Basın: Alonso'ya Komplo mu Düzenleniyor?

yazar:

kategori:

 

Diario AS yazarı Manuel Franco, Spa’da Alonso’nun yarışını Lotus Pilotu Romain Grosjean’ın mahvettiğini; Japonya’da ise başka bir Lotus Pilotu Kimi Raikkonen’in teması sonucu yarış dışı kaldığını belirtti.

Franco: “Padokta şüphe duyulan insanlar var”

Komplo teorisinde bu şüpheli kişi için, 2009 sonunda Alonso’nun takıma dâhil olması için Ferrari’den gönderilen Raikkonen adaylar arasında.

Diğer bir unsur ise, 2010 sezonunda da İspanyol pilotun şampiyonluğuna engel olan, Vitaly Petrov’un takımı Enstone kökenli ekip.

Lotus, o zamanda Renault idi ve Fransız motor üreticisi şu anda şampiyonluk mücadelesi veren Sebastian Vettel’in aracına ünite sağlıyor.

Franco: “Burası Formula 1”

Suzuka’da Raikkonen ile olan temasa atıfta bulunan Ferrari Takım Patronu Stefano Domenicali, komplo teorileriyle zaman harcamıyor.

Auto Motor und Sport’a konuşan Domenicali: “Normal bir yarış kazasıydı. Eminim ki Kimi zarar vermek istememiştir”

 


Yorumlar

“Basın: Alonso'ya Komplo mu Düzenleniyor?” için 93 yanıt

  1. Şu an bu konuda bir şeyler yazacak durumda değilim. Ayrıca zaten dediğim gibi pek çok şey tartışıyoruz ama çıkış bulamıyoruz. Sadece kendi aptallığıma yanıyorum. Aptallığım neydi biliyor musun? 2010'da Singapur GP hafta sonunda Antalya'da bir amcayla tanıştım. O amca bana tercüman vasıtasıyla döküldü de döküldü. Anlattıklarının özü benim burada yazdıklarımın haklılığıydı. Keşke çaktırmadan telefon vasıtasıyla ses kaydı alsaydım diyorum. Ama o zaman da adamların haberi olmadan böyle bir şey yaptığım için içim içimi yiyecekti. Ama kaydı almadığım için elimde kimseyi inandıracak bir kanıtımda yok.

    Newey: 1993'ün sonunda kural değişikliği olmamasına rağmen aktif süspansiyon yasaklanmıştı. Ferrari kendi sistemini çalıştıramıyordu ve bir anda bir sonraki sene için sistem yasaklandı.

    Haberin tamamı

    Onur Aybars: 2011'in sonunda kural değişikliği oldu ve EBD yasaklanmıştı. Ferrari kendi sistemini çalıştıramıyordu ve bir anda bir sonraki sene için sistem yasaklandı.

    Onur Aybars: 2005'in sonunda kural değişikliği oldu ve maliyetleri kısmak için getirilen yarış boyunca tek set lastik kuralı kalkmıştı. Ferrari Bridgestone lastiklerini çalıştıramıyordu ve bir anda bir sonraki sene için kural değiştirildi.
    __________

    Zaman zaman F1 Racing'e de yazı yazan, halen de Sun China Morning Post gazetesinde çalışan Matthew Marsh daha sonra Patrick'e, FIA'nın bir kuralı yeniden yorumladığı veya açıklığa kavuşturduğunda hiç Ferrari'nin zarar gördüğü bir durum oluştuğunu hatırlayıp hatırlamadığını sordu. Bu sırada Brawn'ın kızgınlığı artık alenen belli oluyordu. Ancak Marsh geri adım atmadı ve iyice kızan Brawn'a dönerek soruyu Williams Teknik Direktörü'ne yönelttiğini hatırlatıp sözünü bitirmesine izin vermesini söyledi.
    Patrick o kadar keyifle gülümsüyordu ki direk bir yanıt vermeden soruyu geçiştirmek içten içe kendini çok yaralamış olmalı. "O kadar uzun zamandır F1'in içindeyim ki olup biten her şeyi bir anda bilgisayar gibi hatırlayıp yanıt vermem imkansız" diyerek yarım bir yanıt verdi.

    Makalenin tamamı

  2. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Komplolar F1'de hep var ki Tahir, bu da işte onlardan biri. Pirelli Ferrari için lastik üretecek dediler, Red Bull'un alternatör sorunlarını İtalyan olan Magnetti Marelli'ye bağladılar, herşeyi geçtim; FIA Ferrari'nin malıymış da, sanki her şeyi Ferrari yasaklatıyormuş gibi komplolar kuranların da sayısı elbette az değil, zaten testlerin yasaklanması da Ferrari'nin oyunu, anladın sen onu 😉

    Ama burada zaten bahsettiğim bunların her zaman olduğu, isimler değişir, taraflar değişir. Bir gün gelir Ferrari için komplo teorileri dinleriz, başka bir gün gelir, bu sefer Lotus komplocu olur, bu masallar anlatılır gider. Ben hala eski mevzuları ısıtıp ısıtıp getiren çok gördüm, hala Ferrari'nin 2000-2004 şampiyonlukları tartışılıyorsa, birileri bu tür masallara inanıyorsa üzülürüm.

    Şimdi herkes bir komplo üretiyor, diyelim ki bir X takımı var -şimdi yine tartışma çıkmasın diye isim vermiyorum- bu takım yada taraftarları belli komplolar üretmiş diyelim ki Ferrari hakkında, o taraftarlar çıkıp bunu savunuyor, sen de Ferrari'yi savunuyorsun. Bir gün geliyor işler tersine dönüyor, sen de bu saçma komploları savunur musun? Savunursan senin o kıl olduğun X takımın taraftarından farkın kalır mı?

    Sen haklıya haklı de, haksıza haksız de. Başkaları bunu yapmaz belki ama büyüklük sen de kalsın, önemli olan bu. Bir gün bakarsın kızdığın kişiler de değişir. Bakınız; Rambo Vettel sevgisini biraz abartmış bir arkadaş ama geçenlerde yazdığı yazıdan dolayı da tebrik ettim.

  3. eyvallah 🙂

    bu arada kurallar seyir zevkini arttırsınlar diye değişiyor, Ferrari'ye özel değil bence, 2006'da o tartışmalı karar verilmeseydi, ilk 9 yarışın 6 sını kazanıp geri kalanında 2. olan Alonso sezon bitmeden şampiyonluğunu ilan edecekti… Schumacher'in son sezonunda heyecanı bir kural değişikliği ile geri getirdiler. Egzoz beslemeli difüzörlerin yasaklanması, 2005'te ki lastik kuralları gibi örnekleri mevcut…

    Ferrari taraftarı falanda değilim yani, ama olaylarla oynuyorlar yani, o kadar Ferrariye çalışsalar geçen sene ingilterede yasaklanan egzoz olayını tüm sezona yayarlardı 2012 beklenmezdi, en karlı Ferrari çıkardı… her şey her zaman Ferrari'nin yararına gitmiyor, ha diğerlerine 3 se Ferrari'ye 5 kez kıyak geçmişlerdir belki, ama ortada 5-0 gibi bir durum söz konusu değil…

    tekrardan eyvallah

  4. Kardeşim, aynı konuları saatlerce tartışsak da çözüm bulamıyoruz. Senelerce konuştuk da ne oldu?

    Ama şu Ferrari-FIA-Bay E üçlüsünü neden artık görmüyorsunuz anlamıyorum. 2006'da gören gözlere ne oldu da artık göremiyor?

    Aslında daha yazacak çok şeyim var ama dediğim gibi boşa kürek çekiyoruz. Kalasın sağlıcakla.

  5. öncelikle ben sana kurallar dışında yorum yapıyorsun demedim, ardından istediğin üslupta yorum yapamazsında demedim, neye göre öyle cevaplarla olaya girmişsin anlam veremiyorum… Alonso'yu sözde öven sıfatları isminin önüne yerleştirerek onu övmediğin oldukça açık, bunu anlamak için çok zeki yada dilbilim uzmanı olmak gerekmiyor, bunu sende biliyorsun, o yüzden bu olayı uzatmaya gerek yok. Bir de Alonso'yu değil, ona bu sıfatları takan taraftarlarını veya yorumcuları da eleştiriyorsun bence bir açıdan. Ama eleştirini alaycı bir üslubla yapman küçük düşürücü, neyse…

    Alonso'yu ben şahsen ilahlaştıran bir insan değilim, yeri geldiğinde savunur yeri geldiğinde de eleştiririm, başarısına sevinir başarısızlığına üzülürüm, ancak onun başarılarıyla yaşamadığım için başarısızlıklarıyla yada yaptığı hatalarla karalar bağlayacak adam değilim. Ben kendi işime bakarım, ben Formula 1'i genel olarak seven bir insanım, Kimi'yi de severim Vettel'i de Red Bull'u da Ferrariyi'de. Ancak taraftarlarını sevmediğim bir çok pilot ve takım var. Genelleme de yapmayalım, buradaki bir çok kişiden hoşlanmıyorum, sporun zevkini baltaladıklarını düşünüyorum, Alonso'ya saygı göstermek zorunda değilsin, sevgi zaten beslemek zorunda değilsin, fakat taraftarlarına saygı göstermek zorundasın, burada aynı platformu paylaşıyoruz, bu arada bunları söylerken seni hedef almıyorum, genel konuşuyorum. Çünkü gerçekten burada "Alonso şerefsizin teki, sizde onun taraftarısınız, ona benziyorsunuz" diyemeyen, fakat sözü evirip çevirip oraya getiren kişiler mevcut. Olayı Allah'a inançlara, kadere kısmete kadar götürüp, zavallı ülkemin insanlarını nasıl bazı kesimler dini, bazı kesimler ulu önder Atatürk'ü karıştırıp kullanıyorsa, bu şahıslarda süslü kelimeler ile etrafa nefret saçıyor resmen, sözde bizim gözümüzü açacaklar 🙂 benim anlamadığım noktada bu, nedir bu nefretin sebebi? neye gözümüzü açacaklar? Hayır madem bu kadar alçak bir şey bu Formula1? izleme, adamın inancına kadar sataşanlar oluyor, size ne kardeşim isterse krem peynire tapar…

    Neyse Formula1'e dönecek olursak, olaya tamamen farklı taraflardan bakıyoruz, sen diyorsunki 2010 son yarışta takım arkadaşının stratejisine karışan adam onu da ayarlamıştır. Peki bu genelleme sana mantıklı geliyorsa, helal olsun. Çünkü benim buna karşı çok net düşüncelerim var. Öncelikle Alonso Massa'nın statejisini ayarlayamaz, Massa'nın durumunu sorabilir yarış içerisinde, o pite girdi mi, lastikleri ne durumda gibilerinden, ona göre kendi statejisini belirler. Bu hala yapılan bir şey, ilk pite giren pilotun yeni lastiklerle attığı tura göre pit stop zamanları ayarlanıyor. Bu da kendi yapacakları strateji konusunda fikir veriyor. Bir takım gerekirse iddiası olmayan pilotunu denek olarak kullanabilir, yada işte duvara çarptırıp diğerine yarış kazandırtabilir, örneğini çokça kullanıyorsunuz. Neyse, Alonso o son yarışta şampiyonluk için savaşıyordu, bir iddiası vardı, 2008'de ise hiç bir iddası yoktu, o yarışı kazanıp kazanamamak Alonso'ya bir şey kazandırmayacaktı, kendini kanıtlaması gereken bir pilot değil, çifte dünya şampiyonu, şampiyonluğa oynamıyor. Renault'un bu planı yapmasının sebebi Alonso'ya yarışı kazandırtıp sözleşme opsiyonunu kullanmaktan başka bir şey değildi, bunun yapmaları için bir sebep vardı yani, Alonso'yu ellerinde tutmak… Takıma neler kattığı zaten ortada…

    Ecclestone, Ferrari ve diğer iddiaların bence hayal ürünü, tamamen komplo teorilerine odaklanmışsın, ben orada değildim yaptılar mı yapmadılar mı bilemem, ama sen biliyor gibi gözüküyorsun, şaşırıyorum

    Bir de Alonso'nun sevilmeme olayı normal, Renaulttayken en çok taraftara sahip 2 lileri yenerek şampiyon oldu; Kimi-Mclaren-Ferrari-Schumacher. Bir zamanlar F1 taraftarlarının yarısından fazlası Alonso'yu sevmiyordu, şuanda da Vettel'i sevmeyen çok, yine aynı sebepten 🙂 Ardından bu 4 lüye Hamilton ismi de eklendi tabi, ardından Kimi'nin yerine geçmesi olayı nefret boyutuna taşıdı.

    Bu arada merak etme ben adam gibi cevap verene, saçma sapan şeyler yapmak yerine, bana göre yanlış bile olsa düşüncelerini belirten insanlara elimden geldiğince saygı göstermeye çalışırım, kırılmam da, beni de eleştirebilirsiniz pek ala, hatasızım hep doğruyum gibi hiç bir zaman bir iddiam olmadı.

  6. Ben mümtaz şahsiyet Alono'nun FIA'dan denetçi istediğini belirtmedim.

    Motor konusunda Lewis'in o zamana kadar kullanılan en güçlü üniteyi kullandığını belirttim. Yalnız bu konuda şunu söyleyebilirim, Mercedes'in yeni, güçlü motoru son yarışa yetiştirildi. Yani isteseler de 2 hafta önceye yetişmeyecekti. Ayrıca burada atladığın nokta, Muhteşem Alonso eğer Japonya'daki motorunu Çin'de kullanabilseydi yeni ve güçlü motoru kendisi de kullanacaktı.

    Lewis'in süper güçlü aracına rağmen pistlerin en komple pilotunun inanılmaz baskısıyla elinin ayağının dolanıp tırtladığından bahsetmişsin. Çok doğal bir durum değil mi? Hatta geç kalınmış bir olay değil mi? Sen ki ilk olarak pistin en hızlı aracı altında olan Kimi'ye, ikinci olarak pek çokları tarafından efsane olarak adledilen Michael'a karşı iki büyük şampiyonluk kazanmışsın. Pistlerin en komple sürücüsüsün. Mühteşemsin. Mümtaz şahsiyet Alonso'sun. Rakibin ise çaylak Lewis. Bırak da Muhteşem Alonso Çaylak Lewis'i yesin bitirsin. Hoş genel klasmana bakınca yapamadı, o ayrı.

    Evet, küfrettik (ki ben hala ediyorum), sabote ettik, ayarlarına şunu ettik, kanadına bilmem ne ettik, şunu yaptık, bunu yaptık, yağmurlu havada su vermedik… Bu zat'a bakınca "iyi ki bu şekilde davranmışız" hatta "Az bile yapmışız" diyorum. Adam güzel güzel mail'leşiyorken sus pus, kendisine ayrımcılık tanınmayacağını anlayınca FIA'ya şikayet. Yok öyle! Delikanlı olacaksın. Duruma göre hareket edersen delikanlı değil bit yavrusu olursun.

    Ayrıca mail olayı zat-ı muhterem tarafından Ron Amca'ya söylenince Ron Amca eteğini söndürmekle uğraşmadı, direk FIA ile irtibata geçti.

    İlk yarışta Kimi'den neden yavaş kaldığını en iyi Alonso biliyordu. Çünkü mail'lerle Ferrari aracı hakkında pek çok bilgisi vardı.

    Bir de McLaren madem en başından beri süper sürücü Alonso'yu yavaşlattı neden Monako'da Lewis'i harcadı? Takım resmen çaylağın galibiyetini elinden aldı.

    Evet, Lewis, Muhteşem Alonso'dan sonra performans kaybetti. Buna katılıyorum. Evet, mümtaz şahsiyet Alonso ile devam edilseydi 2009 hariç şampiyonlukların pek çoğunu kazanabilirdi. Buna da katılıyorum. Ama öyle bir anlatıyorsun ki sanki sadece McLaren kaybetti ve bunların hepsini pistlerin en komple sürücüsü zat-ı muhterem Muhteşem Alonso kazandı. O da bu sürede tırmalayıp durdu.

  7. Sitenin belirlediği kurallar çerçevesinde kaldığım sürece istediğim üslupta yorum yaparım. Hem nerede aşağılayıcı veya küçük düşürücü unsurlar kullanmışım? Tabloda Lewis'e 'çaylak' dediğimi kastediyorsan, o sezon gerçekten çaylaktı.

    Pistlerin en komple sürücüsü F1 otoriteleri tarafından övgüleri toplarken biz de armut toplamıyoruz herhalde.

    Önce şuna değineyim sonra efasnevi Singapur galibiyetine geçeyim. Takım Muhteşem Alonso'ya psikolojik baskı yapsaydı da FIA gözlemcileri bunu rapor ederdi. Mobbing denilen bir şey var.

    Pistlerin en komple sürücüsü Muhteşem Alonso'nun kazandığı tarihin ilk ve tek 'karanlık yarışı'nda Alonso hakkındaki düşüncem başta Alonso'nun habersiz olduğu idi. O olayın ortaya çıktığı habere de "İnşallah Alonso'nun suçu yoktur" tarzı bir yorum yapmıştım. Sitenin arşivi var, inanmayan açsın baksın. Amma…

    Ama'sı var işte. Benim için işin rengi pistlerin en komple sürücüsü mümtaz şahsiyet Muhteşem Alonso'nun Ferrari'ye geçeceği haberini almamla değişti. Açayım biraz: Pistlerin en komple sürücüsü daha McLaren'e geçmeden Ferrari'nin takibindeydi. McLaren'den ayrıldığında takip daha da sıkılaştı. 2009'da Muhteşem Alonso taraftarlarının dualarının kabul olduğu anlaşıldı, 2010'dan itibaren zat-ı muhteremin Ferrari'de yarışacağı duyuruldu. İşte benim için kırılma noktası bu andı. Hemen parçaları 'kendimce' yerleştirdim. Döndüm geriye, 2003'de Ferrari-Bay E-FIA arasında imzalanan anlaşma aklıma geldi. Anlaşma öncesi FIA-Ferrari ilişkileri aklıma geldi. Ferrari'nin, FIA ve Bay E ile nasıl politik işler çevirdiği aklıma geldi… Konuya dönelim; Ferrari, 'karanlık yarış' aydınlatıldığı zaman devreye girdi. Alonso'ya ilişilmemesi 'ricası'nda bulundu. Sezon başı kanlı bıcaklı olan taraflardan birinden gelen 'rica' diğer taraf için ileride kâr getireceği için kabul gördü. İşin kısaca anlatımı budur.

    Muhteşem Alonso bu sürede boş durmadı ve düşüncemi 'bana göre' haklı çıkardı: Meşhur Abu Dhabi yarışında efsanevi bir şekilde çaylak Petrov'un 40 tur arkasında kalmadan evvel, Massa'nın durumunu izledi. O durumdan çıkarım yaparak kendi pit'ini ayarladı. Bir sürücü, o şartlarda (şampiyonada kendisi ile rakiplerinin puan durumu ve son yarış) takım arkadaşının stratejisiyle ilgileniyorsa, hiç bir iddiasının ve baskının olmadığı bir sezonda sıradan bir yarışın stratejisi ile hayli hayli ilgilenmiştir. Hele hele bu sürücü pistlerin en komple sürücüsü Muhteşem Alonso ise bu konuyu irdelememesi düşünülemez. Neymiş, neden boş depoyla start alacağını sormuş da üçkağıtçı Briatore kendisini ikna edecek açıklama yapmış! Ben de yedim!

    Bak kardeşim Oversteer, açık konuşayım, en komple sürücünün taraftarları olan sizler bu adamdan insanı öyle soğuttunuz ki neredeyse adam Müslüman olsa sevinemeyeceğim. Sürekli Alonso, Alonso, Alonso… Bir kaçınız hariç adamın yaptığı yanlışlıkları dahi göremiyorsunuz. Şımarık çocukların annelerinden dondurma veya ne bileyim, çikolata isterkenki haline bürünüyorsunuz. Gören de Alonso babanızın oğlu sanacak. Geçen sene Vettel taraftarları türemişti. O aralar McLaren taraftarları o kadar rahatlamıştı ki anlatamam. Vettel'cilerle atışmaktan, onların yazdıklarına cevap yetiştirmekten McLaren, Lewis ve Ron Amca'ya çatmaya vakit bulamıyordunuz. Ben sizin karşınızdakilere hak vermiyorum, zaten yazdıklarının çoğu boş şeylerdi. Ama bizim tarafın kafası rahattı. Ya bir düşünün, Michael taraftarlarıyla kavgalıydınız, ta ki Muhteşem Alonso, Michael için övücü cümleler kurana kadar. (Aslında 'övücü' yerine başka bir anlatım yapmam lazım ama o şekilde yazarsam da yorum silinecek.) 2009'u kaçırdığınızdan beri Vettel taraftarlarıyla kavga edip duruyorsunuz. Bizim tarafta McLaren, Lewis, Ron… kim varsa saydırıyorsunuz. Kimi taraftarlarıyla didişmekten geri durmuyorsunuz. Sırada kim var çok merak ediyorum. Sauber? Toro Rosso? Maldonado? Karthikeyan?…

    Aranızda sevdiğimiz adam yok mu? Var elbette. En başta espoir var. Sonra quva var. Arada ortalığı karıştırsa da özünde iyi bir arkadaş olduğuna inandığım Babil Kralı var. Bunlar ilk aklıma gelenler. Düşünsem bir kaç kişi daha çıkar, ama fazla değil.

    İnşallah bu sene Alonso şampiyon olur. Bak bunu gerçekten çok isteyerek söylüyorum. Çünkü 2006'dan sonra gelmeyen şampiyonluk geçen her sezon sizi daha da saldırgan ve çekilmez yapıyor. Siz saldırgan olunca da diğerleri saldırganlaşıyor. Bu, şampiyonluğa hasret haliniz menopoza girmiş hatunları andıyor, gerçekten hiç çekilmiyorsunuz.

    Kırdıysam kusura bakma. Sordun, söyledim.

  8. scuderia  Raikkonen avatarı
    scuderia Raikkonen

    İyi olan kazansın bende sevıneyım demıssın, hiçte sevındrık bır halın yok, iyi olan önde zaten suan ama iyiliği harıc her faktoru basarısına katmıssın, tezat olmus.

  9. Ben demiştim buralar "entry" dolacak diye 🙂 Hemen türemiş AntiAlonsocular 🙂

  10. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Onur haklısın eğer bir Türk olsaydı komplolar olmayacak mıydı?Hatırlar mısın vettel karthikeyanla temas yaşadıktan sonra vatandaşı bir muhabir, karthikeyana salatalık hediye etmiş ve kameralar önünde onu küçük düşürmüştür.Alonso raikkonene hakaret etmemiş ve ispanyol muhabir de herhangi bir nesne hediye vermemiştir.Ata binip ırağa gitmeye gerek yoktur ama sözkonusu Alonso olunca sinekler hemen üşüşüvermişler.
    Burası formula 1, anlam verilemeyen çoğu şey komplo olarak nitelenir..Biz burada 3 yıldır santander , pirelli ve Ferrarinin massaya komplo kurduğunu okuyup durduk.Onlar ispanyol gazetecinin teorisine bu kadar kızarken kendi komplo teorilerine bakmazlar mı?.

  11. Onur , haklısın eğer bir Türk olsaydı aynı şeyleri yaşamamız çok doğaldı.Hatırlar mısın Vettel KArtikheyanla temas yaşadığında , vettelin vatandaşı bir muhabir Karthikeyana salatalık hediye edip kameralar önünde küçük düşürmeye çalışmıştı.Alonso raiye hakaret etmedi ve ispanyol muhabir de herhangi bir nesne hediye etmedi.Ata binip ırağa gitmeye gerek yok ama sözkonusu haberde Alonso nun adı geçince sinek gibi üşüşüyorlar.
    Burası Formula 1 , anlam verilemeyen herşey komplo oluverir.Massa başarılı olamayınca 3 yıldır burada üretilen komploların yanında ispanyol gazeteceinin ki devede kulak kalır.Biz 3 yıldır massanın santander pirelli veya Ferrari tarafından sabote edildiğini dinleyip duruyoruz da siz neden bunlara tahammül edemiyorsunuz…

  12. Böyle düşünülmesinin sebebi yarışa 16.sırada başlayan bir pilotun o kadar az yakıtla yarışa başlaması olabilir sanırım. Hepimiz biliyoruz ki o dönemde arka grupta yarışa başlayan pilotlar neredeyse tam dolu depoyla yarışa baslayıp öndekiler pitstop yaptığında pistte kalıp ön sıralara çıkmak amacındaydılar. Bu her zaman böyle olmuştur. Önceden erken pitstop yapıp rakibinizin önünde çıkma gibi bir durum söz konusu değildi. Hadi Renault takımı herşeyi planladı, Alonso'nun da hiçbir şeyden haberi yok, peki Alonso gibi yarış ve strateji bilgisi çok üst düzey bir pilotu o kadar az yakıtla yarışa başlamaya nasıl ikna ettiler?

  13. büyüksün!

  14. Güzel açıklamaların bir kısmını eksik olarakda olsa aktarmışsın ama eksikler yanlış anlamaları sağlar ve bende izninle ekleme yapmak istiyorum.2007 de FIA ya araçların eşit olmayabileceğini aktaran ALonso değildir.İspanya motor sporları federasyonu böyle olmasını engellemek adına FIA nın sistemi kontrol etmesi gerektiği hakkında bir uyarıda bulunmuşdur.Puan mücadelesi yakındı ve son pozsiyonun yerinde ALonso ikincş olsaydı dahi şampiyon olabileceğinin hatırlanması gerekir.McLaren o zamana kadar eş araç vermemiş olması kendileri haricinde kimse tarafından bilinemez.Son yarışda , kimsenin farklı birşey yapmasına gerek yoktu çünkü; Hamilton un altında yeni bir motorun daha güçlü olması ile birlikte Mercedes in son ürettiği ve üzerine 9 ila 13 beygir arasında bir güç kattığı yeni bir motor vardı.Hem yeni olmasıyla 1 yarışlık kullanılabilirlikle katılan güç yanında hatrı sayılır miktarda bir artışı içeren (9 ila 12 bg arası) bir güncelleme ile desteklenmiş motoru kullanıyordu.Yani 2 hafta önce ALonso nun aracına takılmamış olan motorlardan biriside diyebiliriz.Son yarışda bu kadar güce sahip Hamilton un şanzıman sorununa kadar ilerde olduğu ama start sonrası ALonso nun öldürücü baskısından sağı solu karıştırdığı ve yaptığı hatalar sonrası iyice getireler düştüğünüde biliyoruz. Belki bilirsiniz… Hakinen in elini kolunu salladığı o start anıda diyebiliriz.McLaren , ALonso nun aracındaki ayarlarda ayar vidasını bir tur fazla yada eksik dönderilmesini sağlansa aracın salt performansına ulaştırılması ancak şans eseri olur.McLaren son yarışa kadar Alonso ya ne yaptıysa yaptı ve son yarışda hiçbirşeyle uğraşmasına gerekde yoktu ki minimum 13 bg gibi bir fark zaten vardı.Macaristanda yarış saati öncesinde transfer görüşmeleri başlanılan bir pilota McLaren in sağlayıcı olmayacağını hepimiz biliyoruz.Mercedes ile anlaşması adına arka kanat taarruzunun yapıldığı olasılığıda söz konusudur. Bunu yapan McLaren i tweet verileri ile afişe eden McLaren in öz evladı olan Hamilton un ta kendisidir.Sabote ettiniz,küfür ettiniz Macaristanda FIA ya şikayet ettiniz yetmedi mailleri verdin diye suçladınız. Bu kadar işi yaptığınız pilot ,bende sizi FIA ya şikayet edeceğim dediğinde McLaren in etekleri tutuştu.Hatalı ayarlanmış aracın aynı enstrümanlarla dahi nasıl yavaş kalacağına örnek istiyorsanız Suzuka daki Hamiltonun hızına bakın.ALonso yu yerden yere vurmadan önce kendinize bakın.2007 de Alonso nun aracının veri hataları ilk yarışdan itibaren başlamışdı.İLk yarış sonu basın toplantısında Alonso, Hamilton ile benzer hızda olduğundan değilde neden Raikonen den yavaş kaldığına anlam veremediğini birebir söyledi.Peşine gelen olaylar o sürecin asıl anlatımıdır ama dinlemeyenler bunu anlayamazlar.McLaren ALonso yu tepmenin yerine destek çıksaydı 2007 de onunla belkide 2008 de yine Hamilton ile 2010 yılında tekrar şampiyonluklar elde edebilirdi.2009 da iyi bir başarı yada mücadele yanında 2011 de ise bekide RBR ile kaşakaş gözegöz bir mücadele verebilirdi.McLaren Hamilton seçiminde bulunmuş ve bu gün itibarıyla ondan dahi zarar etmişdir… hayırlı olsun.Newey den sonra Fry ve Lowe araç tasarlayan teknik başlar olarak McLarendeki yöneticilerdir.ALonso , bahsedildiği gibi facia birisi olsaydı Fry onundenetiminde olduğu söylenilen ekibe katılmazdı.

  15. marc marquez avatarı

    bir kere alonso nun yarış dışı kaldığı Belçika GP'de Romain önce Lewis'e çarpmadı mı ?

    "adam önce hamilton'a çarpayım oradan alacağım darbeyle uçup maldonado yu da katıp alonso'ya dokunayım" gibi bir plan yapabiliyorsa" hakikaten helal olsun lan .

  16. Bütün yorumlar aynı,herkes objektif ve habere saçmalık diyor ama herkesin hemfikir olduğu bir konuda bile tartışıyoruz,buda milletimize has!!

  17. Açıklamanın orjinali ingilizce ama translate ten Türkçe ye çevrilmiş:)

  18. keşke açıklamalarını yaparken aşağılayıcı küçük düşürücü unsurlar kullanmasaydın, daha değerli bir yorum olabilirdi…

    sen burada bunları yazarken, pistlerin en komple sürücüsü F1 otoriteleri tarafından övgüleri topluyor ( zamanında nasıl hatalar yapıldığında eleştirileri aldıysa)

    bir de ben bir şey soracağım, madem mclaren'in eşit davrandığına inanıyorsun, madem fia görevlisi oradaydı her şey eşitti, motor olayını zaten biliyorum, hani fia falan oradaydı eşitti her şey, ki ben aksini de iddia etmiyorum, 2008'de singapur olayında, Alonso'nun olaydan haberdar olmadığını söyleyen Briatore, Symonds, Piquet üçlüsü, hem fia hemde mahkeme tarafından ifadesi alınan Alonso'nun suçsuz olduğuna karar veren yetkili kişiler ve bu konuda raporlar, bunlar ortadayken hala nasıl insanlar "yaaaaa Alonso biliyordu yalan söylüyor herkes" diyebiliyor… meraktan soruyorum, ben mclaren'in zaten eşit araçlar verdiğini düşünüyorum, fakat psikolojik desteği alan Lewis'ti Alonso değil… Takımın üst yönetimi Lewis'in şampiyon olmasını istiyordu, Alonso'nun değil, bu Fia'nın raporuna yazabileceği bir şey de değil, ve bu işte psikolojinin nasıl bir şey olduğunu Lewis'in geçen sene yaşadıkları ve bu senenin sonunda takımdan ayrılacağını kanıt olarak gösterebilirim. Button'ın takımda sevilen bir noktaya gelmesi, geçen sene Button'ın onu yenmesi ve üzerine gelişen olaylar Hamilton'ın hem pist üstü performansını etkiledi, hemde takımdan ayrılmasında önemli bir rol oynadı bu oldukça açık… Kimi Raikkonen''de mesela kendisinde yarışacak motivasyonu bulamadığından F1'den ayrılıyor, bu adamlarda insan psikolojileri performanslarını ciddi olarak etkiliyor

    Her pilotun kariyerinde yerlerde süründüğü bir sezonu olmuştur, Schumacher'in bile oldu, ikinci kariyerinin başlangıcında, Kimi'nin oldu 2008'de, (ki bence Kimi'nin tüm Mclaren sonrası kariyeri gerçek Kimi standartlarında değil), Hamilton'ın oldu 2011'de, ve Alonso'nunda oldu 2007 yılında (takıma uyum sağlayamama, takım yönetimiyle kavgalar, skandallar, yeni takıma alışma vs vs), şaşırtıcı olan ise Alonso kişisel performans olarak en kötü sezonunu yaşarken bile şampiyonluğu 1 puanla kaçırıp takım arkadaşıyla aynı puanı toplaması, evet takım arkadaşının çaylak olmasında bunun etkisi büyük, tecrübeli ve iyi bir pilot olsaydı (Mesela Schumacher) o kötü şartlarda Alonso'ya 10-15 puan fark atabilirdi o sezon, şampiyonluğu da alırdı ve herkesin kabul ettiği gibi Lewis sıradan bir çaylak yada sıradan bir pilotta değil…

    bu arada yok Alonso iyi yok Kimi iyi yok Hamilton en iyi böyle hiç bir iddiam yok bunlar tamamen kişisel görüşler, kimin iyi olduğunu anlamaya imkan yok, sadece yorum yapıyoruz işte uzaktan…

  19. Lovely_F2008  avatarı

    Bu yorumunla beraber oldukça benzer şeyleri söylüyoruz , sen ufak farklarla olabildiğince tarafsızsın ben de ufak farklarla olabildiğimce tarafsızım . Neyse konuyu uzatmaya gerek yok bi daha yapmazlar herhalde 🙂 iyi geceler . Bu arada ismail uçar ezbere yorum atmış ama burada tutmadı , açıklamalarımın yeteri kadar geniş olduğunu düşünüyorum ve kendi istediğini anlayan falan da yok . Sizin gibiler gelip iki tane kışkırtıcı yorum atmasa burada herkes orta yolu bulacak .

  20. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Çok doğal bir haber. İspanyol bir pilot ve kariyerinin zirvesinde, bu yıl hiç hata yapmamış. 2 yarışta Lotus araçlarıyla olaylar yaşamış.

    Şimdi bu haberi yapan kim, İspanyollar. Bu pilot Türk olsaydı, Türk basını da aynı komplo teorilerine girmeyecek miydi? Senna belgeselinde komplo teorileri kuranlar, Prost düşmanı olanlar Brezilyalı gazetecilerdi, hatırlatayım. Yani milliyetçi duygularla yapılan haberler, çok da önemsememek lazım. Sayfalarca yorum yazılmış, tartışılmış ama bence hiç gereği yok, az biraz F1'i takip eden bunun gerçekçilikten çok uzak olduğunu görür, zaten kazaların yapıları itibariyle bilinçli olmadıkları da çok bariz. Delinin biri taş atmış, çıkarmakla uğraşmayın derim.

  21. bu haberler ile f1 camiasını yarışıları idare eden kadroyu hakemleri komiserleri pilotları baskı altına almaya çalışıyorlar…
    bundan sonra neler olabilir?
    1) alonso ile side by side durumunda ki pilot olası bir temas sonucu tepki alacağından cezada alacağı korkusundan geri adım atar alonso onu geçer…
    2)alonso bir hata yaparsa komiserler ceza vermeye cesaret edemezler es geçerler
    3)alonsonun rakiplerinden biri hata yaparsa komiserler takdir haklarını ferrari italyan ispanyol ve sömürge basınlarından alacağı tepkilerden çekinerek ceza almaları yönünde kullanırlar…

    alonso bu senede şans yanında olmaz sa(bence buraya kadar gelmesinde şans faktörü çok önemliydi)akıl sağlığı tehlikeye uğrayabilir. eski özgüvenini kaybeder.

    inşaallah iyi olan kazanırda bende çok sevinirim….

  22. Alonso'nun aracına garajda aydınlatma platformunun düşmesi gerçekleşmiş bir olaydır. Ama McLaren'in 'sabotaj için' bunu yaptığını söylemek tamamen komple teorisidir!

    Sanırım her şeyi tane tane, ilkokul çocuğuna anlatır gibi anlatmak gerekiyor. Hoş, bazen akıl tutulmasına ben de kapılıyorum 🙂

    Şunu da belirtmek gerekir ki Alonso, de la Rosa ile giriştiği hoş sohbeti (!) 'dürüstçe' çıkıp FIA'ya açıklayınca, FIA, McLaren garajına gözetmenlerini yollayıp, en komple sürücüye karşı bir eşitsizlik olup olmadığını kontrole ettirmiş, en komple sürücünün kollayıcıları McLaren'in sürücüler arasında herhangi bir ayrımcılık yaptığına kanaat getirmemişlerdi. (Aslında McLaren en komple sürücüsünün aracıyla layıkıyla ilgilenmeyebilir ve bunun açıklaması olarak da "1. sürücümüzü seçtik, o da Lewis'dir. Takım olarak sadece Lewis'in aracına odaklanacağız." şeklinde bir açıklama yapabilirdi.)

    Takımın o sezon sürücülerine eşit davranmadığını iddia edip bu iddialarını da son yarış olan Brezilya GP'deki iki araç arasındaki hız farkına dayandırmak isteyenlere sırf ben 3 kere bu hız farkının sebebini açıkladım. Bir kere daha açıklayayım da 4 olsun. Hatta bu sefer şöyle yapayım:

    FIA 2005'den itibaren bir motorla iki yarış geçirilmesi kuralını getirdi. Buradaki tabloda McLaren sürücülerinin motor kullanım durumları var. Tabloda görüldüğü gibi muhteşem Alonso Japonya'da aracın haşatını çıkarınca Çin için yeni bir motora sahip oldu ve kural gereği aynı motoru Brezilya'da da kullandı. Lewis ise Brezilya'ya yeni bir motorla gitti. Ayrıca, Lewis'in bu yeni motoru, sezon boyunca kullandığı motorlardan daha güçlüdür. Çünkü diğer motorlar iki yarış için ayarlanıyorken bu motor tek bir yarış içindi. (Bu tablo ile anlatım da işe yaramazsa sanırım bir sonraki sefere resim ile anlatıma geçeceğim 🙂 )

    Cevap verdiğim yorum, bana cevap olarak yazılmış ama ayrı bir yerde, yeni yorum gibi duruyor. Şansa gördüm. Ben de cevap olarak yazdım ama ayrı bir yere yazdım ki görenin şansı varsa görsün 🙂

  23. ismail uçar avatarı

    Raikkonen bilerek çarptı, Doğru mu samet? Yüksek sesle söyle herkes duysun :)))))

  24. ismail uçar avatarı

    arkadaşım boşuna uğraşma herkes kendi istediğini anlıyor, her durum kendine özgüdür,millet dar pencereden bakıyor. Alonso demiş mi rai şöyle yaptı neden oldu diye…TİPİK BİR START KAZASI.her ikisi de olduğunu istemez.

  25. Basın değil mi arkadaş, takmayacaksın. Internet Basını kabul edilen TRF1.net hariç 🙂

  26. Ya ben sanırım kendi düşüncelerimi izah etmekte zorlanıyorum. Hamilton olayında ki ve az önce arkadaşın örnek verdiği Button'un temastan kaçınması örneğinde pistin yakın çevresi boş. Ama bizim bahsettiğimiz kısımda değil Kimi frene asılsa kaybı çok daha büyük olacak ki muhtemelen 4-5 sıra birden olacak orada. Bak tekrar diyorum Kimi de hatalı bunu burda değil ama daha önce söyledim evet yanlış çizgiden yanlış hızla gidiyor ama orada pist dışına çıkacak olan Kimi o Kimi'yi bağlar. He Alonso içeriyi fazla kapattıysa işte burada bu sezon getirilen kural gereği bu Kimi'yi değil tam tersine Alonso'yu bağlar. Hatırlıyorsundur eminim ki İtalya'da hepimiz ki bende dahilim yalan yok geçen sezon aynısı oldu dediğimizde dedikleri şey kural bu sezon geldi yer bırakacak evet Alonso bırakacaktı. Bence Alonso orada ufak bir hesap hatası yaptı muhtemelen Kimi'nin oraya kadar geldiğinin farkında değildi ve aklı o an için Button'daydı. Tıpkı Grosjean'ın Weber'le temasında Perez'e dikkat ediyordum dediği gibi. Alonso muhtemelen önce Kimi'den tarafa baktı Kimi'nin geri de olduğunu görünce Jenson'a dikkat etmeye başladı. Tabi bir yandan da yarışın en önemli virajını daha iyi konumda almaya çalışırken Kimi'ye dikkat edemedi ve temas oldu. Bence suçlu Alonso ama kesinlikle zerre kasıt yok sadece start stresi ve aracın performans eksikliği de birleşince Alonso her zamankinden atak başladı Kimi de aracın performans eksikliğinden ötürü bulduğunu düşündüğü performans sayesinde aldığı yeri geri vermek istemedi ama şimdi burada kasıt var Lotus uğraşıyor falan bu yersiz bir konu. En azından benim düşüncelerim bu yönde iyi akşamlar

  27. ismail uçar avatarı

    sen hiç kullanamıyorsun anladıgım bu. kimse benim arkadaşım değil burda.tasası sana mı düştü.o yorumun aynısını bana cvp olarak yazmış.orayada yazım bunun altına da cvbımı. sen işine bak kendi aklını kendin kullan kendine sakla

  28. Lovely_F2008  avatarı

    Ben buna takıldım : ''Kimi önce yalpaladı ama pilotlar o durumlarda araç iyice riske girmeden çekilmezler.''

    Aklıma hemen Raikkonen – Hamilton 2012 Suzuka olayı geldi . Bu olay nere örnek peki ? Alonso burda rai den karlı bir şekilde önde olduğunu gördüğü an çizgisini iyileştirmek adına dışarı açılmaya başladı . Çünkü önlerindeki viraj çok aldatıcı ve zor bir virajdı . Ve dolu depoyla orayı o mücadeleden karlı bir şekilde çıkarak dönmek için uygun şartları kolluyordu . Ta ki rai nin gereksiz zorlamasına kadar . Tamamen gereksiz bir zorlamaydı raininki . Eğer o da yarış dışı kalsaydı orda eminim çoğu kişi gerçeği görebilecekti . O dolu depoyla hepimiz biliyoruz ki rai asfaltta kendine yetecek kadar yer olup da en soldan alonsoyla yanyana o viraja girse yarış dışı kalma riski bile vardı , imkansız o çizgiden o hızla o virajı almak . Ben rai nin neden önünde sağında o kadar pilot olmasına rağmen gaza belki de kerse asıldığını çözemiyorum . Ona yakışan Valencia'da maldonadodan veya suzukada lewisten sakındığı gibi kendini sakınmasıydı . Alonsoyla olan olayında içindeki lewis ortaya mı çıktı dersiniz ? Komplo olayına gelirsek bana gerçekçi gelmedi , konu raikkonen .

  29. offf kimi ya sana su işi caktırmadan yap dedim yine eline yüzüne bulaştırdın.çok çok akıllı ispanyol basını bunu anladı neysee bidahakine alonsonun aracının tek lastiğini calarsak bu iş tamamdır.

  30. Bana yazdın sanırım 😉

    iyi de bak şimdi şöyle izah etmeye çalışayım. Weber eau rogue de Alonso'yu geçerken ne demişti orada Alonso'nun olduğunu bilmek güven veriyor niye? Alonso kolay kolay bu tür keskin manevralar yapan bir pilot değildir. Ama belki şampiyonluk stresi belki bir gün önce kötü sonuçlanan sıralamalar sonucunda Alonso ilk anda saldırgan başladı yarışa. O anda çok değil 20 cm kadar daha yer bıraksa muhtemelen temas olmayacak çünkü Kimi içeri yanaşmaya çalışmıyor bile ama Alonso çizgi avantajı için yer bırakmayınca Kimi önce yalpaladı ama pilotlar o durumlarda araç iyice riske girmeden çekilmezler 2011 ve 2012 Monza olayları buna çok iyi örnek. Kimi'nin bu saatten sonra hiçbir temastan kaçınacağını sanmıyorum ki özellikle de Vettel ve Alonso'dan hiç çekinmeyecektir çünkü onlar hem artık belli bir seviyeye ulaşmış elit pilotlar hemde şampiyonluk yolunda Kimi'den daha çok şey kaybederler bu haftasonu olduğu gibi o yüzden Kimi kazayı önleyebilirdi evet ama kazaya sebebiyet veren bunu daha çok düşünmeliydi.

    Tabi ki hiçbirimiz içlerini bilemeyiz ama bende tıpkı o gazeteci gibi şöyle bir deli saçması ortaya atarım ve derim ki Redbull ve Lotus'a verilen alternatörlerin bozuk olmasını Ferrari sağlamıştır sonuçta Magneti firmasından alınıyor tüm bu alternatörler ve Magneti de bir İtalyan firması.
    Geçiniz lütfen bunları bu işler bu kadar kolay değildir. ki 2008 de yaşananlardan sonra bu kadar kısa sürede kimse bunu göze alamaz…

  31. ALonso nun aracına aydınlatma platformunun düşmesi bir teori değildi… o bir gerçekdir.Uzak kıtada yapılan yarışlar sonrasında fabrikaya dönüldüğünde Dennis in açıklamalarınıda bilmeniz yada söylemeniz gerekir.Aracın yavaşlamasında o kazanın birşeye sebep olup olmadığını kontrol etmek için aracı rüzgar tüneline aldıklarından felan abhsetmişdir.Araç, Avustralyada Alonso nun hesaplamalarındaki hızı gösterememişdi ve yarış sonrası basın toplantısında Alonso bunu hayalkırıklığoına bürünmüş yüzüyle birlikte açıklamışdır.Malezya sonrasında Alonso nun aracı hiçbir zaman o kadar hızlı olamamış ve bunu gören Alonso da sürekli olarak serzenişlerde bulunmuşdur.Birşeylerin eşit olduğundan bahsedenler son yarışda eşit olan araçlar arasındaki hız farkınada şahit olabilirler.

  32. DreamOfWinD  avatarı

    Alonso rai yi sikistiriyor bi sey demedik zaten. Ondan sonrasi tamamen raikkonenin hatasi. Jenson da gecen sene sagdan sikistirilip araci temassiz geri cevirmisti. Raikkonenin sampoyonluk sansi var ise madem asil simdi dikkatli olmaliydi kendiside yaris disi kalabilirdi. Sampiyonluk sansi var rai diye rainin pozisyonu sonuna kadar zorlamasi gerekmiyor. Mesele pilotun karakteri susu busu degil. Takim isterse yapar. Kesin hukum veremezsin en ufak detayini bilmedigin konuda

  33. Pilotların genel karakteristik profillerine bakarız bu gibi durumlarda. Yada şöyle bir soru sorayım sana Suzuka da Kimi mi Alonso'nun üstüne sürdü? yoksa Alonso mu Kimi'nin üstüne? el insaf yahu bak aşağıda videolarını koymuşlar Alonso viraja daha iyi giriş çizgisi tutmak isterken Kimi'ye yeterli alanı bırakmayıp onu pist dışına itiyor Kimi'de hakkı olan yeri vermemek için geri çekilmeyince temas yaşanıyor. Evet Kimi kazayı önleyebilirdi ama orada şampiyonluk mücadelesi veren pilotlardan birisi de Kimi el insaf yahu. Spa da ki kaza zaten saçmalık kimse orada Alonso hedefler arasındaydı diyemez biraz mantıklı düşünmeye davet ediyorum sizi orada ki kaza hayati tehlike arz ediyordu bir rakibi yarış dışı bırakmanın daha kolay yolları da vardır…

  34. DreamOfWinD  avatarı

    Sende de beyin var ama sende pek yetenekli sayılmazsın kullanmada. Arkadaşlarının hakaret etmeleri seni rahatsız etmiyorda bunlar mı rahatsız ediyor.

  35. DreamOfWinD  avatarı

    Burası büyük paraların döndüğü bir spor bazı arkadaşların bu kadar kesin konuşması ilginç. Neye dayanarak bunları söylüyorlar. Takım içinden bilgi mi aldınız. Raikkonen veya grosjean veya başka biri yakın arkadaşınız mı. Söyleyin bizde öğrenelim.

  36. fernando ulaş bence sen haklısın biz kabul ettik kimi suçlu tamam. ama lütfen bir daha boş yorum yapıp kafa şişirme hee senin alonson toyota gibi adam al koynuna yat :)))

  37. Kimi_Raikonen avatarı
    Kimi_Raikonen

    Hocam bu yorumun altına imza atarım ben..

  38. Olmamış. Alonso'nun aracına garajda düşen aydınlatma teorisi bunun yanında çok daha gerçekçi kalıyor.

  39. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus

    Fernando 'Patron' Alonso makinayı çalıştırmış yine. En son kasıtlı kaza ne zaman yapılmıştı? hatırlayamadım. 97 jerez? 06 Monaco? Daha yeni bir tane daha vardı ama aklıma gelmedi şu an.

    "Yarış pistte değil, masada kazanılır." Lafının başarılı mürididir kendisi, ne yazık ki peşine taktığı takımı perişan ediyor. Tifosiler adına üzgünüm, böylesi köklü bir takım bu hale gelmemeliydi. Umarım Domenicali kurban edilip spordan men edilmez.

    Grosjean'ın denk getirip "istediği araca" çarpabileceği bile meçhulken, kendi yarış süreci dışında hiçbir şeyle "ilgilenmeyen" Raikkonen neden böyle yapsın? Peki Monza? Suçlu Massa idi, değil mi?

    F1 izleyen ve bundan zevk alan, politikasına prim vermemeli. Bu bir spor.

  40. ismail uçar avatarı

    bu herkimse konuştuklarına dikkat etsin.site yönetimi uyuyomu adam hakaret içeren yorumlar gönderiyor.beyin var ama kullanabilidğinden şüpheliyim.yazdıgını bi okumuşmu savunuyomu,eleştiriyomu belli değil. saçma sapan cümlesi bile tanımlayamaz yazdıklarını

  41. ismail uçar avatarı

    sen bana mı cevap yazmıştın aslanım

  42. ismail uçar avatarı

    ZAYTUNG haberi sandım, ancak orada olur

  43. hee, komplo var anasını satıyım.

    ne olacağıdı, ne yapacanız???

    zorunuza mı gitti ispanyol medyası?

    şimdi hele ki raikkonen gibi kimsenin etlisine sütlüsüne karışmayan bir pilotu bile (ki kendisi şu an 3.sırada!, anladınız siz onu) komplo iddiasıyla töhmet altında bırakıp kıçından element uydurmaya çalışan aşağılık ispanyol bozuntuları:

    4 sene önce tescilli ispatlı singapur komplosundan sonra kaçınızın sesi çıkmıştı?? kaçınız komplo hakkında tek kelime etmiştiniz??

    hadi ordan, önce adam olun.

  44. zaten ferrarinin bu hiziyla fernando sampiyon degil 2. bile olamaz..

  45. zaten ferrarinin bu hiziyla fernando sampiyon degil 2. bile olamaz..

  46. heikki 1088 avatarı

    Senin bir doktora görünmen gerekiyor. Ciddi sorunların var…

  47. ben böyle bi şey olacağını düşünmüyorum kimi böyle şeyler yapmaz

  48. Haber değil gazetecinin tekinin uydurması bu bir. İkincisi insanlara ahmak diyecek sen kimsin? üçüncüsü de petrov 2010 Romain 2012 Kimi 2012 olaylarını aç bak bakalım hatalı kim? Gerçi Romain hatalı ama orada kasıtlı olarak birşey olma ihtimalini düşün bakalım. Adam illa Alonsoyu yarış dışı bırakmak istese niye Lewis'e takılsın Sauber'leri vs karıştırsın. Hani Lewis frene basıvermiş olsa falan duvara yapışacak zaten niye öyle yapacağına direk sürmedi üstüne biraz mantık be adam mantık….????

  49. Çok haklısın. İnsanlara öyle anlarda öyle sorular soruyorlar ki zaten adam ne cevap vereceğini şaşırıyor. Yetmezmiş gibi bir de o konuşmanın içinden tekbir cümleyi seçip başlık yapıyorlar sonra bizlerde dahil herkes galeyana geliyor.
    Ben mesela yarışta kaza yapan yada herhangi bir şekilde kaza yapan pilotun hemen basın açıklaması yapmasını doğru bulmuyorum. Pilot o an ki öfkeyle ters bir şey söylese herkes o pilota saldırır ama bir anlık sinirle adam öldürenler oluyor hayatta. Gazetecilerin ne dediklerini çokta takmamak gerek aslında…

  50. Basın denen şey dünyanın her yerinde aynı. Halkı yanlış yönlendirip bundan para kazanmaya çalışan beyinsizler ordusu.

  51. ismail uçar avatarı

    tamam sen gözucuyla bakıp geçiyosun başlığada tam bakamamışsın.

    ''Basın: Alonso'ya Komplo mu Düzenleniyor''

    komplo ile ilgili teoriler üreten BASIN

  52. Birader bende zaten öyle demişler yada dememişler demedim demeye çalıştıkları yarışlarla ilgili gerçekleri yazdım önce okuduğunu anlama çalışması yap sonra sapan şeyler hakkında fikir yürüt…
    Onlar söylemeden mantıklı düşünme çerçevesinde anlattım olan bitenleri…

  53. "Suzuka'da Raikkonen ile olan temasa atıfta bulunan Ferrari Takım Patronu Stefano Domenicali, komplo teorileriyle zaman harcamıyor."

    hangimiz okumamış bir bak istersen

  54. ismail uçar avatarı

    arkadaşım sen sadece BAŞLIK VE RESİMLERE mi bakıyon :)) bi okumak lazım

  55. Adam çalıyor biz oynuyoruz

  56. birader adamlar komplo var dememişler komplo MU demişler.bak MU yu gördün değilmi saptırma.

  57. Alonso eğer sağa kaçamıyorsa frene basacak arkadaşım bilmiyorsan bari görüntü kirliliği yapma. Kimi'nin önüne kıran kişi Alonso yani Kimi geç frenle içeri girmedi zaten adam oradaydı onun önüne önüne kıran suçlu değilde Kimi suçlu demek sadece Holiganlıktır. El insaf yahu. Tamam herkes desteklediği pilotu savunur da bu kadar da körü körüne savunmaz. Utanmasanız Alonso 2+2=9 dese onu savunacaksınız. Birazcık insaf artık o kadar da abartmayın.

    2010 yarışının neresi Komploymuş acaba Petrov illegal birşey mi yaptı yoksa Ferrari'ye erken pite girmesini Renault mu söyledi. Spa'da Romain'in o denli büyük bir kazayı bilerek yapma ihtimali % kaçtır acaba bu kadar da korkak bir zihniyet görmedim. Evet bunlar korkakların yazacağı senaryolar. Güçleri yetmeyince çamur at izi kalsın yolunu izliyorlar….

    Daha ilginci bir de bunlara inananlar oluyor…

  58. basın alonsoya komplo MU kuruluyor demiş komplo kuruluyor dememiş ki nedense bütün gözü dönmüş mclarenciler burada neden .hımmm şimdi anladım bunların lewisi gitmişti demi.vah vah zavallılar.

  59. Alternator ve Lastik üreticilerinin italyan olması sebebiyle Ferrari nin lehine çalışmalarıyla ilgili komplo teorilerilerini kimse unutmamıştır heralde. O zamanlar bu teorilere karşı çıkan (bence haklı da olan ) Ferrari fanı arkadaşları yine o zamanki gibi gerçekçi yorum yazmaya davet ediyorum. Ortada bunları düşünmemize neden olabilecek hiçbirşey göremiyorum.

  60. Renault zamaninda Alonso icin kasitli olarak 2008de singapurda arac carpistiran takimdan briatore ve alonso gitti karakterde onla beraber gitti diye dusunuyorum!

  61. Kartikeyan, Vettel'le temas yaşasın. Maldonado,Hamilton'a vursun, Grosjean Schumi'yi katletsin bunlar Formula 1 içinde olabilecek olaylar. Alonso bir sorun yaşasın komplo kuruluyormuş. Buna insan ağzıyla bile gülmez. Neresiyle güleceğini bilenler biliyor zaten.

    Diğer bir unsur ise, 2010 sezonunda da İspanyol pilotun şampiyonluğuna engel olan, Vitaly Petrov'un takımı Enstone kökenli ekip.

    Bu komplo'ya Alonso'da katılmış olmalı. Adam 40 tur adamın egzoz gazını yesin sonra İspanyol'lar çıkıp komplo kuruldu desin. Ne güzel İstanbul bee.

  62. Yara büyük belli.Normal yarış kazası sen hala neyin derdindesin…

  63. Serdar Asil avatarı

    Kimi her ne derse desin F1 bir spordur ve böylesi bir sporda da bu tür şeylerin olması gayet normal. Grosjean'ın yaptığı kazaya bir şey diyemem, ama Kimi-Alonso arasında yaşanan temasta illaki bir suçlu arayacaksak, o suçlu Alonsodur ! Bakın, tekrar söylüyorum, bu bir spor, her şey olabilir, aslında kimse potansiyel suçlu değildir, ama illaki bir suçlu bulmak zorundaysak diyorum… Dikkat ederseniz, ki ettiğinizi biliyorum; Alonso kalkıştan hemen sonra sola doğru süzülüyor. Kimi Alonso'nun ilk hamlesinden soğukkanlı bir şekilde kurtuluyor; aracının sol lastikleri pistle çimenleri ayıran beyaz çizginin üzerinde bir müddet seyrediyor; viraja girmek üzereyken Alonso bu kez, yarış çizgisini korumak adına sanırım; çok milimetrik ikinci bir hamle daha yapıyor, Kimi bu hamlesine karşılık aracının solunu çimenlere çıkartıyor. Hemen saniyesinde de temas gerçekleşiyor zaten. Düşünsenize, iki lastiğiniz çimende, iki lastiğiniz asfaltta, ne kadar sağlıklı bir şekilde kontrol edebilirsiniz ki aracınızı ? Bunu bilmek için illaki F1 aracı kullanmış olmanız şart değil, normal bir binek otomobilinde bile, 80-90 km hızla giderken, örneğin sağ ön lastiğinizi bir su birikintisine soktuğunuzda direksiyonda nasıl sağa doğru bir kasılma olur. Araba kullanan arkadaşlarım bu söylediğimi çok iyi anlayacaktır. Alonso tamamen hırsının esiri olmuş bana sorarsanız. Dışarıdan bakılınca yaptıklarını, sanki hiç ayna kullanmadan yapmış gibi.

  64. Mantıklı. Hiç bu açıdan bakmamıştım 🙂

  65. Saçmalıktan başka bir şey değil nereye saldırıcağını şaşırmış ispanyol basını. Eğer hatalı aramak istiyorlarsa suzukada ki olayda hatalı isim Alonso dur kendisi 1 araçlık yer bırakmamıştır ve Kimiyi sıkıştırmıştır monzada bağırp çağırdığı hareketi kendisi kimiye karşı yaptı kendi düşen ağlamaz

  66. Bence çok mantıklı,olaylar şöyle gelişmiş olabilir:
    Belçika:
    -Romain startta doğrudan Lewis in üzerine sür ondan sonra Lewis le beraber Sauberler den birine de arkadan çarparak üçlü bir araba yığını halinde alonso ya çarpın,doğrudan gidip çarparsak dikkat çekebilir.

    Japonya:
    -Kimi startta alonso ya atak yap ,onun seni pistin dışına kadar itmesine izin ver sonra piste dönmeye çalışırken ön kanadınla hafif bir temas ile alonso yu yarış dışı bırak,doğrudan gidip çarparsak dikkat çekebilir.

    Singapur:
    -Piquet pit stop periyodu başlamadan aracı kasıtlı olarak…ııııı…yok yok öyle bişey yok o başka bişeydi boşver piquet tamam.

  67. bu hafta benım ve bazı yakın alonsocu arkadaşlarım ıcın zor gecıyor şampıyona bitti bizim gozumuzde aracın hızının yeterli olmamasından dolayı.Özellikle pazar gununden sonra çok fazla gerildik. kımı kesınlikle bilerek carpacağını dusunmuyorum faket geri adım atabilirmiydi evet ama olmadı olan oldu… sezon un son 5 yarısın da daha ne gibi haberler cıkacaktır.

  68. kimi raikkonen böyle bir şey yapmaz bunu yapacak kişiler ALONSO gibi pilotlardır bundan önce alonsonun adı nasıl çıktığını herkes biliyo çok sevdiğim shumcher bile yaptı ama KİMİ RAİKKONEN asla böyle bir şey yapmadı yapmaz da

  69. Raikonnen Canada yarışında kırmızı ışıkta beklerken gelip yarışını mahveden ve belki de o sezon şampiyonluğuna mal olan Hamilton'a bile laf etmemişken böyle bir komploya alet olacağını hiç mi hiç sanmıyorum.
    Ek olarak Yılların Ferrari taraftarı olarak şunu net biçimde söyleyebilirim ki Suzuka'daki kazada Kimi'nin suçu yok.
    Suç Alonso'nun.
    ilk etapta "Yanımda Button vardı sağa yanaşamadım" sözleri koca birer yalan.
    Massa'nın araç üstü kamerasında net şekilde görünüyor.
    Ayrıca kazaya sebebiyet verircesine en sağdan en sola ani bir geçiş ve akabinde de zaten kaza.
    Normalde Alonso şampiyonluğa oynamasaydı bir sonraki yarış için sıra cezası alabilirdi.
    Bazı Alonso fanları kabullenmek istemese de maalesef durum böyle.

  70. Evet Massa nin onboard kamerasi en kucuk supheleri bille gideriyor. Bir suclu varsa o da Alonso dur kendisinden baska kimseye kizamaz. Sehir magandasi gibi yolunu kesip niye fren basmadi anlayamadim diyemesin

  71. Baktılar bütün hafta yazacak kayda değer bir şey yok,böyle sallama bir şey yazalım demişler.Yakında buralar "entry" dolacak iyi izleyin 🙂

  72. komploya gerek yok yarışa yarışa kaybedecek.

  73. prancing horse  avatarı
    prancing horse

    beceremez misiniz :)))) herhalde o komployu kuran takımın renault olduğunu unuttun. hani şimdiki lotus var ya işte o takım. 2008 komplosu alonsoyu takımda tutmak için renault'nun düzenlediği bir komplodan başka bir şey değildir.

    ispanyol gazeteleri duygusal davranıyor olabilir ben şahsen böyle komplolara inanmak istemiyorum umarım böyle şeyler olmaz. açıkçası böyle tatsız şeylerin söz konusu olması bile çok rahatsız edici.

  74. Yusuf  Hitay avatarı

    alonso'nun suzuka startı ile grosjean'ın spa startları birbirine çok benzer. aradaki fark raikkonen'in temkinli davranıp dışa kadar taşması olmuş. dediğin gibi alonso'nun öndekileri tek bir manevra ile ekarte etmek amacıyla aynalarını pek iyi kontrol ettiğini düşünmüyorum. aşağıda video ekledim, orada alonso'nun agresif yön değişimi ve şehir efsanesi olmuş " yanında button vardı" lafının saçmalığını görebilirsin. viraja gelene kadar alonso'nun yanında neredeyse 2 araçlık boşluk var ama o virajı en iyi şekilde alacağı noktaya doğru ilerliyor.

  75. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    raikkoneni 10 yıldır tanırım 1 olayını görmedim alonsonun yaptıkları aştı artık her sene 1. pilot her türlü olaya karısma şikeyle yarışlar kazanma ''alonso senden hızlı '' lan madem hızlı gelip gecsin o zmn '' nelson piqe jr. nerede carpacagını unutma alonsonun kazanması sana baglı yeter artık bunları ne cabuk unuttunuz

  76. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    adam pist dısına cıktı carpmamak icin ayrıca raikkonen hic biseyi kafasına takmaz neymiste ferrariden gitmis vah yazık basına

  77. ya bunlar alonsoyu kotulemek ıcın haklı yada haksız olsun fark etmez bahane üretirler.

  78. Yusuf  Hitay avatarı

    öncelikle bu ne saçma sapan bir hitap şeklidir. önce konuşma şekline bir çeki düzen ver ondan sonra gel konuşuruz.

    he bir de çok atıp tutmuşsun resim falan diye.

    massa onboard suzuka

    15. saniyeden sonra o ani yön değişimini ve sağ tarafında yeterince boşluk olduğunu göreceksin. göremiyorsan çemkirmene malzeme olmak istemem, konuşmayı kapatmayı tercih ederim.

  79. Hala Kimi'nin hatası olduğunu ifade edenler var ki buna ispanyol basını da alet olmuş. Kimi'nin üzerine o agresif manevrayı'da Kimi'nin aracına konan kuvvetli mıknatıs neden oldu zaten değil mi?

  80. F1'de bir tek komployla yarıs kazan pilot alonsodur.

  81. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Ne yapmasını isterdin?.Mesela öndeki acemilerin arasına burnunu sokmasını mı yoksa yavaşlayıp soldan gelen raikkonene gel geç demesini mi?.Alonso öndeki acemileri en dıştan geçmek için uğraşıyor.
    Grosjean benzeri demişsin ama grosjean zikzak çiziyor.Grosjean almanya ve monako startlarına bak.Neresi benzer.

  82. öyle olsaydı kalkışta alonso kiminin olduğu tarafa değil kimi alonsonun yanına giderdi

  83. :)))))) bu kadar uzun güldüm yani.komplomu 2008 singapur gibimi yani.biz o kadarını beceremeyik :)))) bunlar kek gibi ağızlarıyla ökseye düşüyor üveyik kuşu gibi :)))))

  84. alonso sağa kacamıyor but var. kımı alonsonun arka kanadının ucunda. kımınun tam onunde perez var zaten. fren yapmak zorunda olan kımıdr alonso yarıs çizgisinde zaten. nokta.

  85. yusuf sana öle bir resimler sunarım ki gorursun kım suclu startı kac kez izledın sen ya. orda alonsonun gram sucu yoktur arkadaşım. suc kımı dedir ala ala ya.

  86. mıdıllı sen alonso haberlernin altında hayal gucunlşe bişiler uydururken iyide bu habere neden karsı cıkıyorsun. tabiki çok dusuk ıhtımalde olsa olabilir lotus da karakter denen birşey yok cunku

  87. Yusuf  Hitay avatarı

    grosjean ve raikkonen kazalarında kaza arayan adamda zeka parıltısı yoktur yahu. hatta raikkonen olayında bir suçlu varsa grosjean benzeri yön değişimi yapan alonso'dur.

    gazeteciler yazacak bir şey bulamamış heralde.

  88. Oldu canım lotus un işi gücü yok Alonsoyla uğraşacak şuna şampiyonluk elden gidiyor eteklerimiz tutuştu suçlayacak adam arıyoruz desenize! Suçlanan adamda Kimi Raikkonen o öyle küçük hesapların adamı değil sizin gibi!!!

  89. Oldu canım lotus un işi gücü yok Alonsoyla uğraşacak şuna şampiyonluk elden gidiyor eteklerimiz tutuştu suçlayacak adam arıyoruz desenize! Suçlanan adamda Kimi Raikkonen o öyle küçük hesapların adamı değil sizin gibi!!!

  90. kimi raikkonen avatarı
    kimi raikkonen

    Isin ilginc yani Ferrari takim patronu bu islerle ugrasmazken basinin ve fanlarin ortaligi kizistirma cabalari 😀

  91. Allah akıl fikir versin.Uğraştıkları şeylere bak ego tavan yapmış akıllarını bulandırmış.Buna inanan dalkavuklar da var.Kimi nin ne işi olur böyle işlerle.Adam kalkıp

    F1 i spor olarak görmüyorum.

    diyip F1 demi yarışıyor.Yumurta sıkışınca başladılar saldırmaya. bu sitede var zannediyordum ben sadece böyle düşünenlerin halbuki al birini vur ötekineymiş.Tek organizmaymış bunlar.

  92. kımı sıralamada alonso turundayken spin atıyor ve yarstada arkadan carpıyor doğrudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir