Button, Hamilton'un Telemetre Skandalı Nedeniyle Hayal Kırıklığı Yaşıyor

yazar:

kategori:

Belçika sıralamalarının ardından Button ile arasındaki farkın nedenlerini telemetre verilerini Twitter’da paylaşarak açıklamaya çalışan Hamilton, takımdan gelen emir üzerinde bunu silmişti.

Button “Hayal kırıklığı yaşadım. Aracı geliştirmek için çok sıkı çalışıyoruz ve bu tür şeyleri özel olarak saklıyoruz.” dedi.

Button, Hamilton’un bu yaklaşımı nedeniyle aralarında bir sorunun olmayacağını çünkü bu durumun daha çok takımı ilgilendirdiğini düşünüyor.

Button “Kişisel bir şey olmadığı için Lewis’e kızması gereken ben değilim. Düzlükte 0.6 sn kaybediyor olması çok önemli değil çünkü yüksek downforce ile virajlarda o kaybını telafi edebilirdi. Ve sıralamalarda her halükarda ondan 0.8 sn hızlıydım. Önemli olan gizli tutmaya çalıştığımız bilgilerdi ve Twitter’da onu görmek istemezdim.” dedi.

 


Yorumlar

  1. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Ahmet kardeş 🙂 İyi tahmin etmişim. http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Italian_Grand_Prix

    Mclaren tabiki yarışı aldı ve telemetre verilerinin diğer takımlar için çöpten ibaret olduğu konusunda haklıymışım :):)

    Aradan 1 sene geçicek uğraştığım şeye bak 🙂

  2. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    Muhendis olabilecegine inanamiyorum. Ya da grafik yorumlamayi bilmiyorsun.

    Ama sonuc olarak gelecek yarista hakli olan belli olacak

  3. Bende muhendisim de bakiyorum sen baya yuksek muhendissin.. Guzel kardesim sen zaten bu grafiklerin verdigi bilgileri anlayamadigin icin burada yaziyorsun, anlayabiliyor olsaydin zaten cok baska yerlerde olurdun..

  4. Evet crash, çakışma, karışma oluyor mod yükledikçe. Epey bir modu bu yüzden kuramadım. Muhtemelen daha önce kurduğum bir şeyi silsem olacak ama nereden kaynaklanıyor bilemediğimden bir şey yapamıyorum. En son F1RFT 2011 araçları ve pistlerini de ekleyince, diğer modlarla birlikte 25gb boyutuna dayandı oyun klasörü.

  5. Eyvallah, ben anladım olayı tamamdır uğraşmana gerek yok. Steam den bu şekilde oluyorsa biz de yaparız:) tabi büyük bir farkı var. offline mod da başka şeyler yapıyoruz bir de online da güncelleme daha yeni. Peki Porsche GT1, GT40 MKII gibi araçları indirip koydun mu bunlar da atma, crash gibi hatalar görülüyor mu sizde? Yani port edilen bazı mod veya car'lar da.

  6. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Hamilton güçlü olduğu sıralamalarda geçildiği için kompleks yapmış zaten daha önce ki yorumumda belirttim. Ama Button'ın da verdiği demeçler daha kompleksli bir pilot olduğunu işaret ediyor bence.

  7. Aynen. Bütün araçlar ve bütün pistler tek oyunda. Atıyorum Race On ile gelen Camaro ile GTR Evo'nun nordschleife'sinde dolaşabiliyorum. Veya RR1 aracıyla STCC pistlerinde. Ortaya karışık 🙂 Eve gideyim screenshot atarım liste olarak.

  8. Hımm sen tek exe den giriyorsun yani race07.exe gibi ancak M3 GT2 injection ile gelen yani?
    tek açılıştan sonra hill climp gibi eklenen pistleri WTCC 2010 'u da görüyorsun yani?
    klasör yapısında biraz değişim var o yüzden basitçe halledemedim problemler çıktı, dediğim gibi daha fazla da uğraşamadım bakmak lazım iyice.

  9. :)) %98 yapınca sıralama turu da atmam şart oluyor kazanmak için. Benim istediğim şey olmuyor 🙂

    Ben steam'den satın aldığımdan expansion yapısında, iç içe kuruluyor zaten onlar. Ama CD'den kuranlarda race injection sorun çıkarıyomuş duyduğum kadarıyla.

    Bazı add-onlar da birbirine giriyor nedense. Mesela bende Lotuslar var, içinde Formula Ford'lar da var. Aynı kategoriye kaçmış 🙂 Yarış açınca araçlar da karışık oluyor, birileri çok geride kalıyor. Lemans gibi tur bindiriyorsun filan 🙂

  10. Kastının tam tersi Lewis için geçerli boşuna yayınlamadı onları 🙂 ezik duyguların sonucu böyle düşüncesizlikler oluyor.

  11. lewis takımın gözünden git gide düşüyor.sırf kendi egosunu tatmin etmek için bu verileri yayınlaması çok yanlış bir hareketti.

  12. +1
    Budur. Kralsın.:)
    Ben de böyle yapıyorum da yukarda yazdığım gibi. Karşı da insanlar olmayınca ben de GT'leri daha çok tercih ediyorum.

    Bir türlü fırsat bulup şu son çıkan RACE Injection'la beraber derlenebilir mi bakamadım güzel birkaç pist ve araç geliyor hillclim. FF series gibi. Üst üste aynı klasöre kurunca oluyor mu acaba?
    Şuan farklı klasörlerde duruyor:) Birşekilde yamamak lazım.

    Hocam sen onu %98'e çıkart zevk, ter artsın.:P

  13. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    Hatamin simdi farkina vardim. Raisport degil skysport olucak.

    İster inan ister inanma bir muhendis olarak soyluyorum bu verilerde alenen birsey yok. Monza da gorucez. Mclarrn yine dominant olucak. Eger veriler onemli olsaydi monzada biri mclarenle yarisicak duzeyde olurdu.

    Bu verilerin gorseline kameralardan ulasabilirsiniz rahatca.

    Ayrica resmi buyutup milimetresine kadar incelemislerdir diyene guluyorum.
    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayin

  14. Bu veriler o kadar basit veriler degil, bizim 1 sayfa uzerinde gordugumuz inisli cikisli grafikleri diger takim muhendisleri buyutup her milimetresini incelemistir, ve bunlardan Mclaren aracinin kullandigi ayarlari cikarmis bile olabilirler, yoksa ne diye ortalik karissin. Lewis`in kendini savunmak icin bunu paylasmasina gerek yoktu, zaten genel olarak Button`dan hizli oldugunu herkes biliyor, biraz aptalca olmus, Mclaren bunun hesabini kapali kapilar ardinda soracaktir eminim.

    Button benim gordugum F1 de en komplekssiz adamlardan biri, Bu yuzden Lewis ile guzel anlasabiliyorlar, diger takim arkadaslarina bakin, cogu anlasamiyor. Bunlara ragmen Button`in bu soylemini kendisine yakistiramadim, belki soyledikleri carpitilmis yada abartilmistir diyorum..

  15. Ben de Race On + GTR Evo + Bilumum add-on ile offline şampiyona yapıyorum.

    Kasmıyorum eskisi gibi. 99 Hockenheim'dan Saponaro'ya kadar 40 tane pisti eklerim, 5 tur 19 rakip koyar son sıradan başlarım. %95 ayarlayınca ve sıfır hata ile adam gibi sürünce sondan başlayıp birinci olabiliyorsun. Adam geçmek için oynuyorum anlayacağın 🙂 Günde 2 yarış yapsam yetiyor.

    En son DB9R ile oynuyordum, şimdi M3 GT2'ye geçtim. Open wheel beni sarmıyor. GT daha zevkli. Bir yağmur yağıyor çadır karışıyor 🙂

  16. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Bence Hamilton sıralama turlarında açık ara farkla geçildiği için biraz kompleks yapmış. Yanlış ayarı ve kanadı seçtiği aşikar. Ve geçilme sebebinide fanlarına açıklamak istemiş. Kötü bir amacı yok.

    ''Button "Kişisel bir şey olmadığı için Lewis'e kızması gereken ben değilim. Düzlükte 0.6 sn kaybediyor olması çok önemli değil çünkü yüksek downforce ile virajlarda o kaybını telafi edebilirdi. Ve sıralamalarda her halükarda ondan 0.8 sn hızlıydım.''

    Button burda kendi becerisiyle böyle bir fark olduğunu söylemek istiyor. Ve her şart da Hamilton'dan hızlı olduğunu dile getirmeye çalışıyor burada. Button'a yazıklar olsun diyorum..!

    Hamilton her zaman Button'ı poh pohlayan açıklamalarda bulunurdu. Ki Button'ın puan almakta zorlandığı zamanlarda. ''Ayar seçimlerinde sıkıntı yaşamasa çok hızlı çok rekabetçi bir takım arkadaşı, bazı anlarda ulaşılamaz hızda oluyor. Onla mücadele edebildiğim için mutluyum gibi övücü açıklamalarda bulunurdu. Ama Button ilk fırsatta Hamilton efendiyi yermiş. Ekmekle vurana sopayla vurmuş yani. F1'de ki en kompleksli adamdır heralde Button. Bir türlü sevemedim gitti. Kendini beğenmiş hızlı olduğunu zanneden ahmağın teki bence. Hamilton'la da kıyaslanamayacak kadar kötü bir pilot. Lütfen bu sitede bir daha Hamilton ve Button kıyaslaması olmasın. Ne insanlık olarak ne de yarış pilotluğu olarak aynı statüde değiller.

  17. İnceleme ayrı ondan tam çözümleme yapmak, durum anatomisi çıkarmak ayrı. En ufak bilgi kırıntısını bile kaçırmaz bu adamlar tabi ki inceleyecekler he keşfi kerametleri açılmayacak büyük ihtimal. Tam sayfa bir kağıt bile değil hani.
    Birazda abartmayı severler bunlar 🙂 yaygara koparmak işleri 🙂 ay öldük bittik derler, vaay vurulmalı şuna derler. derler de derler.:) baksana kanopi felan konuşulup duruyor ben daha sporun kültürü, gelenekleri, riskin devam etmesi babında bir tane konuşan görmedim. Hız sınırını 250 😛 yapıyoruz dese hepsi hoplar ama 😀

  18. Fizik olarak iyidir aynı motorları kullanıyor zaten bunlar. Ben son devrimde M3 Chall. ile başladım zaten bu işlere. Önceden oynuyordum sadece. GT legends felan dönemlerinde de donanımlarım felan yeterli gelmiyordu. M3'e bir kastım öyle de devam ediyoruz. Tavsiye ediyorum hatta yeni başlayanlara da görsellik olmadığından burun kıvrılıyor.:)

  19. Horner: "Anladığım kadarıyla (o belgeler) araçla ilgili verilerdi. Ve eğer araç verisi ise eminim ki pit yolundaki bütün mühendisler çok yakından incelemiştir."

    Raisport bu bilgileri veriyorda Horner'in haberimi yok ? yusuf kardeşim.

  20. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    Bmw m3 challange da fena degildi.

  21. Evet F1RST3 RH2005
    oyun klasöründen baktım.:)

  22. F1 Challenge 2005 modunun yeri herkeste ayrıdır zaten RH2005 miydi adı neydi? 🙂

  23. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    Evet dediginiz dogru.

    Tam gaz yarim gaz egrilerini belirten bir grafik daha once gormedim. Ama neredeyse ayni islevi goren engine rpm – motor devir grafigi var. Daha pek cok grafik cesidi de mevcut tabi.

  24. Eyvallah.

    Biraz karışık yazdım galiba. Gaza "basılı olduğu anları" yani bastığı gaz miktarını değil, gaza basıyorsa hat düzdür, basınç miktarından bağımsız. Gaz basınç eğrisi yok yani basıyorsa, düz yoksa tam gaz noktaları sadece düz değil. Doğru mudur? Yine karışık olmadı umarım.

    Gaz, tam gaz, yarım gaz vb basınç eğrisini de görebilsek hoş olurdu hani.

  25. Online planlı liglere yetişemiyoruz 🙂 sıralama, yarışlar kaçıyor hep. Kayıt oluyordum hafta sonu o an evde olmuyorsun kaçıyor yaşlanıyoruz ondan tabi:) Liglere düzenli katılma epey zaman önce EA challenge zamanında oluyordu bağlantı kopmazsa yarışmaya çalışıyorduk.
    Bir de rFactor sevmiyorum ben 2'nci yi deneyemedim halen. Diğer ücretliler de zihniyetimi zorluyor.:P

  26. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    eskiden verilen grafiklerin ne kadar tutarlı olduğu konusunda pek bir fiktirm yok fakat şuan ekrana yansıtılan grafikler birebir eş zamanlı ve gerçekçi grafiklerdir. Yayına koyup koymamak FOM un kararındadır. FOM ekibi takım radio mesajlarına nasıl ulaşabiliyorsa bu verilere de ulaşma hakları vardır.fakat eskiden yansıtılan özellikle 2006 da sıkça kullanılar gaz fren grafiği gecikmeliydi.

    Son hat gaz-mesafe olduğundan eminim. Düz çizgiler pilotun ayağının gaza basılı olduğu ve aracın giderek hızlandığı anları temsil eder. grafikteki düşüşler anlık ayağın gazdan çekiliş anlarıdır. yani düz çizgiler pilottan bağımsız değil. bu grafiğin tersi,yani düşüşlerin yukarı doğru olduğu grafik ise frene basılan anları temsil eder. O grafiğin yorumlanması ise çok farklıdır.

    @oversteer o verilerde aracın yüksekliğiyle ilgili herhangi bir veri yok. eğer aracın yüksekliğini temsil eden bir grafik olsaydı görünümü şöyle olacaktı.

    http://imgim.com/y%C3%BCkseklik.jpg (Ön yada arka tarafın durmuş halde yüksekliği)

    http://imgim.com/y%C3%BCkseklik-mesafe.jpg ( bu ise yüksekliğin mesafeyle birlikte şekli olucak)

    yani iki şekil de o verilerde yok. buna benzer bir grafik göremiyoruz

  27. prof1tr de falan yarışsanız aslında F1 sezonlarında, bilmiyorum tabi daha önce yarıştınız mı ama… ben 2-3 sezon yarıştım, gerçekten zaman alıyor ama gerçekten süper

  28. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    aracın yüksekliği ile ilgili bir değer göremiyorum bu fotoğrafta.

  29. eklediğim video dediğim çıkmamış şu idi:
    http://www.youtube.com/watch?v=TW5WolfAf7M

  30. mehmet sofu avatarı

    ne ilgisi var? hamilton'ın ayarları herkesle paylaşma hakkı yoktu. button çok emek verdik gizli kalmalıydı diyo. yani emeğe saygı!

  31. Görüntü vermiş olalım arkadaşlara.
    http://www.youtube.com/watch?v=HeH-4jESFRs
    veya
    http://www.youtube.com/watch?v=1eCbgHHwBWc&feature=related

    Hocam 1-2 arkadaşım da öyle düşünüyor ancak onlar daha öncesin de zihinsel olarak çöküş yaşıyorlar an gelince adaptasyonu kaybediyorlar akıllarında halen shift, grid gibi kurguluyorlar, fiziklerden kopuyorlar yada direksiyon hareketleri yapaylaşıyor ben de setup ile müdahale edeyim diyorum açı, kilitlerini düzeltmeye çalışayım ama o da uzun süremiyor ohooo deyip kopuyorlar hemen. O yüzden direksiyon muhabbetlerimiz biraz da ara vermiştik toplanmaya, iyice aralı ve kısa vadeli oluyor. Başka da çevrem de yok zaten böyle şeylere ilgili meraklı insanlar. Paylaşmayınca, zorlamayınca da olmuyor bu işler. Bende oynamayı biraz seyrelttim malesef.
    Ben ev de setup'sız asla yapamam araçlar default'da kargacık kurgacık gibi geliyor içim de rahat etmiyor zaten. O yüzden uzun vakit de harcamak gerekiyor ancak ben deneyince, terleyince daha fazla haz duyuyorum. Bir yarış yapacaksam Warm-up qual. 'ı bazen 4 kere restart etmem gerekiyor düşün ne kadar vakit harcattığın yarım saatten. Sezon, lig yapıyorum zaten genellikle evde tek yarış sıkıyor bir pist'i çok özlememişsem. Aylar sürüyor tabi sezon da. Mesela çok arzulamama rağmen 430GT2 ve yüklediğim 458'i (bu gerçekten berbat bir port:D ) bir türlü beceremedim, en iyi olabileceğim setup'ı bir türlü oturtamadım bunlara canım çıkıyor her piste göre setup kasmaktan.
    Yakın semtlerde böyle insanlar olsa iyi olurdu. Yalnızlık çekiyor her seviyeden insan istanbul gibi bir metropol de yani.

  32. aracım yüksekliği ile ilgili bir şey göremiyorum. en azından bu verilerde

  33. Yıllardır ekrana yansıtılan bu görsellerin tam gerçek veri olmayabileceğini düşünüyorum/düşünüyordum. En azından şu eklediğim video'da ki gibi direk driftbox'dan okunarak görüntü kaydına compile edilen, derlenen veri kadar birebir olmayabileceği?
    Aslında şöyle izah edeyim 4-5 yıldan beri dürtü üzerine takip etmeye çalışıyorum bu görselleri, farklı olduğunu hissettiren ibareler yakaladığımızı sanıyorum bu önceden daha farklıydı şimdi ki grafikler daha farklı (doğruluğu da farklı olabilir). Bu konuyu diğer malum sitenin forumunda tartışmıştık epey zaman önce konusu halen duruyor mu bilemiyorum (teknik bölümdeydi). Orada da benzer fikirde olan arkadaşların olduğun görmüştüm hatta ilk bahseden şuan yarış da sunuyor olmalı, teknik altyapıya sahip bir arkadaşımızdı. Özetle bu konuda bilginiz var mı? düşünceniz nedir? geçmiş dönemi bıraktık hadi bu gün bu yansıtılan veriler (gecikmeli olacağını da düşünüyorduk o gün) birebir doğru olabilir mi? (Şimdilerde çok nadir ancak bazen minicik miktarlarla pedal göstergelerinin hareketi üzerine ya bu niye şimdi böyle oynadı diye iç geçirebiliyorum)

    Diğer soru data ile ilgili son hattın, gaz, gaz distance olduğuna emin miyiz? Kararsızlığı burada yaşadım. Sanırım düz hat pilotun gazı kullanıp kullanmamasından bağımsız. Değil mi?

  34. Yusuf  Hitay avatarı

    ah bir de tamamını okusaydın. monaco gibi olmadığını biliyor olman güzel.

    ne olursa olsun, yüksek downforce ayarı ile 2. sektörde fark yaratması gerekirdi. bak bu kısmı okuman yeterlirdi, fazla hayal uç noktalara gitmişsin.

  35. Simbin Sim'lerinde Motec güzeldir.

    Saç baş yolduran ama adamın sürüşünü düzelten harika bir sistem. Ama ben bunlardan çoktan sıkıldım. Default setup neyime yetmiyo 😀

  36. aslında sana yalancı demeye çalışmıyorum. söylediklerin muhtemelen %100 doğru, fakat gözünden kaçan bir şeyler olduğunu düşünüyorum 😉

    aracın yüksekliğiyle alakalı bir şeyler olduğunu okumuştum bir yerde…

  37. Jenson üzülmüş sözleri de bunun dışa vurumu gibi olmuş. Kendi açısından haklı adam, veri kendisiyle ilintili çünkü.
    Bu tip şeyler diyaloglar da akla gelir ve mutlaka etkiler. Fakat olayın abartılarak devam ettirilmemesi Mclaren adına fayda sağlar. Lewis büyük ihtimal öfkelenerek bir an birikim yaşadı ve pasteledi bu kadar basit.
    Bence iyi ki de yaptı. Bundan daha ayrıntılı şeyler görmek isteriz.:)
    Benim gördüğüm kadarıyla nedeni ise, paket/setup nedeniyle viraj tam merkez nokta/hatların da bir miktar hızlı olsa bile düzlüklerde Jenson'ın elde ettiği avantajı kapatacak miktarda değil. Buna bozuldu sanırım diğer tüm verilerin yorumlanması ile beraber.

    Bu kadarcık çizgiler bizim için birşey ifade etmiyor hani şu teknik yenilikler veya duyumları şöyle olabilir şeklinde yayınlayan spor yazarları için de birşey ifade etmiyor (bu teknik yenilikler gibi çıkarımlar sadece göz ve görüntü ile tespit edilenlerin iz düşüm haline getirilmesi ve yorumlarıdır yani aaa bu hafta hiç geliştirme olmamış takımımda diye bakmayın zira tespit edilemeyen, iç mekanikte yeniliklere gidebilirler.)

    Peki rakipleri için birşey ifade ediyor mu. Takımlar diğer tüm araçlar hakkında analiz yaptıkları, gördüklerinin rakamsal iz düşümünü aldığından evet birşey ifade edebilir. Çünkü Mclaren'in setup'ını okuyabilirler bu minicik sayfa da onlarla ancak manalı olur. Hele bir de 1 turluk ve sadece bir pist'e ait ayrıca sadece sıralama ile ilintili olduğu düşünülürse çoktan bakmayı bırakmışlardır.:P
    Şöyle diyebilirler hımm kanat yapı ve açıları şu, bu yükseklik ile şu verisel döküme ulaşmışlar, bizden farkları şu….
    Ayrıca takımların bundan fazlasına çoğu zaman casusluk ile ulaşabildiğini düşünüyorum. Direktor ekranları okuyabilirler, pilotlara session anında sunulan printout ları daha yakından görebilirler çok nadir yansıyor sıralamalarda pilot kokpitte telemetri'sine bakıyor ve bir anlık kameralar yakınlaşıp kayboluyor.
    Bizim bilgimiz şu kadar; telemetry data, otomobil ve setup'ını bilmiyorsan hiçbirşey ifade etmez.
    Simbin Sim'lerinde Motec güzeldir.

  38. SPA'nın 2-3 dönüşü fazla olan 2. sektörünü monaco mu sandın? 2. sektörde de birüsür hızlanma bölümü var 2 düzlükte kaybettiği 1.1 saniye civarı zamanı tek sektörde telafi etmesi mümkün değil

  39. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    link çıkmamış yukarıya bakabilirsin

  40. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    Şimdi kardeşim ben senin ısrarla dediğinden şunu anlıyorum. Ben yalan söylüyorum.

    Sana neyi anlatamıyorum anlamadım.

    http://farm5.static.flickr.com/4044/4588781616_10a990e86c.jpg

    bu onboard görüntüsünde gördüğün grafikte hız vites rpm ve gaz-fren mevcut. zaten direksiyonun yön değişimini görüntüde görebiliyorsun. bir tek tur süre farkı eksik onuda fia dan temin edebilirsin.

    rai sport paralı müşterilerine onboard race imkanı sunup tüm araçlar için bu grafiği açabiliyorlar.

    şimdi sana soruyorum. bu grafiğin telemetreden farkı ne ? tek fark biri kağıda dökülmüş hali.

    hamiltonun bu kadar tepki almasının nedeni.bundan sonra yapacakları için bir engelleme.

  41. zaten mclaren takımının tüm bilgilerinin ifşa edilmediğinin herkes farkında. Fakat Jenson Button, Martin Whitmarsh, Paddy Lowe ve hatta Christian Horner bu tarz bilgilerin Rai Sportta bile olduğunun farkında değil.

    biri çıkıpta aralarından demedi Hamilton'ı koruma adına;
    "Bu bilgiler Rai Sportta bile var, Hamilton'ın yaptığı o kadarda önemli değil"

    benim düşüncem senin yorumladığından daha önemli bilgilerin o kağıtta olduğu yönde hala. Bu kadar üst düzey insanların olayı bu kadar kolay bir detayı kaçıracaklarına ihtimal vermiyorum;"bilgilerin Rai sportta bile olması"

  42. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    Yaygara koptuğu falan yok. hamilton ceza bile almadı. zaten telemetre verileri sadece koşulan yarışı kapsar. Hatta ve hatta belki de sadece o turu kapsar. tek tur üzerinden mclarenin tüm bilgilerine ulaşılabildiğini zannetmek gerçekçi olmaz.

    f1 de bu tür datalar teknik bilgi asla ifade etmez. telemetre araca uygulanan güncellemelerin ve tüm teknik yeniliklerin geri dönüşüdür. takımlar bu verilere çok çok önem verselerdi kışın pilotlarla piste çıkıp test yapmazlardı. gerçek geri dönüşler pilotlardan gelir. ama bunların kağıda dökülmüş hali telemetredir.

    evet o küçümseyici cümleni tekrar ediyorum. bu bilgilere rai sporttan bile ulaşabilirsin.

  43. Talha Yıldız avatarı
    Talha Yıldız

    ya bu button bir yarış hızlı oldu diye çokmu biyerleri kalktı inşallah monzada hızlı olamazda görür

  44. ve sırf bu yüzden Mclaren takım patronu, mühendisi, ve mclaren'in bir diğer f1 pilotu yaygara kopartıyor…

    Oysa Rai Sport izlemek yetiyormuş 🙂

    dostum bilgilerini küçümsemiyorum, senin kadar ilgilenmedim bile tabloyla, fakat dediğin kadar önemsiz olduğunu hiç zannetmiyorum

  45. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    ilk grafik hız-mesafe (velocity-distance) . rai sport bunu parayla izleyenlerine zaten sunuyor. yayındaki hız vites ve rpm verilerine basit bir izleyici bile ulaşabiliyor.

    ikinci grafik direksiyonun yönü-mesafe(steering-distance) . zaten onboard kameradan herşey belli oluyor

    üçüncü turuncu noktalı grafik tur zaman farkı(GAP). zaten fia bu imkanı sağlıyor.

    dördüncü grafik vites-mesafe(gear-distance). belirttiğim gibi rai sport bile bu imkanı veriyor.

    beşinci grafik gaz-mesafe (throttle-distance). sadece pilot ayağını ne zaman gazdan ne kadar çekiyor onu belirtiyor.

    gördüğün gibi gayet önemi olmayan veriler

  46. gelişim mühendisi misiniz formula 1 de ? öyleyse tanışabilir miyiz?

    değilse eğer tamamen haksızsın dostum, bunlar diğer takımlara fikir verebilecek bilgiler. Araç ayarları sandığınızdan daha önemli ve gizli tutuluyor

  47. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    bu telemetre verilerinde önem arzeden hiçbir şey yok. telemetre verilerini ister dijital ortamda okuyun isterseniz aracı araç üstü kameradan seyredin aynı fikirleri elde edersiniz. burda önemli olan telemetre verilerini yorumlayacak gerçek bilgiler. yani kimse mclarenin gerçek amacını aracın setup ını ve mclarenin neyi amaçladığını bilmediği için diğer takımlar için bir şey ifade etmiyor

  48. Yusuf  Hitay avatarı

    *paket

  49. Yusuf  Hitay avatarı

    yaptığı düpedüz salaklık. mclaren'ın yerinde olsam kapı dışarı ederim. lewis'i severim, gridde tarzı bakımından eşi benzeri yoktur bana göre ama bi büyüyemedi adam.

    button ile araları da pek iyi değil gibi duruyor.

    sıralama sonrası dediğim gibi, lewis genel olarak yavaştı. bu yavaşlığın sadece arka kanat ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. yeni gelişim pakedine henüz uyum sağlayamamış görünüyor. button çok düşük downforce üreten arka kanat ile bile lewis ile hemen hemen aynı 2. sektör derecesini elde edebildi. bu durum bariz bir sorun olduğunu gösteriyor.

  50. onur çakır avatarı

    Bu telemetri verileri elinize geçtimi admin yada birinde varsa buraya koysa ama yoktur hiç kimsede heralde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir