesine sığınarak durumu legalleştirmeye ya da meşrulaştırmaya çalışıyorlar.Yasak bir parçayla yarışıyorsan iğne kadar bile olsa haksızdır.Bunun savunması olmaz.Umarım o yarışlardan elde ettikleri puanları sezonun ilerleyen bölümlerinde iade ederler.Hak her zaman yerini bulur

  18. Teşekkür ederim. Karşıda ki mantıklı olunca herkes mantıklı oluyor Dünya böyle oldu çünkü. O delik Bahreyn Gp den itibaren araca eklendi ve yapılan teknik incelemelerden başarı ile geçmiş. İspanya da bu delik vardı Monako da bu delik vardı Bu deliği inceleyip onaylayanların mı suç yoksa takımın mı? Şimdi puanları silinsin diyelim Fia tarafın dan peki puan silinmesi gündeme geldiğin de Bu takım demeyecek mi peki neden izin verdin başta ? Peki objektif bakalım İspanya puanlarının silinmesin den bahseden kimse yok Monako ve Bahreyn puanlarının silinmesin den bahseden çok bu ne kadar objektif ?
    Beni tanıyan arkadaşlarım olsun burada ki arkadaşlarım olsun hepsi de ne kadar objektif olduğumu bilirler.
    Ortada Motor konusu var bu motorun daha ne yapması gerek mesela başarılar elde etmiş bir motorun bu objektiflik mi sence?
    F1 de her zaman olaylar bir birbirini tutmuyor maalesef. Sauber takımın ilk yarışta kantları 1 Cm uzun çıktı ama bu yarıştan sonra inceleme sonucu. Rbr nin durumuna bakarsak 3 yarış yapılmış ve gereken izni Fia vermiş Ve şimdi Fia çıkıp ben siliyorum puanlarını dese bu objektif olurmu Mantık kavramına sığar mı başta izin ver yarıştır kazansın sonra sil bana ters iyi akşamlar.

  19. Allah'a çok şükür 2008 yılın dan beri bu site deyim her sıralama turu sonrası Yapılan yarış sonrası yorumumu yaparım sonuç ne olursa olsun adam gibi tebrik etmesini de biliriz kimseye çamur atmayız. Canada yarışı geliyor kim kazanırsa kazansın gelir yorumumu yaparım. Ortada Motor pisti varmış çok güzel Ortada motor pisti var ise V8 motorlar arasın da en çok başarı elde elde etmiş Motor ünitesi var Renault Rs27 2006 Pilotlar ve Markalar 2007 Dünya üçüncülüğü 2008 Dünya dördüncülüğü 2009 Dünya ikinciliği 2010 Markalar ve Pilotlar şampiyonluğu 2011 açık ara farkla Markalar ve Pilotlar şampiyonluğu Alınan Şampiyonluklar kazanılan şampiyonluklar kazanılan yarışlar kazanılan İlk sıralar unutulmaz V8 gider arkamız da elde ettiğimiz başarılar kalır.

    2011 Yılın da Motor pisti olan Spa da Monzada gereken cevabı verdiğimizi düşünüyorum. 15 Bg daha fazla üretmek demek değildir her şey önemli olan üretilen Bg yola aktarmaktır bunu başarılı bir şekil de yapamazsan o Bg ler çiftlikten kaçmış olur.

  20. renault engine sen çoğu zaman mantıklı fikirlerini yazıyorsun burada ama önceki örnekleri düşün bir çok araç üretim hatası ya da bu gibi durumlardan puanları silindi onlarda da çok büyük bir etki yoktu belki ayrıca o delik 0.1 bile getirse monaco da webber birinci olamayacaktı lütfen düşünerek yazalım tam objektif olmasak bile bunun için çalışsak?

  21. görelim bakalım kanada da yaratıyormu yaratmıyormu

    şu f1 in içinde çok güçlü olduklarını iddia eden engine arkadaşlarımızda yarış sonunda yorumlasınlar bilgilenelim hep beraber.

  22. Güçlü olmak ve meşrubatçılar…)))

    onlar ancak illegal aero paketlerle en iyi modifiyeyi yapıp

    güçlüyüz deyip dolanırlar

    oda bir yere kadar.

    maske düşer.

  23. Ferrari%100 avatarı

    Ferrari ve Mercedes ten başka bir takım heveslenmesin pole alırız diye
    Pole ya Schuminin yada Massanın hadi bilemedim Alonsonun
    Ferrarinin yeni F>Kanal DRS sistemi deneyecek galiba

  24. Deliğin kural dışı olduğu ortadaydı, çünkü ferrari ve sauber'dekilerin aksine delik lastiğin iç kısmındaydı ama kurallar lastiğin dış kısmına doğru olan yerde olabileceğini söylüyordu. iç tarafta olmasının avantajı oradan giren havanın lastiğin iç yanağına çarpıp difüzörden geçen havayı hızlandırmasıydı, bir çeşit Double Diffuser yani.

    Kanada pistine gelirsek, burada downforce düşük olacağı için bu delik bir farkettirmeyecek,monaco gibi bir pist değil çünkü. tamamen mekanik ve lastik üzerine tutuşa odaklanacak takımlar. Redbull'un burada bu sene güçlü olabileceğini sanmıyorum çünkü geçen seneki egsoz beslemeli difüzör arka tarafta çok iyi tutuş sağlıyordu ama bu sene o tutuş yok. ayrıca bu pistte motor gücünün önemi ortaya çıkacak, geçen sene en yüksek hızlı araç mercedes gp ve force india ardından da sauber'di. bu sene de hız olarak mercedes motorları ve ardından ferrari motorları gelicek. aralara lotus girebilir çünkü düşük downforce'da 7.vites aralığını uzun tutabiliyorlar ama redbull'un bunu yapmadığını biliyoruz sebebi de dayanıklılık sorunları yaşamaları.

  25. Sen öyle anlamış san yapacak bir şey yok.50 sene yada 2 sene herkesin anlatma üslubuna sen mi karar veriyorsun burada onu anlamadım isteyen Saygılı bir biçim de istediği üslupla anlatır.

  26. Ben de aynısını söylüyorum işte daha 2 senedir galibiyete oynuyorsunuz.Sen öyle bir anlatıyorsun ki senelerdir Red Bull alıyor burayı 🙂

  27. 50 sene yada 3 yıl her zaman güçlü olduk evet 2008 de podyumun en son basamadığın daydık.2009 da ise pist takvim de yer almadı alsaydık galibiyet mücadelesinin içerisin de olacaktık.2010 da sıralama da iki ve üçüncü sırada yer aldık yarış için lastikler de kaybettik ilk beşin içerisin deydik. 2011 de ilk sıraya aldık yarışta da olan olaylara rağmen birinci giderken bitmiş lastik ve pilotun da hatası ile ikinci olduk ve üçüncü sırada bize aitti. Yıl 2012 yer şey açık ve ortada neler olacağını göreceğiz 2005 de kurulmuş bir takım var ve 2007 yılın da Renault Motoruna geçmiş takım alınan sonuçlar ortada.

    50 yıldır Bu sporda olmayan bir ekip olabilir ama 36-37 yıldır bu sporda bir çok başarıya imza atmış arkaların da duran Renault Sport F1 var.Son olarak da senin de söylediğin gibi 2 yıldır burada galibiyete oynuyoruz Üçüncü yılda da oynayacağız ok 🙂

  28. Lovely_F2008  avatarı

    Bu sitedeki herkes yasaklanan parçayla alınan puanların silinmesi gerektiğini bilirken ve kanıtlar , yaşanmışlıklar bile varken bu fia neyin kafasını yaşıyor ?

  29. "

    Kanada'da her zaman güçlü olduk

    "

    Gören de 50 senedir Formula 1'deler zannedecek.Zaten 2 senedir Kanada'da galibiyete oynuyorsunuz 🙂

  30. Büyük bir fark yaratmayacağını Tüm F1 camiası söylüyor. Bahreyn de galibiyet geldi Monaco da galibiyet geldi ve bu galibiyetlerin bu küçük bir delikle geldiğini düşünenler yanılıyorlar tıpkı 2011 de olduğu gibi. Peki bu delik İspanyada da vardı orada neden geldi? Canada da her zaman güçlü olduk ve yine güçlü olacağımızı düşünüyorum Motor gücünün ve çekişin önemli olduğu bir pist. Takımın güncellemeleri olacak diğerlerin de tabi hangi takım ön planda olacak merak konusu. Şu bir gerçek galibiyet savaşın da olacağız. Bunu Monakodan anlayabiliriz.

  31. Görecez görecez Canada da bakalım araç yine füze gibi hızlanabilecekmi bozuk zemin ve düşük downforce da.

  32. Evet Sauberin geçen sene arka kanat uzunluğu 1mm daha fazla olduğu için yarış sonrası hem Perez'in hem de Koba'nın punalrı silnmişti ve ikisi de çok iyi punlar almıştı yanılmıyorsam

  33. ben anlamıyorum geçen sene sauber kanatta olan çok küçük bir açısal bozukluk yüzünden ki üretim hatası olduğu söyleniyor puanları silinmişti red bull'unda puanları silinmesi gerekirdi ne olursa olsun illegal bir aaraçla alınan ne zafer ne 10. ne de sonunculuk sayılmalı bunu neden düşünmüyorlar anlamıyorum bu formula 1 de herkese farklı kurallar uygulanıyor sanırım

  34. Yakup ERCAN avatarı

    Meşrubatcılar harbiden taklacı çıktı. Bütün takımları küçük görmekten başka bir şey değil MGP DRS si için haftalarca konuştular. FIA 50 kez onay verdi. Ama bunların aldıkları puanlara kimse bir şey demeyecek mi şimdi.

  35. O deliği spor olsun diye koymadığınıza göre avantaj sağlayamayacaksın.Bu kardan zarar kavramıyla aynı.

  36. Kuralları bilmiyorsanız konuşmayın.Protesto edilseydi ceza alırdı etseydiniz ozaman şimdi konuşmayın zorunuza mı gidiyor nedir.

  37. Kurallara aykırı olduğunu tespit edip, sonrada aykırı tutumla yani F1 kurallarına uymayıp kandırarak elde ettikleri dereceleri acaba neden silmiyorlar?

    Ne güzel dünya, sorun yaşayacağın pistlerde kurallara aykırı bir güncelleme yap, o yarışı kayıpsız kapat sonrada yüzsüzce zaten kanadada onu kullanmayacaktık diye açıklama yap.

    Şimdi bu durum hamiltonun ispanyada sıralamada benzinin olması gerekenden az olması nedeniyle derecesinin diskalifiye edilmesinden neden farklı algılanıyor? Redbulun yaptığı dahamı masumane* neye göre değerlendirilecek bunlar? her ikiside aynı kurallar değilmi?

    Fia veya komserler böye yaptırımsız olduğu sürece daha çok dümenler görürüz.

  38. FIA Redbull tekerlekle yarışmanız yasak diyene kadar sikinti yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir