Heikki Kovalainen

yazar:

kategori:

Heikki Kovalainen’in yarış hayatı ;

 

Heikki Kovalainen 1981 yılında Finlandiya’nın Suomussalmi kentinde dünyaya geldi. O’da diğer pilotlar gibi küçük yaşlarda başlamıştı araç kullanmaya.

1991 yılında henüz on yaşındayken resmi Karting organizasyonlarına katılmaya başladı. Tam 9 sene boyunca dünyanın birçok yerinde karting turnuvalarında yarışmıştır. Bir çok turnuvada şampiyonluk kazanması üst serilerden kendine teklif gelmesini sağladı ayrıca 2000 yılında Finlandiya’da yılın Karting sürücüsü seçildi.2001 yılında çıtayı yükselterek, Formula Renault 2000 İngiltere serisinde yarışmaya başladı. Bu seride 2 galibiyet, 2 pol pozisyonu 3 en hızlı tur ve 5 podyumla beraber 243 puanla 4. oldu.

 

2002 yılında farklı bir seri yani İngiltere Formula 3 serisinde Fortec Motorsport adına yarışmaya başladı. Çıktığı 26 yarışta 5 galibiyet, 2 Pol pozisyonu, 3 en hızlı tur, 12 podyum ve 257 puanla sezonu 3. sırada bitirdi.2003 yılında yine farklı bir seri olan “World Series by Nissan” serisinde Gabord Competicion takımıyla yarışmaya başladı. Sezon boyunca 18 yarışa çıktı. Bu yarışlarda, 1 galibiyet, 3 pol pozisyonu, 1 en hızlı tur, 4 podyumla beraber 143 puanla sezonu 2. sırada bitirdi.

 

2004 yılında aynı seride farklı bir takımla yarışmayı tercih etti. Pons Racing takımıyla çıktığı 18 yarışta, 6 galibiyet, 10 pol pozisyonu, 8 en hızlı tur, 11 podyum ve 176 puan alarak şampiyon oldu.2005 yılında GP2 Serisine geçerek Formula 1’e bir adım daha yaklaşmış oldu. Arden International takımıyla çıktığı 23 yarışta, 5 galibiyet 2 pol pozisyonu 1 en hızlı tur ve 12 podyumla sezonu 2. sırada tamamladı. Ayrıca Kovalainen’in kazandığı yarışlardan birisi ise Türkiye yarışıydı.

 

Gösterdiği bu performans ile beraber Formula 1 takımlarının dikkatini çekmeyi başarmıştı. Renault takımından gelen test pilotluğu teklifini kabul etti ve 2006 yılını Renault takımının test pilotluğuyla geçirdi.

2007 yılında Alonso’nun Mclaren ile anlaşması, Kovalainen’in Formula 1’de ilk kez yarışmasının önünü açtı. Sezona son şampiyon olarak başlayan Renault, İyi bir araç üretemedi. Kovalainen sezona kötü başladı ve ilk 5 yarışta takım arkadaşı Fisichella’dan yavaş bir görüntü çizdi. 5 yarışta aldığı en iyi sonuç Malezya’da elde ettiği 8.lik ve İspanya’da elde ettiği yedincilikti. Bir sonraki yarışta yani Kanada GP’sinde 19. sıradan başlamış ve harika bir yarış çıkararak 4. olmuştur. Amerika GP’sinde 5. olarak puan anlamında Giancarlo Fisichella’yı geride bırakmayı başarmıştır. Sezonun 9. yarışı olan İngiltere GP’sinden, 15. yarış olan Japonya’ya kadar ki kısımda üst üste puanlar alarak dikkatleri üzerine çekmiştir. Japonya’da ise 12. sıradan başladığı yarışta 2. olarak kariyerindeki en iyi sonucu ve İlk podyumunu elde etmiştir. Çin GP’sinde 9. olurken son yarış Brezilya’da ise yarış dışı kalmıştır. Kovalainen sezonu 1 podyum ve 30 puanla 7. sırada bitirmiştir. Formula 1’deki İlk sezonunda kendisinden tecrübeli rakibi Fisichella’yı puan anlamında geçmesi bir kez daha dikkatlerin üstüne çekilmesini sağlamıştır.

Heikki Kovalainen 2007


2008 yılında Renault’un Alonso ile tekrar anlaşmasıyla beraber Kovalainen Mclaren takımına geçmiştir. Mclaren ile çıktığı ilk yarış Avustralya Gp’sinin Sıralama turlarında 3. olarak kariyerinin en iyi sıralama turu pozisyonunu elde etmiştir. Yarışta ise ancak 5. olabilmiştir. Malezya GP’sinde 8. sıradan başladığı yarışta 3. olarak Kariyerindeki ikinci podyumu elde etmiştir ayrıca bu yarışta son dünya şampiyonu Hamilton’u geçmeyi başarmıştır. Bahreyn’de 5. sıradan başladığı yarışta 5. olmuştur. İspanya’da yarış dışı, Türkiye’de 12. olmuştur. Yine sezonun ortasında 5 yarış üst üse puan almayı başarmıştır. Fransa’da 4, İlk pol pozisyonunu kazandığı İngiltere ve Almanya’da 5. olmuştur. Kovalainen için bir sonraki yarış Macaristan GP’si rüya gibi geçecektir..Sıralama turlarında Hamilton’un ardından 2. olmayı başarmış yarışta ise bitime 3 tur kala Massa’nın motoru patlamış ve Yarışı Kovalainen kazanmıştır.

Avrupa GP’sinde 4, Belçika’da ise ancak 10. olabilmiştir. İtalya yarışında ise Yağmurlu geçen sıralama turların Vettel’in arkasında ikinci olmuş yarışda ise yine 2. olarak kariyerindeki 4. podyumunu elde etmiştir. Sonraki üç yarış Kovalainen için iyi geçmez Singapur’da 10. olurken, Çin ve Japonya GP’lerinde yarış dışı kalmıştır.Son yarış Brezilya’da ise 7. olarak sezonu 1 galibiyet, 1 pol pozisyonu, 2 En hızlı tur, 3 Podyum ve 53 puanla 7. sırada bitirmiştir. Takım arkadaşı Hamilton ise şampiyon olmuştur.

Heikki Kovalainen 2008


2009 Yılında yine Mclaren adına yarışmıştır. Mclaren yeni kurallara alışmakta sıkıntı çekmiş ve hızlı bir araç üretememiştir. Kovalainen İlk iki yarışta yarış dışı kalmıştır. Çin GP’sinde 12. başladığı yarışı 5. sırada bitirerek iyi bir iş başarmıştır. Bahreyn GP’sinde 12, İpanya ve Monaco’da yarış dışı kalmıştır. Türkiye’de 14, İngiltere’de yine yarış dışı kalmıştır. Mclaren’in güncelleme yapmazsa çok gerilerde kalacağını söyleyen Kovalainen alışık olduğumuz sezon içi üst üste puan alma serisi 9. Yarışta başlamıştır. Almanya’da 8, Macaristan’da takım arkadaşı Hamilton galibiyet alırken Kovalainen ancak 5. olabilmiştir. Avrupa GP’sinde 4, Belçika ve İtalya’da 6, Singapur GP’sinde ise 7. olmuştur. 6 yarışlık puan alma serisi Japonya’da 11. olmasıyla birlikte biter. Brezilya’da 12, Abu Dhabi’de ise 11 olarak sezonu 22 puanla 13. sırada tamamlamıştır. Hamilton ise 2 Galibiyet ve 5 podyumla 5. olmuştur. Kovalainen ile arasındaki bu fark Kovalainen’i Mclaren’deki koltuğundan eder.

Heikki Kovalainen 2009


2010 Yılında yeni Formula 1 takımlarından Lotus ile anlaşır, liderden tur başına 3-4 saniye yavaş olan aracıyla sezon boyunca hiçbir başarı gösteremez. Ancak Kovalainen düzenli olarak Trulli’yi geçmiş ve Sıralama turlarında Q2’ye 2 kere kalmayı başarmıştır. Aldığı en iyi sonuç ise Japonya’da elde ettiği 12.liktir. Sezonu 0 puanla 20. sırada tamamlar.

Heikki Kovalainen 2010


2011 Yılında yine aynı takım Lotus ile ve yine yavaş olan aracıyla hiçbir başarı gösteremez. Elde ettiği tek başarı takım arkadaşı Trulli’yi nerdeyse her yarış geçmesi ve İtalya’da elde ettiği 13.lüktür.Ayrıca Kovalainen Belçika GP’sinin sıralama turlarında Q2’ye kalmayı başarmıştır. Kovalainen Sezonu 0 puanla 22. sırada tamamlar.

Heikki Kovalainen 2011


2012 Yılında yine takımda kalır ancak takımın ismi Caterham olarak değiştirilmiştir. Yeni takım arkadaşı Petrov’dan üstün bir performans sergilemiş ve 3 kez Q2’ye kalarak yeteneğini birkez daha göstermiştir. Ayrıca Kovalainen 16 yarışdır bitiş çizgisine ulaşmayı başarmıştır. Kovalainen Sezon’un bitimine 3 yarış kala 0 Puanla 20. sırada bulunuyor.

Heikki Kovalainen 2012

 


Kovalainen kariyeri boyunca 106 yarışa çıkmıştır ve sıralama turu istatistikleri şu şekildedir ;

Sıralama Turları Sonuçları

 

Yarış istatistikleri ise ;

 

Yarış Sonuçları

 

Kariyeri boyunca 4 farklı takımda 1 galibiyet, 1 pol pozisyonu, 2 en hızlı tur, 4 podyum ve 105 puan elde etmiştir. Kovalainen Ayrıca 5.610 tur tamamlarken bu turların 42’sini lider geçmiştir.

Yarıştığ 6 Sezonda 6 farklı araç kullanmıştır ;

 

2007 Yılında kullandığı Renault R27

 

2008 Yılında kullandığı Mclaren MP4-23

 

2009 Yılında kullandığı Mclaren MP4-24

 

2010 Yılında kullandığı Lotus T1-27

 

2011 Yılında kullandığı Lotus T1-28

 

2012 Yılında kullandığı Caterham CT-01

 

 

Kovalainen kariyeri boyunca 6 kez kask değiştirmiştir ;

 

2007 Yılında Kullandığı Kask   –  2008 Yılında Kullandığı Kask

         

2009 Yılında Kullandığı Kask   –  2010 Yılında Kullandığı Kask

           

2011 Yılında Kullandığı Kask  –  2012 Yılında Kullandığı Kask

         

 

Kovalainen kariyeri boyunca en iyi şampiyona derecesi 2007 ve 2008’de elde ettiği 7.liklerdir ;

 

 

Kovalainen’in Şampiyona Dereceleri

 


 


Yorumlar

  1. Heikki'nin McLaren karnesi (Kaynak: http://www.wildsoft.ru)

  2. bu adam ne zaman aklıma gelse o söndürme vakasını hatırlarım

  3. bilgin çeliktürk avatarı
    bilgin çeliktürk

    Sonuna Kadar >>RENAULT F1 TEAM<<

  4. Team Sauber C31 (Duhan Peker) avatarı
    Team Sauber C31 (Duhan Peker)

    Bu adamı harcıyorlar ya Grojean'ın yerine Lotus yada Senna'nın yerine Williams'da olması lazım.

  5. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    Hayatındaki en büyük hatayı mclaren'e geçmekle yaptıki bunu kendiside söyledi 2007 sonunda willams'tan teklif almıştı geri çevirip hiç hazır olmadıgı mclaren'e gitti 2007 yılında gayet olumlu işler yaptıki Renault'un tek podyumunu kazandırdı son 3 yılla geldigimizde ise daha olgun ve öz güvenini tekrar kazandı Caterham'da kalırsa hata mı yapar bilemem fakat caterham'dan çok daha iyi takımlarda yarışmayı hakkettiğini düşünüyorum son 3 yıldaki performansıyla

  6. F1 e hızlı giriş yapıp hızlı iniş yapan bir pilot oldu.Şampiyon bir takımla 2007 de başladı.O sene gayet iyi performans da gösterdi özellikle istikrar açısından sadece son yarış Brezilya da yarış dışı kalmıştı.(öyle hatırlıyorum).Mclaren e geçtiğinde zaten kimse Lewis ile başa çıkacağını düşünememişti.Ama Lewis in yanında biraz bayağı kaldı.Tek galibiyeti de Ferrari nin motoru sayesinde olmuştu Sonrası da malum Caterham.En üst düzey takımlarda olmasa da bi Williams ,Sauber gibi takımlarda boy gösterebilir.En arkada yarışan takımlardan birinde olması kendisi için büyük bi kayıp.
    Bu arada ismini ilk 2004 race of champions ta Schumiyi geçtiğinde duymuştum .Sevinci süperdi

  7. ßüyük TakımLarı Hak ediyor Şimdi 2009 da çok kötüydü ama şimdi bence çok iyi bir pilot perezden iyidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir