İstanbul Park Pisti Kiralığa Çıkarıldı!

yazar:

kategori:

2005 ve 2011 yılları arasında Formula 1 Türkiye yarışına ev sahipliği yapan İstanbul Park’ta bu sene Türkiye yarışı gerçekleştirilemedi.

Formula 1 yetkilileri ve Türk yetkililerin yeni yarış konusunda anlaşamamalarının ardından ilk defa bu sene ülkemizde yarış yapılamadı.

Son gelen haberlere göre pistin işletmecisi İstanbul Ticaret Odası ve Formula Yatırım AŞ pisti 10 seneliğine kiralığa çıkardı.

Otomobil Sporları ile Motosiklet Federasyonu’nun, pistin Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından kiralanması için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na başvurusunun ardından, FİYAŞ ihaleye çıktı.


Yorumlar

  1. Ben caddy medi 3.20 görmek istemem böyle bir pistte insanlar trafikte yapmasın pist görsün dediysek de o kadar değil hani 🙂 parası olmayan go-kart yapsın, en azından 6 ayda biriktirip bir Porsche'ye binebilsin hani, düzlükte 200 basması değil önemli olan 🙂 pist nedir kavrasın, zevk alsın yeter. Her Lambo'su olan da speedtrap çekemiyor zati.

  2. Senin dediğin şekilde olmaz zaten olmamalı. O biraz da Nord'a özel bir durum, ucuzluğuna özel.
    Piste bağlı bir kiralama şirketi kurarsın 300-500 M3 üstü araçları kiralayarak çıkar ancak insanlar gerçek sport'ları olmayanlar.
    Hele bir zenginlere açılabilsin de herkesin kullanımına açılır elbet zamanla.

    Trackday'ler şöyle oluyor önde, ekseriyetle lisanslı biri gözetiminde liderliğe çıkıyor arkada zaman aralıklarıyla millet çıkıyor. Herkes de telsiz bağlantısı var. Kurumsal tanıtımlar böyle ancak arada boşluk bulup fullthrotle 🙂 gidebiliyorsun. Özel toplanmalarda sayılar zaten belli, pistte araç sürebilecek, öyle aynı kafada toplanabilecek 50 kişi yok. Grup yapıyorsun, yönetimin talimatlarına en az şekilde uyarak timetrial çekip süre listeni alıyorsun. Zaten genelde de arkadaşlar T.D. 'lerde boş araları yakalayıp süre çekmeye çalışıyorlar.:)

  3. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    İyi de zaten bilet konusunda bir sıkıntı yok ki, konumuz para.

  4. Bulduğum son haber:
    Kiralık Formula1 pisti.. 300 milyon liraya yapılan İstanbul Park ,maliyetinin yüzde 1'i bir bedelle 10 Ekim'de ihaleye çıkıyor

  5. iyi güzel demişsinde, WTCC, DTM, Le Mans bunlar zaten geldi..iett seferleride oldu, biletlerde ucuzdu..ama kimse gitmedi, seneye bunlar yeniden gelsin, yine kimse gitmeyecek..herkes sözde söylüyor gelse gideriz, ama F1 izleyenlerinin %90'ı başka bir seri gelse kalkıp gitmez, buna en iyi örnek kamyon yarışları.. hadi onu geçtim Le Mans veya DTM yarışları.. o seride yarışan pilotun biri, tribünlerdeki insanlarn yüzünü ezberledim, zaten çok az kişi vardı, sokakta yürüyüp görsem tanırım demişti..
    yani durum bu, şimdi herkes diyecek o seri gelsin bu seri gelsin, o seri geldiğinde %90'ı gitmeyecek.. Herkes klavye başından atıp tutuyor, ama icraat yok..

  6. pistte güvenlik önlemlerini almadan, o kapıdan adım bile atamazsın içeri.. bisikletle piste çıkacam dahi desen, ambulansı ve gerekli tüm tedbirleri, önlemleri almalısın, yoksa piste çıkmana izin verilmez..

  7. Bize Nords. gibi uzun bir pist gerek. 5km'lik pistle trackday pahalı olur. Kaç tane araç alacaksın ki?

    Nords'a gittiğimde Z06 kiraladım, basamadım bile. Tam bir viraj çıkışına geliyorum, amcamın biri poloyla gelmiş sağdan sağdan gidiyor. Neyse sövüp geçiyorsun onu, carousel'de önüne bi caddy çıkıyor. Ne işin var caddy'le nordsda… İstanbul parkta böyle 5 tane araç olsa ortalığı batırır. Düşün nords'da bile sıkıntı çıkıyor.

  8. Gayet güzel yazmışsın.
    "6000-7500 euro eder ki, dergilerin bir tam gün için piste bu parayı ödeyeceğini söyleyebilirim"
    ödeyemiyorlarsa ölsünler zaten 🙂 şu kadar diyeyim günlük kira bu olsun 2 hafta da bir hafta sonu o pisti kapatacak insanlar tanıyorum.:) Şuan istenen rakamlar iğrenç geliyor. Yine de dünyanın hiç bir yerinde olmayan rakamları saatlik ödediler.

    Bildiğim kadarıyla şu ana kadar pisti organizasyonel en fazla kiralayan dist. Doğuş otomotiv. Lamborghini 'den Audi'ye kadar hatta Scirocco felan trackday yaptılar.

    Geçenlerde Toyota GT86'yı Tr'de tanıttı bir baktım aaa İst. Park ama dikkatli baktım ki otoparkı 🙂
    adamlar koymuş 2-3 engel gazetecilere, Volkan ustanın da katılımıyla tanıtıyor. Düşün işte ne haldeyiz koca Dist. pistin bir kenarında duruyor.

    Söylediklerinde gayet haklısın, çoğunluğuna katılıyorum. Yüceltme de değil sen, ben rahatlıkla işletiriz orayı zaten ama nasıl??????
    devlet engellemeler, prosedürleri olmadan.:)
    şunu da ekleyeyim sonra ki olanların hepsi bahsettiğin insanların ve federasyonun suçu değil kim suçlu biliyor musun Bernie…..bu kadar açıktır.
    Biz işletemeyince herşeyiyle verdik pisti hani o senin de bahsettiğin rakamlar var ya işte onlar onun yüzünden. Adam çok basit pist eskirmiş diye hiçbir organizasyona açmamaya çalışıyordu, birçok şeyi engellemiş zaten, yapmak isteyince de fiyatlar ortada.
    Bu herifin şirketi yüzünden iptal edilen pist şampiyonası ayağı var biliyor musun. Düşünmeye çalışalım borusan'ın çektiklerini. Halihazırda Porsche Cup dönüyor ayrıca pistte.
    Yarıştıkları en düzgün pist de burası gerçi.

    Bundan sonra temennim aynı olması gerektiği gibi yaparlar umarım benim inancım var ancak çok yavaş işliyor süreçler. Şu ana kadar ihale olayları halledilmiş olmalıydı misal.
    Bizim Mümtaz beyin yanına ondan daha zeki, büyük işler yapabilecek birilerini de yetiştirmemiz lazım yada transfer edeceğiz artık bir yerden neresi olursa.

  9. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Bu arada küçük bir hesap hatası var, dikkatli okuyanlar farkedecektir; pisti her dergi bir gün kullansa 3 gün çalışır ve pistin 15 günlük masrafını çıkarır, yani aylık gider yarıya düşer, kişisel kiralama ve dergilere saat başına kiralama gibi seçenekler ile bu kalan giderler de kapatılacaktır, organizasyon kazançları, yarış günleriyle zaten giderden çok daha fazlası kâr olarak kalır 😉

  10. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Doğuş'un motorsporlarına daha fazla destek olması gerektiğini düşünmüşümdür hep, Borusan'dan çok daha fazlasını yapabilecek kapasitedeler. Akıllı bir yatırımcı için güzel bir fırsat olur, İTO gibi saçmalamayacaklarsa müthiş mantıklı bir yatırım, 10 yıl boyunca orada yapılmadık organizasyon bırakmazdım ben olsam, her türlü açık hava organizasyonunu, yarış organizasyonunu getirmek için zorlasınlar, çok para getirir, bir de oraya merkezi yerlerden yarım saatte bir ücretsiz servis koyacaksın. Düşünsenize konser oluyor, Kadıköy'den servise binip gidiyorsunuz, çıkışta yine servis Kadıköy'e bırakıyor, kim istemez. Yarış günü sabah 5'te servislere başlarım, akşam hava iyice kararana kadar servis, taşıma şirketlerine vereceğiniz küçük bir mevla, ki bize çok para ama organizasyon için harcananlara göre devede kulak kalıyor, pistin şehir dışında olması etkeni ortadan kalkar. Günlük kirası da çok yüksek, sanırım 30.000 eurodan fazlaydı en son, motorsporları dergileri bundan çok şikayetçi, araçları piste çıkarmak istiyorlar ama çok masraflı. Kira düşerse onlar da ilgi gösterecektir. Pistin 5 günlük masrafı kadar bir kira koysalar günlük, 4 günlük gideri kadar kâra geçerler zaten. Ayda bir gün her dergi kapatsa, 3 dergi bu işe ilgi gösterse, pistin aylık giderinden fazla gelir demek, hatta yarısı kadar da kâr. Bildğim kadarıyla pistin günlük gideri 1200-1500 euro gibi bir şey, 5 gün için 6000-7500 euro eder ki, dergilerin bir tam gün için piste bu parayı ödeyeceğini söyleyebilirim, daha küçük bütçeli yayıncılar bile en azından 2-3 saatlik kira öder ve ek gelir yaratılır. Konserler, fuar vs gibi etkinliklerden gelen para cabası, yarış haftasonları zaten asıl paranın geldiği zaman olacak. Tabii bilet fiyatlarını da uygun seviyede tutarlarsa izleyici çok olur. Zaten bir kaç yerel organizasyonun yanında WTCC, DTM gibi serileri getirseler F1'in tekrar geri dönmesi kesinleşir gibi. Zaten bazı pistler- ki buna her seferinde verdiğim örnek Silverstone- bilet ücretlerinden çok fazla para kazanmıyor ama şöyle bir gelirleri var; pistteki dükkan kiraları yarış haftasonunda çok güzel para getiriyor ve buna ek park alanından da alınan para 4£.

    Madem bu kadar iyi bir yatırım, madem öyle niye böyle bir şey yapılmadı, niye pist para kazanamadı, koskoca İstanbul Ticaret Odası'ndan daha mı iyi biliyorum ben ticareti ki? İnanın ben de bilmiyorum, acaba benim bilmediğim başka nedenler mi var diye düşündüm, açtım uzun süre internetten baktım. İTO ile yapılan bir çok röportaj var, malum böyle bir fiyasko olunca bir çok kişi İTO başkanı ile röportaja gitmiş. Bazıları geri çevrilmiş, bazılarının da sorularına cevap vermekten kaçınmışlar. Genelde cevap verilen sorular; F1 takımları pisti nasıl buldu, F1 takımları İstanbul'u sevdi mi gibi sorular, ama iş konusunda girildiğinde, Murat bey hemen topu taca atmış, Ecclestone şöyle böyle, biz ilgilenmiyoruz demiş, tabii bu sadece F1 haftasonu için verdiği yanıt. Sorular derinleşip, F1 haricinde pisti nasıl kullanıldığı, günlük masraflarının ne olduğu, bunca paranın pistte ne için harcandığı gibi sorularda ise cevap tabii ki yok, zaten ne cevap verecekti çok merak ediyorum.

    F1 Türkiye'den ayrıldığı an, ahanda al sana yatırım, çok iyi para getirir bu pist, resmen para basar demiştim. İşte şimdi tam fırsatı, alan firma biraz ilgi gösterse köşeyi döner. Zaten şu an kullanılmadığı için güzel bir teklifle iyi bir rakama kiralamak mümkün, sonuçta İTO'nun elinde olduğu sürece onlara para kaybettiriyor, onlar da bir an önce elden çıkarmak isteyecektir, o yüzden gelen teklifler çok yüksek olmaz diye tahmin ediyorum. Doğuş Otomotiv, Borusan Otomotiv gibi şirketlerin bu işe girmesi hem onlara para kazandırır, hem de prestij sağlar. Daha önce Doğuş 68 günlüğüne kiralamıştı, o zaman rakam 35.000 euro gibi birşeydi, araçlarını pistte kullanma fırsatı sundu müşterilerine, şimdi pist kendilerinin olursa bir düşünün, boş kalan günlerde her müşterisine uygun fiyattan kullandırabilirler, özellikle Porsche ve Audi kullanıcıları için güzel bir seçenek olur. Bir R8 sahibisiniz ama bütün gün İstanbul trafiğinde aracın tadını çıkaramıyorsunuz, bundan iyi fırsat mı var. Hem bu seçenek şirket çatısındaki spor otomobil markalarının çekiciliğini arttırır, eminim bu sebepten başka bir marka yerine bu şirketin markalarını tercih edecek insanlar olacaktır. Ayrıca şirket kendi markasıyla bir yarış organizasyonu da yaparsa güzel olmaz mı? Doğuş Otomotiv Porsche Cup, Doğuş otomotiv Scirocco Cup, hatta belki de R8'ler.

    Kısaca buradan para kazanmanın yolu çok, şimdi aklıma pek çok şey yapılabilir, Otomobil fuarlarını orada yapabilirler, kendi markalarıyla müzik festivalleri düzenleyebilirler, etkinlik konusunda pek çok etkinliğe uygun bir pist ve biraz yatırımla Off-road karting pistleri eklemek çok zor değil. Şimdi söz sırası yatırımcıda, umarım beklentileri karşılayacak akıllı bir yatırımcı çıkar ve bu fırsatı değerlendirir. Ayrıca her zaman korkulan ulaşım sorununu çözmek çok zor değil, diğer ülkelerde de pistler şehre uzaktır, hatta çok daha uzaktadırlar ama orada çözüldüyse burada da çözülür. Dilerim anlattıklarım bir bir gerçekleşir, dilerim tekrar İstanbulPark'ta tekrar F1 araçlarını seyrederiz ve dilerim İngiltere'deki gibi biz de her yıl mangalımızı alıp yarış izlemeyi alışkanlık haline getiririz 🙂

  11. İhale sonucunda birşekilde Motorcular veya pist şampiyonaları federasyonları kullanımına açılmış olacak.

    Track day org. konusunda zihniyeti değiştirirler mi bilemem ancak şart.

  12. Planlandığı şekilde devam ediyor bu eksi ve anormal bir gelişme değil yani.

    Arkadaşlar Park'ın kirası günlük hiçbir zaman 600 tl olmadı 😀 olması da mümkün değil zati Günlüğü onun Euro'suna dünya da 1 nci sınıf pist kiralayamazsınız zaten. Saatlik ancak o fiyatlar ki. 1 saati o fiyat olsaydı keşke 🙂 de o fiyata Tr'de pist kiralayamıyorsunuz zati ancak go-kart alanı işte.:)

    Pist ilk yıllarında şahısların trackday'lerine açık değildi zaten kurumsal org.lar yapılıyordu sadece. Daha sonra yapılmaya başlandı önceki dönem 5000 € idi saatlik ücreti.
    En son fiyat alındığında ise uçmuşlar 15bin € çekildi.
    Şöyle diyeyim Emir'in araştırdığı rakamlar gerçeğe en yakını. Günlük 30 bin'e kiralayabiliyordunuz. Bir süre önce de fiyat verilmişti benzer.
    Ancak bazı kişiler 60 bin € ödeyerek kapatıyor pisti.
    Tabi doğuş vs. organizasyonlar için günlük kapatıyor ne kadar ödüyor bilemiyoruz.

    Hoş denebilecek bir kalabalığa ulaşırsanız 200 tl kişi başı ödemeyle Körfezi kiralayabiliyorsunuz.:)

    Millet boşuna mı Nord.'a gidip gelme hayali kuruyor, planlıyor.

  13. Red Bull Türkiye veya doğuş motor sporları ekibi işletebilir diye düşünüyorum

  14. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    kardeş benim bahsettiğim sadece yol ne garajlar ne ambulans pistin boş zamanları için

  15. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    Pist Ve İçindeki Çevresi Hiç İyi Değil Diğer Pistlere Oranla Fakat Şuanki Durumu Bilmiyorum Göze Hoş Gelmesi Açısından Yeni Eklemeler Yapılmalı Pist Sanki 2002 Yılından Kalma Gibi Duruyor.

  16. EFSANE_SUMI_AYRTON ... avatarı
    EFSANE_SUMI_AYRTON …

    Pisti kapatıp felekden bir gece çalsak meşhur 8. virajımızda,böleee dizelesek viraj içine masaları,varya bu dedeğimi biri yaparsa valla şasırmayın :))

  17. adam 30000 yuro diyo 🙂 arabayı satsam yetmez 😀

  18. o gun icin 1500 euroya bi ferrari f430 kiralasak bi de herkes 1er saat kullansin

  19. hiç şansınız yok 🙂 benim smart yeter size. ama ihtiyaç olursa da cts-v de ayarlayabilirim ki, neyse 😀

  20. Soner Küpücü avatarı
    Soner Küpücü

    Pistte yapılan amatör organizasyonlar sırasındaki katılım bedeli olabilir diye düşünüyorum. O da kendi aracınızla…
    Bu organizasyonlarda araç kiralamak istiyorsanız ödediğiniz rakamın yanında bir yığın belgeyi de imzalamanız gerekiyordu tabi …

  21. biraz araştırdım ve buldum, 2008'de günlük kiralama bedeli 50.000 euroya kadar çıkarken, 2010 da 30.000 euro civarlarında dolaşıyormuş..

  22. 600 tl mi ? imkansız birşey bu.. yanlış hatırlamıyorsam milyarları gözden çıkarmak gerekliydi pisti 1 gün kiralayabilmek için.. bir sürü itfaiyesiydi, ambulansıydı, görevlileriydi vs. vs derken çok büyük bir meblağ çıkıyordu ortaya.. körfez pistini kiralamak zaten 200-300 lirayken, İst. parkın 600 olması imkansız..
    acaba 10 senelik kiralama parası ne kadar olur ? bunu kaldırabilecek biri olur mu acaba ?

  23. Kiralığa çıkması kadar doğal bir durum olamaz,kullanılmasa bile masrafı olan bir yer,ne bekliyorduk ki yarışı kaybedince,tek sorun pistin mevkisinden kaynaklandı bunca yıl,hala konuştuğum Avrupa daki arkadaşlarım 8. virajı öve öve bitiremiyorlar,yeteri tanıtımın yapılmaması ülke içinde böyle bir sonuca sürüklüyor,yakında halka açarlar hisselerini,karma bir şey olur

  24. Lewis -Hamilton avatarı
    Lewis -Hamilton

    birgün kiralayalım da gidelim yaw reklam panolarına TRF1.NET yazarız 😀

  25. Zaraki Kenpachi avatarı
    Zaraki Kenpachi

    Durun bekleyin neler olacak daha İstanbul Park…Mera olacak orası…İnekler drift yapacaklar orada…:)))

  26. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    1.5 dci megane ile şansım çok az olur ama yine de yarışırım :):)

  27. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    Şu Pisti Yönetmeyi Bilenler Alsın Şu Pisti Bi Düzenleyip Hazır Hale Getirsin Artık Yönetemiyorlar Pisti !

  28. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Honda Civic 1.6 Dohc 160 beygir orjinal çekik göz JDM 🙂 ♥
    Ama Antalya'dayım 🙁

  29. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    kaynağı bulamadım belki ama aklımda öyle birşey kalmış yanlış olması muhtemel

  30. O zaman iyimiş. Cebe atalım 50'şer lira kapışalım o zaman. 12 kişi çıkar heralde yarışacak 🙂 Yanlız arabası 2.0lt'den büyük olanlar gelmesin 🙂

  31. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    zaten bir haberde duymuştum kaynağını bulursam linkini paylaşırım

  32. Ne dersiniz bir gün kiralayıp trackday yapalım? Herkes 200 tl verse illa ki bir gün kiralarız. Bitane de adam tutarız start finişte tur zamanlarını tutacak 😀

  33. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Küçük bir futbol sahası saatlik 150 tl..Koskoca pistin günlük 600 tl olması ? İlginç

  34. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    bi ara günlük kirası 600 tl diye duymuştum tabi o eskiden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir