Red Bull'dan "En İyi Sürüşünü Yapan" Vettel'e Övgüler

yazar:

kategori:

Horner “Kariyerinin en iyi yarışlarından birisiydi. Gerçekten mücadele için çıktı ve pit alanından podyuma yükseldi. Olağanüstüydü.”

“Dün buradan pit alanından başlayacağımızı öğrendiğimizde gerçekten ilk 10’a girip giremeyeceğimizi düşünmüştüm çünkü burada geçiş kolay değil. Belki 8 ya da 9. olabilirdik.”

“Ancak Seb’e yarıştan önce gittiğimde bana ‘Seni podyumda göreceğim’ dedi. Yarışa girerken gerçekten o sonucu alabileceğine ikna olmuştu.” dedi.

 


Yorumlar

  1. ya kardeşim vettelle ne alıp veremediğin var. başarısına gölge düşürmene gerek var mı. sizin pilotunuz ne yaptı. ilk turda düzlük hızı özürlü red bullla webberi geçti ki webber pek zorluk çıkarmadı kankasına.. ve bi de kersi arızalanan maldonadoyu geçebildi kers sorunu olmasa onuda geçemeyecekti. önünden hamilton da gidince 2. oldu. ama vettel pit yolundan gelip 3. oldu. yiğidi öldür hakkını yeme..

  2. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Delarosa Senna Hulk .. bunlar pistlerin uçan pilotları ya geçemezdi değilmi bunları arkadaşım ben senin kadar saçma konuşanı görmedim sonuca bakıyormuşuz neye bakıcaz ayıptır sorması ? Siz Valencia da sonuca bakmadınız mı ? İster bal de ister kaymak ister yoğurt lider Vettel şampiyon oluncada sonuca bakar herkes senin gönlünün şampiyonu sadece senin gönlünü memnun eder ama bizi ilgilendirmez senin gönlünün şampiyonu bilmem anladın mı..Bırak bu başarıyı küçük görmeyi yada gör seni kim takar F1 otoritelerimi bizim için önemli senmi ..

  3. veteli çok seviyorum ya

  4. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Bu hafta vetteli övme haftası olacak.Doğaldır yadırgamıyorum lakin camia , olaylara bizim baktığımız gözle bakmıyor.Direk sonuca odaklı bakıyorlar.Pit yolundan başladı ve podyumda bitirdi mi? bitirdi.Yola kaya düşmüş heyelan olmuş deprem olmuş sorun değil.Sonuca bak mantığı..

    Bazı arkadaşlar tahmin yapmışlar.8-9 bitirse iyidir diye falan ama hesaba katılmayan bazı unsurları da gözardı etmemek lazım.Değerli bir arkadaşımız şansı yaver giderse kazanabilir bile demişti.Aynen öyle olacaktı nerdeyse.Vettelin önündeki pilotlara kısaca bir gözatalım.Delarosa en başta gitti.Senna ve hulk startta kaza yaptı , rosberg ve grosjean da temas yaşadı zorunlu pite girdiler.Daha bismillah demeden 5 kişi gitti zaten ki bu da az çok tahmin ettiğimiz bir rakamdı.Sonrasında karthikeyan , pic , petrov , glock ve kovalainen gibi q1 pilotlarını RB8 ile çift drs de geçmek işten bile değildi.Ricardo ve vergne yi zaten yoksay olarak düşünmek lazım.Mavi bayrak gördüklerinde dahi bu kadar kaçış alanına girmediler.Şumi zaten bizden biri zorluk çıkarmaz.Webber telsizden emir aldı , massa spin atı , hamilton out oldu.GERİYE NE KALDI.Sadece bunlar sayesinde vettel puan barajına zaten girmiş oluyor.Yani vettel bu yarışı 8-9 .sırada bitirseydi beklenenin altında kalacaktı.

    İlk sc ile vettel tekrar geriye düştü ama ucu kırık kanattan da kurtulmuş oldu.O esnada 12. idi.Biraz önce yaptığı geçişleri bu sefer yumuşak lastikle yeniden yapması gerekecekti ve zaten zor olmadı.Heyecanına yenik düşüyordu.Almanyada buttonu geçtiğinden ders almadığı gibi grosjeanı da pist dışından geçti.İkinci hatası ise tabelayı kırdı.Şanslıydı ki SC yoldaki parçalar için 5-6 tur içeride kaldı.4 tane görevli parçaları bir türlü temizleyip de çıkamadı.Vettel tabelaya çarptığı anda sc son tur deseydi vettel o hatasının bedelini çok ağır ödeyecekti.

    Neyse bütün bunlar tebrik etmemize engel değil.Her ne kadar Buttonun kanada da yaptıkları gibi olmasa da iyi iş çıkardı.Vettele tebrikler.Takım patronları böyle durumlarda böyle konuşur.Hatırlayın Martin de buttonun o sürüşüne ''tarihin en …….sürüşü'' diye nitemele yapmıştı.Durun daha eski pilotlar ve alman gazeteleri henüz konuşmaya başlamadı.

  5. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Çok hoştu, elinize sağlık.

  6. davit coulthart redbul,dan gitti redbul resmen uçuyor tabi vettel newey ve horner ile beraber

  7. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Kim ne derse desin, Vettel dün çok iyi bir iş çıkardı. Yarış öncesi ben çizgiyi çekmiştim, Vettel 7.'likten daha bir yerde bitirirse kendini kanıtlar demiştim. İlk 6 sırayı bırakın, podyuma çıktı.

    Belki şimdi bazı çatlak sesler çıkacaktır, çok şanslıydı, hem güvenlik araçları hem de kazalar tam da olması gerektiği şekilde oldu vs… Bunların hepsi doğru, Seb çok şanslıydı, olağanüstü şanslıydı ama kabul edin ki, dün podyuma çıkmasının tek sebebi şansı değildi, şansı bunu kolaylaştırmış olabilir, belki şansı yaver gitmese podyum zordu ama ilk 5'te yer alacaktı, bundan eminim.

    Üstelik gözardı edilen de bir şey var; Seb yaptığı kazada ön kanadına hasar verdi, bu yüzden bir fazladan pit stop yaptı. O pit stop olmasaydı nerede olacaktı; podyumun en üst basamağı? Her ne olursa olsun Vettel başına gelen iyi şeyler gibi kötü şeyler de yaşadı ve sonuçta yarışı 3. bitirdi, şampiyonluğa ne kadar sıkı tutunduğunu da görmüş olduk.

    Alonso'nun muhteşem bir azmi var, şimdi bunu Seb'de de görüyoruz, geride olduğu için moralini bozmadı, arka bölümde çifter çifter rakiplerini geçti. Kanat kırıp tekrar en geriye düşmesine rağmen yinede yarışı bırakmadı.

    Bunca şeyden sonra Seb kendini bazılarına hala kanıtlayamamış olabilir, çünkü hala ortaya atılacak bir mazaret var; Şanslı günündeydi. Seb'in belki de en büyük şanssızlığı zaten şanslı olması; RBR gibi çok hızlı bir araçla yarışıyor ve araç bu kadar hızlıyken başarıları ne olursa olsun her zaman başarıları araca bağlanacak. Güvenlik aracı çıktığı anda konu yine şansa bağlanacak. Seb'in başka bir dezavantajı ise RBR takımının uyguladığı politikaların gridde kimse tarafından hoş karşılanmaması. RBR her fırsatta diğer takımları karşısına alıp, uzlaşma yolunu seçmediği için de RBR çalışanları pek de saygı gösterilen kişiler değiller, buna en büyük sebeplerden birisi de sanırım yeni bir takım olmalarına rağmen başarılı oldukları için büyük takımlar olan McLaren ve Ferrari ile aynı ölçüde saygıyı hakettiklerini düşünmeleri, ancak herkes bilir ki saygı başarıyla elde edilebilecek bir şey değil, hakedilmesi uzun ve meşakatli bir yol ve sabır istiyor, RBR ise bu davranışlarıyla sadece daha fazla saygı yitiriyor. RBR takımında saygı duyulan tek kişi sanırım Newey ve onun da sebebi RBR'de yaptıkları değil, eskiden beri padokta olması ve eskiden beri tanınan ve saygı duyulan biri olması.

    Vettel'in kendini kanıtladığı yıl bence ilk şampiyonluğu olan 2010 yılıydı. Torro Rosso'da çok iyi iş çıkardı, 2009'da şampiyonluk için çetin bir mücadele verdi ve sonunda şampiyonluk kazanabilecek bir pilot olduğunu kanıtladı. Ama hala bir çok kişiye göre bunlar yeterli değil ve RBR bu şekilde kazanmaya devam ettiği sürece de yeterli olmayacak.

    Vettel bu yaşta 2 şampiyonluk aldı ve 3. şampiyonluğa doğru ilerliyor. Bunda önemli faktörlerden biri de RBR'nin son yıllardaki performansı. Vettel değil hangi pilot olursa olsun, bu kadar baskın bir araca sahip olmasaydı ardarda bu şampiyonlukları bu kadar genç yaşta alamazdı. Ancak dediğim gibi "Vettel'in en büyük şansı ve de aynı sebepten şanssızlığı RBR adına yarışıyor olması" RBR bu kadar hızlı olduğu sürece şampiyonluk sayılarını arttırabilir ancak soru şu; Diğer insanların saygısını kazanabilecek mi?

    Bence Vettel'in RBR'den ayrılması onun için en makul olanı. Elbette her şey rakamlarla ölçülüyorsa neden ayrılsın ki diyebilirsiniz ancak şunu da hatırlatmakta fayda var; Gilles Villeneuve kaç şampiyonluk aldı, hiç. Peki Jacques Villeneuve kaç şampiyonluk aldı; 1. Peki insanlar hangisine daha çok saygı duyuyor? Jacques Villeneuve şampiyonluk ünvanı almış olsa da, babası gibi saygı duyulan biri olamadı. Bugün kimse çıkıp da Jacques Villeneuve ne kadar iyi pilottu demiyor ama insanlar Gilles'i hala hatırlıyor.

    Vettel yolunu seçmeli; Jacques mı, Gilles mi? Ya daha fazla şampiyonluk, yada daha fazla saygı. RBR Vettel ile 2014 sonrası için sözleşme imzaladığını söylüyor ama bence Vettel bunu yapmamalıydı. Ferrari en başında Vettel için olumlu konuşurken, Vettel Ferrari'de yarışmayı seçmeliydi, iş işten geçtikten sonra Ferrari kapısı ona kapanacaktır. Montezemelo "Vettel bir gün Ferrari için yarışacak" derken işler çok farklıydı, şimdi çok farklı. Ferrari artık kendine yeni bir yol çizmesi gerektiğinin farkında ve önünde 2 seçenek var; Hulk ve Perez.

    Perez'in McLaren'e geçmesi işin henüz bittiğini göstermez; Kimi ve Fernando'nun da önce McLaren yolundan geçtiğini biliyoruz, Perez de kendini kanıtlarsa Ferrari onu elde etmek için bir şeyler yapacaktır.

    Neyse konuyu dağıtmadan toparlayalım, zaten yeterince dağıttık; Vettel'i ilk BMW ile "mecburiyetten" bir F1 aracıyla piste çıktığı günü hala hatırlıyorum. Hatta o gün Thiessen'in padok alanında bir yukarı bir aşağı koşturması, kurallar gereği piste bir pilot çıkarmaları gerektiğini ama ellerinde aracı kullanacak bir pilot olmadığı için tüm garajları gezip bir pilot bulmaya çalışması, komik bir görüntüydü aslında. Sonra Red Bull kendi akademisindeki pilotlardan birinin o anda pistte olduğunu söylemişti, Vettel çok şanslıydı, o gün orada olmasaydı bugün onu tanımıyor bile olabilirdik. Takımlar anlaştılar, Vettel garaja getirildi, çok fazla zorlamaması, sadece aracı kullanması, yapabiliyorsa da biraz kendini göstermesi istendi, ama asla riske girmemeliydi, bu çok önemliydi. Vettel piste çıktı, 4-5 tur attı ve bir şeyler göstermek istedi. Gösterdiği şey pist rekoruydu. Hass.. dedim kaldım, zaten bundan başka ne dersiniz ki. Sonrası malum zaten hikayenin.

    Bu çocuk o zaman reşit bile değildi ve Schumacher'in rekorunu kırdı, ancak test seansı olduğu için resmi derece sayılmadı, o ayrı. Şimdi bu çocuğa şampiyon kumaşı yok diyemezsiniz, var. Doğal bir hızı var, doğal bir yeteneği var ve doğal bir olgunluğu varr-dı. RBR yıllarında takımın ona gözü gibi bakması Seb'in savranışlarına da yansıdı, olgun ve sessiz hali gitti, şımarık ve itici bir hal aldı. Bunun için de Seb'i suçlamamak lazım, bunu ona yapan kendi takımı oldu. Bir düşünün bakalım; Schumi ve Alonso, ikisi de neden Ferrari'de lider oldu. Liderlik için farklı özellikler gerekiyor. Egonuzun bunu taşıyacak kadar sağlam ama ayaklarınız da yerden yükselmeyecek kadar yere basıyor olması gerekli. Hem çok kendinize güvenmelisiniz ki bu işi yüklenebilmelisiniz, hem de takımda herkesin hakkını verecek kadar alçakgönüllü olmalısınız. Schumi ve Alonso fabrikada çalışanlarla beraber yemek yiyebilir ama podyuma çıktığında da dünyayı kurtarmış bir kahraman gibi boy gösterir. Çünkü bir ikon olmazsa çevresinleri peşinden sürükleyemez. Silik bir pilotun ardından hiç bir takım gitmez.

    Hem Alonso, hem de Schumi bunu zor yoldan öğrendi, ikisi de kimi zaman başarısız oldu. Schumi Ferrari'ye geldikten sonra şampiyon olabilmesi kaç yılını aldı? Bu arada işler hep hüsranla sonuçlandı, son yarışlarda kaçan şampiyonluklar onu ne kadar yıpratt acaba. Sanırım Villeneuve ile girdiği mücadele onun ne kadar yıprandığını gösteriyor. Peki Alonso McLaren'de neler yaşadı? McLaren sonrası Renault günlerinde işler nasıl gitti? Peki ya şimdi Ferrari günleri, Abu Dhabi Fernando için nasıl geçmişti 2010'da? Peki ya geçen yıl hiç iddialı olamayan araç, bu yıl yine sezon sonu geldi çattı ancak işlerin ne kadar zor olduğu belli, bunca şeyi yaşayınca olgunlaşmak zorunda kalıyorlar belki de.

    Şimdi Vettel'in tekrar kaybetmeyi öğrenmesi gerekiyor. En başına dönmesi gerekiyor. Podyumda sevincini görüyoruz, kendinden emin duruşunu görüyoruz ancak şimdiye kadar kaç kez podyumda takımını da dile getirdi? Peki RBR'de takımını sırtlayan ve takıma liderlik eden kim? Emin olun Vettel değil, kapılı kapılar ardında herkesi peşinde toplayan isim ne Marko ne de Horner, Adrian Newey. Çünkü herkesin saygı duyduğu ve mühendislerin peşinden gidebileceği kadar gücendiği isim o. Newey RBR'den giderse hiç kimse Vettel'i düşünmeyecektir, mühendisler Newey'in peşinden gidecektir.

    Vettel için işlerin zorlaşması gerekiyor, bu onun için en iyisi. Hamilton için pek çok şey söylendi ama bence en iyisi yaptı, çünkü kendini kanıtlamak için yapması gereken buydu. O geldiğinden beri hızlı bir araca sahipti ve bu bir şekilde eleştrildi de. Vettel'in de Torro Rosso'da kendini kanıtladığı günler unutuldu, şimdi onun da Hamilton gibi yeni bir serüvene başlaması gerekiyor, yoksa o da bir Jacques olacak, Gilles olabilmek kolay değil.

    Çok uzattığım için özür dilerim, yazdıkça aktı gitti, kusuruma bakmayın

  8. yalanım varsa aha da bu siteye daha yorum atmak nasip olmasın vettel pitten başlayacak denilince dedim 8 yada 9 anca olur

    ben hala inanamıyorum vettelin 3 olduğuna harika bi şey bu

    ben böyle sürüş görmedim bi adam her tur mu duvarları yalar

    hele buttonu geçişi tam bir king

    bi de extra pit yaptı ona rağmen

    her geçen gün kendini geliştiriyo

  9. Vettelin özgüveni gerçekten çok iyi. pistteki çoğu pilotu geçti. Şansı da vardı ama yine de çok iyi yarış çıkardı. hamilton ispanyada sondan başladığı yarışta 8. olmuş. Bu karşılaştırma çok şey ifade etmiyor (pist farklı, araçlar daha yakın, geçiş kolay değil ) belki ama yine de 3. bitirmesi önemli..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir