Huzur İçinde Uyu Süper Sic

Birçok izleyene göre geleceğin efsanesi, MotoGP’nin belki de 2. Valentino Rossi’si olacaktı. Özellikle o saçlarıyla bambaşka bir görüntü yakalamış, mücadeleci tavrıyla 7′den 77′ye herkesin sevgisini kazanmıştı.

Kazadan sonraki o dakikalar, herhangi bir haberin gelmemesi ve o umutsuz, çaresiz bekleyiş… En kötüsüydü o zamanlar belki de.. Binler, milyonlar ekran başında bir umutla da olsa iyi haberi bekliyordu ama olmadı. Marco Simoncelli, bonus saçlı henüz 24 yaşında ki, pist üzerinde temas edene kadar mücadele edip pes etmeyen Süper Sic, o çok sevdiği pistlerde hayata gözlerini yumdu. Tarih 23 Ekim 2011. Yer Malezya GP. Tur henüz 2.

20 Ocak 1987 yılında Cattolica’da dünyaya gelen Süper Sic’in çocukluğu Coriano’da geçti. Henüz 7 yaşındaydı ve pistlere çıkmaya başladı. 1996 yılında İtalyan Minimoto Şampiyonası’na katılan Simoncelli, 1999 ve 2000 yıllarında bu seride şampiyonluklar yaşadı. Ayrıca 2000 yılında Avrupa Minimoto Şampiyonasını da ikinci noktaladı. Ertesi yıl hedef yükselten Simoncelli, ilk senesinde İtalya 125cc Şampiyonluğunu kazandı. 2002 yılında Avrupa 125cc Şampiyonasına katılan Süper Sic, burada da şampiyonluğu kazanan isim oldu.


Avrupa 125cc Şampiyonluğundan sonra aynı yıl MotoGP serisinde ki 125cc’ye katıldı Simoncelli. 125cc’de Matteoni Racing adına yarışan Çek sürücü Jaroslav Hules, 250cc’ye geçince boş kalan motora geldi Simoncelli. Bir Aprilia’ya oturan Süper Sic’in motor numarası ise 37 idi.

İlk yarışını 27. sırada bitiren Süper Sic, bir sonra ki yarış olan Estoril’de yarışı 13. bitirerek ilk puanlarını aldı. Sonra ki yarışlardan puan çıkaramayan Süper Sic, sezonu 3 puanla noktaladı.

2003 yılında da Matteoni Racing ile devam eden Süper Sic, o sezon kendine has olan 58 numarayı kullanmaya başladı. O sezon sadece 6 yarıştan puan çıkaran Süper Sic, son yarış olan Valencia’da 4. olarak dikkatleri üzerine çekmeye başarmıştı.

2004 yılında takım değiştiren Simoncelli, Rauch Bravo takımının yolunu tuttu. Henüz 2. yarışta pole pozisyonunu alan Süper Sic, yarışı 2. sırada götürürken lider giden Casey Stoner’ın düşmesinin ardından ilk galibiyetini yağmur altında geçirilen Jerez’de elde etmişti.

2005 yılında Nocable.it takımına geçen Simoncelli, sezona hızlı başlamış ve ilk yarışı kazanmıştı. Sezonun ilerleyen yarışlarında 5 podyum daha çıkaran Süper Sic, sezonu 177 puanla 5. sırada bitirdi.


2006 yılında 250cc’ye geçen Simoncelli’nin takımı ise Metis Gilera’ydı. O sezon düzenli olarak 7-10 arası dereceler alan Simoncelli, sadece 7 puanla yılın çaylağı seçilmeyi kaçırmıştı.

2007 yılı da 2006 ile aynıydı. Simoncelli yine 7-10 arası dereceler alarak sezonu birkez daha 10. sırada noktalamıştı.

2008 yılında ilk 2 yarışta finiş göremeyen Süper Sic, Portekiz’de 250cc’de ki ilk podyumunu almıştı. 250cc’de ki ilk galibiyeti ise unutulmaz İtalya yarışıydı. Bir çok kişinin hatırladığına eminim bu sahneyi. Mugello’da start finiş düzlüğünde Simoncelli, arkasından gelen Barbera’nın önüne motoru kırmış, Barbera taklalar atarak yarış dışı kalmış, Simoncelli ise yarışı kazanmıştı. Yarış sonunda ceza alması beklenen Simoncelli’ye ise sözlü uyarı gelmişti. Ve bu andan itibaren Simoncelli & Barbera-Bautista savaşı başlamıştı. 6 zafer ve 12 podyum alan Simoncelli, sezonu 281 puanla şampiyon olarak tamamlamıştı.


2009 yılına 17.’likle başlayan Simoncelli, o sezon ki ilk galibiyetini Fransa’da aldı. Sezonun geri kalanında 5 galibiyet daha çıkarmasına rağmen sezonu 231 puan toplayarak 3. sırada noktalıyordu. Aynı sezon Superbike’ın İtalya ayağına katılan Simoncelli, 2. yarışta Korsan Max Biaggi’yi geçerek podyuma çıkmıştı.

2010 yılında MotoGP’ye Gresini Honda ile giren Simoncelli, o sezon bitirdiği tüm yarışlardan puan toplamayı başardı ve sezonu 8. sırada bitirdi. Özellikle Portekiz’de podyuma çok yaklaşan Simoncelli, 3. olan Dovizioso’nun 0.06 saniye gerisinde kalmıştı.

2011 yılına ağırlığını hissetirerek başlayan Süper Sic, ilk yarışı 5. sırada noktalamıştı. Islak koşullarda geçen Jerez’de ise yarışı lider götürürken düşerek yarışı noktalamıştı. Estoril’de yarışa 2. sıradan başlamış ama yine yarışı bitirememişti. Fransa’da ise Dani Pedrosa ile temas yaşamış ve rakibinin köprücük kemiğinin kırılmasına sebebiyet vermişti. Katalunya’da ilk sırayı almasına rağmen kötü bir startın ardından yarışı 6. sırada noktalamıştı. Artık herkes Simoncelli’nin ne zaman galibiyet alacağını bekliyordu. Çek Cumhuriyeti’nde 3. olan Simoncelli, MotoGP klasmanında ki ilk podyumunuda almış oluyordu. Bir kaç yarış sonra Avustralya’da 2. olarak birkez daha podyuma çıkmıştı.


Tarihler 23 Ekim’i gösterdiğinde ise yarışı 4. sırada götüren Simoncelli, 11. virajda motorunun çekişini kaybetti ve tam düşecekken motoru yeniden tutunmayı sağladı ve motorunun yanında asılı bir şekilde piste yöneldi. Hemen arkasından gelen Colin Edwards ve Valentino Rossi ile çarpışan Marco Simoncelli, baş ve boyun kısmından büyük bir darbe aldı. Darbe o kadar büyüktü ki, Simoncelli’nin kaskı başından çıktı. Yarış hemen kırmızı bayrakla durduruldu. Yerel saatle 16.56′da Simoncelli’nin aldığı yaralara bağlı olarak hayatını kaybettiği açıklandı.

3 Kasım tarihinde, Misano pistinin adı, Simoncelli anısına değiştirildi ve piste adı verildi. Son yarışta 1993 500cc şampiyonu Kevin Schwantz, Simoncelli’nin motoruyla pistte tur attı. Hindistan Gp’sinde Jenson Button’da Simoncelli’yi unutmayanlar arasındaydı. Bu sezon Ferrari ekibi ve pilotları da Malezya’da Simoncelli’yi andılar. Kazanın olduğu gün, Seria A’da ki tüm maçlarda 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Bu sezon yapılan MotoGP Malezya yarışında da tüm takımlar pistte Simoncelli anısına turladı ve bu genç sürücüyü asla unutmayacaklarını gösterdiler.


 Huzur içinde uyu Süper Sic !

 

Emir Kar


Yorumlar

  1. Bu yarılı hiç unutmam hayatımın en kötü şom ağızlılığını yapmıştım,'' Bu motogp'dede kimse ölmüyor'' dedim 2 tur sonra kaza oldu, niye böyle saçma bir söz söyledim onuda bilmiyorum ağzımdan çıkıverdi, Affet beni sic reis R.İ.P.

  2. Team Sauber  C31          (Sergio Perez-Vettel) avatarı
    Team Sauber C31 (Sergio Perez-Vettel)

    O yarıs hala aklimda KAZA ANİNDA KASKIN CİKİSİYLA BERABER BUZ KESİLMİSTİM..

    TRİBUNDEN YARİSİN OLMASİ İCİN YUHALAYAN İNSANLAR VE SİMONCELLİ'NİN HAYATA TUTUNMA ÇABASI…

    HAYAT COK İLGİNC…

    AKLIMIZDASIN SİMONCELLİ AKLIMIZDASIN CESUR PİLOT.

  3. Çok eskileri bilmiyorum ama 2000'li yıllardan beri, yani 12 senedir, Rossi tarzında ayak çıkaran pilot görmedim bende :)) daha önce var mıydı bilmiyorum ama, Rossi'den sonra diğer birkaç pilot daha ayaklarını açarak viraja girmeye başladılar.. Hem bir motocross edası, hem de motoru ufakta olsa dengede tutma çabası aslında.. Birde, arkadan gelen pilotu geçirmeme çabası. Rossi bunu birkaç kez yapmıştı, ayağını açıp, yanına gelen pilotu geçirmemişti :))

  4. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Doğrudur… Her kimse artık koyu bir Rossi, hayranı olduğu kesin. :))
    Rossi, önünde ki pilota atak yaparken ''tamam tamam Rossi geçer onu'' gibisinden kesin konuşuyordu. Rossi'yi, farklı bir gezegende yarışıyormuş gibi dile getiriyordu. Ha birde Rossi, ile ilgili söylediği bir şey daha var, aklımda kalan. Viraj girişlerinde MotoGp'de yeni moda ayak çıkarmak bunuda ilk Rossi, yapmış. Yiğit Top'un, yorumculuğunu-spikerliğini Ertem Şener'e, benzetiyorum. Futbolu izleyenler Ertem Şener'in, anlattığı bir maçı izleyenler ne demek istediğimi anlar. :))

  5. Yorumculuk-Spikerlik muhabbetini geride bırakırsak, bende Yiğit Top diye hatırlıyorum.. İnternette diğer sezonları kimin anlattığını buldum da, 2011'de kimin sunduğunu bulamadım bir türlü.. İşin garip tarafı, eskileri hatırladım da, gel gelelim 1 sene önce kimin anlattığını hatırlayamadım :/

  6. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Sesini çok iyi hatırlıyorum. Şu anda D-Smart-Smart Spor'da MotoGp yarışlarını anlatan adam Ntv'de, yorumcuydu o zaman. Şu anda spikerlik yapıyor D-Smart'ta ve sesler aynı. Spikerin adına baktım Yiğit Top, yazıyor.

  7. Ben bu sene ki anma töreninden bahsettim.. Geçen sene son yarışta tüm sürücüler tur attı. Bu sene ise Malezya'da çalışanlar ve pilotlar 11. viraja kadar yürüdüler ;))

  8. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Dan Wheldon ile arka arkaya olunca motorsporlarının güvenliği sorgulanmıştı.Motorlarda pek yapılabilecek yok,herkes bu riski göze alarak yarışmak zorunda.

    Hindistan'da Barrichello ve Trulli kasklarında Simoncelli benzeri tasarımlar kullanmışlardı.MotoGP Valensiya'da herkes tur attı,Malezya'da değil.

    http://www.youtube.com/watch?v=LwxstosxqOw

  9. Acaba kimdi merak ettim doğrusu.. Hamit Abbasoğlu, Fuat Domaniç, Yiğit Top.. Yiğit abi 2008-2009 sezonlarında anlatıyordu, ondan eminim de, 2010'da sanırım Fuat Domaniç anlattı yayınları.. Hamit Abbasoğlu ise genelde yorumcu olarak katılıyordu, spiker olarak katılmadı diye biliyorum.. Mehmet Sevinç'te birkaç yarış anlattı sanırım.. Liste çok karışık ve kabarık gibi duruyor.. Yiğit Top olsaydı sesinden bir şekilde hatırlardım sanırım, büyük ihtimalle Fuat Domaniç olmalı..

  10. enzo ferrari avatarı

    Bir yanlışınız var.O lafı Yiğit Top söylemedi. Yarış ntv spordaydı. Yarışları eski motorsiklet federasyoN başkanı ismini yanlış telafuz etmiş olabilirim Hamit abbasoğlu yorumluyordu. O lafı o söylemişti.

  11. Evet, o kaskın çıkması imkansız gibi birşey normalde.. Tam bilmiyorum ama direk boyundan kaska doğru bir darbe geldiği için hem o şiddetten dolayı, hemde bağlantı noktalarına gelen darbeden dolayı o kemerin kırıldığını düşünüyorum bende. Yiğit Top'un da orada dediği, umarız ki kaskının tam bağlayamamıştırda, düşünce kaskı çıkmıştır.. İyi yanındna bakmaya çalışıyordu açıkçası..

  12. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    2010'da Rossi, Yamaha'dan ayrıldığında yerine getirilecek isim aslında Simoncelli, olmalıydı. Ama Yamaha gidip yılın çaylağı seçilen Spies'i, aldı. Aslında bir nebze haklıydılar bu transferi yapmakta. Nede olsa MotoGp gibi bir seride, ilk senesinde en iyi sürücü seçilmişti Spies. Ben bu Spies, transferini biraz Kovalainen'e, benzetiyorum. Kovalainen'de, F1'de ki ilk senesinde iyi sonuçlar almış ve buna itafen 2008 yılında Mclaren'le anlaşmıştı. Ama Mclaren'de, yarıştığı sezonları tam bir fiyaskoydu. Spies'dede aynen böyle oldu. MotoGp'de ki ilk yılında harika işler başardı ve bunun meyvesi olarakta Yamaha ile anlaştı. Ve bu transferde tıpkı Kovalainen'de, olduğu gibi fiyasko ile sonuçlandı. Neyse… Konumuza dönelim.

    Benim F1'i izleme, sevme sebebim Raikkonen'dir. Onun sayesinde izlemeye başladım. MotoGp'de ise Rossi, beni bu spora bağlayan isimdi. Bu kazada ise Rossi'nin, bir parmağı olması ben ve benim gibi Rossi fanlarını ayrıca bir üzüntüye sokmuştur. Rossi'nin, bir suçu yoktu ama kasti bir şekilde olmasa bile sonuçta kazaya sebebiyet verdi. Bu arada aklıma takılan bir şey var…
    O gün yarışın yorumculuğunu yapan Yiğit Top, Simoncelli'nin, saçı uzun olduğu için kaskını tam olarak bağlamadığını söyledi, bunun aslı varmıdır? Zaten kıvırcık bonus saçları kaskın altından çıkardı hep, böyle bir şey olabilirmi? Kaskı tam bağlamamış olabilirmi acaba? Yoksa o kasklar kolay kolay çıkmaz insanın kafasından…

  13. Aragon'da Hayden'ın yaptığını yaptı; Yarışa tutunmaya çalıştı.

    Canlı izlemiştim. Nişanlım yaşayacak diye beklerken, spiker dahil hepimiz öldüğünü biliyorduk aslında. Kötüydü.

  14. Hayatımda ilk defa belki de hiç tanıyamayacağım birisi için göz yaşlarımı tutamamıştım. O andan beridir Malezya'dan nefret ediyorum. Evet adam kesinlikle yeni Rossi olmaya adaydı birisiyle girdiği mücadeleyi her ne pahasına olursa olsun diyerek devam ettirmesi nasıl bir yarışçı olduğunu gösteriyor zaten. Şahsen ben sezonu hep 1.likle bitiren pilotu izlemek onu desteklemek yerine böyle yarışan birisini desteklemiştim her zaman. Valentino Rossi'nin hayatının anlatıldığı Fastest belgeselinde de Simoncelli'yle ilgili bir kısım var onu geçemeyen pilotların nasıl ağladıklarını vs anlatıyor. Crasher'da oradan geliyor nickimdeki yabancı siteden izlerken adamın birisi Marco hakkında bu şekilde söz ediyordu.
    Belki de içindeki o yarışma tutkusu kaybetmemeyi kabullenememe duygusu biraz daha az olsa o motoru bırakacaktı ve çok başka şeyler olacaktı ama o zaman zaten Super Sıc olamazdı ki.
    Huzur içinde uyu Super Sic….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir