Takımlar Red Bull'un Motor Haritası Konusunda Düzenleme Bekliyor

yazar:

kategori:

Almanya GP öncesinde patlak veren olayda Red Bull’un, motorun belli devir seviyesinde olması gerekenden daha az tork çıkışı sağlayan bir motor haritası kullandığı ortaya çıkmıştı. Bu sayede takımın çekiş kontrol sistemi tarzı bir etki ortaya çıkardığı, bunun yanında aerodinamik olarak kazanç sağladığı düşünülüyor. Yeni görüşler ise egzoz beslemeli difüzör tarzı bir etkinin de olabileceği yönünde.

Dün, Teknik Çalışma Grubu olayı görüşmek için bir araya geldi ancak toplantıdan önemli bir sonuç çıkmadı. Toplantıya katılanlara göre Macaristan GP öncesinde çarşamba ya da perşembe günü kurala açıklık getirilmesi bekleniyor.

Martin Whitmarsh “Açıkçası FIA bu konuda sinirli bu yüzden açıklık getirilmesi ve gelecekte bu tür şeylerin engellenmesi iyi olacak.” dedi.

 


Yorumlar

“Takımlar Red Bull'un Motor Haritası Konusunda Düzenleme Bekliyor” için 16 yanıt

  1. rbr almanyada fia nın istemediği motor haritası ile yarıştı.rbr yanlış birşey yapmadıklarını söyledi. fia harhangibir yaptırım uygulamadı çünkü kuralda açık var. düzeltildiği zaman artık kullanılmayacak. söylendiği gibi hafifte olsa TC etkisi yaratıyorsa lastik kullanımında avantaj yaratır. dandik pirelliler yüzünden bu gibi motor haritaları yapılır oldu çok yazık. arka lastiklerdeki spin etkisini azaltıp lastik ömrünü artırma adına tork düşürme bile yapar oldu takımlar ve hala bu lastikleri savunan insanlar mevcut 🙂

  2. söylentiye göre ferraride buna benzer bir sistem kullanıyormuş.

  3. akılları yetmese bi dünya pole galibiyet hızlı tur şampiyonluklar alamazlardı. 😀 sen şuna karaktersiz değiller de daha uygun olur. :DD

  4. Tahmin ettiğim gibi oldu.O ayarlarla yarışmadılar.

  5. rocco junior avatarı

    sağol Günay bilgi için ben eksik biliyormuşum haydi gittim 🙂

  6. SECU bu tür şeyleri fark edemez. SECU'yu aşmak olmuyor zaten bu. Özel bir motor haritası sistemi. Zamanında konulmuş olan gaz pedalının düzeyi ile motor torku seviyesi linear olmalıdır kuralının açık ihlali. Kural düzgün yazılmadığından oluyor bu.

    Aslında illegal filan olsa da hala motor üzerinde de çalışıldığını da görmek güzel.

  7. redbull motor yazılımını valencıadan beri kullanıyor zemınle o motor harıtası bence birbiriyle ilişkili. umarım yasaklanır.

  8. Red Bull Renault Hockenheim'den önce yapılan pistteki Motor haritasına döndü Yani Silverstoneyi kazandığımız motor ayarlarına Fia'nın isteği ile. Kuralda ki boşluğun da kapatıldığı söyleniyor Resmi açıklama 48 Saat içersin de gelecekmiş.

  9. rocco junior avatarı

    http://www.autosport.com/news/report.php/id/101476
    bu arada Fia,Red Bull'u önümüzdeki yarış için motor haritasını değiştirmeye zorlayacak diyor.Herhalde bu kesin açıklama

  10. rocco junior avatarı

    Ayrıca bir diğer husus böyle yazılımları ecunun saptaması lazım fakat nasıl oluyor ve ecu aşılarak böyle bir girişim yapılıyor ilginç yoksa ecuda farkedilip mi ihlal olarak belirtiliyor bilmiyorum

  11. rocco junior avatarı

    Takımlar zaten sınırlarda dolanıyorlar.Araçlarında kurallar izin verdiği ölçüde her şeyi ama her şeyi yapıyorlar.Yanlız burda farklı olan nokta;defalarca yasklanmış ve hakkında büyük kavgaların çıktığı egzozla beslenene difüzör kuralını Red Bull bir türlü bırakmıyor.Takımlar arasında bazen yazılı anlaşmalarda açıklanmayan centilmenlik anlaşmaları bulunur.Sporun ruhunu,rekabetin ruhunu korumak için.Sırf bilmem kaç mm yüzünden arka kanattaki ihlal yüzünden Sauber'in geçen sezon Avustralya'daki sonucu iptal edildi.Perez'in tüm yarış onca çabası belki 0.005sn bile getirmeyen bir zamazingo yüzünden son buldu.Burdaki olay daha büyük.Hatırlarsan 2011de zaten buna son verildi.Sonra takımlar bu gazları kullanarak aerodinamik kazanç kullanmamak adına anlaştılar ve Fia bu konudaki tüm açıklaları kapatmak istedi.Evet halen belli ki bir doldurulamamış boşluk var ama açıkça Fia delegesinin ve takımların illegal,haksız aerodinamik kazanç ve bir nevi çekiş kontrol olarak adlandırdıkları bir sistemden bahsediyoruz.Bu sana lastikleri korumaktan,orta süratteki virajlardan çıkışa kadar pek çok avantaj sağlıyor.Yani Sauberin arka kanadı bununla mukayese edildiğinde devede kulak kalıyor.Takımlar bir daha asla bu egzoz olayının tekrarlanmaması için kurallara uygun davranıp aradaki anlaşmaları bozmak istemiyorlar.Ama gel gör ki Red Bull malesef bu sistem olmadan sezonu kazanamıyor.Bu olmadan dominant olamıyor.Vettel,sürüş stili o kadar çok artık bu sisteme uydu ki bu olmadan yarış kazanamıyor nerdeyse.2010un belli bir döneminde bir parça geri düşünce hemen Newey ve kurmayları tabi başta Renault bu işe el attılar.Sonra 2011i sezonunu anlatmama gerek yok.Webber de farkındaysan bir anda geri düştü yine.Yeni lastikler ve yeni kurallar ile daha eşit araçta Vettel,Webber ile zor rekabet ederken Alonso ne de Lewis ile hiç rekabet edemez.Bu tamamen benim fikrimdir katılmayan katılmaz.Bunu bilen Red Bull her defasında buna başvurmayı bıraksın.Yani sizde dolanın sizde ypaın sizde edin demekle olmuyor.Takımlar kuralları çiğnemiyor ama isteseler hepsi bir parça illegal tasarım sunabilir.Sadece Renault da mühendis yok.Bunlar f1in en büyük takımları.Mclarene bak bu sisteme ihtiyaç duymadan,sürekli ekip yenilediği halde hep orda demekki bu olmadan da rekabetçi olunabilir.Bitirmek gerekirse takım patronları ve Fia ciddi şekilde buna karşı ve tüm kural açıkları kapatılmak isteniyor.Perşembe günü nihai karar açıklanacak ve umarım bu durum daha fazla devam etmez.Onca süre bunu yasaklamak için uğraştılar ve maliyeti çok yüksek bu hem Fia nın istemediği bir şey hem de sürekli spora bu şekilde gölge düşüp markaların spordan ayrılması istenmeyen bir şey.

  12. Sizde dolanın yasaklayanmı var?

  13. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    diğer takımlar kurallarda açık aramdan sportmence ve ahlaklı bir şekilde yarışmayı düşünürken
    Meşrubatçılar ahlaksız bir şekilde gri alanlarda dolaşarak çirkefliklerle hızlı olmaya çalışıyorlar.

    Ama adalet er veya geç yerini buluyor. Çirkefliklerin cezası motor patlamayla sonuçlanıyor 😀

  14. elvan dalton avatarı

    Aynısını yapmaya çalışmak takımlar için ekstra maliyet. Üstelik aynı verimi alacağı da garanti değil. Bunun yerine rakibinin bulduğu şeyi yasaklatmak daha mantıklı. Hem rakibin emeğini boşa çıkarıyorsun, hem de elinde ki kaynakları zayıf olduğun yerlere aktarabiliyorsun.

  15. 2009 dan beridir hep hile hurda bu meşrubat takımı f 1 e en büyük zararı vermekte..

    hep kenarından dolaşarak cambazlık halleri..

    güçsüz reno motoruyla ancak böyle oluyor ne yaparsın.

  16. elvan dalton avatarı

    Red Bull'da kesin tek işi kurallardaki gri bölgeleri belirlemek olan adamlar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir