F1 2012 Oyunu Çıktı – Detaylı İnceleme

yazar:

kategori:

En hızlı, en popüler ve en pahalı araba yarışı ne diye sorarsanız, hepimizin aklına gelecek olan ilk F1 ‘dir sanırım. Ülkemizde pek popüler olmayan bu sporun belli bir seven kitlesi de tabiki mevcut. Formula 1 Takımlar Birliği Genel Sekreteri Simone Perillo, Türkiye’nin “bu işi başaramadığı” için 2012 yılı yarış takviminden çıkartıldığını söylediğinde gerçekten büyük bir çöküntü yaşamıştık. Ama gerçekler acıdır tabiki. Asıl konumuza gelecek olursak bizi F1 yarışlarının tadını ve o hissi yaşamamızı sağlayan neyse ki bir oyun var. F1 2012 oyunu Codemasters tarafından oldukça büyük bir gelişim göstererek bu alanda liderliği rakipsiz alma yolunda ilerliyor. Bize de, F1 sevenler olarak bu oyunu alıp, hevesimizi gidermek kalıyor.

Peki F1 2011‘den bu yana değişmiş yeni gelen özelliklere nelerdir? İsterseniz gelin bir göz atalım. İlk olarak oyuna girişi ele alırsak Codemasters’ın diğer yarış oyunlarındaki gibi menü tasarımıyla, herşeye kolayca ulaşabilme yönünde üstünlüğünü koruyor. Menüler sade ve anlaşılır, açıkçası yarış oyunları arasındaki en iyi menü ve geçiş sistemi diyebiliriz. Oyunun ara yüzünde ise istatislikler mevcut menüler arası geçiş yapıp her türlü istatistiğimizi oyun yüklenirken görebiliyor aralarında geçiş yapabiliyoruz. Menülerde ise tabi ki yeni eklenen özelliklerde göze çarpıyor. Her oyun sever gibi hemen, bir yarış yapıp oyunu görmek isteyenler için hızlı yarış modu var, istediğiniz takımı ve pilotu seçip yarışabiliyorsunuz. Menülerin yenilenmesine geçecek olursak. Bunların dışında yeni gelen bir kaç özellik ise şunlar;

Genç Sürücü Testi(Young Drivers Test);

Kariyer moduna girebilmek için genç sürücü testlerinin bir kısmını geçmeniz gerekiyor. Yeni başlayanlar için çok etkili bir biçimde nerde ne yapacağınız uygulamalı bir şekilde anlatılıyor. Abu Dhabi gibi güzel sıcak bir ülkenin pistinde sürüş dersleri alıyorsunuz ve kariyer moduna hızlı şekilde hazırlanmış oluyorsunuz.

•Sezon Mücadelesi(Season Challenge);

Uzun süre kariyer modunu oynamak istemeyenler için kısa bir kariyer modu diyebiliriz. F1 heycanınızı 10 piste hafta sonu yarışlarına katılarak rakiplerinize meydan okuyabilirsiniz. Bu yarışlar ise beş turdan oluşur ve en kısa zamanda en iyi yerlere ulaşmanızı sağlar.

•Şampiyonlar Modu(Champions Mode);

Bu mod da ise seçtiğiniz bir pilotun takım arkadaşı olarak yarışlara katılırsınız ve size verilen görevleri yerine getirerek onların önünde yarışı bitirmeye çalışırsınız. Mesela ilk yarış Kimi Raikkonen’in önünde tamamlamak. Bu görevi yaptıktan sonra size şöyle bir madalya verilecektir. ” ICE MAN ‘i mağlup etmeyi başardın!

•Kariyer Modu(Career Mode);

Hepimizin bildiği gibi bu mod da bir yarışa çıkarsınız beğenilirseniz size 3 alt takımdan teklif gelecektir. Teklif gelecek olan takımlar ise Marussia F1 Team, HRT Formula 1 Team ve Caterham F1 Team. Bunlardan birini seçerek uzun bir kariyer moduna başlıyabilirsiniz. Takımın hedeflediği pozisyonlarda bitirirseniz iyi yerlere daha çabuk geleceksiniz.

•Zamana Karşı(Time Attack);

Çoğu oyunda bulunan ve neredeyse klasikleşmiş zamana karşı yapılan yarış. Bu mod ile hem zamana karşı yarışıp pist rekorlarınızı geliştirebilirsiniz, hemde pisti daha iyi tanıma şansını elde edersiniz.

Çoklu oyuncu modunda ise yenilik olarak Games For Windows Live sistemi oyunda artık yer almamasıdır. Bunun yerine Codemasters’ın geliştirdiği bir multiplayer menüsü bulunmakta. Bu menüde ister online olarak dışarıya açılabilirsiniz. İstersenizde  Split Screen’le yani yarı ekran olarak arkadaşınızla F1 keyfini yaşayabilirsiniz. Codemasters F1 Series’in uzun soluklu, başarılı ve çok satan bir seri olmasının ana nedenlerinden biri de sunduğu gerçekçi, çok detaylı F1 deneyimi tabi ki. Bunlardan önemli olanlarına değinecek olursak DRS(Drag Reduction System) anlamı hareketli kanat sistemi. KERS (Kinetic Energy Recovery System) kinetik enerji dönüştürme sistemi’dir. Bu sistemler F1 2011 de’ de mevcuttu fakat F1 sürekli değişen kurallardan oyunda nasibini almış durumda. Mesela DRS sistemini her pist’te kullanamıyorsunuz bazı pistlerde’de belirli yerlerde kullanmanıza izin veriliyor.

Grafik bakımından ise oyun tamamen 2011 göre büyük bir gelişim göstermiş durumda.Özellikle figürler ve fiziki tasarımlar gerçeğe en yakın olarak tasarlanmış. Özellikle araçlarda yere oturan kanat genişlikleri ise neredeyse orjinale yakın olarak tasarlanmış. Bunun yanı sıra hava durumu oyunda etkin önemli bir gelişim göstermiş. Yağış, aşırı sıcak, fırtına gibi havasal etmenler oyuna gerçekten etki ediyor ve bizlerede bu mükemmel görsel şöleni izlemek kalıyor. Ses kısmında ise her F1 aracının kendine has özel bir sesinin olduğunu fark edebiliyorsunuz. Codemasters diğer oyunlarındaki gibi ses efektlerine oldukça üstünde durmuş. Motor sesini sevenleri, yüz üstü bırakmayacak gibi görünüyor.

Son düzlüğe girersek Codemasters bizlere F1 dünyasını en gerçekçi simülasyon oyununu yaratmış diyebiliriz. F1 tutkunları için olmazsa olmaz ve eğlenceli zamanlar geçirilebilecek bir oyun. Şimdi sıra sizde, piste ilk adımınızı atın, kariyer basamaklarını tırmanın…

Oyunu AralGame.com üzerinden ücretsiz kargo ve %10 hediye puanı ile şimdi satın alabilirsiniz. Satın almak için tıklayınız.

 


Yorumlar

“F1 2012 Oyunu Çıktı – Detaylı İnceleme” için 40 yanıt

  1. adam ne diyor sen ne diyon

  2. Arkadaslar Bahreyn yarısında yagmurun ardından herkes sarı yasaklı lastiklere geçerken ben pit stop yaptığımda tekrar yeşil yanaklı yağmur lastiği takıyorlar bunu nasıl değiştirebilirim birde pit stop zamanı geldiğinde pite girmemi gösteren mavi çizgiler çıkmıyor

  3. ne alakası var yutube oyunla laf olsun torba dolsun çok iyi biliyosan sen yap f1 2013 ü oynuyalım…

  4. Bu oyundan nefret etmemin sebeplerinden biri, oyun çıktı çıkalı yutupta gerçek yarış videosu bulamıyor olmam. Atıyorum 2011 canada yazıyorum hep gameplay videoları çıkıyor, sayfalarca gezmek gerekiyor. Resmen mahvetti youtube videolarını.

  5. Mustafa Berdibek avatarı
    Mustafa Berdibek

    Merhaba arkadaşlar.

    Oyunu aldım evde kuzenimle ağ üzerinden (LAN GAME) multiplayer oynamak istiyoruz.Fakat bu emelimize bir türlü erişemedik.Gözlerimiz açık gideceğiz diğer tarafa.

    Problem şu ki birimiz girdiğinde problem yok garaja girip araç içinde yerini alıp oyunun başlamasını bekliyor.Fakat diğer oyuncu girmek istediğinde pist tanıtımı yapılan ilk giriş yerinde kalıyor ve beklemeye geçiyor.İkinci oyuncu garajın yüzünü göremeden 2 dakika içinde bir üst menüye geri gönderiliyor.İkimiz dışında ki diğer tüm sürücüleri de eklememize rağmen neden böyle yapıyor anlamadım.

    Ağ ayarlarımız da hiç bir problem yok yaklaşık beş farklı oyunu bu ayarlarla oynaya biliyoruz.Aranızda bu sorunu çözmüş biri var mı? Var ise yardımcı olabilir mi? Teşekkür ederim.

  6. Osman ERENER avatarı

    kariyer modda yarış atlama yok mu acaba? monte carlo da sürmenin beni için hiç bir anlamı yok 🙂

  7. Sana bir taktik veriyim kalkış için 🙂 tam gaz basılı tut ışıklar söndüğü an KERS e basılı tut ve benzin karışımını fuel mixture 3 e getir araç ok gibi hızlancak göreceksin 🙂

  8. Ya kalkışlarda çok sıra kaybediyorum. Oyun kolay sayılmaz. Hrt ile başladım ikinci yarıştayım anca . sırayı alabildim. Daha iyi sürebilirdim ama dediğim gibi çok ta kolay değil harda hata affetmiyor.

    Kalkış konusunda gaz direksiyonla oynayan arkadaşlar gazı nasıl veriyor. Dİğer araçların sesinden patinajamı kalıyorum pek anlamadım.

  9. Burda çok kişi oyunun kotu oldugunu soyluyor peki sen süremüyorsan oyunun sucu ne. Gerçek sürüşe en yakın f1 oyunu yani lewis hamilton fln f1 2011 sürüordu. F1 böyle berbat diyorsanız f1 oynamayın.

  10. marc marquez avatarı

    oyun orjinal değil kurduktan sonra tıklıyorum f1 logoyu gösteriyor sonra oyundan atıyor

    var mı böyle bir hatayla karşılaşan, oyunu crcakleyen skidrowgames web sitesinden baktım yabancı birisi daha bahsediyordu aynı hatadan

  11. beyler bende dün yükledim gayet güzel grafikler yüksek hızda rüzgar sesi bile var ama geçişler yine çok kolay 2010 2011 de hrt şeçiyordum sondan 1.oluyorum buda öyle rakip araç fazla direnmiyor bunun ayarlarında seviye zorlaştırma varmı bilen paylaşsın…

  12. arkadaslar 2012 torrent lınkı olan varmı acaba?

  13. 2011 berbattı,2010 kesinlikle daha iyiydi araç üstü kameradan heyecan vermeyecekse oyunun bir anlamı yok…

  14. Ben 2010 ve 2011 de oynadım.ama bunda araç fena halde arkadan kayıyor.en ufak virajda kızaklıyorum.Var mı bunun bir ayarı yolu?

  15. sağolasın, override'ı steering wheel yaptım düzeldi.

  16. sağolasın, deadzonu 0 yapmıştım, yine lag vardı, ayarlarda override'ı steering wheel yaptım tamamen düzeldi.

  17. xtrabit racing, bendede o problem vardı, driving controls-advanced wheel settings-steering deadzone'u %0 yap düzelir 🙂

  18. Beyler 2010 ve 2011 de grand prix bölümü vardı galiba çok az oynamıştım.2012 yi ciddi şekilde oynuyorum .şampiyona quick race bölümünden mi oynanıyor? Otomatik ilerliyor mu yani? Geçen oynadım 2 yarış otomatik gitti ama ertesi gün silinmiş.Save sorunu diyeceğim ama kariyer bölümüde her şey yerli yerinde duruyor.Bilgisi olan?

  19. Ses hariç ama.Özellikle aracın virajları kavrayışı harika olmuş bi de lastiğin görüntüsü.Pist grafiği de ayarlanabilse tadından yenmez Project Car ın.

  20. başarınıza göre Force İndia,Williams ve Torro Rosso ya gitme imkanınız var.

  21. Aynen +1

  22. ayarlardan keyboard'ı steering wheel'e getir düzelir.

  23. Sizde de direksiyon yarım saniye kadar sonra tepki veriyor mu? DFGT ile oynuyorum, benden çok sonra çeviriyor direksiyonu.

  24. resimlere bakınca gölge olmamış.
    lastiklerin altına da gölge yapıp aracı havalandırmışlar neredeyse

  25. oyunu yuklemem ile bir kac yarisdan sonra kaldirmam bir oldu =]

  26. 2012: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2012: A McLaren Odyssey (spa2000)

    2011'i kurdum 1 hafta içinde hata ettiğimi fark ettim ve 2010'u tekrar kurdum.
    ve hala oynuyorum.

  27. F2011'i alan ve oynayan biri olarak kesinlikle tavsiye etmiyorum. sanki update patch yapılmış gibi, 2011'de de sürüyle bug vardı sonradan birazını düzelttiler çoğu kaldı, akıllanmamışlar tam test etmeden yine buglu buglu piyasaya sürmüşler. bu ne kadar amatörce bi iştir oyununu hiç mi denemiyorsun??? oyun açısından grafikler, sürüş neredeyse aynı hatta sürüş daha beter diyebilirim.

  28. Arcade olarak değerlendirirsek fazlasıyla başarılı. Sim arıyorsanız yanlış yerdesiniz.

  29. arkadaşlar oyun online oynanıyor ise güzel bence bilgisi olan varmı acaba

  30. http://www.virtualr.net/f1-2012-first-two-patches-available available diyor ama nerden download edeceğimi bulamadım…

  31. SHUMİ Yİ SEÇME SEÇENEĞİ YOK MU?
    hrt marusia veya caterham da başlıyormuşuz. daha sonra büyük takımlara geçemiyormuyuz?

  32. yusuf perçin avatarı
    yusuf perçin

    oyunun kurallarını katılaştırırsanız çizgi ihlalinden bile ceza alırsınız. Bug değil yani anlıyacağınız

  33. tifoalo HRT avatarı

    orjinal olsun sorun çıkmasın diye aldım hata etmişim yazık oldu parama oyunu bile oynayamıyorum steam errorcode(41) yüzünden

  34. KAriyerde İspanya yarışındayım.Oyun hiç bir türlü save yapmıyor.Umarım patch ile düzeltilir.

  35. Artık F1 yok.bundan böyle F Diyeceğiz

  36. Kariyer modu yanlış anlatılmış.Genç pilotlar testindeki başarınıza göre Force İndia,Williams ve Torro Rosso ya gitme imkanınızda var.Ayrıca oyunca bug dolu.En kötüsü save sorunu.Patch çıkacaktı genel anlamda bir kaç güne kadar? Çıkmadımı hala?Bilen varmı?

  37. Oyunda tek beğenmendiğim nokta Dynamic Weather System … Ya adamlar fırtına kuru zemin lastikleriyle gidebiliyor ben yogun yagmur lastikleriyle spin atıyorum saçmalık…Bide Maplerde bug var short cut lara izin veriyor . Örn:İspanya son viraj
    Ama geri kalan özellikler güzel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir