Villota Düzlük Testi Sırasında Kaza Geçirdi

yazar:

kategori:

32 yaşındaki pilotun Duxford’daki düzlük testleri sırasında takım kamyonuna çarptığı belirtildi. Görünüşe göre kaza, Villota ilk turların ardından pite dönerken gerçekleşmiş. Görgü tanıklarına göre Villota garaja gireceği sırada aracın stop etmesini sağlayan anti-stall sisteminin çalışmaması sonucu hızlanarak takım kamyonuna arkadan çarpmış.

Marussia aracıyla ilk kez teste çıkan İspanyol pilot, takımın Britanya GP’sine getireceği yeni parçaları Duxford’ta test ediyordu.

Villota kazanın ardından hastaneye kaldırıldı ancak takım tarafından yapılan açıklamada sağlık durumu hakkında bir bilgi verilmedi. Yapılan açıklamalarda pilotun durumunun ciddi olduğu belirtiliyor. Ambulans ekipleri hastaneye sevkederken Villota’nın hayati tehlikesi olduğunu belirtmiş.

Eski F1 pilotlarından Emilio de Villota’nı kızı olan Villota daha önce WTCC ve Superlig Formula serilerinde yarışmıştı. Bir Formula 1 aracını ise ilk kez 2011’de Paul Ricard’da Renault R29’u test ederken kullandı.

 

Güncelleme: Takımdan yapılan son açıklamada Villota’nın bilincinin açık olduğu ve tedavisine devam edildiği söylendi.

Açıklamada, takımın tedavi süreciyle ilgili daha fazla açıklama yapmak için bekleyeceği, önceliklerinin Maria ve ailesi olduğu belirtildi.

Villota’nın kazada kafasından ve yüzünden yara aldığı söyleniyor.

Fernando Alonso twitter’da olayla ilgili olarak, “Eve yeni geldim ve Maria’nın kazasını duydum. Ailesini aradık. Umarım yakında daha fazla bilgi alabiliriz! Tüm enerjim onlarla!” dedi.

Jenson Button da, “Marussia test pilotu Maria de Villota korkunç bir kaza geçirdi. Bu zor günde iyi dileklerim Maria ve ailesiyle.” dedi.

 

Güncelleme:  Doktorları tarafından yapılan son açıklamaya göre İspanyol pilot sağ gözündeki görme duyusunu kaybetti. Villota’nın sağlık durumu hala ciddiyetini koruyor ancak durumunun stabil olduğu belirtiliyor.

Marussia takımından yapılan açıklamaya göre, Cambridge’teki Addenbrooks hastanesinde Villota’nın kafasında ve yüzünde oluşan yaralanmaların tedavisi için uzun ve meşakkatli bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyonun dün öğleden sonra başladığı ve Villota’nın bu sabaha kadar ameliyathanede kaldığı söylendi.

Takım patronu John Booth, kaza sonucu Villota’nın sağ gözünü kaybettiğini söyledi.

“Çok büyük üzüntüyle söylemek zorundayım ki, Maria aldığı darbe sonucu sağ gözünü kaybetmiştir.”

“Şu andaki önceliğimiz Maria’nın sağlığı ve ailesinin durumu. Ailesi hastaneden ayrılmıyor ve biz de onlara destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

“Maria’nın sağlık durumu hakkında yapılacak açıklamalar için herkesin sabırlı ve anlayışlı olmasını istiyoruz. Uygun olduğunda daha fazla bilgiyi sizlerle paylaşacağız.”

“Kazaya neyin sebep olduğu konusunda kapsamlı bir çalışma başlattık ve çalışmalarımız devam edecek.”

“Son olarak; Maria, ailesi ve takımımız için destek mesajlarını gönderen herkese bu davranışlarından ötürü minnettar olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”

 


Yorumlar

  1. Yok artık Lebron James

  2. Tırı da sektirmez de, esneyip aracı geri atabilir belki. Tam dinamiğini bilmiyorum ama, fianın videosunda epey sağlam görünüyor. öyle içeri göçüverecek bir şeye benzemiyor.

  3. Tırı da sektirebiliyor muymuş?

    Havada uçan cisimlerden koruma sağladığına şüphem yok. Zaten bu amaçla geliştirildi o camlar. Ama burada koskoca tırdan bahsediyoruz.

  4. Bırak Allah aşkına. Yolda dediğin gibi davranan birkaç tane kadın görüyorsunuz, sonra hepsini aynı zannediyorsunuz. Burada eğitimli, profesyonel bir pilottan bahsediyoruz. Tehlike anında panik yapacak birisini bu koltuğa oturtmazlar.

  5. çok üzücü :(( f1 de bir devrim yapacakken muhtemelen f1 tarihindeki ilk bayan pilot olacakken olanlara bak bu nasıl bir kazadır teknik bir hata olmalı arabada ancak bu hata kabul edilemez bir hata

  6. Bence bu şu anki üstü açık sistemden iyi olmakla birlikte o kadar da güvenilir kaos teorisi gibi bir sürü değişken var gerçi öyle berbat bir durum ki en iyi 2 örnek Kubica ve Senna kazaları Kubica çok az farklı açıyla vursa yada Senna 10 cm aşağı yada yukarı vursa işler çok başka olacaktı gibi….

    Maria içinse çok üzüldüm gerçekten diyecek söz yok geçen sene Kubica bu sene Maria gerçekten üzücü kariyerleri hiç olmayacak şekilde son buldu 🙁

  7. o camlar bayağı esneğe benziyor. lastiği o kadar sektirdiğine göre bu tırdan ve daha bir çok şeyden de koruyabilir gibi geliyor.

  8. korkulan ilk haber geldi.. de Villota sağ gözünü kaybetmiş :((

  9. erkek pilot olsaydı bişey olmayacakt diyil tam olarak , erkek kadın kim olsa olsun kaza kazadır , ama benim kastettigim bayanların otomobiller konusunda erkekler kadar iyi olmamaları, hataya çok meyilliler yani panik anında kendini korumayı veya olayı kurtarmayı beceremiyorlar , bi erkek te olsa belki oda kaza yapardı ama belkide budenli tehlikeli olmazdı yada daha basit bi kaza olabilirdi……

  10. Evet, kadının hayatıyla oynadılar. Orada erkek pilot olsa bir şey olmayacaktı.

  11. ben demiştim demekten nefret ediyorum ama, neyazıkki demiştim, biyerini sakatlamasa bari demiştim, sadece bir bayan pilotlu reklam uğruna kadının hayatıyla oynuyorlar, belki kendiside çok istiyordu f1 kullanmak ama, bu bayanların yapabileceği bir iş diyil, diğer seriler belki ama bu deyil…..umarım iyidir ve sağlıgına kavuşur …..

  12. Bu kaza Massa'nın kazası gibi değil. Orada söz konusu cisim havada uçan bir parça olduğu için cama çarpınca seker ve Massa'yı korunabilirdi.

    Burada ise tıra girmiş bir araçtan bahsediyoruz. Cam olsa neye yarayacak?

  13. Maria Lotus'ta test pilotluğu,ve alt F1 kategorilerinde yarışlar yaptı. Bu tür basit bir hatayı yapacağına ihtimal vermiyorum,veremiyorum,vermek istemiyorum.

  14. Olay dün 11 gibi duyuruldu gecedir aklım onda. Hayati tehlikesini atlatmış dediler bi umut rahatladım. Umarım sağlamdır. Kötü haberleri okumuyorum.

  15. Cihangir Rai & Fernando avatarı
    Cihangir Rai & Fernando

    Yeni bir seyler deneme adına fala tecrubesız kisiler ile islerın yapılması.. ıns saglıgına kavusur.

  16. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Bazı yabancı kaynaklarda anlatıldığına göre kazanın sebebi; araç garaja girerken anti-stall sisteminin devreye girmemesi sonucu ortaya çıkmış. Garaja girmek için yavaşlamış ve anti-stall sistemini devreden çıkarmış ama sistemdeki bir problemden sistem çalışmaya devam etmiş ve araç yeterince yavaşlayamamış. Teknik bir arızaya dayandırılıyor kaza ama tabii takımdan bu konuda bir açıklama gelmeden kesin bir şey söylememek lazım, sadece yabancı basında bu şekilde yer almış

  17. Ben görgü tanıklarının dediklerine fazla güvenemiyorum. Olayın videosu/fotoğrafı ortaya çıkarsa veya takımdan resmi bir açıklama gelirse daha iyi bir fikir sahibi olacağız.

  18. Bu tür araçlar her ne kadar çarpışma testlerinden geçseler dahi, bence en zayıf noktası gözden kaçan aracın üst kısmının açık olması. Bu halde FIA nasıl yarışlara izin veriyor anlamıyorum daha kaç pilotun ölmesi gerekiyor. Bir an önce teslerdeki camı aracın üzerine bir şekilde konulması gerekiyor yoksa bunun gibi durumlarla hep karşılaşırız…

  19. yazık geçmiş olsun acil şifalar…

    kaza ise kötü şans 🙁

  20. Bilgi icin tesekkurler, Maria nin bunu bilmemesi imkansiz, bir roportajini gormustum ispanyolca direksiyonu anlatiyordu ve konuya cok hakim bir sekilde anlatiyordu, her ne kadar ispanyolca bilmesemde 🙂 Yani zannetmiyorum teorik olarak bilgi eksikligi oldugunu, belki heyecan yapmis olabilir, belki teknik bir ariza nedeniyle kaza yapti bilemiyoruz. Dedigin gibi bu kadar aksiligin ustune gidip kamyonun muhtemelen altina girmesi buyuk sanssizlik gercekten. Umariz bir an once iyi haberlerini aliriz.

  21. Bir yerde okuduğuma göre,

    F1 araçları da görece yüksek relantide çalışmasına rağmen kolayca stop edebildiği için, bunu önlemek adına anti-stall sistemleri kullanılıyor.

    Çok çok yavaş giderken (garaja girişler, testlerde pit alanına dönüşler gibi) bazı tecrübesiz pilotlar ayaklarını gazdan tamamen çekebiliyorlar ve motor devrinin fazlaca düşmesine sebep olabiliyorlar. ECU yazılımı, böyle durumlarda anti-stall sistemini devreye sokuyor ve %50 oranında otomatik gaz veriyormuş.

    Bu kaza da bu tür bir durumdan kaynaklanmış olabilirmiş. Çünkü ilk kurulum turundan sonra pite dönerken gerçekleşen bir kaza, aracın durduk yere birden hızlandığı belirtiliyor.

    Tabi böyle bir durumdan pilotun haberdar edilmemesi olasılığı, orada o kamyonun o pozisyonda duruyor olması olasılığı… Şans.

  22. İnsallah oyle degildir.. Bir an once iyi haberlerini bekliyoruz.

  23. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Geçmiş olsun.

  24. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Evet aynen öyle demek istedim ama sanırım korktuğum olmuş. Serhan acar kafa ve yüzünden yaraldığını yazmış, muhtemlen kamyonun o keskin yeri kaskın tam ortasına girmiş, yüzün burun hizasına doğru vizörün hemen alt noktasına. Vizör havaya kalkmış gibi duruyor çünkü.

  25. öndeki adamın elindeki bez de olabilir.

  26. Umarim bu kaskı degildir demek istedin heralde?

  27. hayati tehlikesi yokmuş
    ailesiyle konuşmuş falan filan ölmez yani dağılabiliriz

  28. "Durumu stabil" olumlu düşünebilmek için çok uzak bir ifade. halen hayati tehlikesi var.

  29. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    good information is that she is in stable condition…

    şeklinde twit var

  30. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Umarım bu düşündüğüm yer değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir