Montreal'e Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Montreal’in Gilles Villeneuve pisti, bir dur-kalk yeri. Uzun düzlük, ağır frelemeyi gerektirirken bir çok yavaş virajda, çıkışında araçtan iyi performans alabilmek için güçlü çekiş ve iyi motor torkuna ihtiyaç duyuluyor. Rekabetçi bir araç, daha geç fren yapabilmek için pilotlara güven beriyor olmasıyla birlikte Bridgestone 2008 lastiklrinden en yumuşaklarının kullanılacağı yerde arka lastiklerie dikkat edilmesi gerekiyor.

Aerodinamikler
Montreal, takımların düşük bir downforce seviyesine sahip aerodinamik paketlerine sahip olduğuna tanıklık edecek. Pistin yüksek hızlı virahının olmamasıyla birlikte 5. virajı da 5. veya 6. vitesle tam gaz olarak rahatlıkla geçilebiliyor. Birincil odak noktası, rekabetçi bir düzlük hızı elde edebilmek için sürtünmeleri en düşük seviyeye çekerken araçların ağır frenlemede dengeli olabilmesi için downforce yardımını göz önünde bulundurmak. Düşük downforce seviye, aracın sürüşte hafif hissedilmesi ve frenlemede sinirli olması anlamına geliyor. Bu yüzden pilotlar, frenleme ve gaza basma zamanlarında, dönüşlerde daha hassas davranmak zorunda kalıyor.

Süspansiyon
Araçlar, yavaş virajların çıkışında geçiş ve frenleme sırasında iyi bir dengeyi sürdürürken şikanlarda hassas bir yön değişimine ihtiyaç duyar. Fren kilitleme, süspansiyonların ayarlanırken göz önünde bulundurulması gerekn bir konu olmalıdır. Önde veya arkada aşırı kilitleme, tur zamanlarına mâl olabilir.

Frenler
Monza ile birlikte Montreal, frenler üzerine senenin en zorlayıcı pistlerden. Disklerin ve balataların düzlükte soğutulması için bolca zamanın olmasıyla birlikte aşırı ısınma birincil endişe değil. Bununla birlikte frenleme enerjileri çok yüksek. Pistte 300 km/s’nin üzerinde ike frenleme yapılan 4 yerin yanında 250 km/s’den yüksek hızdan frenleme yapılan 2 yer bulunuyor. Temel aşınma, takımların birincil endişesi ve yarış sırasında gerçek zamanda bunu gözlemlemek zorundalar. Pilotlar, frenlerin önde veya arkada aşınmanın alarm verecek seviyeye gelmesi durumunda fren dengesinin ayarlanmasını isteyebilir ve antrenmanlarda takım çalışmalarının bir bölümü, yarış yakıtı yüklü iken fren aşınmalarını kontrol altına tutmak üzerine oluyor.

Lastikler 
Pistin geçici olarak kullanılması nedeniyle yüzeyin tutunması, hafta sonunun başlangıcında oldukça düşük ve çalışmaların devam etmesi ile birlikte sürekli gelişmektedir. Buna benzer durumları Monako ve Melbourne’de görmüştük. Pist yüzeyi, özel olarak aşındırıcı değil ve yüksek hızlı virajların olmayışı, lastik enerjilerinin senenin en düşük seviyelerinde olması anlamını taşıyor. Sonuç olarak takımlar Monako’da olduğu gibi, Bridgestone’nin 2008 lastiklerinden yumuşak ve çok yumuşak hamurlarını kullanacaklar.

Strateji
Geneleksek olarak Montreal’de, 2008 lastik yönetmelikleri kapsamında 2 pit-stopun en rekabetçi sonuç olmasına rağmen stretejilerde tek pitten 3 pite kadar seçim mümkün kılınıyor. Yüksek hızlı virajların olmayışı, yakıt etkisi (kayıt yükü ile kaybedilen zaman) bu pistte nispeten daha az ve düşük yakıt tüketimi ile birleşince, sıralamalarda fazladan yakıt taşımak nispeten daha küçük kayıplar anlamına geliyor. Takımlar ayrıca güvenlik aracı tehlikesini de göz önünde bulundurmak ve Pazar öğleden sonrası için esnek stratejileri benimsemek zorunda.

Motor Performansı
Motorlar, bir turun yaklaşık %60ını tam gazla geçer ve bu da yüksek bir değer değildir. Ama en uzun tam gaz bölümü, 14 saniyeliktir. Bu ise motor öneminde zorlayıcı bir unsur olarak göz önünden bulundurulur. Soğutma, uzun düzlük sayesinde normalde bir sorun teşkil etmez. Ama kesilmiş otlar ve kalıntılar, potansiyel tehlike durumunda. Takımların sıcaklığı yakından takip etmesi gerekiyor ve kalntılar, pit-stoplar sırasında genellikle temilzniyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir