Alonso Ferrari'nin Stratejisini Savundu

yazar:

kategori:

Yarışı kazanan Lewis Hamilton’a karşı galibiyet mücadelesi veren Alonso, Hamilton 2. kez pite girdikten sonra liderliği ele geçirdi. Ancak Alonso’nun lastikleri aşırı bozulunca önemli performans kaybı yaşadı ve damalı bayrağa kadar 4 sıra kaybetti.

Alonso “İyi hissediyorum. Yarışı kazanmaya çalıştık. 18 tur kalmışken Hamilton pite girdi . Biz ya pistte kalıp Vettel’e uyacaktık ya da Hamilton ile pite girip neler olacağını görecektik.”

“Hamilton ile pite girseydik 4. dönecektik ve Romain’in aşınma seviyesiyle yarışı 4. sırada tamamlayacaktık. Bu da çok büyük hata olacaktı. Ancak şu anda bizim yaptığımız hata gibi görünüyor. Birilerinin yarışın bitmesine 18 tur varken bir şeyi yanlış yapması gerekiyordu.”

“Yarışı kazanmaya çalışma kararını verdik ve işe yaramadı. Ancak bu strateji yüzünden değil, lastik bozulması yüzünden oldu. Bu konuda açık olmak istiyorum çünkü yarın (bugün) yarışı anlamayanlar yüzünden bir karışıklık olacak.”

“Grosjean ile aynı turda pite girdik ve o Hamilton ile aynı tur zamanlarıyla ikinci oldu. Bu yüzden Hamilton ile pite girmeme ya da ikinci kez pite girme konusu önemli değil. Sorun şu ki Grosjean iyi performansla o lastiklerle 55 tur attı ve biz 45 tur attık. Tek sorun bu.” dedi.

Alonso son bölümde yaşadıkları trajediye rağmen Kanada hafta sonundan büyük iyimserlikle ayrıldıklarını söyledi.

Alonso “Her şey pozitif. Denediğimiz strateji pozitifti, sonuç pozitifti ve kazandığımız puanlar pozitif.”

“Kimse 7. yarışta şampiyonluğu kazanmaz. Daha geride çok yarış var. Yarışlar ilerledikçe puan kazanmazsanız kaybetmeye başlarsınız. Bu yüzden şampiyona için iyi bir hafta sonu oldu.” dedi.

Alonso, takımın Montreal’de galibiyet mücadelesi vermeyi beklemediğini söyledi.

Alonso “Kanada’nın Mclaren pisti olduğunu biliyorum. Mclaren burada çok kazandı ve Hamilton en çok pole pozisyonunu kazandı. Kanada için uçağa bindiğimizde kimsenin galibiyet mücadelesi vereceğimizi ya da ikincilik mücadelesinde yer alacağımızı düşündüğünü sanmıyorum. 3 ya da 4.lük bekliyorduk. 12 ya da 15 puan bekliyorduk. 10 puan aldık. Harika.” dedi.


Yorumlar

  1. saçmalıktan başka bişey değil.hamilton pite girince 2 saniya fark vardı.ve alonso hamiltonla aynı turları atıyordu.iyi bir tur atıp pite girmesini beklerken yarışı tek pitstop la 5. bitirdi.bence çok ucuz kurtuldu .1 tur daha olsaydı çok araca el sllayacaktı.hemde maclaren ekibi arka sağ lastikle zaman kaybetmişti bence 2.lik garantiydi.zaferede mücadele yüzde elli mücadele edecekti.

  2. salih yildiz avatarı

    İyi de burada suç nasıl Pirelli de oluyor biri 55 tur kullanıyo hiç bir şey olmuyo diğeri 45 turda bitiriyo lastikleri, bunun suçlusu pirelli olamaz. Bana göre tek suçlu Ferrari duvarıdır, Alonso ne yapsın.

  3. Minardi seni destekliyorum niye mi ? Çok güzel tiye alıyorsun tifosileri 🙂

  4. Valla neyi nsıl görmek istiyorsan öyle gör kardeşim.. Herşey ortada , daha açıklamalı yazmak istemedim. Bu salak Stella yüzünden 2010 da şampiyonluktan olduk.. hala aynı şeyi yapıyor,kendi stratejini kuracağına başkaları ne yapmış ona bakıyor. Gerçi sen bu işten baya anlıyorsun sana söymeyegerekyok ama yinede affına sığınarak söyleyeyim..
    Hani arkada motorizehome lar varya işte onların içinde mühendisler olur aracın telemetri verilerini incelerler ve d,ğer takımların tur zamanlarını ve tahmini stratejilerini yarış mühendisine iletirler. Yarış mühendiside bu bilgiler doğrultusunda doğru kararlar vermelidir… Amasanki bu adama inme iniyor ve öylece seyrediyorgelişmeleri… Hanioraya seni koysak birşey değişmezdi sanırım.

    Alonsoya birşey dediğim yok.. ikinci paragrafta Ferrariye sitemim… ama bundan sonra tek tek açıklarım kime ne dediğimi senin için

  5. Biz de aynı şeyi söyledik ama Alonso söyleyince sağlık olsun matador, minardi söyleyince binbir türlü hakaret küfür… ayıp oluyor ama.

  6. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ferrarinin asıl sıkıntısı bence yönetim. Eski yöentime oranla kıyaslarsak daha ne kadar büyük bir takım olduklarının farkında değiller. Bir an evel bunun farkına biri vardırmalı. Ferrarinin strateji anlamında kimseyi takip etmeye ihtiyacı olmadığını, kendi stratejisini kendisinin belirlemesi gerektiğin kafalarına çakmalı.. Size ne o ne yapı bu ne yaptı muhabbetinden. Siz kendi işinize odaklanın.

    Lastik koruyup tek pit yapacaksan Lewis i geçecek gibi sürekli arkasında 3 saniye aralığında dolanmayacaksın. Daha az basıp 10 sn civarı tutacaksın o farkı. Bırak vetel geçsin, neticede seni geçince o da dalacak pite. Yok çift pit düşünüyorsan o zaman da Lewis gibi dibine kadar basacaksın, gerekirse Lewis ten önce pite girip yeni lastikleri takacaksın. 10 puana şimdi seviniyorsun, peki ya TV karşında veya orda canlı olarak izleyen taraftarların halini hiç düşünüyormusun/uz. Siz 10 puana sevinirken millet kahrından ölüyor. Keşke sizin kadar vurdum duymaz olsak.

    Son olarak da evet Alonso fanıyım ama bu kadar yalakalık beni de sıktı artık. Şu adamın kalkıp burda bunları söyleyip te takımın hiç hatası yoktu demesi yalakalıktan başka bişey değildir.

  7. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Sen burada Alonso yu şuçluyorsun ama sen bu işten zerre kadar anlamıyorsun kardeşim k bakmada Alonso takımın risk aldığını söyleyip ya 1 ci olucaz ya hiç kararı hala anlamadıysan bu yarışı boşuna izliyorsun,takım lastiklerin bu şekilde tepki verecegini nerden bilsin ayrıca lotus 55 tur attı lastiklerde bozulma yaşamadı ama biz yaşadık bunu hala anlamadıysan yarışı bir daha izle,burada tek şuçlu pirelli nin lastikleri lastikler yarışın liderini belirlememeli aracın performansı belirlemeli böle yarış nerede görülmüş son 3 senede lastikleri koruyan yarısı kazanıyor ne alaka arkadasım bu spor HIZ sporu değilmi bunun formula 1 değilmi burada kim daha fazla auro dinamik df üretirse o kazanır ama lastikler daha ön planda böyle bir savaşda lastikelri koruyan kazanıyorsa böle bir denemede gayet doğaldır,adamı kirletmek yeribe yaptığı taktiği saygı göstermen lazım alonso burada kazanmak istedi lastikelr bozulmasaydı şayet öyle olsaydı hamilton alonso yu geçemezdi aynı turları attığını düşün geçme şansı olamazdı.. O yüzden burada hatayı Pirellide bulmak lazım alonsoda değil takıdma değil bunu kafana sok kardeşim.

  8. the huntsman  avatarı

    Yorumsuz.Umarım Valenciyada herşeyi unutturursunuz.

  9. Risk ve Hezimet ne kadar birbirine yakın iki kelime dimi!! Bence öle değil..

    Burda beni üzen "an" Mclareni pist üztünde geçemeyeceğimizi, ondan daha hızlı olamayacağımızı anlayıp strateji uygulamaya çalıştığımız anla, uygulamaya çalıştığımız stratejinin, hali hazırda uygulanmış (Lotus ve Sauber) benzer stratejilere boyun eğdiği anlarda aradaki farkı a-n-l-a-y-a-m-a-m-a-k-t-ı..Pistteki sıcaklık derecesinin düşmeye başladığı son anlarda Sauber'e anlam verebiliyorken..Lotus?..Ferrari?.. tam tersi olması gerekmiyomuydu..Ferrarinin ve Pilotlarının Kanada karnelerine bakarak anlaşılabilcek türden bir yarış değildi bu..Alonso soruyor Lotus 55 tur giderken Ferrari neden 45 tur??Pist sıcaklığı her iki araç içinde aynı anda değişiklik göstermedi mi?.. Ya da..

    Lastiklerin düşüm noktasına göre doğru pit aralığı mı seçilmedi ?..Ferrari Redbull'u kollarken, biz Hamiltonun telsiz konuşmalarını dinliyorduk sürekli..Hamilton sürekli telsizden Alonso'nun tek pit stop stratejisiyle yarışıp yarışmadığını sordu..Mclaren Hamilton'a sürekli Alonsonun da çift pit stop stratejisiyle yarıştığından emin olunduğunu söleyerek daha fazla zorlamasını istedi..ve Hamilton doğru yerde aracına yüklenerek lastiklerinin düşüm noktasına geldiği an doğru bir pit aralığında pitini gerçekleştirdi.. Alonso Hamilton'a biraz daha yakın olsa zaten arkasında çıkacaktı..Ben Vettel'e odaklanmıyorum!! Benim görmek istediğim nokta,Ferrari duvarının, eğer Alonso Hamilton'a yakın olsaydı da..hatta arkasında çıksaydı da..pist üzerinde onu geçemeyeceğini anlamış olmalarıdır!!! (ve bence bunu gelmeden değil pist üzerinde anladılar)

    Ferrari'nin stratejisi yerindeydi ve cesaret istiyordu..muhafazakar davranmadılar en azından..Her ne olursa olsun kazanmaya yönelik bir strateji uyguladılar..(Hamilton'un yetişmek için aracını zorlarken duvara yapışmayacağının garantisi yoktu çünkü) bu bakış açısı Ferrari gibi..

    Peki Spa??..Monza??.. sonuçta 3 sıra kaybedildi veya 10 küsür puan..Şampiyonluğu getirecek özgüven??..bunun kaybolmaması dışında hiçbir dileğim yok şuan..

  10. Risk ve Hezimet ne kadar birbirine yakın iki kelime dimi!! Bence öle değil..

    Burda beni üzen "an" Mclareni pist üztünde geçemeyeceğimizi, ondan daha hızlı olamayacağımızı anlayıp strateji uygulamaya çalıştığımız anla, uygulamaya çalıştığımız stratejinin, hali hazırda uygulanmış (Lotus ve Sauber) benzer stratejilere boyun eğdiği anlarda aradaki farkı a-n-l-a-y-a-m-a-m-a-k-t-ı..Pistteki sıcaklık derecesinin düşmeye başladığı son anlarda Sauber'e anlam verebiliyorken..Lotus?..Ferrari?.. tam tersi olması gerekmiyomuydu..Ferrarinin ve Pilotlarının Kanada karnelerine bakarak anlaşılabilcek türden bir yarış değildi bu..Alonso soruyor Lotus 55 tur giderken Ferrari neden 45 tur??Pist sıcaklığı her iki araç içinde aynı anda değişiklik göstermedi mi?.. Ya da..

    Lastiklerin düşüm noktasına göre doğru pit aralığı mı seçilmedi ?..Ferrari Redbull'u kollarken, biz Hamiltonun telsiz konuşmalarını dinliyorduk sürekli..Hamilton sürekli telsizden Alonso'nun tek pit stop stratejisiyle yarışıp yarışmadığını sordu..Mclaren Hamilton'a sürekli Alonsonun da çift pit stop stratejisiyle yarıştığından emin olunduğunu söleyerek daha fazla zorlamasını istedi..ve Hamilton doğru yerde aracına yüklenerek lastiklerinin düşüm noktasına geldiği an doğru bir pit aralığında pitini gerçekleştirdi.. Alonso Hamilton'a biraz daha yakın olsa zaten arkasında çıkacaktı..Ben Vettel'e odaklanmıyorum!! Benim görmek istediğim nokta,Ferrari duvarının, eğer Alonso Hamilton'a yakın olsaydı da..hatta arkasında çıksaydı da..pist üzerinde onu geçemeyeceğini anlamış olmalarıdır!!! (ve bence bunu gelmeden değil pist üzerinde anladılar)

    Ferrari'nin stratejisi yerindeydi ve cesaret istiyordu..muhafazakar davranmadılar en azından..Her ne olursa olsun kazanmaya yönelik bir strateji uyguladılar..(Hamilton'un yetişmek için aracını zorlarken duvara yapışmayacağının garantisi yoktu çünkü) bu bakış açısı Ferrari gibi..

    Peki Spa??..Monza??.. sonuçta 3 sıra kaybedildi veya 10 küsür puan..Şampiyonluğu getirecek özgüven??..bunun kaybolmaması dışında hiçbir dileğim yok şuan..

  11. Lastik bittimi dünyanın en komplike pilotuda olsan böyle madara oluyosun yanından nanik yaparak geçiyorlar,
    Şu kuralları revize etmeliler artık ya yakıt yükünü serbet bırakıcaklar, yani yakıt ikmali geri gelecek, yada pist sayısı konusunda minimum bir sınırlama olacak, mesela nasıl ss ve s lastikleri getirmeye karar veriyorlar bunun yanında 2 pit asgari şartı olacak, sen istersen 5 pit yap orası sana kalmış.
    Bunu yaparken lastikleri daha yumuşak ve daha bozulganda yapabilirler ama ben tek pitle tren olmuş bir yarış izlemekten ve alonsonun yediği gibi atakları izlemekten keyif almıyorum.

  12. sen benimsin avatarı

    lan hala neyi savunuyorsun yeter ya! ne karışıklığından bahsediyorsun? mclaren akıllılık yaptı ve girdi bu olması gereken birşeydi siz hata yaptınız hata yapan redbullda bir bölümde hatasının farkına vardı ve sizin önünüze geçti bu başarısızlığınızın kilit noktasıdır amatörler sizi! "pite girseymiş grojanın arkasında çıkıyormuş sonrada yarış öyle bitecekmiş miş" uln pist üzerinde sen geçiş yapmasını bilmiyormusun? bu olasılığı neden hesaba katmıyorsunuz? geçiş doğal birşey ama beyefendi hala pite girseydik grojanın hemen arkasında dönecektik bu yüzden geride kalacaktık diyor ve geçiş olasılığını hesaba bile katmıyor. yani arkasında çıktık arkasında bitirdik bitti oh ne güzel! varmı böyle birşey!!!!

  13. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Aslında kimin ne yapacağı ya da hangi stratejiyi izleyeceği ilk pitlerden hemen sonra belli oldu.Alonso ilk pitstop sonrası aldığı liderliği kolayca hamiltona verdiği vakit, kimin lastik koruyup idareli gideceğini ve kimin deli danalar gibi basıp bir pit daha fazla yapacağını anladık.Yani ilk pit sonrası Alonso lastik koruma modunda iken hamilton agresif atakla lastik harcama modundaydı.Alonsoyu geçince çok çabuk fark açtı.

    Burada dikkat çeken bir husus var.Ferrarinin Redbull odaklı stratejilere ısrarla devam etmesidir.Redbulla bakarak yaptığımız bazı stratejiler hep elimizde patladı.2010 abudabi en iyi örnek.
    2011 çin yarışı yine Redbulla bakarak yaptık.Yine boyumuzun ölçüsünü aldık.Hatırlayın hamilton 3 pit yapıp yarışı kazandı.Vettel Alonso ve Massa 2 şer yapıp sürüne sürüne finiş gördüler.Şimdi yine aynı terane.

    İşin diğer ilginç olan tarafı da Ferrari ve Alonso buraya kazanmak için gelmemiş.Burada mclarenin çok güçlü olacağını bilerek gelmişler.Dolayısıyla tamamen vettelin önünde olma adına stratejiye sadık kalınmış.Tabi Redbullun son anda bir çılgınlık yapabileceği hesapta yoktu.

    Hamiltona mı ayak uydurulacak yoksa vettele mi sorusunun cevabı??
    Hamiltona uyar da yanlış karar sonucu kaybedersek vettel kazanır ve şampiyona lideri olup fark bile açabilirdi.
    Yok vettele uyar da onun önünde kalırsak şampiyona lideri biz olur ve vettel ile farkı biraz daha açardık.(tabi hesapta groscean veya perez yokken)
    Kısaca toparlayacak olursam Ferrari ve Alonso buraya hamiltonu devre dışı bırakarak gelmiş.Yani ""hamilton kazansa da kazanmasa da biz vettelin önünde olduğumuz sürece şampiyona lideriyiz"" şeklinde bir düşüncenin etrafında strateji geliştirilmiş.Mclaren zaten burada güçlü oluyor ne yaparlarsa yapsınlar biz vettelin önünde podyumda olalım yeter mantığı.!!

    Buradan şu sonuç çıkıyor.Ferrari ve Redbulla göre 2 pitli strateji bir riskti.Mclarene göre de tek pit riskti.Sonuçta mclaren göstere göstere haklı çıktı.Kafası FİA nın yasaklarıyla karışmış olan ve herşeye rağmen pole alarak mesaj vermeye çalışan Redbullun kumarı tutmadı.Tabi buna ayak uyduran Ferrarinin kumarı da tutmamış oldu.

    Şimdi Redbull bu hamleyi birkaç tur önce yapsaydı Ferrari de hemen ardından yapacaktı.RB öyle bir zamanda yaptı ki , Ferrari hemen akabinde karşılık verse bile Alonso vettelin arkasında çıkacaktı.Çünkü vettel bir turda 3.5 saniye kapatmıştı.Zaten aralarında 3 saniye vardı.

  14. arkadaşlar konu dışı arena tr davetiyesi olan varsa gönderebilir mi?

  15. sağlık olsun ne dileyim önümüze bakalım italya çok önemli 1. gelmek lazım

  16. Cihangir Rai & Fernando avatarı
    Cihangir Rai & Fernando

    Alonso, sende buzamana kadar duyduğum en saçma değerlendirmeni yapmışssın adamım, tamam önceki her yarışta en iyi pit ekibi, yönetimi ve pit organizaysonu yapan takımsınız buna paralalde hata yapma lüksünüzün olduğunu düşünerek bu hatayı es geçmeye çalışıyorsunuz işte bu hataları yapmadığında sen bu kırmızı tulum ile şampiyon olacaksın.. ve asıl lafım bu hata değil ahmaklıktı!!! kör öküz bile bıtıme 10 tur kala arkasında ki her pilottan tur bası 2 sn yavas kalsa pite çağrırdı.. inş 2010 abu dabideki gibi 5 puana muhtaç kalmazssın. terine yazık ettiler.

  17. Alonso senden de bu zaman kadar duyduğum en saçma yorumunu yapmışsın adamım.. Geçmişteki kötü araç ile pit duvarı arkasında harıka işler yapıp değerli puanlar kazandınız evet tebrikler ve buna paralel hata yapma lüksünüzün olduğunu düşünüyorsunuz.. ama bu yapılan hata değil ahmaklığın önde gideni… kör öküz bile bitime 10 tur kala arkandaki her pilottan tur başı 2 sn daha yavaş dönüyor ise pite çağrırdı.terine yazık ettiler.

  18. tonmbala değil lastik aşınması en az olan sauber sonrasında lotus ama lotus sert hamuru ve soğuk havayı sevmiyor sauber ise tüm hamurlarda iyi hava şartları fark etmiyor ama özellikle sertlerde daha iyi

  19. Neyse en azından çok fazla zararda değiliz.Hamilton'dan 2 puan gerideyiz.Yarışı 2.tamamlasaydık 6 puan önünde olacaktık ama olsun yine de iyi durumdayız.Valencia'da Alonso geçen sene iyiydi bu sene galibiyet mücadelesi bekliyoruz.

  20. He ya bir de şu Grosjean meselesi var.Bu Lotus'un nasıl bir lastik koruması var ki Alonso'dan 10 tur fazla gidip hala 1.17 ile dönebiliyor ? Arkadaş Alonso ilk 15-20 turda çok zorladı da lastikleri bitirdi diyeceğim e o da yok.Resmen tombala ya yok böyle bir şey.Podyuma bak 2.Grosjean 3.Perez.Allah sen bize sabır ver.

  21. Eh Alonso.. Lastiklerin bitmesi sonucu sürünüyorsan buna strateji hatası denir. Eğer bu lastikler 55 tur dayanırdı ama ben becemedim diyorsan buna diyecek birşeyim yok.

    Aracı geliştirdik derken,yaptığınız daha fazla DF üretmek olmuş. Buda lastik aşınmasını arttırmış ve lastiklerini koruyamaz olmuşsun.Burası Monako değil ; kimin lastikleri sağlamsa tur bindirir gibi geçer

    Ne stratejiymiş be kardeşim

  22. f1ferraridir avatarı

    bu adam nasıl bu kadar pozitif kalabiliyor ben çözemedim gitti.

  23. Güzel izah etmişsin matador

    görülen o ki ferrari aracı lastiklere pekte sıcak davranmıyor

    sağlık olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir