FIA: "Artık Sarı Bayraklar Altında DRS Yasak"

yazar:

kategori:

Michael Schumacher’in Valensiya’daki son turunda sarı bayraklar altında DRS kullandığı görülmüş ve Red Bull tarafından buna itiraz gelmişti.

Schumacher’in bu davranışı yarışın ardından komiserler tarafından incelemeye alınmış ancak Alman pilotun sarı bayraklar altında DRS kullanmış olmasına rağmen yavaşladığı gerekçesiyle komiserler kurulundan bir ceza çıkmamıştı.

İspanya GP’sinde ise Sebastin Vettel ve Felipe Massa, sarı bayraklar altında DRS kullandıklar için ceza almış, bu konu takımlar ve pilotlar arasında tartışmaya neden olmuştu.

Whiting Silverstone öncesi pilotlarla bir görüşme yaparak böyle bir durumla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini açıklamış. Buna göre pilotların sarı bayraklar altında ilk yapması gereken yavaşladıklarını göstermek olacak, DRS ve KERS kullanımının önemi ise ikinci sırada.

Ancak FIA, DRS kullanımıyla ilgili kafa karışıklığını gidermek için, bundan sonra yarışlarda DRS bölgesi içinde sallanan sarı bayraklar altında sistemin kullanımını yasakladı ve bu kural ilk olarak Silverstone yarışında Sergio Perez ile Pastor Maldonado arasında yaşanan kazanın ardından uygulandı.

Schumacher daha önce konuyla ilgili olarak şöyle konuşmuştu: “Sarı bayrak ve DRS konusunda iki temel var ve insanlar bunları karıştırıyor. ‘Sarı bayraklar sallanırken DRS kullanırsanız ceza alırsınız’ diye bir kural yok. Sadece kazanın olduğu bölgede yavaşlayarak bunu göstermeniz gerekir. DRS kulanırsınız ya da kullanmazsınız, bu başka bir şey. Ama elbette A noktasından B noktasına DRS’yi %100 verimle kullanır ve yavaşlamazsanız, ceza alırsınız.”

 


Yorumlar

  1. Raikkonen06  avatarı

    Evet aradaki hız farkı ortaya çıkmış RedBull'un itiraz etmeye hakkı yok bence ceza almaları gerekir.

  2. Yani dediğin gibi değil ama velevki öyle olsun, seb ve gro için kural değişikliği yapılmasınmı?
    Veya bu araçlar formasyondan sonra starta kadar beklerken neden aynı sorunu yaşamıyorlar.
    Benim söylemek istediğim zaten SC nin çıkacağı tur bir tur öncesinden belli oluyor, araçlara bunu bildiriyorlar, araçların gride dizilmeleri ve start almaları çok uzun sürmeyecektir.
    hem yarışa heyecan gelir hemde bence bir hakkaniyet söz konusu olur.

  3. SC periyodunun Vettel'in alternatörünün ısınmasına değil, bozulma öncesi bir miktar daha soğuyabilmesini sağladığı açıklandı. Yanlış hatırlıyorsun sanırım.

  4. SC girdiğinde araçların yavaşlaması bile aşırı ısınmalara sebep oluyor (Seb ve Romain) ,bir de bu araçlar durup startı beklediği zaman neler olur.

  5. Değişmesi greken veya netlik kazanması gereken çok şey var aslında.
    Örneğin bence SC nin girmesini gerektiren bir durum olduğunda araçlar SC çıkmadan çnce o anki sıralamaya göre yeniden gride dizilip yeniden start almalılar.
    Şimdi hareketli start bence saçma, önceki yavaşlıyo, arkadikerin bazıları önündekine yakın durmaya çalışırken bazılar 2 araç boyu mesafe nırakıyor, doğal olarak onun arkasındakide dahada uzak kalmış oluyor v.s.

  6. çok doğru sarı bayraklar altında drs yasaklanmalı

  7. Anlıyorum, ben de biliyorum. Böylelerinin istediği ortalığı karıştırmak. İzin vermeyeceksin. Düzgünce, açığı olmayan şekilde cevabını vereceksin ki bir daha bunu yapmasın.

    Ayrıca, olaya öbür taraftan bakanlara da ihtiyacımız var. Aklı başında Red Bull taraftarları türeyebilsin diye uğraşıyorum. Yoksa bazı durup dururken aşağılamalar devam edecek.

  8. DreamOfWinD  avatarı

    beni yanlış anlamayınız. Yangına körükle gitmek için yazmadım. Arkadaş biliyor buraların ferrari, schumacher taraftarı ağırlıklı olduğunu. Hit olmak için yazıyor subjektif, abuk subuk yorumlarını. Biz buna tüme varımla ispat yöntemi yapsak anlamıyor. Başka bir günkü haberlerde gene aynı şeyler.

  9. Arkadaşım, şimdi bu senin yazdığın ile ondan ne farkın kaldı? Adamın iyice suyuna gitmişsin. Düzgünce cevabını verelim arkadaşın, sonra nasıl davranırsa davransın. Sen yangına körükle gidiyorsun. Sonuçta o da bir insan ve bir şekilde burada yorumlarını paylaşıyor.

    Ayrıca senin bu yazdığının benim (ve diğer) yanıtlayanlardan daha fazla +1 almış olması da işin diğer yönü. Böyle olursak buraları daha çok karışır. Ben böyle şeylerden çıkan tartışmalar görmekten bıktım artık burada.

  10. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Drs ölçüm noktasını geçerken önünde tur bindirdiği HRT vardı.

  11. ferrari kenan avatarı
    ferrari kenan

    Benim anlamadığım birşey var; shumi nin önünde araç yok neden drs i açtı bilen var mı?
    (drs= drs bölgesinde önündeki araca 1sn yakın olunca açılması gerekir.)

  12. Yusuf  Hitay avatarı

    şumi neden yavaşladı ama drs yi kapamadı orada acaba.

  13. 1. Hemen frene asıl da arkandaki araç sana çarpsın.
    2. Orda Webber yavaşlamadı.

  14. Efsane F1 camiasına ders vermiş yine:)
    Her yönüyle harika bir pilot.
    Cümlesi ne kadar net ve kuralları ne kadar yalın ifade etmiş.
    Ancak bunları anlamak için okumak yetmiyor beyin lazım bazılarına.

  15. DreamOfWinD  avatarı

    Hocam bırakınız böyle rambo uzantısı kişiliklere cevap vermeyiniz. Adamın amacı belli provakatörlük.

  16. remux cayden avatarı

    orada yavaşladı ikiside,sarı bayrak kanat manat tanımaz hemen frene asılacaksın okadar.

  17. Aslında Vettel ve Massa DRS kullandıkları için ceza almadılar, yavaşlamadıkları için ceza aldılar. Kendilerinin ve pistteki diğerlerinin canlarını hiçe sayıp hızlı gittikleri için ceza aldılar.

    Şumi ise DRS bölgesinde olmasına rağmen DRS'siz halden bile daha fazla yavaşlayarak ceza alacak bir durum oluşturmadı. Yani, sarı bayraklara saygı duydu, güvenliğe katkıda bulundu, diğerlerinin aksine.

  18. Çünkü "Sarı bayraklar altında DRS kullanmak yasak" bir kural yok…tu Valensiya'da.

  19. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Aslında yazı gayet açık.

  20. Fantastic Seb avatarı
    Fantastic Seb

    Webber'in üçüncülüğü sırf Schumi podyum alsın diye gitti ozaman desenize Vettel ceza alırken Schumi niye almadı hadi bunuda açıklayın 😛

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir